11

noordeling, ik geloof dat de BEF toen iets van FL. 5.50 a FL. 6.00 bedroeg.

12

Hestur wrote:

VDB doet volgens teksten op deze website echter niets.

Nee, omdat het papiertje waarop de vraag stond, werd gevonden in de kluis van Nicole Andrien. Ze heeft dus blijkbaar nooit gebruikt. De vraag was ook gericht aan Algoet, de privé-secretaris van VDB. Maar wat LeClerc blijkbaar niet wist: Algoet was in 1981 overleden.

Hestur wrote:

De maîtresse wordt gechanteerd (= waarom?) door een rijkswachtkolonel (= wie?).

De naam van de kolonel was blanco in het pv. En de reden van chantage: misschien omdat een prostituee een relatie heeft met een (gerespecteerde) bestuurder van Delhaize en dat deze bestuurder investeert in de Aarschotstraat?

Vraag 3 en 4: De hypothese is dat ze weigeren om te betalen en dat dan de warenhuizen van Eigenbrakel, Overijse en Aalst plaats vinden.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

13

"Monsieur Algoed, Nicole A. pourrait avoir certains ennuis causés par Monsieur (blanco in proces verbaal), Lieutenant-Colonel de Gendarmerie. Nicole est mon amie et je forme des projets r. Je n'ai pu rencontrer Monsieur Vanden Boeynants, que je dois voir prochainement. Pourrez-vous intervenir personellement auprès du Ministre pour que cette personne cesse d'importuner Nicole. Je sais que cela est inhabituel comme requête, mais, étant parti aux USA pour huits jours, j'ai peur d'ennuis pour elle relevant d'un certain chantage. Merci pour votre intervention."

De tekst was gedateerd 11 oktober 1984. Wat wordt bedoeld met "je forme des projets r."? Des projets roses?

Dit briefje is inderdaad erg interessant. Je zou er een compleet verhaal bij kunnen bedenken. Op zich is het een raar hulpverzoek. Kennelijk wel waardevol/geheim, anders zou het niet in een dure kluis hebben gezeten. Raar, omdat de schrijver, Jacques le Clercq het op een visitekaartje schreef en via een overleden secretaris. Le Clercq is niet bepaald op de hoogte. Raar omdat hij kennelijk niet zelf een korte lijn had met VDB, maar dus wel op een amicale toon tot hem schreef. Hij vraagt hem een vrij brutale en directe gunst.

Chantage, bestuurder van Delhaize, VDB, prostitutie. Ik geef Dim gelijk: wat betekent je forme des projets r? Nog los van het feit of het (wrs) rose of rouge betekent. Waar is die le Clerque in Godsnaam mee bezig hier?

"Jacques le Clercqs naam komt ook voor op een stuk papier dat in 1984 werd aangetroffen in het kader van het onderzoek naar een moord. 'Le Clercq boss de Delhaize 250.000 actions de 5.000', is de sybillijnse boodschap. Schuinweg staat er ook nog een andere naam die moeilijk leesbaar is en zwaar werd onderstreept. Daaronder staan nog enkele moeilijk leesbare cijfers waarvan er één werd doorstreept. Het papier zat samen met enkele vuurwapens en gestolen identiteitskaarten in een koffer die langs de kant van de autosnelweg werd gevonden. De eigenaar is Claude Dubois, de man werd verdacht van moord op zijn vriendin."

Toch blijkt deze piste na onderzoeken dood te lopen:

"Er is dus nooit opheldering gekomen in welke zaak Jacques le Clercq betrokken was waarin '250.000 aandelen van 5.000 frank' op het spel stonden. Evenmin is ooit duidelijk geworden aan welke vormen van chantage Nicole A. bloot stond en waarom Le Clercq zich zo haastte om die chantage af te blokken."

Die Nicole is dus iemand die absoluut meer weet:

"Volgens de documenten die de redactie kon inkijken hebben de Bende-speurders zich neergelegd bij het feit dat Le Clercq in de Verenigde Staten woonde en dus moeilijk kon worden verhoord. Plannen om een rogatoire commissie uit te sturen zijn er niet geweest."

Klinkt als een vorm van bescherming. En dan is er nog de andere bestuurder:

"Er werd een huiszoeking gedaan bij Marie-France R., een dame die in het prostitutiemilieu actief was. Volgens de verklaringen die ze aflegde, werden de juwelen die bij haar werden aangetroffen betaald door Delhaize bestuurder Raymond-Max Boon. De cheques waarvan bij haar fotokopies werden aangetroffen, waren volgens haar ook afkomstig van Boon. Zij gebruikte ze naar eigen zeggen om er zich een wagen mee aan te schaffen. Hoewel Marie-France R. een relatie had met, leefde ze samen met Pascal L., een man met een lang strafblad waarop onder andere afpersing en verkoop van gestolen wagens voorkwamen."

Echter lees ik dan:

"Deze informatie van de Cel Waals Brabant werd overgemaakt aan de cel-Delta die in Dendermonde werkte onder de leiding van onderzoeksrechter Freddy Troch. Toen Troch voor de Bende-commissie getuigde, citeerde hij vele sporen in het Bende-dossier. Dat van de Delhaize-bestuurders kwam niet ter sprake. Ook de andere onderzoeksrechters in het Bende-onderzoek hebben nooit een verwijzing gedaan naar het dossier."

