Re: Martine Michel

Uit de persconferentie van Nathalie en Diederik Palsterman van 31 oktober 2017:

Uit de mond van de onderzoeksrechter hebben wij op 4 oktober 2016 vernomen dat het onderzoek werd gemanipuleerd. De Minister heeft ditzelfde woord gebruikt. Welke lading die vlag dekt is voor ons niet duidelijk? Want wij hebben uiteindelijk maar een dossiertje gezien van anderhalve centimeter dik en waarvan men ons gezegd had dat dit 30cm dik was.

Er worden dus zaken achtergehouden in het kader van de manipulaties. Dit zijn niet onze woorden! Dit zijn de woorden van
de onderzoeksrechter M. Michel (dd. 4 oktober 2016) en die van minister Geens (dd. 23 oktober 2017).

(...)

Wij begrijpen al zeker niet dat Mevrouw de onderzoeksrechter op het ogenblik dat wij als nabestaanden zelfs nog niet in het bezit waren van een kopij van het dossier, anderzijds aan de pers de toestemming werd gegeven om ongebreideld en naar believen volledige dossiers te kopiëren en in te scannen. Haar prioriteiten (als onderzoeksrechter nota bene) op dat vlak werden dan ook op een zéér bijzondere manier ingeschaald.

Re: Martine Michel

Nathalie Palsterman over de onderzoeksrechter Martine Michel.

(...) In april 2016 waren we terug in Charleroi voor opzoekingen. In een aparte ruimte met een computer konden we daar het gedigitaliseerde dossier doorzoeken, met de hulp van die twee Nederlandstalige speurders. Ze hadden ons eerder al verteld dat ze dachten nog anderhalf jaar werk te hebben om het dossier rond te krijgen. Het stemde ons hoopvol. Maar nu lag er op een tafel in die computerruimte een grote stapel dossiers. Even later kwam er een vrouw binnen met een doos waar ze een scanner uit haalde, waarmee ze de papieren dossiers begon te scannen. Toen ze hoorde dat we Nederlands spraken, zei ze dat ze uit het Leuvense kwam en als journaliste voor de RTBF werkte. Ze vertelde dat ze aan een documentaire over de Bende werkte, maar wat en hoe was nog geheim. We vielen zowat van onze stoel. Geheim van het onderzoek? Die vrouw was daar gewoon onze dossiers aan het kopiëren. We waren gechoqueerd. Ook de speurders wisten helemaal van niets. We wilden een klacht indienen tegen de schending van het onderzoeksgeheim. Maar bij wie? De onderzoeksrechter die dat zelf had toegelaten? En we hadden geen advocaat meer. Kort nadien hoorden we dat de twee speurders niet meer in de onderzoekscel zaten. Het was onwezenlijk.

(...) Een paar dagen na het incident met die journaliste zijn de speurders bij onderzoeksrechter Martine Michel ontboden. Ze heeft hen gevraagd om formeel te ontkennen dat wij daar een journaliste hadden gezien die dossiers kopieerde. Ze vroeg hen dus om te liegen. Dat hebben ze geweigerd. Kort daarna zijn ze uit de onderzoekscel verwijderd.

(...) Op 4 oktober 2016 was er in Charleroi de jaarlijkse vergadering met de nabestaanden en de onderzoekscel. Met de jaren komen steeds minder mensen opdagen, omdat het doorgaans een maat voor niets is en we toch geen concrete antwoorden op onze vragen krijgen. Maar dit keer begon onderzoeksrechter Michel met een speech over 'l'incident Palsterman'. De andere nabestaanden vielen uit de lucht. Het was om door de grond te zakken. Ze vertelde over ons bezoek in april, en dat we ons vergist hadden: het was geen journaliste maar een fotografe, zei ze. Maar die vrouw heeft zich aan ons voorgesteld als journaliste en dat wás ze ook. We werden dus publiek leugenachtig gemaakt tegenover de andere nabestaanden.

(...) Wat in die [anonieme] brief staat, blijkt te kloppen. Bijvoorbeeld over de manipulatie van het onderzoek in Dendermonde. Onderzoeksrechter Michel reageerde heel zenuwachtig op vragen daarover tijdens die laatste bijeenkomst in Charleroi [11 december 2017]. Ze zei dat daar recent een dossier over was geopend. Wat blijkt? Dat dossier over manipulatie dateert al van eind 2011 of begin 2012. Dat heeft ze nooit aan de nabestaanden verteld. We waren alweer stomverbaasd. Op het einde van de bijeenkomst zei Michel dat een onafhankelijk onderzoek de enige manier was om het dossier nog recht te trekken.

