661

Re: Christiaan Bonkoffsky

Om zwijgrecht, beroepsgeheim, verschoningsrecht, enz. in het kader van "Christiaan Bonkoffsky" te plaatsen:

Corleone wrote:

Ik zou vooral zeggen nu, ik beroep mij op mijn zwijgrecht. ^^

Indien u zich beroept op uw zwijgrecht, ziet u uzelf als verdachte/beschuldigde. Een verdachte/beschuldigde heeft niet de plicht om zichzelf te beschuldigen van een misdrijf en kan zich in bepaalde situaties beroepen op zijn zwijgrecht.

Sommige personen kunnen wel worden verhoord maar niet onder eed geplaatst worden om verklaringen af te leggen. Tot op een bepaald niveau zijn familieleden hierbij een voorbeeld. In de zaak Christiaan Bonkoffsky is de broer dus niet verplicht bepaalde verklaringen af te leggen en maakt zich niet strafbaar voor het afleggen van onjuiste verklaringen indien dat van toepassing zou zijn. Dit althans "op papier". Christiaan Bonkoffsky is reeds overleden en kan dus niet meer veroordeeld worden. Om die reden kan het misschien niet meer van toepassing zijn. Ik ben geen advocaat, een advocaat weet het antwoord wel hierop.

Non semper ea sunt quae videntur

662

Re: Christiaan Bonkoffsky

Men kan postuum veroordeeld worden. Postuum wil zeggen na de dood. Een veroordeling en of vonnis kan uitgevoerd worden na de dood.

663

Re: Christiaan Bonkoffsky

Tru Dat wrote:

Men kan postuum veroordeeld worden. Postuum wil zeggen na de dood. Een veroordeling en of vonnis kan uitgevoerd worden na de dood.

Is dat zo? Ik heb er zelf geen verstand van, maar kon deze 2 links vinden:

"Bij de start van de zitting vanmorgen bleek dat het federaal parket geen officieel overlijdenscertificaat van de man had neergelegd. Als gevolg daarvan werd Najim Lachraaoui dus mee veroordeeld, ondanks zijn overlijden."

Bron » deredactie.be

Dit impliceert dat wanneer het parket een overlijdenscertificaat zou hebben gekregen hij niet zou worden veroordeeld.

"Overeenkomstig art. 20, eerste en tweede lid Voorafgaande Titel Sv. vervalt de strafvordering door de dood van de verdachte. Concreet betekent dit dat het strafproces tegen een verdachte, die tijdens de procedure komt te overlijden niet wordt voortgezet."

Bron » www.elfri.be

Dit gaat over een verdachte die sterft, maar zegt niks over een procedure opstarten tegen een persoon die al dood is. Het klinkt vreemd en ik kan er op het eerste zicht niks over terugvinden. Vandaar mijn vraag.

664

Re: Christiaan Bonkoffsky

Het na de dood veroordelen is niet gebruikelijk en gebeurd meestal om de overledene te vernederen. Een slechte naam geven. Verder gebeurt het ook in verband met erfrecht.

Re: Christiaan Bonkoffsky

Tru Dat wrote:

Het na de dood veroordelen is niet gebruikelijk en gebeurd meestal om de overledene te vernederen. Een slechte naam geven. Verder gebeurt het ook in verband met erfrecht.

Klopt, ook om criminele gelden terug te halen.

666

Re: Christiaan Bonkoffsky

Je moet een verschil maken tussen "aangeduid als schuldige", "veroordeeld worden" en "bij verstek veroordeeld worden". Dat laatste wordt toegepast indien men geen zekerheid heeft als de veroordeelde nog leeft. Bij de processen in nasleep van Wereldoorlog II (zoals vb. de processen van Nuremberg) werden er bij verstek veroordeeld omdat men niet 100% zeker was dat deze dood waren of omdat ze vermist waren. Patrick Haemers werd bijvoorbeeld tijdens het proces rond "de bende Haemers" niet veroordeeld wegens "reeds overleden" maar uiteraard wel als schuldige gezien.

Hoe het precies tot in detail is weet ik niet, ik weet dus ook niet tot hoe ver het al dan niet kan en toegepast wordt of kan worden, maar dat staat ongetwijfeld in ons strafwetboek.