Er is zo te lezen veel zwart geld in die tijd. Geld wit wassen was in die tijd waarschijnlijk nog een peuleschil. Leclercq financierde het een en ander. Dit zaakje stinkt. Tot slot nog het briefje. Kan iemand de volgende zin voor mij vertalen: "Je n'ai pu rencontrer Monsieur Vanden Boeynants, que je dois voir prochainement."

noorderling wrote:

Tot slot nog het briefje. Kan iemand de volgende zin voor mij vertalen: "Je n'ai pu rencontrer Monsieur Vanden Boeynants, que je dois voir prochainement."

Aangezien niemand hier mij kon of wilde helpen, heb ik de vertaling van het briefje, zelf bij elkaar gesprokkeld. Met dank ook aan een specialiste in de Franse taal, die het bewuste zinnetje heeft vertaald:

"Mr Algoed, Nicole A. heeft wat problemen die zijn veroorzaakt door de heer X, luitenant-kolonel van de Rijkswacht. Ik ben bevriend met Nicole en ik organiseer "projects R." Ik heb meneer Vanden Boeynants, die ik binnenkort moet zien, niet kunnen ontmoeten. Kunt u persoonlijk de minister vragen of die persoon niet langer Nicole wil lastig vallen. Ik weet dat dit een ongebruikelijk verzoek is, maar ik heb de Verenigde Staten voor acht dagen verlaten, en nu vrees ik voor haar problemen door een bepaalde chantage. Dank u voor uw antwoord."

Nicole heeft dus nooit willen uitleggen waar dit briefje over ging of wie de Luitenant-Kolonel was. Ik vind dat de bende-speurders hier toch nog eens op moeten duiken. De piste "afpersing" is zeker nog altijd levend!

K& wrote:

Ik zoek documentatie over andere Delhaize administrators uit die tijd. Namelijk "de clotille" of zoiets, mogelijk familie van Gol.

Deze naam komt niet voor in de lijst van de bestuursleden van Delhaize.

Raad van Bestuur:

http://nsm08.casimages.com/img/2014/05/16/14051601581914738712241905.jpg

http://nsm08.casimages.com/img/2014/05/16/14051601581914738712241904.jpg

http://nsm08.casimages.com/img/2014/05/16/14051601581814738712241903.jpg

http://nsm08.casimages.com/img/2014/05/16/14051601581814738712241902.jpg

Directiecomite:

http://nsm08.casimages.com/img/2014/05/16/14051601582014738712241907.jpg

http://nsm08.casimages.com/img/2014/05/16/14051601582014738712241906.jpg

17

Eerste bericht hier, en mogelijk zit ik in de verkeerde topic te antwoorden. Waarvoor mijn excuses, Ben.

Afpersing van Delhaize als motief van een ontspoorde groep criminelen wordt zeer snel onder de mat geveegd, terwijl er wel degelijk een gelijkaardig precedent is. Het bedrijf Nutricia werd in Nederland bedreigd met het vergiftigen van potjes babyvoeding, en de daders werden in verband gebracht met Gladio » YouTube

5f3x60 wrote:

Afpersing van Delhaize als motief van een ontspoorde groep criminelen wordt zeer snel onder de mat geveegd, terwijl er wel degelijk een gelijkaardig precedent is. Het bedrijf Nutricia werd in Nederland bedreigd met het vergiftigen van potjes babyvoeding.

Maar die Nutricia-afpersing is niet geheim gebleven wat ik logisch vind. Het omgekeerde is niet logisch en bijna onmogelijk. Toch niet als het een bedrijf betreft, met een directie, zoals Delhaize. Veel te veel personen zijn op de hoogte. Na dertig jaar zou iemand zich geroepen voelen om dat te vertellen.

Ik heb de speurders de volgende argumenten horen geven over waarom de Bende van Nijvel Delhaizes uitkoos.

De Delhaize-vestigingen waren destijds de minst beveiligde supermarkten in België. Ze lagen allemaal nabij goed bereikbare uitvalswegen. Ideaal om te vluchten. De meeste vestigingen waren qua indeling nagenoeg identiek. Een uitgebreide verkenning was dus niet altijd nodig. En, nog belangrijker, de brandkast stond in de regel in het bureel van de filiaalchef en de opbrengst werd naar verluidt slechts één keer per week naar de bank gebracht. Bij andere winkelketens zou de brandkast vaak in de kelder of een andere afgesloten ruimte hebben gestaan en werd er vaker geld weggebracht.

De Bende van Nijvel zou dus Delhaizes hebben uitgekozen gewoonweg omdat het de makkelijkste doelwitten waren.

Heel vaak is de waarheid veel simpeler dan menigeen denkt. Daarom sluit ik ook niet uit dat Tinck bij de Bende zat. Iedereen staart zich blind op de bekende namen uit de beruchte Belgische dossiers maar laten we wel wezen: er is nooit enig bewijs geweest voor al die complottheorieën. Dus is de kans dat er een groepje totale onbekenden, zoals een Tinck, achter de Bende zat.