Leuk zakcentje als je toevallig iets weet.

Servo per Amikeco

22 (edited by Michiel 26-03-2012 19:20)

Wordt een beetje afgezaagd maar vooruit, bij deze de laatste (door mij) geplaatste nieuwsbericht aangaande deze overval. wink

Overvallers Brink's maakten 12 miljoen buit 

Tijdens de geruchtmakende overval van vorig jaar op geldtransportbedrijf Brink's in Amsterdam, is 12 miljoen euro buitgemaakt. Dat blijkt uit stukken die het Openbaar Ministerie maandag openbaar heeft gemaakt. De overvallers drongen het bedrijf Brink's aan de Kollenbergweg rond drie uur 's nachts binnen met behulp van explosieven.

De overval op het filiaal van Brink's in Amsterdam-Zuidoost gebeurde in de vroege ochtend van 29 juni en ging met veel geweld gepaard. De daders drongen het pand binnen met explosieven. Later volgde een lange achtervolging door de politie, waarbij de criminelen met automatische wapens schoten. Nadat een van de twee vluchtauto's was gecrasht op de A2, kaapten de daders een andere auto.

Volgende week woensdag moet een verdachte van 28 voor de rechter verschijnen tijdens een pro-formazitting. De politie pakte hem in december op. In februari werd ook een man gearresteerd in Brussel. Justitie in Nederland heeft gevraagd om zijn overlevering, maar de verdachte heeft daar bezwaar tegen gemaakt. Het is nu wachten op een besluit van de rechter in België.

In oktober werd ook al een man opgepakt op verdenking van het voorbereiden van de overval, maar hij is weer op vrije voeten. Een woordvoerster van het OM kon maandag niet zeggen of hij wel nog verdachte is. De overval werd vermoedelijk gepleegd door zes man. Justitie heeft een flinke beloning uitgeloofd in verband met de zaak. De persoon die met de gouden tip komt, krijgt 15.000 euro.

Bron: De Telegraaf 26-03-2012

12 Miljoen buit, 15:000 beloning? Vreemde verhouding, wie het kleine niet eert...

Dan ga je beter zelf met de miljoenen lopen als je ze weet liggen. smile

Servo per Amikeco

24

DeadLetterBox wrote:

Leuk zakcentje als je toevallig iets weet.


Heb ik liever dit zakcentje » www.deondernemer.nl

300.000 euro beloning en als de buit terug komt daar nog eens een een miljoen bovenop. En trouwens, als een particulier zo'n beloning kan uitloven, dan moet de Belgische staat zich toch eens afvragen of hun beloning voor de gouden Bende van Nijvel-tip, niet ietwat laag is.

25

Wat is het nut van de uitkering van een beloning i.v.m. de Bende van Nijvel? Nihil! Zij die het weten zwijgen. Zij die het niet weten komen aandraven met scenario's allerhande waar je tijd en mankracht moet aan opofferen om alle fantasieën na te pluizen. En zo wordt een onderzoek maar steeds gerekt. Het uitreiken van een beloning moest bij wet verboden worden. Er bestaat toch zoiets als de meldingsplicht!

Feit is wel, dat wanneer er een risico verbonden is aan het praten, geld de drempel verlaagd en het risico aanvaardbaarder maakt voor heel wat potentiele getuigen.

Servo per Amikeco

In Nederland is er onlangs een zaak met een kroongetuige geweest. Die kreeg:

  • strafhalvering

  • 1,4 miljoen euro waarvan ongeveer de helft als een renteloze lening

  • nieuwe identiteit

Voor de Bende van Nijvel is dit ook mogelijk. Behalve dan voor de killer. Maar als een mededader gaat praten, kan je ervoor kiezen deze bescherming te geven. Puur en alleen om de zaak opgelost te krijgen. Uiteraard is dit omstreden, wellicht heeft de kroongetuige zelf ook gemoord. Maar qua waarheidsvinding werkt het wel.

28

De scarface bende was ook goed in het leggen van hinderlagen o.a. door middel van geïmproviseerde kraaienpoten, het schieten met automatische wapens, ... Een politiehelicopter kon niet worden ingezet, omdat het extreem bewolkt was. Dus men had dit zorgvuldig geplanned op een zeer bewolke dag. Ze hadden geen enkele vrees voor de polite, de politie agenten die hun hadden kunnen arresteren waren totaal niet opgewassen tegen de automatische wapens van de bende. Ze moesten zich terugtrekken. Ik zal zeker niet zeggen dat de bende hetzelfde is als de Bende van Nijvel, want elke bende is uniek. Ik weet niet of de leden van de Scarface bende een militaire training hebben gehad als het om het gebruik van de automatische wapens gaat, of opleiding hebben gehad in het gebruik van explosieven, ...

