Topic: Philippe Chauveau

De Franse zakenman Chauveau trouwde in 1969 met Monique Vanden Boeynants, een dochter van de politicus.

Philippe Chauveau devient un des gros actionnaires de la société Medico le 15 juin 1979. C'est un beau-fils de Paul Vanden Boeynants. Il n'y a jamais personne dans les bureaux de Medico, dont le patron a deux voitures. L'une est utilisée par Denis Marin, membre de la bande à Farcy.

Vermoedelijk is het die schoonzoon van Vanden Boeynants die genoemd word in de heroïne-zaak waar ook de schoondochter van Vanden Eynde ook een rol in speelt als Julien De Staerke (die er met een deel van de buit vandoor ging naar Frankrijk). Denis Marin die genoemd word als één van de mogelijke daders!

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

2

Re: Philippe Chauveau

Het archief van zakenadvocaat Alfons Puelinckx dat in 1995 bij een huiszoeking ontdekt werd, levert een schat aan informatie over de smeergeldoperaties van de internationale wapenhandelaar Dirk Ykelenstam. Maar de aanwijzingen over de rol van ‘godfather’ Vanden Boeynants die erin opduiken, zijn nooit verder onderzocht. [...] Puelinckx had zorgvuldig het archief bewaard van Dirk Ykelenstam, een internationale wapenhandelaar van Nederlandse afkomst die vooral in de Arabische wereld actief was. [...] Ykelenstam, die 39 jaar oud werd, overleed op 19 december 1981 in Brussel. [...] via Ykelenstam kwam de Brusselse advocaat in contact met zowat alle hoofdrolspelers in het Agusta/Dassault-schandaal en werd hij zelf medeplichtig aan illegale omkooppraktijken.

Daarvoor werd Puelinckx eind 1998 trouwens veroordeeld door het Hof van Cassatie. [...] “Ykelenstam was toen 29 jaar, hij had universitaire studies gedaan en was internationaal vice-president van Sheraton-ITT International. Hij had alle Sheraton-hotels in het Midden-Oosten gebouwd en kende de grote politieke en zakelijke milieus ginder.” De Amerikaanse multinational ITT onderhield in die periode uitstekende contacten met de CIA, de Amerikaanse geheime dienst. [...]

Nogal verontrustend waren de codes “father in law” (schoonvader), waarmee een zekere “Pol” werd aangeduid, “son in law” (schoonzoon), de schuilnaam van ene “Ph.Ch.”. Commissaris Michel Sacotte van het Hoog Comité van Toezicht analyseerde het archief van Ykelenstam en kwam in zijn proces-verbaal van 5 januari 1996 tot ondubbelzinnige conclusies: “Son in law, alias Ph.Ch.”, schreef Sacotte, “kan duidelijk geïdentificeerd worden als Philippe Chauveau. Rekening houdend met het voorgaande kunnen verschillende elementen ertoe bijdragen de toenmalige Belgische minister van Landsverdediging Paul Vanden Boeynants te identificeren als de ‘father in law’.”

De stelling van Sacotte werd ondersteund door talrijke aanwijzingen. Er was niet alleen de voornaam ‘Pol’, maar ook de keuze van de codes die overeenstemden met de bestaande familierelatie tussen VDB en Chauveau, de ene is immers de schoonvader van de andere. De Franse zakenman Chauveau trouwde in 1969 met Monique Vanden Boeynants, een dochter van de politicus. Bijkomende bewijzen vond Sacotte in een reeks documenten uit het Ykelenstam-archief die rechtstreeks verwezen naar VdB. [...]

Onderzoek van de telefoonrekeningen van de Brusselse advocaat had immers aangetoond dat Chauveau voortdurend in contact stond met Puelinckx, ook na de eerste huiszoeking en de ondervragingen van de advocaat door het gerecht in het kader van het Agusta/Dassault-onderzoek. [...] Aan de hand van de gevonden documenten konden de speurders ook de andere partners van Ykelenstam identificeren. Tot deze selecte club behoorde Mamoun Kassab Bashi, de zakenman van Syrische afkomst die na het overlijden van Ykelenstam de leiding over het netwerk overnam.

"Ik heb Bashi leren kennen via Ykelenstam", verklaarde Puelinckx aan het gerecht. "Dat gebeurde in een klein restaurant bij de Zavel, in 1979 of 1980. Hij heeft me Bashi voorgesteld als zijnde een zakenman die goede connecties had in Saoedi-Arabië en in de Verenigde Arabische Emiraten. Bashi kende daar inderdaad iedereen." In 1989 vroeg en kreeg Puelinckx van Bashi toestemming om diens Panamese nepfirma Kasma Overseas en de Zwitserse Kater- en Kattin-rekeningen te gebruiken om het smeergeld van Agusta en Dassault naar de Belgische socialistische partijen te versassen. De Syriër werd voor zijn aandeel in de omkopingszaak gedagvaard door het Hof van Cassatie, maar overleed kort voor de start van het Agusta-proces bij een verkeersongeval in Genève. [...]

