11

Dood gevonden man slachtoffer geweld

De man wiens stoffelijk overschot zondagmiddag in het Rijn-Schiekanaal in Rijswijk werd gevonden, is met geweld om het leven gebracht. Sectie wees uit dat hij is overleden nadat zijn schedel op twee plaatsen was ingeslagen en hem zeven messteken waren toegebracht. De identiteit van het slachtoffer, dat een week in het water moet hebben gelegen, is nog onbekend. Dit heeft de Rijswijkse politie gisteren meegedeeld.

De mogelijkheid bestaat dat het slachtoffer, dat vermoedelijk tussen de 30 en 35 jaar oud is, afkomstig is uit een zuidelijk land. Waarschijnlijk is het lichaam van de man in Leidschendam of Rijswijk in het kanaal gegooid.

Bron: Trouw | 12 Februari 1980

Politie staat voor raadsel - Onbekende dode slachtoffer van geweldsmisdrijf

De Rijswijkse politie zit met het stoffelijk overschot van een vrijwel zeker met geweld om het leven gebrachte man, wiens identiteit onbekend is. Het slachtoffer, dat tussen Rijswijk en Delft in het Rijn-Schiekanaal dreef, heeft een verbrijzelde schedel en zeven diepe steekwonden in borst en zij.

De patholoog-anatoom dr. J. Zeldenrust, die in het Gerechtelijk Laboratorium sectie verrichtte, vermoed dat het ongeveer 35-jarige slachtoffer voor zijn dood in een hevige vechtpartij was verwikkeld omdat zijn rechterarm en diverse ribben gebroken bleken. Het lijk werd door een roeier in de Vliet ontdekt. Vermoedelijk heeft het lichaam iets langer dan een 'week in het water gelegen. “Het ziet er naar uit dat het een buitenlander is, een zuidelijke type met een grote, zwarte hangsnor. Hij is 1.78 meter lang. Mogelijk bieden zijn roodbruine enkellaarsjes met iets verhoogde hak een aanwijzing wat betreft zijn identiteit. Maar verder had hij niets bij zich, zodat we vooralsnog in het duister tasten", aldus recherchechef F. Hoek van de Rijswijkse politie.

Bron: De Telegraaf | 12 Februari 1980

Man blijkt vermoord

De onbekende 30- tot 35-jarige man, wiens lijk bij Rijswijk in het Rijn-Schiekanaal werd gevonden, blijkt te zijn vermoord. Hij was zeven maal met een mes in borst en buik gestoken, en zijn schedel was op twee plaatsen ingeslagen.

De politie vermoedt dat de man voor zijn dood nog hevig heeft gevochten; hij had een aantal gebroken ribben en een gebroken arm. Hij moet al zeker éen week in het kanaal hebben gelegen. Wegens de lichte stroming in het kanaal gaat de politie ervan uit dat de man in Rijswijk, Den Haag of Leidschendam in het water is geworpen.

Het slachtoffer is mogelijk een buitenlander. De politie hoopt hem mede te kunnen identificeren via de bijzondere beschermzool onder een van zijn laarzen, die een aantal zeskantjes vertoont. Die beschermzool is mogelijk ergens in Nederland aangebracht.

Bron: Het vrije volk | 12 Februari 1980

Rijkswachter bij moord betrokken

Twee Belgische Rijkswachten zijn betrokken bij de moord op de 33-jarige Italiaan Elio Allegrezza, die op 10 februari met een ingeslagen schedel in het Rijn-Schiekanaal in Rijswijk werd gevonden. De Italiaan werd door de Rijkswachter, een beruchte Franse crimineel en een Marokkaan uit de weg geruimd, omdat hij op januari was herkend tijdens een overval op een Antwerpse juwelier. De 24-jarige Rijkswachter Jan van D. en de 26-jarige Marokkaan A.H. die gisteravond beide werden aangehouden, hebben bekend dat de Italiaan op 13 januari in de bossen van Houtvenne bij Brussel werd vermoord. Bij de moord waren ook bebrokken de 22-jarige Rijkswacht Gustaf E. en de 35-jarige Franse crimineel Alain C.

Nadat Elio Allegrezza door slagen op zijn hoofd en negen messteken om het leven was gebracht werd zijn lichaam in de auto van Rijkswacht E. naar Rijswijk gereden.

