De moordenaar werd door de buren al meerdere keren gezien, dus vermoedelijk elke keer met bril en snor. Dit kan wijzen op het feit dat de man echt een bril nodig had en een echte snor had. Moest ik zulke opdracht krijgen dan zou ik mij bij elke observatie anders vermomd hebben. De link met Dekaise zie ik eerder met robotfoto 20 en met de volgende beschrijving van een dader van de overval op Dekaise: Dader 3: Man, 1m70 groot, 40 jaar, zware massieve lichaamsbouw, licht kastanjebruin haar.

Ik vind het vreemd dat net deze moord op Khader ter sprake komt bij het WNP. Waarom? Hadden ze er iets mee te maken? Of moesten ze net de moordenaar zien te vinden? Khader heeft o.a. een tijdje gewerkt op de ambassade van Saoedi-Arabië, de ambassade die WNP moest beveiligen.

Wel, mij deed de robotfoto aan nummer 17 denken, vanwege de kin en het smal gezicht. De bril is dan misschien echt maar met snor en pruik? Zelfs de ogen en zijn bril komen ongeveer overeen, ook de indringende blik die de 2 robotfoto's gemeen hebben.

Nog een element dat mij te binnen schiet: de groep rond Abou Nidal gebruikte voor de aanslag op de synagoge in Rome een Austin, robotfoto nummer 17 steelt een Austin.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

Ik heb de beide robotfoto's - die van 1 juni 81 en nummer 17 - eens met behulp van software vergeleken en de gelijkenissen zijn treffend. Er zijn heel veel punten die overeen komen. Ik heb ondertussen al vele robotfoto's bewerkt en vergeleken met andere foto's of robotfoto's en volgens mij is dit dezelfde persoon, zelfs zijn bril komt overeen.

Ik zal de resultaten morgen opladen. Met een beetje geluk kunnen we misschien zelfs een naam plakken op de robotfoto's.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

14

De moord op Khader komt ook kort aan bod in het derde boek van Guy Bouten:

Na de aanslag op Naïm Khader, de PLO-vertegenwoordiger in Brussel, onderzocht de WNP in opdracht van Faez Al Ajjaz hoe de Palestijnen wraak zouden kunnen nemen. 

Bron: De  bende van Nijvel: verraad, manipulatie en geheime diensten | Guy Bouten

De ballistisch expert die het onderzoek voerde, was Claude Dery. Dankzij de waardeloze expertise van Dery liep het assisenproces in 1999 - waarbij Hesham Rajeh terecht stond voor de moord - in het honderd:

Qui a ordonné son assassinat et pourquoi? Trente ans plus tard, le mystère demeure. Un Irakien d’origine palestinienne, assassin présumé, Hesham Rajeh, a été jugé et acquitté en 1999 par la cour d’assise de Bruxelles. La responsabilité des services secrets israéliens a été évoquée. Des extrémistes arabes opposés au dialogue auraient aussi pu commanditer son élimination, comme celle des autres représentants de l’OLP en Europe. "Le pire, commente Bichara Khader,est que ces assassinats ont été "attribués" à des dissidents palestiniens de l’OLP, notamment le groupe Abu Nidal, pour éloigner les soupçons des vrais commanditaires.

C’est pour cela que j’ai toujours refusé d’assister aux séances des tribunaux belges concernant des "présumés assassins": pour moi c’était une pantomime car ce qui m’intéressait c’était moins l’assassin qui a poussé sur la gâchette, mais le pays qui a soudoyé cet assassin. C’est le même pays qui aujourd’hui impose aux Palestiniens une existence au "rabais". Ceux qui ont voulu étouffer son cri de liberté n’ont fait en réalité qui lui donner plus de résonance".

Bron: L'Avenir | 1 Juni 2011

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

De moord op Naïm Khader kwam ook ter sprake op de kamerzitting van 11 juni 1981. De heer Vanvelthoven stelde hierover de volgende dringende vraag aan Philippe Moureaux, de toenmalige minister van Justitie, die antwoordde in naam van de Minister van Binnenlandse Zaken:

De heer Vanvelthoven – Mijnheer de Voorzitter, Mijnheer de Minister, Dames en Heren, volgens een Belga-bericht van 3 juni, werd door de krant Le Soir en de RTBF-radio gemeld, dat de gewezen huurling Rocky Ryan in Londen heeft verklaard enkele maanden geleden in Luik te zijn aangesproken door personen die hem verscheidene duizenden pond sterling aanboden voor het neerschieten van personaliteiten uit het Midden-Oosten. De opdrachtgever zou een 34-jarige in Brussel wonende Israëliër zijn.

In de RTBF-uitzending Liège Matin is in dit verband woensdagmorgen verklaard dat genoemde berichten bevestigd zijn in kringen van gewezen huurlingen in Luik, waar men Ryan goed kent. Men voegt er in die kringen zelfs aan toe dat over de moord op de heer Naïm Khader al acht maanden geleden werd ‘onderhandeld’ en dat er tien in aanmerking komende doders werden ‘uitgekozen’.

Steeds volgens Liège Matin zou voor de moord op een PLO-personaliteit 700.000 Belgische frank betaald worden en zou er een plan bestaan voor de volledige uitroeiing van alle PLO-mensen in België, tot de ‘portiers’ toe.

Graag vernam ik van de betrokken minister:

  1. of de staatsveiligheid inderdaad op de hoogte werd gebracht van deze aanslagplannen;

  2. in positief geval, welke maatregelen er ter bescherming van de heer Khader werden getroffen;

  3. welke bijkomende maatregelen er worden getroffen na de aanslag ter beveiliging van onder meer PLO-personaliteiten in België?

M. Moureaux – Monsieur le Président, Mesdames, Messieurs, comme l’honorable membre, nous avons appris par la presse les déclarations de Rocky Ryan concernant d’éventuelles propositions de groupement extrémistes, l’incitant à commettre certains actes criminels.

Des informations obtenues de diverses sources généralement bien informées, indiquent que l’intéressé n’exerce aucune fonction officielle et qu’il s’agit au contraire d’une personne marginale, appartenant au secteur des services privés de garde et de protection, qui a une imagination débordante et dont les affirmations ne peuvent être prises au sérieux.

Au nom de mon collègue, le Ministre de l’Intérieur, je tiens à préciser que, par mesure de précaution générale, la gendarmerie avait prévu un service de surveillance mobile de l’appartement de M. Khader et du bureau de l’OLP. Ce service était suffisant d’après les renseignements dont disposaient la gendarmerie et le Ministre de l’Intérieur.

Comme pour de nombreux autres représentants diplomatiques en Belgique ou des personnalités assimilées, des mesures de protection sont élaborées pour les envoyés officiels de l’OLP, pour autant qu’il y ait des indices que leur vie soit menacée et pour autant que les intéressés y consentent.

Combinatie van robotfoto die gemaakt is na de aanslag op 1 juni en nummer 17.

Eerst een vergroting van die van 1 juni:

https://lh3.googleusercontent.com/9maV3RrSqbhxTpBApHH5fqH2rHqjLcC8fuKDKe8e7GAPNxIFpBi7HaDYgI-Kv3V1ojyuI_8GQg=w1920-h1200-no

Nu de combinatie van de 2:

https://lh3.googleusercontent.com/V442NOD7eC4cyN_ERTzKMc9VGLzhH8dra119RSBR7i0UpBYx3bZ6oAtXKsJwsFeqW1eJl40eXA=w1920-h1200-no

Toch heel opmerkelijk vind ik de gelijkenissen.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

Moord op directeur PLO-bureau [gecensureerd] te Brussel

Op maandag 1 juni 1981, om plm. 09.10 uur, werd te Brussel de directeur van het kantoor van de 'Palestine Liberation Organization', [gecensureerd], Jordanië, voor zijn woning aan de Keverslaan 15 te Brussel, door een onbekende doodgeschoten. [gecensureerd], zoals hij gewoonlijk werd genoemd, had om 08.45 uur zijn woning verlaten om naar een wasserij te gaan en keerde daar vandaan weer naar huis terug.

Het slachtoffer werd door 4 kogels geraakt; 2 kogels drongen de schedel binnen, een derde doorboorde zijn rechterarm en de vierde kogel raakte via de borstkas zijn hart. [gecensureerd] overleed ter plaatse.

Getuigen, die verklaarden dat de dader zeer koelbloedig te werk ging, verstrekten het volgende signalement: [gecensureerd].

De dader vluchtte te voet via de Armand Huysmanlaan in de richting van de Grenadierslaan. Een beige regenjas en een paraplu, welke de dader bij zich droeg, werden in de Armand Huysmanlaan teruggevonden.

Blijkens getuigenverklaringen zou de dader reeds meermalen eerder in de Keverslaan zijn gezien; voor het eerst ongeveer een maand voor de aanslag.

Op de plaats van het delict werd een aantal munitiedelen aangetroffen en veiliggesteld. De aangetroffen hulzen zijn alle van het merk 'Makarov', kaliber 9mm, en dragen het bodemstempel '21'. Munitie van dit merk en met dit bodemstempel werd in 1973 in Polen vervaardigd.

Het pistool dat door de doder is gebruikt, is - gezien de op de hulzen en kogels aangetroffen sporen - van één van de volgende drie merken:

  1. Russisch pistool 'MAKAROV', kal. 9 mm, semi-automatisch;

  2. Russisch pistool 'STECHKIN', tel. 9 mm, dat ook automatisch kan vuren, of

  3. Pools pistool 'M 64', kal. 9 mm, semi-automatisch, dat echter is afgeleid van de onder b genoemde 'STECHKIN'.

Het slachtoffer van de moord, [gecensureerd], vestigde zich in 1967 in België. Hij studeerde onder andere op de Franse afdeling van de Universiteit van Leuven en trad sedert 1976 op als vertegenwoordiger van de PLO. Hoewel de PLO, noch door België noch door de EEG officieel wordt erkend, werd [gecensureerd] toch min of meer beschouwd als de - niet officiële - ambassadeur van deze organisatie.

Doordat hij zich - althans in woord - vrij gematigd opstelde, wist hij veel goodwill te kweken voor het Palestijnse standpunt en speelde hij een belangrijke rol in de besprekingen, welke de laatste jaren tussen de EEG en de PLO op gang zijn gekomen.

Claim:
In de nacht van 1 op 2 juni 1981, om 00.54 uur, belde een onbekende het algemene nummer van de Rijkswacht te Brussel en deelde in vloeiend Frans mede dat de aanslag op [gecensureerd] was gepleegd door 'AMAL' als vergelding van de vijandelijkheden welke door de PLO in Libanon worden bedreven tegen deze groepering.

'AMAL' (al Amal = de hoop) is een in 1974 in Libanon op voorstel van Imam [gecensureerd] opgerichte organisatie van Shi'itische moslims. De organisatie streeft naar de emancipatie van de Shi'iten In de Libanese politiek. Tevens wil 'AMAL' Libanon zuiveren van niet-Libanese invloeden, hetgeen concreet neerkomt op:

  1. de verwijdering uit Libanon van alle niet-autochtone Palestijnen

  2. de eliminatie van het Haddad-land en

  3. het vertrek van de Syrische troepen uit het land.

De Shi'iten hebben hun aanhang voornamelijk onder de arme moslimbevolking van Libanon, en hoewel groot in aantal, is hun politieke invloed altijd zeer bepekt geweest. Tot eind 1978 werd – zeker internationaal gezien – niet veel vernomen van deze organisatie. Dit veranderde echter toen hun leider, de Imam [gecensureerd], tijdens een officieel bezoek aan Lybië onder vreemde omstandigheden verdween. De Libische autoriteiten hebben altijd verklaard dat de Imam na zijn bezoek per vliegtuig was doorgereisd naar Rome, maar daar is hij nimmer aangekomen.

Teneinde aan deze verdwijning bekendheid te geven, heeft 'AMAL' sedertdien diverse acties gepleegd, waaronder een vliegtuigkaping. De sterkte van 'AMAL' wordt geschat op 15 000 personen; plm. 3000 daarvan behoren tot de militia van deze groepering.

Bron: Bulletin Bijzonder Zaken Centrale | Recherche Informatie | Centrale Recherche Informatiedienst | juli 1981

Nog niemand de link gelegd met de afstandsbedieningen van de bende die zijn teruggevonden? Een dwaalspoor waarop niemand verder ingegaan is?