Een overledene heeft overigens geen recht meer op privacy (hoe raar dit ook mag klinken) in meeste gevallen. Men moet wel de privacy respecteren van een overleden persoon als dit de privacy zou schaden van een levend persoon. Men mag dus (in principe) over Christiaan Bonkoffsky schrijven maar moet (in principe) over "de broer van C.B." schrijven om diens privacy niet te schaden (er zijn nog mogelijke voorbeelden).

In bepaalde gevallen (niet alle) kan een vordering wel uitgeoefend worden tegen een overledene. Ik weet dit allemaal niet met zekerheid, correct me if I'm wrong.

vleermuisje1971 wrote:

Klopt, ook om criminele gelden terug te halen

Heeft de familie van Paul Vanden boeynants het deel van het losgeld al terug gekregen welke in het bezit was van Patrick Haemers? (ik dacht het niet).

Non semper ea sunt quae videntur

667

Re: Christiaan Bonkoffsky

Het is niet mogelijk om iemand te veroordelen na zijn dood. De Voorafgaande Titel van het Wetboek van Strafvordering is daar zeer duidelijk over. Als een verdachte is overleden kan hij nooit vervolgd of veroordeeld worden.

Het is denkbaar dat iemand veroordeeld wordt die dan achteraf blijkt overleden te zijn maar dit is eerder uitzonderlijk. Het geval hierboven aangehaald door Zenga lijkt hier een voorbeeld van te zijn. Ik ken natuurlijk de details niet maar als rechter zou ik toch eerder de zaak hebben uitgesteld tot hier duidelijkheid over was.

Het gebruik van postume veroordeling is iets dat bestond in het Ancien Régime en in welke mate dit ook bestond in de rechtsstelsels van onze contreien weet ik niet. Wij hadden in wat wij nu België noemen nog geen echt eengemaakt, uniform rechtssysteem en hoe de vork precies in de steel zit is iets voor zij die zich wensen te verdiepen in de geschiedenis van het strafrecht en strafvervolging.

Door het verval van de strafvordering is zowel de "eigenlijke" straf (gevangenis, boete,..) ALS de verbeurdverklaring (die wordt beschouwd als een straf) onmogelijk. Men kan een persoon dus op geen enkele wijze veroordelen.

Wat overblijft is de burgerlijke vordering tegen de nalatenschap van die persoon en dus tegen de erfgenamen. Wat men niet mag vergeten is echter dat de verjaringstermijnen hier spelen. Deze vordering zal moeten worden ingesteld voor een burgerlijke rechtbank.

Een mogelijkheid is dat de erfgenamen weet hadden van het criminele karakter van bepaalde gelden. In dat geval is het mogelijk dat zij worden vervolgd voor witwas. Er wordt dan een afzonderlijk proces gevoerd tegen de erfgenamen, niet omwille van de misdrijven van hun rechtsvoorganger maar omwille van hun eigen misdrijf.

Ik ben een advocaat maar strafrecht of erfrecht zijn absoluut niet mijn specialisaties/interesses en ik heb mij er sinds de universiteit dan ook zeer ver van gehouden. Wat ik zeg is dus onder voorbehoud van weerlegging door iemand die er wel iets meer van weet.

668

Re: Christiaan Bonkoffsky

Interessant. Wat moet je hier nu uit opmaken ... langs de ene kant heb je een advocaat (Poseur) die zegt dat het niet mogelijk is omdat het Wetboek van strafvordering daar zeer duidelijk over is, maar vervolgens zegt dat het niet zijn specialisatie is en er sinds de universiteit zich niet meer mee heeft bezig gehouden. Er is ook zo goed als niks online over te vinden.

Langs de andere kant heb je 3 andere posters (Tru Dat, FeCR en Vleermuisje) die beweren dat het wel kan, maar de hoedanigheid (i.e. expertise) van waaruit ze spreken is niet bekend.

Ik twijfel niet aan de goede bedoelingen van alle posters, maar dit is een schoolvoorbeeld van hoe onjuiste informatie een eigen leven kan gaat leiden en op korte termijn kan uitgroeien tot een vaststaand feit.