Gaf ze zichzelf daarmee geen brevet van onbekwaamheid?

Palsterman: In feite wel, maar ik dacht vooral: eindelijk! Na een korte stilte voegde ze er plots met een glimlach aan toe: 'Maar dat gaan we toch niet doen.' Toen zijn we opgestapt. Het werd ons te veel.

Bron: Knack | 20 december 2017

Re: Martine Michel

http://i62.servimg.com/u/f62/15/00/61/71/mm110.jpg

24

Re: Martine Michel

Tja, dat hebben we nog gehoord of gelezen. Alvast voor iedereen een fijn oudjaar.

25

Re: Martine Michel

Ik mag het hopen, Martine! Nu, de sleutel ligt in Dendermonde en Aalst. Daar verdient ze m.i. wat krediet.

Een gelukkig en gezond 2018, collega's!

26

Re: Martine Michel

Weet iemand hoeveel zaken Martine Michel als onderzoeksrechter behandeld momenteel, naast het onderzoek naar de bende van Nijvel?
Of, wat algemener, hoeveel zaken een onderzoeksrechter meestal gelijktijdig leid?

27

Re: Martine Michel

La juge d'instruction des Tueurs du Brabant devient Présidente du Tribunal de Charleroi

La juge d’instruction Martine Michel est officiellement devenue ce mercredi la présidente de division de Charleroi du tribunal de première instance du Hainaut. Cette carolo pure souche en était déjà la vice-présidente, et donc au fait du fonctionnement et des difficultés du tribunal. La particularité de cette nomination vient du fait que Martine Michel est la juge en charge de l’énorme dossier des Tueurs du Brabant. Un dossier qu’elle va continuer de suivre, promet-elle.

Se remettre en ordre

La nouvelle présidente entre en fonction au moment où le déconfinement bat son plein. Il faut gérer le redémarrage des tribunaux tout en essayant de résorber le retard pris dans la gestion des dossiers." On a accumulé un certain retard en raison du Covid, mais les magistrats, pour chaque audience, vont récupérer ce retard dans les semaines qui suivent. Nous profiterons sans doute aussi de la période des vacances judiciaires, qui ne sont pas de vacances où tout s’arrête, comme le croient souvent à tort les gens, pour nous remettre en ordre pour le début de l’année judiciaire. En tout cas, on ne peut pas parler de véritable catastrophe chez nous".

En devenant présidente, Martine Michel va aussi s’atteler au problème récurrent du tribunal de Charleroi, la plus grosse division du tribunal de première instance du Hainaut : le manque de personnel. "Un problème que je connaissais déjà en tant que vice-présidente : notre cadre est incomplet, le personnel administratif est à 80%. On essaie de trouver des solutions, nous avons encore procédé à des sélections tout récemment, et puis je tenterai de convaincre les autorités d’engager du personnel afin de soulager ceux qui travaillent en surrégime actuellement!"

Malgré la lourdeur cette nouvelle fonction, Martine Michel a décidé de rester en charge du dossier des Tueurs du Brabant. "Avant tout, c’est parce que j’ai donné ma parole aux victimes. Et puis, pour moi-même, parce que je veux aller au bout de ce défi. Et enfin, parce que je ne pense pas que ce serait un cadeau pour le juge qui devrait me remplacer, alors que nous sommes à 3 ans de la prescription." (*)

La magistrate n’a pas peur de ce double défi, et affirme pouvoir mener ces 2 fonctions de front grâce à sa force de travail et son énergie. Une volonté implacable qu’elle tire de son passe-temps : le jogging, et les marathons qu’elle enchaîne chaque année. "Tous les coureurs à pied, tous les marathoniens vous le diront : ce sont les derniers kilomètres qui sont les plus difficiles. Là, c’est au mental que ça se joue, à la volonté. C’est une force de caractère qui me permet aussi d’aller au bout de mes missions."

Bron: RTBF

(*) Met andere woorden: dit dossier duurt toch niet meer zo lang en ik denk ook nog graag aan mijn professionele toekomst. smile

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

28

Re: Martine Michel

Met dit dossier valt geen eer te behalen, maar blijkbaar wel promotie.

Re: Martine Michel

Opzij kijken tot alle krokodillen dood zijn in ruil voor bevordering.

Re: Martine Michel

Een uitspraak van 3 jaar geleden; pour un judge d'instruction c'est un fantasme qui se realise en hoe zit het? Is het een goede "fantsasme"?

En men moet geen psycholoog zijn om te weten dat "c'est un fantasme" tot frustraties kan leiden. Die realiteit moet onder ogen gezien worden! » nl.wikipedia.org/wiki/Frustratie

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.