Een ander lid van de groep rond Ykelenstam was Saaed Sultan Ali Darmaki, de intussen eveneens overleden minister van Protocol van de Verenigde Arabische Emiraten. Ykelenstam en zijn partners beschikten over een cluster van Belgische en buitenlandse vennootschappen, overwegend brievenbusfirma's in belastingparadijzen. Ze hadden ook anonieme bankrekeningen in Zwitserland en andere offshorelanden.

De hele structuur was speciaal ontworpen voor het discreet ontvangen en doorsluizen van smeergelden. [...] De associatie diende vooral als tussenpersoon bij de verkoop van wapentuig aan landen in het Midden-Oosten en Afrika, en in omgekeerde richting voor de verkoop van petroleum aan Europa en de VS. In de jaren tachtig had de groep herhaaldelijk zijn diensten verleend, mits betaling van commissies, aan de firma’s Dassault en Agusta.

Voor die transacties werkte de groep-Ykelenstam samen met dezelfde personen die later de smeergeldconstructies voor de SP en de PS zouden organiseren, zoals bijvoorbeeld Agusta-directeur Enrico Guerra en de Zwitserse bankier Hans Doswald van ABN-Amro in Zürich. [...] Waarom zou de Belgische politicus Vanden Boeynants in hemelsnaam commissies ontvangen op wapenverkopen van Franse en Italiaanse bedrijven aan landen in het Midden-Oosten, contracten waarmee hij op het eerste gezicht niets te maken had? Ook op deze vraag verschafte het archief van Ykelenstam een antwoord. VDB leverde immers cruciale informatie aan het Ykelenstam-netwerk. Sacotte noteerde dat “talrijke in het Ykelenstam-archief gevonden conversation notes (nota's van gesprekken) verwijzen naar informatie die ontvangen werd van een bron die Godfather werd genoemd”. [...]

In één van zijn handgeschreven nota’s verwees Ykelenstam zelfs naar zijn "speciale relatie" met VDB. "De commissies liggen tegenwoordiger veel lager", stond in in die nota van januari 1980. “Door mijn speciale relatie met Vanden Boeynants is hij bereid iets met mij te doen.” Die speciale relatie had blijkbaar alles te maken met smeergelden voor wapentransacties. [...] Maar het belangrijkste onderwerp van de brief was een poging van Ykelenstam om de Italiaanse firma Oto Melare naar voor te schuiven als mogelijke leverancier van meer dan duizend M 113-pantservoertuigen voor het Belgische leger, een zeer omstreden legeraankoop die uiteindelijk door VDB aan de firma ASCO van Roger Boas werd gegund.

Oto Melare was, net als helikopterconstructeur Agusta, een dochterbedrijf van de Italiaanse overheidsholding EFIM. [...] Ykelenstam kon in zijn brief melden dat hij over dit onderwerp diezelfde ochtend een lang gesprek had gehad met kolonel Jacques Lefebvre, de toenmalige kabinetschef van VDB. (Lefebvre pleegde later zelfmoord, toen zijn naam opdook in het smeergeldonderzoek rond Agusta en Dassault.) De Nederlander bleek goed op de hoogte van de gevoeligheden en hield terdege rekening met de speciale voorkeur van de defensieminister voor de firma Asco. [...]

Meer » tueriesdubrabant.winnerbb.com | www.apache.be

3

Re: Philippe Chauveau

Dus de bovenbouw: Chaveau, VdB, Boas, Ykelenstam, wapen- en drugshandel, ITT, ASCO, Montaricourtnetwerk zoals in Eurosystem, tot zelfs Agusta en dus Atlas (ik wist eerlijk gezegd dat behalve de PS ook de PSC/VDB zo nauw betrokken waren), ...

De onderbouw: Denis Marin, Farcy, .... (komen we zo opnieuw uit bij Baugniet, Bouhouche en Beijer, ...?)

Ook in dezelfde context de contacten tussen Farcy & co, Bil (VDB), Vogeleer, ... voor de drugslijnen naar Azië.

Re: Philippe Chauveau

dim, we komen zeker uit bij Bouhouche en Beijer, ze deden namelijk onderzoek naar deze feiten, men komt zo terecht in het NDB-dossier en Vernaillen, het afluisteren ( dat ze zogezegd voor de grap deden ha ha, dat is echt om te ....). Het BIC die blijven verder bestaan is en doorgegaan is met de activiteiten speelt hier ook een rol in, reactie Gol? En de DEA. Drugs wapens politiek een, dodelijke cocktail met een Italiaanse nasmaak?

dim wrote:

Ook in dezelfde context de contacten tussen Farcy & co, Bil (VDB), Vogeleer, ... voor de drugslijnen naar Azië.

dim, zeker. Huurlingen of agenten in oorlogsgebieden zijn essentieel voor zulke transacties, evenals contactpersoon op ambassades. In het dossier van bevroren drugs werden deze in Spanje overgeladen in vrachtwagens om naar België te voeren, daar waren ook ex. huurlingen bij betrokken, dit kans naar de pomp leiden, en Farcy natuurlijk.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.