21

Re: Faez Al Ajjaz

Bende van Waterloo en de Sudisten (eigenbrakel) zijn verschillende bendes, maar het is mogelijk dat ze in contact stonden.

22

Re: Faez Al Ajjaz

Klopt het dat Al Ajjaz die Mazda had cadeau gekregen van het bedrijf Beherman-Demoen? En klopt het dat deze groothandel in auto's toen ook in immobiliën deed?

Re: Faez Al Ajjaz

Al Ajjaz is veel belangrijker dan algemeen gekend is. Hij was bv. DE spilfiguur in Eurosystems.

Trojan: goed bezig, maar er ontbreken zoveel stukken in je puzzel dat je hem onmogelijk zal kunnen samenstellen.

Re: Faez Al Ajjaz

Al Ajjaz is heel belangrijk in het Bende van Nijvel-dossier:

Beherman Demoen maakte panservoertuigen zoals Boas ook deed, de vrouw van Henri Simonet had een functie bij Beherman Demoen. Pour bracht verslag uit over de wapenhandel in dezelfde periode van de brand. Henri simonet was minister van buitenlandse zaken in de periode dat VDB minister van landsverdediging was. De zaak Gevelot in in deze belangrijk alsook ARMACO, ik heb in het verleden op het forum al het een en ander er over gepost via de zoekfunctie kan de stukken terug vinden.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

25

Re: Faez Al Ajjaz

Misschien nog interessanter zijn de internationale bindingen van WNP-stichter Paul Latinus, die zelf aan Le Soir verklaarde dat hij werkte voor een vreemde mogendheid uit het Westers blok. Het is wellicht in die context dat men de nauwe banden tussen Latinus en de intrigerende Faez-al-Ajjaz (60), geldschieter en stille kracht achter de oprichting van WNP. Deze Saoediër verblijft al tien jaar in Brussel en werd in '77 officieel als journalist erkend, maar naast zijn werk als correspondent voor verschillende arabische kranten munt hij vooral uit door intensief parallel inlichtingenwerk.

Zijn interesse betreft in eerste instantie informatie over linkse militanten, en daarvoor beschikt hij naar eigen zeggen over een 50-tal informanten in verschillende Europese landen, waaronder België. Zo werkt Latinus voor hem, maar ook een bekend rijkswachtkolonel-op-rust in Brussel verzamelt ijverig allerlei politieke informatie voor rekening van Faez.

Nu staat Faez-al-Ajjaz niet alleen in verbinding met verschillende politiediensten op Justitie, ook in kringen van wapenhandelaars is hij geen onbekende. Zo heeft de politie het Brusselse telefoonnummer van Faez aangetroffen in het adresboekje van Willy Pourtois (64), een wapenhandelaar die op dit ogenblik in de gevangenis van Nijvel verblijft wegens illegale wapentrafieken, waarvan één in opdracht van Tchtilianov, attaché van de Bulgaarse ambassade in Brussel.

(...) Ondanks die aangebrande banden bleef Faez tot nogt oe buiten schot, want een formele beschuldiging kon nooit tegen hem worden ingebracht, buiten dan het spijtig incidentje met zijn auto. Het was namelijk toevallig de Mazda van Faez, of all persons, die door onbekenden gebruikt werd om de beruchte aanslag uit te voeren op rijkswachtmajoor Vernaillen in Hekelgem. Toen de wagen later in Brussel teruggevonden werd, bleek uit het onderzoek dat Faez het op een akkoordje had gegooid met zijn garagehouder (André Dehaut uit Elsene, inmiddels tot drie jaar veroordeeld wegens drughandel) om de Mazda zogezegd te laten stelen en de verzekering op te strijken. Faez werd na de aanslag ondervraagd en zat zelfs een dag in voorarrest, maar bleef de combine met de garagehouder loochenen.

Bron: Humo | November 1983

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

26

Re: Faez Al Ajjaz

Toen Faez in mei '85 voor de correctionele rechtbank verscheen in verband met autodiefstallen (de zaak Dehaut en co) bleek overduidelijk dat hij de eigenaar was van de Mazda waarmee de aanslag op majoor Vernaillen werd gepleegd. De debatten werden gedurende enkele weken onderbroken "voor bijkomend onderzoek". De verklaringen van Faez in de burelen van de gerechtelijke politie "waar het hoger belang van de relaties tussen Saoedi-Arabië, België en bevriende staten werd gereveleerd", werden later niet aan het bundel toegevoegd. Faez kwam ervan af met 2 maanden cel met uitstel, gebrandmerkt als een ordinaire verzekeringsoplichter.