669

Re: Christiaan Bonkoffsky

zenga wrote:

Interessant. Wat moet je hier nu uit opmaken ... langs de ene kant heb je een advocaat (Poseur) die zegt dat het niet mogelijk is omdat het Wetboek van strafvordering daar zeer duidelijk over is, maar vervolgens zegt dat het niet zijn specialisatie is en er sinds de universiteit zich niet meer mee heeft bezig gehouden. Er is ook zo goed als niks online over te vinden.

zenga, de link die je in deze post hebt gedeeld, geeft een zeer duidelijk antwoord op je vraag:

Concreet betekent dit dat het strafproces tegen een verdachte, die tijdens de procedurte komt te overlijden niet wordt voortgezet. Indien de verdachte verwezen werd door de raadkamer naar de correctionele rechtbank, zal door het overljden van de verwezen verdachte nooit een behandeling voor de correctionele rechtbank plaatsvinden.

Een verdachte die verwezen werd naar de correctionele rechtbank, is daarom zeker niet schuldig. De raadkamer besliste enkel door de verwijzing dat de verdachte mogelijks schuldig kon zijn. Zolang de correctionele rechtbank geen veroordeling uitsprak (een vrijspraak blijft na een verwijzing zeker denkbaar en volgt zelfs vaak na een verwijzing), geniet de verdachte die verwezen werd van het vermoeden van onschuld. Door het overlijden kan evenwel de schuld noch de onschuld juridisch sluitend worden vastgesteld. Er kunnen ingevolge het overlijden geen straffen uitgesproken, geen uitspraken meer gedaan worden over de vorderingen van de buregerlijke partij en ook geen verbeurdverklaringen meer plaatsvinden.

Voor rechtspersonen vervalt overeenkomstig art. 20, eerste en tweede lid Voorafgaande Titel Sv. de strafvordering door afsluiting van de vereffening, door gerechtelijke ontbinding of door ontbinding zonder vereffening wanneer het om een rechtspersoon gaat. De strafvordering kan daarna nog worden uitgeoefend indien de invereffeningstelling, de gerechtelijke ontbinding of de ontbinding zonder vereffening tot doel hebben aan de vervolging te ontsnappen, of indien de rechtspersoon overeenkomstig art. 61bis Sv. door de onderzoeksrechter in verdenking is gesteld nog vóór hij zijn rechtspersoonlijkheid had verloren.

Bron » www.elfri.be

Christiaan Bonkoffsky zal dus nooit veroordeeld worden voor zijn mogelijke betrokkenheid bij de Bende van Nijvel. Partick Haemers is op het proces Bende Haemers ook niet meer veroordeeld omdat hij zelfmoord heeft gepleegd.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

670

Re: Christiaan Bonkoffsky

Zeer juiste reactie Zenga, ik had wat meer moeten onderbouwen.

Dit is de tekst van het, hierboven door Zenga reeds aangehaalde, artikel 20 van de Voorafgaande Titel (het eerste deel) van het Wetboek van strafvordering:

De strafvordering vervalt door de dood van de verdachte of door afsluiting van vereffening, door gerechtelijke ontbinding of door ontbinding zonder vereffening wanneer het om een rechtspersoon gaat. De strafvordering kan daarna nog worden uitgeoefend, indien de invereffeningstelling, de gerechtelijke ontbinding of de ontbinding zonder vereffening tot doel hebben te ontsnappen aan de vervolging, of indien de rechtspersoon overeenkomstig artikel 61bis door de onderzoeksrechter in verdenking gesteld is voor het verlies van de rechtspersoonlijkheid. De burgerlijke rechtsvordering kan uitgeoefend worden tegen de verdachte en tegen zijn rechtsopvolgers.

Dit is een uitspraak waar het Hof van Cassatie (een van onze drie hoogste rechtscolleges) dit toepast.

Bron » jure.juridat.just.fgov.be

Opletten met de interpretatie van wat hierboven werd geciteerd door Ben. De oorspronkelijk bevoegde correctionele (strafrechtelijke) rechtbank kan zich niet meer uitspreken over de vordering van de burgerlijke partij tegen de beklaagde. De burgerlijke partijen kunnen nog steeds een nieuwe vordering instellen tegen de rechtsopvolgers voor een burgerlijke rechtbank.