Re: Brussel: 1 Juni 1981

De moordenaar werd door de buren al meerdere keren gezien, dus vermoedelijk elke keer met bril en snor. Dit kan wijzen op het feit dat de man echt een bril nodig had en een echte snor had. Moest ik zulke opdracht krijgen dan zou ik mij bij elke observatie anders vermomd hebben. De link met Dekaise zie ik eerder met robotfoto 20 en met de volgende beschrijving van een dader van de overval op Dekaise: Dader 3: Man, 1m70 groot, 40 jaar, zware massieve lichaamsbouw, licht kastanjebruin haar.

Ik vind het vreemd dat net deze moord op Khader ter sprake komt bij het WNP. Waarom? Hadden ze er iets mee te maken? Of moesten ze net de moordenaar zien te vinden? Khader heeft o.a. een tijdje gewerkt op de ambassade van Saoedi-Arabië, de ambassade die WNP moest beveiligen.

Re: Brussel: 1 Juni 1981

Wel, mij deed de robotfoto aan nummer 17 denken, vanwege de kin en het smal gezicht. De bril is dan misschien echt maar met snor en pruik? Zelfs de ogen en zijn bril komen ongeveer overeen, ook de indringende blik die de 2 robotfoto's gemeen hebben.

Nog een element dat mij te binnen schiet: de groep rond Abou Nidal gebruikte voor de aanslag op de synagoge in Rome een Austin, robotfoto nummer 17 steelt een Austin.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

Re: Brussel: 1 Juni 1981

Ik heb de beide robotfoto's - die van 1 juni 81 en nummer 17 - eens met behulp van software vergeleken en de gelijkenissen zijn treffend. Er zijn heel veel punten die overeen komen. Ik heb ondertussen al vele robotfoto's bewerkt en vergeleken met andere foto's of robotfoto's en volgens mij is dit dezelfde persoon, zelfs zijn bril komt overeen.

Ik zal de resultaten morgen opladen. Met een beetje geluk kunnen we misschien zelfs een naam plakken op de robotfoto's.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

14

Re: Brussel: 1 Juni 1981

De moord op Khader komt ook kort aan bod in het derde boek van Guy Bouten:

Na de aanslag op Naïm Khader, de PLO-vertegenwoordiger in Brussel, onderzocht de WNP in opdracht van Faez Al Ajjaz hoe de Palestijnen wraak zouden kunnen nemen. 

Bron: De  bende van Nijvel: verraad, manipulatie en geheime diensten | Guy Bouten

De ballistisch expert die het onderzoek voerde, was Claude Dery. Dankzij de waardeloze expertise van Dery liep het assisenproces in 1999 - waarbij Hesham Rajeh terecht stond voor de moord - in het honderd:

Qui a ordonné son assassinat et pourquoi? Trente ans plus tard, le mystère demeure. Un Irakien d’origine palestinienne, assassin présumé, Hesham Rajeh, a été jugé et acquitté en 1999 par la cour d’assise de Bruxelles. La responsabilité des services secrets israéliens a été évoquée. Des extrémistes arabes opposés au dialogue auraient aussi pu commanditer son élimination, comme celle des autres représentants de l’OLP en Europe. "Le pire, commente Bichara Khader,est que ces assassinats ont été "attribués" à des dissidents palestiniens de l’OLP, notamment le groupe Abu Nidal, pour éloigner les soupçons des vrais commanditaires.

C’est pour cela que j’ai toujours refusé d’assister aux séances des tribunaux belges concernant des "présumés assassins": pour moi c’était une pantomime car ce qui m’intéressait c’était moins l’assassin qui a poussé sur la gâchette, mais le pays qui a soudoyé cet assassin. C’est le même pays qui aujourd’hui impose aux Palestiniens une existence au "rabais". Ceux qui ont voulu étouffer son cri de liberté n’ont fait en réalité qui lui donner plus de résonance".

Bron: L'Avenir | 1 Juni 2011

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Brussel: 1 Juni 1981

De moord op Naïm Khader kwam ook ter sprake op de kamerzitting van 11 juni 1981. De heer Vanvelthoven stelde hierover de volgende dringende vraag aan Philippe Moureaux, de toenmalige minister van Justitie, die antwoordde in naam van de Minister van Binnenlandse Zaken:

De heer Vanvelthoven – Mijnheer de Voorzitter, Mijnheer de Minister, Dames en Heren, volgens een Belga-bericht van 3 juni, werd door de krant Le Soir en de RTBF-radio gemeld, dat de gewezen huurling Rocky Ryan in Londen heeft verklaard enkele maanden geleden in Luik te zijn aangesproken door personen die hem verscheidene duizenden pond sterling aanboden voor het neerschieten van personaliteiten uit het Midden-Oosten. De opdrachtgever zou een 34-jarige in Brussel wonende Israëliër zijn.