Bron: De Antwerpse Morgen | 30 september 1985

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

27

Re: Faez Al Ajjaz

Faez stelde Latinus voor om voor hem een dossier samen te stellen over de rol van de Marokkaanse troepen in Israël in de Shaba-operatie in Zaïre. Latinus beweert dat hij dit dossier heeft samengesteld met de medewerking van een ambtenaar op Buitenlandse Zaken, nl. Jean Dagonier die er verbonden is aan de medische dienst tot '85. Dagonier was overigens zelf ook een betaald informant van Faez Al Ajjaz. Eén van de ambtenaren op BZ [Buitenlandse Zaken] heeft voor Latinus documenten gekopiëerd. Het dossier, aldus Latinus, was bestemd voor de Saoedische autoriteiten omdat Mobutu destijds hulp vroeg aan de Arabieren.

Bron: Archief Walter De Bock

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

28

Re: Faez Al Ajjaz

In mei 1969 ontmoet Damman voor het eerst op een symposium Otto von Habsburg in Wenen de Franse advocaat Jean Violet (ancien du SDECE, de Franse Geheime Dienst) met wie hij in de komende jaren veel zal samenwerken. Violet staat van zijn kant in verbinding met Carlo Pesenti, Sanchez Bella, Otto von Habsburg, F.J. Strauss en Benoît de Bonvoisin. Jean Violet staat later ook in directe verbinding met de Arabische 'journalist' Faez Al Ajjaz die zich in het begin der jaren '70 in Brussel heeft gevestigd.

Faez is gehuwd met een Duitse dame, een verwante van de familie Krupp. Hij is hevig anti-Israël en antisemiet. Faez leert op zijn beurt, net als Violet, Benoît de Bonvoisin kennen. Dit drietal frequenteert in Parijs de salons van de conservatieve katholieke rechterzijde. Benoît de Bonvoisin heeft in Parijs een vast adres waar hij Violet ontvangt. Wiens zoon een adjunct is van de burgemeester van Parijs, Jacques Chirac. Later komt er een breuk tussen de Bonvoisin en Faez wegens een geschil omtrent een import-export affaire.

En over Faez en wapenhandel:

Volgens minister Gol is Faez Al Ajjaz in ’75 betrokken in een wapenhandel met Libanon voor een bedrag van 1 miljard frank.

Bron: Archief Walter De Bock

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

29

Re: Faez Al Ajjaz

De vuile erfenis van een Saudische spion in Brussel

Ooit gehoord van Al Mukhabarat Al A'amah? De geheime dienst van Saudi-Arabië. Wie denkt dat deze griezels niet actief zijn in België: think again. Een belangrijke spion en geheimagent van de Saudi's werkte tientallen jaren ongestoord in Brussel, waar hij een enorme puinhoop achterliet. Apache reconstrueert een surrealistisch verhaal uit een niet zo ver verleden.

De rest van het artikel kan je hier lezen (betalend) » www.apache.be

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

30

Re: Faez Al Ajjaz

Een aantal interessante gegevens over Al Ajjaz uit het artikel van Apache.

Korte biografie:

  • Geboren in 1922 in de Syrische hoofdstad Damascus had hij zowel een Syrisch als een Saudisch paspoort.

  • Gehuwd met een Duitse afstammelinge van de familie Krupp.

  • Zijn broer was piloot bij de Syrische luchtmacht.

  • Stond bekend als vertrouweling van het Saudische hof.

  • Dat hij werkte voor de Saudische geheime dienst is met zekerheid bekend dankzij uitgelekte rapporten van de Staatsveiligheid, een dienst die hem de codenaam Sirocco gaf. Volgens andere bronnen was hij zelfs de chef van de Saudische dienst voor heel West-Europa.

  • Tegelijkertijd werkte hij ook voor andere westerse inlichtingendiensten.

  • Vooraleer Al Ajjaz naar België kwam, zou hij jarenlang advocaat en journalist geweest zijn in het Midden-Oosten en de Golfstaten, waar hij nauwe banden had met islamisten en Palestijnse terroristen in Libanon.