“Allegrezza werd uit de weg geruimd om hem het zwijgen op te leggen. De manier waarop gebeurde allemaal om ons op een dwaalspoor te brengen. Dit is een volslagen verrassing voor ons. Tot gisteravond dachten we te doen te hebben met een moord die in Rijswijk was gepleegd. Nu hebben we het onderzoek moeten overdragen aan de Belgische Rijkswacht. Deze zaak is een klap in het gezicht van de Belgische politie, nu blijkt dat Rijkswachten dergelijke delicten plegen," aldus hoofdinspecteur F. Hoek van de Rijswijkse politie vanmorgen.

Samen met de Rijkswachter Gustaf E. en de Franse crimineel overviel Elio Allegrezza op 1 januari de Antwerpse juwelier Herman Duckart, waarbij voor 700.000 gulden aan sieraden werd buitgemaakt. De Rijkswachter droeg tijdens de overval zijn uniform.
De dag na de overval hoorde de Italiaan van zijn moeder dat hij was herkend en dat de politie in zijn woning in Genk huiszoeking had gedaan. Allegrezza vluchtte naar Nederland en dook onder in Den Haag. Eerst in een hotel, later bij een Marrokkaanse vriend van de Franse crimineel.

Getuigen hebben Allegrezza voor het laatst op 13 januari gezien toen hij in gezelschap van de Rijkswachter, de Fransman en de Marokkaan verschillende Haagse cafés bezocht. Enkele uren later werd hij in de buurt van Brussel vermoord: "Het is nog niet bekend wie welk aandeel in de moord had," aldus hoofdinspecteur Hoek.  "Op de dag dat het lijk van de Italiaan in het Rijn-Schiekanaal werd ontdekt, waren de Rijkswachter E. en de Fransman al aangehouden op verdenking van de overval op de Antwerpse juwelier.

"Bij zijn arrestatie probeerde C. een adressenboekje via het toilet weg te spoelen. Na demontage van de toiletpot vond de Rijkswacht het boekje waarin de naam van de Marokkaan voorkwam. Deze werd gisteravond aangehouden en bekende als eerste de moord," zei hoofdinspecteur Hoek vanmorgen. De Fransman Alain C. staat bij de politie geregistreerd wegens roofovervallen, diefstallen en oplichtingen.

Bron: Het vrije volk | 20 Maart 1980

Moordzaak opgelost: bekentenis van 4 man

De Belgische politie heeft twee rijkswachters, een Fransman en een Marokkaan aangehouden in verband met de moord op de 33-jarige Italiaan Elio Allegrezza. Het viertal heef bekend. Het lijk van de Italiaan werd op 10 februari in het Rijn-Schiekanaal in Rijswijk gevonden, overdek met slag- en steekwonden. Naar nu is gebleken heeft het viertal de man in de kofferruimte van een auto naar het kanaal gebracht na hem in een bos nabij Antwerpen te hebben vermoord.

De Fransman heeft bekend dat hij het slachtoffer negen messteken heeft toegebracht. Het aandeel van de drie anderen staat nog niet vast. De Italiaan, de Fransman en de 22-jarige rijkswachter G. E. hadden in de nieuwjaarsnacht een Antwerpse juwelier beroofd van een partij sieraden ter waarden van 9 à 10 miljoen Belgische franks. De rijkswachter, die in uniform was, had daarbij gebruik gemaakt van een bevel tot huiszoeking. De Italiaan was door de juwelier herkend, kort na de overval doorzocht de politie het huis van zijn ouders in Hasselt.

In overleg met zijn mededaders besloot Allegrezza een tijdje onder te duiken in een hotel in Den Haag waar ook de Marokkaan verbleef. Het slachtoffer is het laatst in leven gezien op 13 januari, toen hij met vier mannen uitging. Hij is toen met hen teruggereden naar België waar de vier hem onderweg hebben omgebracht.

Identificatie

De Rijswijkse politie had aanvankelijk ernstige moeilijkheden bij de identificatie van het lijk. De schoenen van de man brachten de politie op het spoor naar Antwerpen. Daar werden eerst de Fransman en de rijkswachter G. E. aangehouden. Uit een adressenboekje van de Fransman kwam de politie op het spoor van de Marokkaan en de tweede rijkswachter. Bij onderzoek van diens auto werden bloedsporen aangetroffen. De buit van de overval is inmiddels geheel achterhaald.

Bron: Het Parool | 21 Maart 1983

Kanaalmoord opgelost

De Rijswijkse “kanaalmoord" is opgelost. De 33-jarige Italiaan die begin februari dood in het Rijn-Schiekanaal werd aangetroffen is door vier mannen vermoord. Twee van de daders zijn Belgische rijkswachters. Deze hadden samen met het slachtoffer en een in België woonachtige Marokkaan op nieuwjaarsdag een juwelier in Antwerpen beroofd.

Omdat de Italiaan door de juwelier was herkend besloten de andere overvallers, samen met een 34-jarige Brusselaar, hem om het leven te brengen. De Italiaan is in de bossen bij het Belgische Genk vermoord en vervolgens in de wagen van een van de rijkswachters naar Nederland gebracht en in het Rijn-Schiekanaal gegooid.

Bron: De Volkskrant | 12 Maart 1983

Daders moord op Italiaan gearresteerd

Vier mannen, onder wie twee Brusselse politieagenten, zijn gearresteerd wegens de moord op de 33-jarige Italiaan Elio Allegrezza uit het Belgische Genk, die op 10 februari deerlijk verminkt in het Rijn-Schiekanaal bij Rijswijk werd gevonden.

De Italiaan blijkt in de bossen bij het Belgische plaatsje Houtvenne te zijn vermoord, omdat hij was herkend bij een overval die hij op 1 januari met de geüniformeerde Brusselse rijkswachter Gustaf E. (22) en de beruchte Franse crimineel Alain C. (34) pleegde op zijn voormalige vriend, de Antwerpse juwelier Herman Duskart. Bij deze overval werd voor 700.000 gulden aan geld en sieraden buit gemaakt.

Dat de Italiaan door zijn ex-vriend als één van de overvallers was herkend, bleek toen Allegrezza op 2 januari z'n bejaarde moeder in Genk opbelde. Hij hoorde toen van z'n moeder dat de politie huiszoeking had gedaan.

Daarop vluchtte de Italiaan naar Den Haag, waar hij onderdook in een hotel en later bij de Marokkaan A. H. een vriend, van de Franse gangster Alain C. Daar kreeg de Italiaan later bezoek van zijn criminele kornuiten, de Fransman, de rijkswacht en een derde man, die in het politie-onderzoek later de 24-jarige Brusselse rijkswacht Jan van D. bleek te zijn.

Bron: De Telegraaf | 21 Maart 1980

Rijkswachter: “ik doodde Italiaan”

De Belgische rijkswachter Jan van D. heeft tegenover de Belgische politie bekend dat hij de 33-jarige Italiaan Elio Allegreza de schedel heeft ingeslagen.

De ltaliaan werd vermoord omdat toen hij, met twee Brusselse rijkswachters en twee andere medeplichtigen, een roofoverval op een juwelier in Antwerpen uitvoerde, door deze herkend werd.

De vier overige bendeleden vreesden dat de Italiaan zou doorslaan, waarop rijkswachter Jan van D. het vonnis voltrok. Een andere medeplichtige, de Fransman Alain C. diende de reeds dode Italiaan in de bossen bij de Belgische plaats Houtvenne nog een tiental ,messteken toe, waarop het verminkte lichaam in het Rijn-Schiekanaal bij Rijswijk in Nederland werd geworpen om de schijn te wekken dat hij in zijn laatste woonplaats Den Haag zou zijn omgebracht.

Afgelopen woensdag kwam enige klaarheid in de zaak toen één van de medeplichtigen van de roofoverval op nieuwjaarsdag, de Marokkaan A. H., werd aangehouden. Vastgesteld is nu ook dat de tweede in het schandaal betrokken rijkswachter, Gustaf E., getuige is geweest van de moord en zijn auto voor het transport van het lijk ter beschikking had gesteld.

Bron: Het vrije volk | 22 Maart 1983

Foto die werd verspreid door de politie om de vermoorde man te identificeren:

https://i25.servimg.com/u/f25/11/22/12/24/rijswi11.jpg

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

12

Gustaf Ergo of Guy Ergo... : er zou sprake geweest zijn van een fysieke gelijkenis tussen G.E. en Patrick Haemers - ik vraag me af of Philippe Clerbois en Hipa de foto's van beiden gezien hebben en zo ja, of er van enige gelijkenis sprake kan zijn.