In de RTBF-uitzending Liège Matin is in dit verband woensdagmorgen verklaard dat genoemde berichten bevestigd zijn in kringen van gewezen huurlingen in Luik, waar men Ryan goed kent. Men voegt er in die kringen zelfs aan toe dat over de moord op de heer Naïm Khader al acht maanden geleden werd ‘onderhandeld’ en dat er tien in aanmerking komende doders werden ‘uitgekozen’.

Steeds volgens Liège Matin zou voor de moord op een PLO-personaliteit 700.000 Belgische frank betaald worden en zou er een plan bestaan voor de volledige uitroeiing van alle PLO-mensen in België, tot de ‘portiers’ toe.

Graag vernam ik van de betrokken minister:

  1. of de staatsveiligheid inderdaad op de hoogte werd gebracht van deze aanslagplannen;

  2. in positief geval, welke maatregelen er ter bescherming van de heer Khader werden getroffen;

  3. welke bijkomende maatregelen er worden getroffen na de aanslag ter beveiliging van onder meer PLO-personaliteiten in België?

M. Moureaux – Monsieur le Président, Mesdames, Messieurs, comme l’honorable membre, nous avons appris par la presse les déclarations de Rocky Ryan concernant d’éventuelles propositions de groupement extrémistes, l’incitant à commettre certains actes criminels.

Des informations obtenues de diverses sources généralement bien informées, indiquent que l’intéressé n’exerce aucune fonction officielle et qu’il s’agit au contraire d’une personne marginale, appartenant au secteur des services privés de garde et de protection, qui a une imagination débordante et dont les affirmations ne peuvent être prises au sérieux.

Au nom de mon collègue, le Ministre de l’Intérieur, je tiens à préciser que, par mesure de précaution générale, la gendarmerie avait prévu un service de surveillance mobile de l’appartement de M. Khader et du bureau de l’OLP. Ce service était suffisant d’après les renseignements dont disposaient la gendarmerie et le Ministre de l’Intérieur.

Comme pour de nombreux autres représentants diplomatiques en Belgique ou des personnalités assimilées, des mesures de protection sont élaborées pour les envoyés officiels de l’OLP, pour autant qu’il y ait des indices que leur vie soit menacée et pour autant que les intéressés y consentent.

Re: Brussel: 1 Juni 1981

Combinatie van robotfoto die gemaakt is na de aanslag op 1 juni en nummer 17.

Eerst een vergroting van die van 1 juni:

https://lh3.googleusercontent.com/9maV3RrSqbhxTpBApHH5fqH2rHqjLcC8fuKDKe8e7GAPNxIFpBi7HaDYgI-Kv3V1ojyuI_8GQg=w1920-h1200-no

Nu de combinatie van de 2:

https://lh3.googleusercontent.com/V442NOD7eC4cyN_ERTzKMc9VGLzhH8dra119RSBR7i0UpBYx3bZ6oAtXKsJwsFeqW1eJl40eXA=w1920-h1200-no

Toch heel opmerkelijk vind ik de gelijkenissen.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

Re: Brussel: 1 Juni 1981

Moord op directeur PLO-bureau [gecensureerd] te Brussel

Op maandag 1 juni 1981, om plm. 09.10 uur, werd te Brussel de directeur van het kantoor van de 'Palestine Liberation Organization', [gecensureerd], Jordanië, voor zijn woning aan de Keverslaan 15 te Brussel, door een onbekende doodgeschoten. [gecensureerd], zoals hij gewoonlijk werd genoemd, had om 08.45 uur zijn woning verlaten om naar een wasserij te gaan en keerde daar vandaan weer naar huis terug.

Het slachtoffer werd door 4 kogels geraakt; 2 kogels drongen de schedel binnen, een derde doorboorde zijn rechterarm en de vierde kogel raakte via de borstkas zijn hart. [gecensureerd] overleed ter plaatse.

Getuigen, die verklaarden dat de dader zeer koelbloedig te werk ging, verstrekten het volgende signalement: [gecensureerd].

De dader vluchtte te voet via de Armand Huysmanlaan in de richting van de Grenadierslaan. Een beige regenjas en een paraplu, welke de dader bij zich droeg, werden in de Armand Huysmanlaan teruggevonden.