Waarom Al Ajjaz naar Brussel kwam:

In 1967 gaf koning Boudewijn de Grote Moskee in Brussel cadeau aan de Saudische koning Faisal, mogelijk als dank voor een grote wapenbestelling bij FN Herstal of – zoals meestal wordt beweerd – omdat de Saudische koning Faisal bij zijn bezoek aan België een milde gift had gedaan voor de slachtoffers van de brand in het Brusselse grootwarenhuis Innovation.

Hoe dan ook, het gebouw in het Jubelpark werd door de Regie der Gebouwen voor 99 jaar in erfpacht gegeven aan het Islamitisch Cultureel Centrum van België (ICC), een internationale vzw met de Saudische ambassadeur als voorzitter. Vervolgens werd het pand op kosten van de Saudi's gerenoveerd, waarna de Grote Moskee in 1978 plechtig in gebruik kon worden genomen.

Om die renovatiewerken in goede banen te leiden, stuurde het Saudische regime in 1970 een topman van haar geheime dienst naar Brussel: Faez Al Ajjaz. Onder de cover van journalist verbleef dit personage gedurende dertig jaar ongehinderd in onze hoofdstad, ondanks zijn betrokkenheid bij een lange reeks duistere en zelfs ronduit illegale activiteiten: wapensmokkel, aanslagen op politiemannen, spionage, het financieren van een neonazistische groep en het dwarsbomen van gerechtelijke onderzoeken. Al Ajjaz liet een breed spoor van verwarring, ontwrichting en vernieling achter zich, en de gevolgen van zijn vuile 'erfenis' zijn tot op de dag van vandaag voelbaar.

Zijn leven in Brussel:

Faez Al Ajjaz bleek in Brussel over ruime financiële middelen te beschikken. Hij installeerde zich in een chique appartement, eerst in de Sint-Michielslaan, daarna aan de Legerlaan, telkens in de buurt van het Brusselse Montgomeryplein, dat hij huurde voor 2.000 euro per maand. Hij reed in peperdure luxe-auto's en bezat een fraaie villa in het Spaanse Marbella.

Na verloop van tijd knoopte hij relaties aan in de hoogste kringen, onder meer met prins Albert (de latere koning Albert II), politicus Paul Vanden Boeynants en diens rechterhand baron Benoît de Bonvoisin. Tegelijk onderhield hij een netwerk van meer dan dertig betaalde informanten, onder wie ex-huurlingen, ambtenaren, rijkswachters en extreemrechtse figuren, die hem geschreven rapporten bezorgden over alles wat hem interesseerde.

Over zijn rol in de wapenhandel:

Volgens toenmalig minister van Justitie Jean Gol, die zich baseerde op een rapport van de Staatsveiligheid, was Al Ajjaz in 1975 een van de spilfiguren in een grote wapenlevering vanuit België aan de falangistische milities in Libanon, met een contractwaarde van 250.000 euro. De transactie verliep via een zakenrelatie in Beiroet van de beruchte wapenhandelaar Adnan Khashoggi.

In Marbella, Parijs en Brussel werkte Al Ajjaz samen met de grote spelers op de internationale wapenmarkt, zoals Khashoggi, die als tussenpersoon optraden tussen de Saudische prinsen en de belangrijkste defensieleveranciers in Europa en de VS. In 1982 bijvoorbeeld ging één van zijn Belgische loopjongens een cheque van 25.000 euro ophalen in Parijs, uitgeschreven door de Libanese wapenhandelaar Walid Koreitem op naam van Al Ajjaz.

Koreitem behoorde tot het selecte kringetje van Saudische agenten uit de entourage van Khashoggi, net zoals Akram Ojjeh, Samir Traboulsi en andere klanten van het luxe-callgirlnet van Madame Tuna, de hoerenmadam die opdook in de Eurosystem-zaak, het smeergeldschandaal rond de bouw van militaire hospitalen in Saudi-Arabië.

Over zijn vertrek uit Brussel:

In de zomer van 1988 verkocht hij al zijn bezittingen in België, zegde de huur op van zijn kantoor in het IPC en verhuisde naar zijn villa in Marbella. De verhuis belette hem niet om af en toe terug te komen naar Brussel en zijn geheime activiteiten voort te zetten op Belgische bodem.

Bron: Apache | Georges Timmerman | Januari 2016

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube