181

Dat begint hier al goed. De eerste zin van het eerste hoofdstuk van Beetgenomen, het boek van Hilde Geens over de Bende:

Begin 1982 werd er midden in de nacht geprobeerd om in te breken in de wapenhandel van Daniël Dekaise. De poging mislukte. Was het de Bende? Geen idee.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

De politiediensten waren onmiddellijk ter plaatse in Waver, en bij de schietpartij in Hoeilaart. De wagen was in Hoeilaart in rook opgegaan. Er was nochtans algemeen alarm afgekondigd, alle belangrijke kruispunten en wegen werden gecontroleerd. En Sartillot was er zeker van dat hij de radiator had stukgeschoten. De auto kon dus niet ver gekomen zijn.

Een speurder verklaarde tegenover de tweede parlementaire onderzoekscommissie: "We hebben de omgeving van Hoeilaart huis aan huis gescand samen met Charles Toumpsin van de BOB van Brussel om de plek te vinden waar de wagen verstopt kon zijn. Het klopte niet."

Voordat de dag om was, werd de overvalwagen teruggevonden in het Zoniënwoud in de Tumulidreef in Watermaal-Bosvoorde. Op de één of andere manier was hij door de wegversperringen gekomen. Hij was in brand gestoken en smeulde nog. De speurders troffen er een weegschaal in aan, en 9 mm-hulzen. De achterbank ontbrak, het chassisnummer was weggevijld.

Diezelfde dag belde de bedrijfsleider van Immo 2000, waar de Santana de week voor de overval vaak was gespot, de politie dat er bloedsporen gevonden waren in de hal en op de eerste verdieping van het gebouw. Een team keek de huurderslijsten na, maar de flats waren onontwarbaar onder- en doorverhuurd en er dook geen verdachte op uit de onoverzichtelijke boekhouding.

Twee weken (!) na de roofmoord vond een jongen die door het Zoniënwoud fietste een dump van sleutelbossen, glasscherven, frisdrankflesjes en blikken, bankkaarten en wapenonderdelen. Hij viste de bankkaarten eruit en nam ze mee naar huis. Zijn moeder stuurde ze naar de Generale Bankmaatschappij, die de politie waarschuwde. Het waren de kaarten van wapenhandelaar Dekaise en van één van diens gewonde klanten.

De speurders gingen op zoek naar de vindplaats. Ze ontdekten op die plek blokken schuimrubber van een achterbank, de in stukken gesneden nummerplaat met het kenteken DSN 237 van de Santana en snippers van een lidmaatschapskaart van een schietclub. Aan de voet van een boom, onder wat aarde, lag de rug van een poloshirt met tweeëntwintig inslagen van jachtpatronen. De polo raakte zoek in de loop van het onderzoek, maar het bloed dat erop zat was volgens de expertise afkomstig van een dier.

Ze vonden ook een bril zonder glazen, een doos jachtpatronen, een half begraven stuk schoenzool maat 44 van het exclusieve Belgische merk Ambiorix, een plastic tas van de gadgetwinkel Casine in Waterloo, en een sticker van een garage aan de overkant van de Shooting Club Jette. Er lagen ook notities die Dekaise en zijn klanten niet herkenden, en waarvan de expertise niet in het dossier zat toen magistraat Marcel Trousse dat doornam voor de eerste parlementaire onderzoekscommissie, plus een stukgescheurde cheque ter waarde van meer dan 60.000 euro van Dekaise, een lidmaatschapskaart van de schietclub van Aarlen en de Spaanse krant El País waarin een artikel stond over de Italiaanse neofascist Stefano Della Chiaie. Alle ingrediënten van wat de bende van Nijvel leek te zijn, lagen hier bij elkaar: munitie, vermommingen, bankkaarten en extreemrechts.

Bron » Beetgenomen | Hilde Geens

Hoe ver van de verbrande Santana werden deze spullen twee weken later gevonden?

183

Op blz. 40 in het boek Beetgenomen beschuldigd Vandeuren Baugniet van de moord op de agent bij Dekaise.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

184

Ik vind dit ook best wel een interessante passage uit Beetgenomen:

Op basis van het signalement viste de gerechtelijke politie van Nijvel de dag van de moord al een vijftiental foto’s van verdachten uit de archieven, die aan de getuigen werden voorgelegd. De Siciliaan herkende een van hen formeel. Het ging om een man uit Oudergem die een cursus had gevolgd bij een beruchte karateka met extreemrechtse connecties, Francis Calmette, en naar wie na die honderd procent herkenning totaal geen onderzoek was gedaan, hoewel er daarnaast nog iemand anders hem aangaf als dader, merkte Marcel Trousse met verbazing.

Wie is die verdachte uit Oudergem die getrained werd door Calmette?

Eric Lammers woonde in Oudergem!

186

Interressant, gezien de link met Calmette, maar die voldoet fysiek toch niet aan "het signalement" van de dader? Hoe kwamen ze dan bij zijn foto terecht? Die Siciliaan lijkt me trouwens ook een vreemde snuiter.

187

De zaakvoerder en zijn twee klanten werden door de gangsters gefouilleerd en moesten hun portefeuille afgeven. De overvallers vroegen of ze kinderen hadden, en van Dekaise wilden ze weten of er nog iemand in huis was. Wisten ze dat hij de bedrijfsleider was?

(...) Er waren [na de overval] getuigen zat. Buiten waren er een dozijn en drie mensen konden beschrijven wat er in de winkel gebeurd was, de wapenhandelaar en zijn twee klanten. Maar die vertelden niet hetzelfde verhaal, het ging allemaal te snel. Volgens een klant had een overvaller iets gezegd in de aard van, vrij vertaald: "We zijn hier weg, ik heb wat we nodig hebben." Maar hij was de enige van de drie die dat meldde. Dekaise hield vol dat de dieven niet selectief waren.

(...) Ook van de schietpartij op de stoep waren er getuigen zat, meer dan een dozijn. De overval gebeurde op klaarlichte dag in een drukke winkelstraat, en de daders waren vermomd, maar niet gemaskerd. De ooggetuigen werden uitgebreid verhoord door verschillende politiediensten: de politie van Waver, de rijkswacht van Waver, de BOB van Waver, een adjunct-politiecommissaris van Hoeilaart, en de BOB van Leuven. Sommige mensen werden door de ene dienst na de andere afgewerkt. Van coördinatie was geen sprake.

(...) Een vrouw gaf het signalement van de man die Haulotte doodschoot, maar ze was de enige die hem zo beschreef. De speurders deden hun werk met groot enthousiasme en meer oog voor kwantiteit dan kwaliteit, en de magistraten controleerden het niet, zo stelde de in 2004 overleden Trousse vast. Ze organiseerden geen reconstructie met de getuigen en wapendeskundigen om uit te zoeken hoe het vuurgevecht voor de etalage van Dekaise precies verlopen was om de tegenspraak eruit te ziften. Zowel het signalement als de robotfoto waren dus problematisch, maar in het onderzoek naar de daders dat op gang kwam, speelden ze bijna een doorslaggevende rol.

En dan heb je nog de Siciliaanse getuige die dim hierboven al aanhaalt:

De Siciliaanse getuige was zeer populair en was van zeer goede wil. Hij werd zeven uur lang door de BOB van Waver aan de tand gevoeld en mee naar Brussel genomen om foto’s van verdachten te identificeren. Zijn geheugen werd beter naarmate de verhoren toenamen. Op de dag van de raid had hij de moord op Haulotte niet gezien, maar de volgende ochtend beschreef hij haar gedetailleerd, zo stelde de parlementaire deskundige Marcel Trousse vast.

De Siciliaan gaf aanwijzingen voor een robotfoto van de overvaller die hij het wapen zag richten op Dekaise en van wie hij dadelijk een signalement kon geven. De dader zag er zuiders uit, maar was zeker geen Noord-Afrikaan. De Siciliaan had jaren bij het vreemdelingenlegioen gediend in Noord-Afrika en hij kende de fysionomie. Maar andere getuigen vonden dat "zijn" robotfoto totaal niet leek op de gangster die zij gezien hadden. De tweede dader kon de Siciliaan de eerste dag absoluut niet beschrijven, maar de volgende dag deed hij dat tot in de perfectie.

Bron: Beetgenomen | Hilde Geens

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

188

Claude Nitelet zou ooit in Hoeilaart verbleven hebben (bij zijn schoonvader, waarvan de serres vermeld werden betreffende de achterbank van de Golf in 1985?). Verder is er nog de Overijsesteenweg 70, ook niet zo ver af, waar de avond van Aalst verdachten gezien werden op het domein van advocaat Philippe Lebrun.

Tenslotte heb ik nog deze info in mijn nota's over Dekaise gevonden: Een zekere Robert D.V. uit de Molenbeekstraat in Brussel, vriend van een carrosseriehersteller in Elsene met werkplaats in Hoeilaart, werd aangehouden maar weer vrijgelaten. Wie is Robert D.V. en vooral de carrosseriehersteller uit Elsene/Hoeilaart?

189

Toen na de moord op FN-handelsvertegenwoordiger Juan Mendez de eerste foto's van de wapenhandelaar en van Madani Bouhouche opdoken in de media herkenden getuigen van de raid in Waver Mendez of Bouhouche. Herkenningen zijn broos, en deze waren laat, maar het bleef er niet bij.

Een half uur voor de overval bij Dekaise stopte een blauwe Santana met Franse nummerplaat in de Kroonlaan in Elsene ter hoogte van nummer 83, een eclectisch burgerhuis uit de 19e eeuw met een koetspoort naar het achterhuis, 83a. Een grote man stapte uit en ging de poort binnen, terwijl de chauffeur aan het stuur bleef zitten. De passagier kwam weer buiten met een zak, die hij in de kofferruimte gooide.

Een vrouw die er stond te wachten, hoorde de klank van metaal. Ze meldde zich later bij de politie toen ze de chauffeur, een goedgeklede man, herkende in de robotfoto die kort na de hold-up werd verspreid. Het proces-verbaal van haar verhoor kwam terecht op het bureau van commissaris Fredo Godfroid bij de gerechtelijke politie van Brussel. Er gebeurde een huiszoeking op nummer 83, maar niet in het achterhuis. Juist dat adres van het achterhuis, 83A, stond in de agenda van Madani Bouhouche. De naam Stillemans stond erbij genoteerd. Het was de naam van een man die er niet woonde.

Bron: Beetgenomen | Hilde Geens

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

190

Maar enfin, waarom bleef al die info al die tijd onbekend?!!