Blijkens getuigenverklaringen zou de dader reeds meermalen eerder in de Keverslaan zijn gezien; voor het eerst ongeveer een maand voor de aanslag.

Op de plaats van het delict werd een aantal munitiedelen aangetroffen en veiliggesteld. De aangetroffen hulzen zijn alle van het merk 'Makarov', kaliber 9mm, en dragen het bodemstempel '21'. Munitie van dit merk en met dit bodemstempel werd in 1973 in Polen vervaardigd.

Het pistool dat door de doder is gebruikt, is - gezien de op de hulzen en kogels aangetroffen sporen - van één van de volgende drie merken:

  1. Russisch pistool 'MAKAROV', kal. 9 mm, semi-automatisch;

  2. Russisch pistool 'STECHKIN', tel. 9 mm, dat ook automatisch kan vuren, of

  3. Pools pistool 'M 64', kal. 9 mm, semi-automatisch, dat echter is afgeleid van de onder b genoemde 'STECHKIN'.

Het slachtoffer van de moord, [gecensureerd], vestigde zich in 1967 in België. Hij studeerde onder andere op de Franse afdeling van de Universiteit van Leuven en trad sedert 1976 op als vertegenwoordiger van de PLO. Hoewel de PLO, noch door België noch door de EEG officieel wordt erkend, werd [gecensureerd] toch min of meer beschouwd als de - niet officiële - ambassadeur van deze organisatie.

Doordat hij zich - althans in woord - vrij gematigd opstelde, wist hij veel goodwill te kweken voor het Palestijnse standpunt en speelde hij een belangrijke rol in de besprekingen, welke de laatste jaren tussen de EEG en de PLO op gang zijn gekomen.

Claim:
In de nacht van 1 op 2 juni 1981, om 00.54 uur, belde een onbekende het algemene nummer van de Rijkswacht te Brussel en deelde in vloeiend Frans mede dat de aanslag op [gecensureerd] was gepleegd door 'AMAL' als vergelding van de vijandelijkheden welke door de PLO in Libanon worden bedreven tegen deze groepering.

'AMAL' (al Amal = de hoop) is een in 1974 in Libanon op voorstel van Imam [gecensureerd] opgerichte organisatie van Shi'itische moslims. De organisatie streeft naar de emancipatie van de Shi'iten In de Libanese politiek. Tevens wil 'AMAL' Libanon zuiveren van niet-Libanese invloeden, hetgeen concreet neerkomt op:

  1. de verwijdering uit Libanon van alle niet-autochtone Palestijnen

  2. de eliminatie van het Haddad-land en

  3. het vertrek van de Syrische troepen uit het land.

De Shi'iten hebben hun aanhang voornamelijk onder de arme moslimbevolking van Libanon, en hoewel groot in aantal, is hun politieke invloed altijd zeer bepekt geweest. Tot eind 1978 werd – zeker internationaal gezien – niet veel vernomen van deze organisatie. Dit veranderde echter toen hun leider, de Imam [gecensureerd], tijdens een officieel bezoek aan Lybië onder vreemde omstandigheden verdween. De Libische autoriteiten hebben altijd verklaard dat de Imam na zijn bezoek per vliegtuig was doorgereisd naar Rome, maar daar is hij nimmer aangekomen.

Teneinde aan deze verdwijning bekendheid te geven, heeft 'AMAL' sedertdien diverse acties gepleegd, waaronder een vliegtuigkaping. De sterkte van 'AMAL' wordt geschat op 15 000 personen; plm. 3000 daarvan behoren tot de militia van deze groepering.

Bron: Bulletin Bijzonder Zaken Centrale | Recherche Informatie | Centrale Recherche Informatiedienst | juli 1981

Re: Brussel: 1 Juni 1981

Nog niemand de link gelegd met de afstandsbedieningen van de bende die zijn teruggevonden? Een dwaalspoor waarop niemand verder ingegaan is?

Re: Brussel: 1 Juni 1981

Ben wrote:

Merovinger wrote:

In de buurt van het kerkhof van Elsene raakte hij het spoor bijster.

Zeer interessante locatie om het spoor bijster te raken, zeker als we naar de eerste feiten van de Bende van Nijvel kijken, en dan vooral naar de overval op de wapenhandel van Dekaise.

Merovinger wrote:

Later werden door de politie het regenscherm en de regenjas teruggevonden die de moordenaar droeg. Er werden politiehonden gebracht naar de hoek van de Huysmanslaan en de Generaal Dossinlaan, maar ook die konden het spoor niet volgen.

Je bedoelt dat de nagemaakte nummerplaat op de Santana afkomstig was van een andere Santana geregistreerd in de Huysmanslaan?

20

Re: Brussel: 1 Juni 1981

Merovinger wrote:

Net zoals bij de moord op Naïm Khader, waarbij de dader tijdens zijn vlucht een regenjas en een paraplu achterlaat, laat ook bij feiten van de Bende van Nijvel één van de daders kledingstukken achter

Ook bij de moord op de Turkse diplomaat Durson Aksoy liet de moordenaar een kledingstuk achter. Het deed de politie onderzoeken of het misschien dezelfde moordenaar was:

Politie buigt zich weer over aanslag op PLO-gezant

De politie geeft toe dat de moord op de Turkse diplomatieke Durson Aksoy, vorige week donderdag te Brussel, goed werd voorbereid.

Na een week opsporingswerk weet zij nog niet met zekerheid of de aanslag door één of twee Armeniërs werd gepleegd. Er zijn wel twee wapens gevonden, doch het is helemaal niet uitgesloten dat de de moordenaar een reserverevolver bij zich had, voor het geval dat één wapen het niet zou doen.

Dat er twee wapens werden achtergelaten, en dan nog van totaal verschillende makelij, gebeurde naar alle waarschijnlijkheid met de bedoeling het onderzoek in de war te sturen.

Eén of twee daders? Volgens de meeste getuigen was er maar één man. De dader liet echter, behalve zijn wapen, ook een bloesje achter dat hij voor de aanslag over de arm droeg om het moordwapen te verbergen. Bovendien is er de verklaring van de taxichauffeur, even na het neerkogelen van de Turkse diplomaat, een man, van wie het signalement overeenstemt met de moordenaar, in de buurt van de Wolgengrachtstraat (het volle stadscentrum) te hebben afgezet.

Te voet

Die buurt werd al weken in de gaten gehouden, omdat er sympathisanten of leden van het Asala (het geheim Armens leger) waren opgemerkt. Van de geheimzinnige taxicliënt werd echter geen spoor meer teruggevonden. Toch zou de taxichauffeur iets bruikbaars aan de recherche hebben onthuld doch in politiekringen zwijgt men als de dood.

Intussen zijn zowel de gerechtelijke brigade van de Brusselse stadspolitie, de BOB en de gerechtelijke politie op zoek naar aanwijzingen. Zo buigt de politie zich weer over de moord op de PLO-gezant te Brussel, Naïm Khader (42), op 1 juni 1981 te Elsene. Er zijn diverse overeenstemmende punten. Zowel twee jaar geleden te Elsene donderdag 14 juli in het ambassadekwartier van Brussel was de moordenaar reeds ter plaatse en te voet. Voorts wierp hij een kledingstuk weg. Bij de moord op Naïm Khader was dat een regenjas, bij Dursun Aksoy een bloesje.

De man die de PLO-gezant neerkogelde, gooide echter zijn wapen niet weg, de moordenaar van de Turkse diplomaat en "geheim agent" deed dit wel. Beiden hebben geschoten in het hoofd van hun slachtoffer.

Beroepsdoders

Dat wijst erop dat ze getraind waren, want alleen amateurs schieten naar de borst. Beroepsdoders schieten naar het hoofd. En verder: Naïm Khader werd om 9u neergeknald, Dursun Aksoy omstreeks 10u. Beide moordenaars hebben er dus rekening moeten mee houden dat ze zouden worden opgemerkt en misschien ook achtervolgd.

Daaruit mag worden afgeleid dat de daders tot een geoefende terreurgroep behoren die allicht voor een gestolen auto hebben gezorgd. Daartegenover staat dan het getuigenis van de Brusselse taxichauffeur die beweert de moordenaar van de Turkse diplomaat naar het stadscentrum te hebben gevoerd, tenzij het toch waar zou zijn dat de dader, samen met een medeplichtige kon ontkomen met een auto die werd opgemerkt toen hij uit een ondergrondse garage van de universitaire campus reed.

Bewijsstukken heeft de recherche nog niet en het is niet de bedoeling de moord op de Turkse diplomaat in de schoenen van sommige gekende Armeniërs te schuiven, maar er is hoop. In bedekte termen wordt er zelfs aan toegevoegd dat wat woensdag te Parijs werd verwezenlijkt, nl. de arrestatie van de explosievenplaatser te Orly, ook in Brussel mogelijk is.

Bron: Gazet van Antwerpen | 22 Juli 1983

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube