1

Topic: Comité Hongrie

Het comité Hongrie 1956-76, gesticht in 1977, had als leden Ernest Töttösy, Francis Dessart, Emile Lecerf, Florimond Damman, Jacques Borsu, Bernard Mercier en Victor de Stankovich. Dit comité was vermoedelijk een CIA-antenne en vergaderde in de Belliardstraat 39, destijds de zetel van het CEPIC en van de Public Information Office (PIO).

2

Re: Comité Hongrie

Ernest (Ernö) Töttösy was lid van de AESP en vermoedelijk ook van de loge P7. Hij werd in 1918 als aristocraat geboren in Szombathely in Hongarije. In 1952 werd hij aangehouden onder het bewind van Stalin, waarna hij gefolterd zou zijn geweest. Hij verliet Hongarije in 1956, vestigde zich in Brussel en verwierf de Belgische nationaliteit dankzij steun van Caritas Catholica. Hij ontpopte zich tot een advocaat met uitgeproken anticommunistische opvattingen. Samen met Francis Dessart schreeft hij 'Hongrie 1956-1976' (Artigraph, 1976) en in 1977 stichtte hij het Comité Hongrie 1956-76, een antenne van de CIA, samen met Francis Dessart, Emile Lecerf, Florimond Damman, Jacques Borsu en Victor Stankovich. Het Comité kwam voor het eerst samen in de Béliardstraat 39 waar ook het CEPIC en de PIO gevestigd waren. Een Ernest Töttösy wordt ook genoemd als secretaris-generaal van de Tilapia Food Aid Organisation.

Bron » docs.lib.purdue.edu (PDF)

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

3

Re: Comité Hongrie

(...) Deze in Hongarije geboren en getogen advocaat [Ernest (Ernö) Töttösy] werd bij die gelegenheid geafficheerd als afgevaardigde van het in 1977 in België gestichte Comité Hongrie '56. Het comité was gevestigd in een pand aan de Beliardstraat 39 te Brussel. Evenals een kleine batterij van organisaties die gelieerd waren met de extreemrechtse vleugel van de christen-democratische partij, waarvan men in de jaren tachtig en negentig nog zou horen. In diezelfde jaren werd Töttösy's Comité Hongrie ontmaskerd als een "CIA-antenne".

De tot de Hongaarse adel behorende Töttösy was in 1952 in zijn geboorteland achter de tralies beland na een door de CIA gesteunde coup-poging. Ten tijde van de opstand in 1956 wist hij te ontsnappen en sloot zich aan bij het christen-democratische verzet. Nadat de Russen met zwaar geschut het wankele regime in Boedapest weer in het zadel hadden geholpen, vluchtte Töttösy en zijn gezin via Joegoslavië naar België. In 1964 werd hij genaturaliseerd en lid van de Brusselse balie.

Gesteund door spekpater Werenfried van Straaten (zie bijvoorbeeld Kleintje nummer 192 en 326) sloot hij zich aan bij de NTS (Narodnyi Trudovoy Soyuz). Een door Russische emigre's in het leven geroepen anti-communistische organisatie, waar hij in de loop der tijd een leidinggevende rol veroverde. In 1970 was de Hongaars/Belgische advocaat medeoprichter van het Amitalia Fund. Op het oog een zakenimperium. Maar in werkelijkheid de belangrijkste sluis van door de CIA met wapen- en drugsdeals verdiende kapitalen, die bijvoorbeeld door Fini's (*) schaduwen als Rauti en De Borghese en door P2 leider Licio Gelli in Italië werden aangewend voor hun destructieve werkzaamheden.

Bron: Kleintje Muurkrant | nr 328 | 8 januari 1999

(*) Gianfranco Fini, gewezen voorzitter van de Italiaanse partij Alleanza Nazionale (AN). AN is de opvolger van het neo-fascistische Movimento Sociale Italiano (MSI).

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube