zenga, volgens het boek van Michel Leurquin en Patricia Finné zou de vermoorde juwelier Jean Szymusik niet op de daders geschoten hebben. Dan kan de mankende dader hierdoor al niet verwond zijn geweest en zal er ook geen bloedspoor zijn gevonden geweest. Het kan natuurlijk zijn dat die mankende dader zich op een andere manier in de juwelierszaak zou verwond hebben (een ongelukkig (schamp)schot door één van zijn kompanen, een stoot tegen een tafel, een stoel of een kast, ...) maar de kans daartoe lijkt mij klein te zijn. Ofwel heeft de mankende stap van deze dader niets te maken met een opgelopen blessure tijdens de overval maar liep deze dader altijd zo.

Eén van de mannen lijkt te manken, precies of hij juist verwond werd, terwijl de juwelier de kans niet heeft gehad om zijn wapen te gebruiken. Dit manken wordt nadien toegeschreven aan de reus van de bende.

Zie » Forum

72

Ik vond nog dit artikel uit 2004. Dit werd gepubliceerd ten tijde van de graafwerken in het Bois de la Houssière:

Overval op juwelier plaatst Bende-speurders voor raadsel

Van alle moordende raids van de Bende van Nijvel tussen 1982 en 1985 is er een waar de speurders kop noch staart aan krijgen: die op de juwelierszaak van Jean Szymusik in Anderlues. De Bende leek gespecialiseerd in overvallen op warenhuizen. Wat hadden ze dan te zoeken in een juwelierszaak?

Lees hier het hele artikel » Nieuws

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

'De overval in Anderlues komt op het ogenblik dat de aangehouden Borinagebende de speurders uitdagend toesnauwt: “En stel dat er een nieuwe overval plaatsvindt met dezelfde wapens terwijl wij in de nor zitten?”

Dit klinkt alsof de Borinage-bende wist dat dit zou gaan gebeuren, en als je het verslag van de overval leest dan heeft het er ook alle schijn van dat deze bedoeld was om valse wapensporen te creëren. Er waren immers vier wapens gebruikt om twee moorden te plegen, maar liefst 15 schoten af te vuren en slechts 3500 euro buit te maken.

Ben wrote:

Van alle moordende raids van de Bende van Nijvel tussen 1982 en 1985 is er een waar de speurders kop noch staart aan krijgen: die op de juwelierszaak van Jean Szymusik in Anderlues. De Bende leek gespecialiseerd in overvallen op warenhuizen. Wat hadden ze dan te zoeken in een juwelierszaak?

Als je het plaatst in het zwartgeld trafic, is het weer te plaatsen. Ik refereer aan het volgebde boek: Zwarte Diamant (ook wel bloeddiamanten genoemd) van Raf Sauviller en Salvatore di Rosa. Ze publiceerden een vlot leesbare inventaris van vijftig jaar fraude, bedrog en belastingontduiking in de Belgische diamantsector’.

75

De Arminius revolver van juwelier Jean Szymuzik bleek eerder gestolen te zijn in de rijkswachtkazerne van Erpe-Mere.
(bron: Littekens-het spoor aalst)
Dit wijst toch op een of andere band met een crimineel milieu.