Ik ken mensen die deden aannames , alsof het 100% feiten waren, van het zijn buitenlanders uit Oost Europa, die komen hier, plegen een aantal misdrijven en dan gaan ze weer weg, om na een bepaalde periode weer terug te keren en hetzelfde te doen. Achteraf klopt hier helemaal niet veel van. In de bende zat ook een persoon uit Nederland die had gefaciliteerd met wat ondersteunende zaken en de kern bestond uit diverse personen uit Belgie. Dus zover als Oost Europa daar komen we niet eens in de buurt. We weten hoe het met de Scarface bende is afgelopen.

"De politie startte een groot onderzoek. De korpsen van Amsterdam en Rotterdam werkten samen om de Scarface-bende op te pakken. In december 2011 werd gemeld dat de bende op sterven na dood zou zijn. Vier leden waren opgepakt, twee gevlucht naar Marokko en van een ander persoon is onbekend waar deze naar toe is."

Bron » nl.wikipedia.org

Wat betekent dit? Alles hoeft niet zo te zijn zoals het lijkt. Deze bende is wel opgepakt door gedegen recherchewerk. Ik zal niet zeggen dat als de politie in Belgie beter te werk was gegaan dat de Bende van Nijvel zou zijn opgepakt. Ik denk dat er wel kansen waren. Om het zomaar te zeggen tegen de Scarface bende leek de politie ook machteloos te staan. Maar hoe langer zo een bende door gaat, ze maken vroeg of laat een fout. En als je als opsporingsteam er bovenop zit en je niet bepaalde aanwijzingen ontgaat heb je een kans. Daarnaast speelt een bepaalde vorm van geluk uiteraard ook wel een rol. Het komt bij diverse zaken helaas wel voor dat alle sporen gewoon doodlopen. Maar als je serieus de diverse sporen naloopt is er een kans. Alleen heb je daar wel een super gemotiveerd opsporingsteam nodig.

29

Wat ook interessant is, dat diverse Nederlandse wetenschappers spraken over zogenaamde "hogeschool criminaliteit" m.b.t. de scarface bende. Toch zijn de heren opgepakt.

Ik heb het gevoel dat in het Bende van Nijvel-dossier men niet alles op alles heeft gedaan om de zaak serieus te onderzoeken. Ik weet dat heel lang geleden op tv een rijkswachter in een reportage vertelde dat er wel kansen waren, maar dat het onderzoek van boven steeds een andere weg werd ingeslagen. Je moet beseffen dat dat niet hoeft te betekenen dat er dan direct sprake is van sabotage. Het kan wel, maar het hoeft niet. Er is sprake mogelijk van machtspelletjes.

In Nederland gebeurt dat ook, ik ken zaken waarbij rechercheurs een de leiding doorgaven "van we hebben de verkeerde", "we moeten spoor X volgen". Achteraf na een gerechtelijke dwaling, waarbij de verdachte ten onrechte is veroordeeld, bleek dat die rechercheurs gelijk hadden. Maar ja binnen de politie spelen helaas bepaalde machtsverhoudingen. In Belgie zal het niet anders zijn. Alleen hier gaan we dan niet zeggen van een aantal leden van justitie is betrokken bij de betreffende misdaadpraktijken. Het volgende komt helaas ook hier voor, gehoord van een ex rechercheur, dat bij een overval zaak, een team werd opgezet met een onderzoeksleider Y. Dat is heel normaal.

De leden van het team waren heel gemotiveerd. Dat is belangrijk. En later werd van bovenaf bepaald dat er een nieuwe onderzoeksleiding aan dat team werd gekoppeld. Dat is natuurlijk te gek voor woorden, want de oude onderzoeksleider zat heel goed in het dossier. En de nieuwe onderzoeksleider, moet zich nog helemaal gaan inwerken op de zaak. Het gevolg is dat de mensen in team, gedemotiveerd kunnen raken. Wat bij die ex rechercheur ook is gebeurd. Het gebeurde blijkbaar wel meer dan een keertje.

Het is gewoon een politiek spel, wat binnen elke organisatie gebeurt. Binnen het bedrijfsleven heb je dit ook. Helaas bij de politie en justitie gebeurt dit ook, wat voor onderzoeken destructieve gevolgen kan hebben. Die ex-rechercheur is bij een groot onderzoeksbureau aan de slag gegaan. Het gebeurt hier veel dat zeer goede speurders (rechercheurs) de politie, door dit soort vervelende machtspolitiek, verlaten. Er zijn daar veel voorbeelden van. Te veel om op te noemen. Dus geen sabotage in de zin van hoge politie of justitie mensen die betrokken zijn bij criminele praktijken. Ook al kunnen er uitzonderingen zijn, want hier zijn ook corrupte ambtenaren.