11

Emperor wrote:

Is het in België niet hetzelfde als in Nederland dat men bij het aanvragen van een I.D. (Identiteitskaart) vingerafdrukken moet geven, wat zou betekenen dat de de vingerafdruk van min of meer elke Belg bekend is in het systeem.

Welkom. En ik heb zelf nog nooit een vingerafdruk moeten geven om een nieuwe ID te verkrijgen (laatste keer vernieuwd in nov 2013).

12

In mijn geval éénmaal en dit bij aanvang van de militaire legerdienst (in 1964).

13

Emperor wrote:

Is het in België niet hetzelfde als in Nederland dat men bij het aanvragen van een I.D. (Identiteitskaart) vingerafdrukken moet geven, wat zou betekenen dat de de vingerafdruk van min of meer elke Belg bekend is in het systeem.

In België moet je - gelukkig - geen vingerafdrukken afgeven als je een ID-kaart aanvraagt. Maar stel dat de vingerafdrukken van alle Belgen toch in een database zouden zitten, dan kan je deze volgens mij ook niet zomaar vergelijken met de vingerafdrukken van gezochte criminelen.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Allicht kan men dit niet zomaar vergelijken, maar hier in Nederland moest men (sinds een paar jaar niet meer geloof ik) vingerafdrukken opgeven voor een ID kaart. Deze vingerafdrukken mogen ze wel vergelijken lijkt mij. Waarvoor anders de vingerafdruk.

Helaas is DNA onderzoek niet zomaar mogelijk, hier in Friesland (Nederland) is dit wel gedaan. In 1999 is Marianne Vaatstra vermoord hier in Friesland, in 2012 is de dader gepakt doordat vele mensen hun DNA moesten afstaan.

Maar aangezien niet duidelijk is waar de daders wonen van de bende van Nijvel is dit onmogelijk, men kan niet geheel België verplichten DNA af te staan.

15

(...) "Het verbaast mij dat er nog rechtbanken zijn waar men blind gelooft in de bewijskracht van een vingerafdruk”, zegt de Nederlandse rechtspsycholoog Peter van Koppen. “Het kan, passend in een geheel van overtuigingsstukken, een belangrijk element zijn, zeker. Maar een aanklacht die uitsluitend berust op een vingerafdruk? Hm."

Hoe groot de kans is op een vergissing? Dat is niet de juiste vraag. De enige manier om dat uit te zoeken, zou erin bestaan dat je de vingerafdrukken van alle mensen op aarde opvraagt en dat kan niet. Het probleem situeert zich niet in de kansberekening, maar bij de experts die zich sterk maken dat ze met absolute zekerheid kunnen zeggen dat twee vingerafdrukken identiek zijn. Dat kunnen ze namelijk niet.”

Introspectie is nooit de sterkste kant geweest van vingerafdrukexperts. Op een internationaal congres spraken ze ooit met elkaar af dat je pas als expert kon worden erkend als je vooraf de eed aflegt en zweert dat twee mensen onmogelijk een identieke vingerafdruk kunnen hebben.

Bij Scotland Yard is hoofdonderzoeker Mike Silverman sinds de digitalisering helemaal van zijn geloof afgestapt. Gevraagd naar de statistische kans op een vergissing, verklaarde hij in The Daily Telegraph: “Het is onwaarschijnlijk, zeker, maar dat is het winnen van de loterij ook.”

Lees hier het hele artikel » Nieuws

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

16

Wat de erkenning als expert betreft, misschien gaat het er zo aan toe in Peter van Koppen zijn land, maar in België gebeurt het niet op die manier.

Over de correctheid van vingerafdrukken: ik denk dat men in sommige zaken (zoals deze van de Bende van Nijvel) zeer tevreden zou zijn moest men vingerafdrukken hebben die ze "mogelijk" aan iemand kunnen linken. Het kan meer opleveren dan helemaal niets hebben.
Dat er hedendaags betere identificatie-methodes zijn dan vingerafdrukken (zoals bijvoorbeeld DNA) spreekt van zich.

Non semper ea sunt quae videntur

Een vingerafdruk is natuurlijk een klein onderdeel in een onderzoek, denk niet dat daar veel verschil in zit tussen België en Nederland. W.B.T. DNA zit wel degelijk verschil tussen de regelgeving in de Europese landen onderling. De vraag is kunnen ze er wat mee? Aan de hand van een geografisch profiel en verwantschapsonderzoek is er wel wat mogelijk. Het is en blijf een afweging of de beschikbare stalen de enorme kosten het rechtvaardige. Zijn hier op het forum al diverse mooie topic over gedeeld.