391

Re: Michel Libert

Geens op 8 mei 2018:

“Als we tot een definitieve gerechtelijke beslissing willen komen tegen het einde van het jaar 2025, gelet op de gerechtelijk procedures en verjaringstermijnen, dan moet het proces ingeleid worden binnen de drie jaar.” Om tegen te gaan dat het dossier rond de Bende van Nijvel zou verjaren – en dat de bendeleden niet meer veroordeeld zouden kunnen worden – is in 2015 beslist om de verjaringstermijn voor dergelijke misdrijven op te trekken van 30 naar 40 jaar. Dat betekent dat de feiten in 2025 verjaard zullen zijn, als er geen nieuwe beslissing wordt genomen.

Ik neem aan dat hetgeen hij daar zegt correct is? Drie jaar is kort...

392

Re: Michel Libert

Sunna, hiervoor baseer ik me op de uitspraken van Peter "Ik ben mijn leven niet beu" Callebaut, in dit filmpje » YouTube (Vanaf minuut 9)

Toen was Bonkoffsky in de mode, nu Libert. Wie is de volgende? Persoonlijk heb ik liever een wat mankende reus, met blauwe ogen en rood/blond haar, afkomstig uit Wallonië. Rood haar gaat wereldwijd zelden samen met blauwe ogen, hij zal dus waarschijnlijk blond geweest zijn. Maar smaken verschillen.

393

Re: Michel Libert

Callebaut als advocaat van benadeelden die zelf stelt dat er minstens 2 ernstige procedurefouten in het dossier zitten waarvan 1 reeds door het Hof van de Rechten van de Mens bevestigd zou zijn. Volgens hem en vele andere advocaten is de weg reeds uitgestippeld naar een verjaring, onontvankelijkheid, seponering of non-lieu... Ik zou niet graag de Voorzitter zijn van het Hof die dat moet uitspreken.

Heel cynisch gesteld. De uitspraken van Geens - die ook wel weet wat kan en wat niet - hebben dan enkel één of meerdere van onderstaande tot doel:

  • wishfull thinking?

  • een rad voor de ogen van de burger laten draaien?

  • de politieke waarde van het dossier uitmelken?

  • de wil tonen van de politieke wereld om desondanks toch voort te zetten?

  • het vandaag absoluut willen vermijden van de verjaring waardoor het dossier publiek wordt (of wat ervan wordt vrijgelaten...)?

  • geen broodroof willen plegen op de broeders advocaten - de economie rond het dossier?

394

Re: Michel Libert

Charly, Het EHRM heeft in verband met verjaringstermijnen juist meermaals bevestigd wat ik in mijn eerdere post schreef. Zie onder meer Europees Hof voor de Rechten van de Mens van 17 september 2009, Scoppola tegen Italië (CE:ECHR:2009:0917JUD001024903, §§ 110):

"110. La Cour rappelle que les règles sur la rétroactivité contenues dans l'article 7 de la Convention ne s'appliquent qu'aux dispositions définissant les infractions et les peines qui les répriment; en revanche, dans d'autres affaires, la Cour a estimé raisonnable l'application, par les juridictions internes, du principe tempus regit actum en ce qui concerne les lois de procédure (voir, à propos d'une nouvelle règlementation des délais pour l'introduction d'un recours, Mione c. Italie (déc.), no 7856/02, 12 février 2004, et Rasnik c. Italie (déc.), no 45989/06, 10 juillet 2007; voir également Martelli c. Italie (déc.), no 20402/03, 12 avril 2007, concernant la mise en œuvre d'une loi contenant de nouvelles règles en matière d'évaluation des preuves, et Coëme et autres, précité, §§ 147-149, relatif à l'application immédiate aux procédures en cours des lois modifiant les règles de prescription). Il convient donc de déterminer si le texte qui a fait en la présente espèce l'objet des modifications législatives litigieuses, à savoir l'article 442 § 2 du CPP, contenait des dispositions de droit pénal matériel, et en particulier des dispositions influant sur la sévérité de la peine à infliger."

Iets anders is natuurlijk of je de verjaringstermijn voor één enkel complex van feiten kan aanpassen. Ik weet niet of er daarover rechtspraak bestaat.

395

Re: Michel Libert

14. As regards statutory limitation in particular, the Court has held that Article 7 does not impede the immediate application to live proceedings of laws extending limitation periods, where the alleged offences have never become subject to limitation (Coëme and Others v. Belgium, § 149), and where there is no arbitrariness (Previti v. Italy (dec.), §§ 80-85). The Court has thus classified rules on limitation periods as procedural laws, inasmuch as they do not define offences and penalties and can be construed as laying down a simple precondition for the assessment of the case (ibid., § 80; Borcea v. Romania (dec.), § 64).

Een voorbeeld waarin rekening gehouden wordt met arbitrair-zijn: Previti vs Italië:

84. Aux yeux de la Cour, ce régime transitoire n’apparaît ni déraisonnable ni arbitraire (voir, mutatis mutandis, Morabito, décision précitée, où la Cour a estimé légitime de limiter l’application des nouvelles dispositions de procédure aux seuls cas où les débats publics n’avaient pas encore eu lieu).

Callebaut zal de herhaaldelijke aanpassingen van de verjaring in deze kwestie beschouwen als zijnde arbitrair, omdat ze net tot stand kwamen om de verjaring van specifiek de feiten van de Bende van Nijvel tegen te gaan.

396

Re: Michel Libert

Merovinger wrote:

Voor diegene (op dit forum en de jonge garde journalisten op de krantenredacties) die dit nog niet weten, Michel Libert kwam in 1991 ook even in opspraak in Vorst nadat hij tijdens de migrantenrellen opgepakt werd en in het bezit was gevonden van een mes. In die periode 1991-1992 hield Michel Libert zich nl., op zijn eigen schimmige manier, met de vzw Edelweiss bezig met de integratie van immigranten in Schaarbeek. Maar in feite was dit vermoedelijk een nieuwe versie van de WNP. Libert gebruikte in elk geval volledig dezelfde recepten om jongeren voor zijn mistige organisatie in te lijven (toelatingsvoorwaarden en -proeven, scoutsgroep, militaire overlevingskampen, ...).

Hieronder nog een aantal artikels over deze rellen:

Problemen van migrantenjongeren nog lang niet opgelost - Belgische bestuurders speelden elkaar migrantenballetje toe

De middagzon verzacht de grauwheid van het quartier voor het Zuidstation in Brussel nauwelijks. Vanuit het café, dat ongepast optimistisch Au Tout Va Bien heet, is het Sint-Antoniusplein, slagveld van de gevechten tussen de rijkswacht en honderden Noordafrikaanse jongeren, goed te overzien. Binnen en buiten is de spanning nog lang niet weggeëbd: overal groepen overwegend jonge mannen samen in de wetenschap dat de Rijkswacht in de buurt met groot materieel paraat staat.

Precies 224 jonge maghrèbins werden maandagochtend vroeg, na gevechten waaraan molotovcocktails en ijzeren staven te pas kwamen, eerst in een politiefuik gedreven en daarna gearresteerd. Ruim twaalf uur later zijn de eersten vrijgelaten. Sommigen van hen zitten alweer in de cafés of op de trappen van de kerk. Via de RTBF-radio en de lokale Arabische zenders horen zij dat de nationale regering, de politieke partijen en de Brusselse bestuurders van plan zijn de orde met kracht te handhaven en dat de gemeenten waar veel migranten wonen politieversterking krijgen. Het gaat om ongeveer zestig hulpagenten, die bij voorkeur van Marokkaanse afkomst zijn. In geen van de Brusselse politiekorpsen is een flic te vinden die ook maar een woord Arabisch spreekt.

De jongeren horen ook dat de rellen van het afgelopen weekend zouden zijn aangewakkerd door extreem-rechtse groepen en door fundamentalistische moslims die tegen integratie zouden zijn. Alle mogelijkheden passeren de revu, maar over oplossingen voor de dieper liggende oorzaken van de rellen vernemen zij weinig.

Op het moment dat alle negentien burgemeesters en commissarissen van de politie van Brussel bijeen zijn voor spoedberaad en alle politieke partijen zo geschokt zeggen te zijn dat het lijkt alsof het om een geheel nieuw probleem gaat, leggen Lahouari, een 28-jarige student, en Mustafa, een 30-jarige werkloze, uit waarom zij de explosie van woede en haat allang hadden zien aankomen.

"De jonge agenten hier denken dat ze Clint Eastwood zijn. Ze denken dat zij zich alles kunnen permitteren. Ik ben wel eens vier keer in een week door dezelfde agent gecontroleerd. Ze behandelen ons als oude vodden. Als je pech hebt, nemen ze je mee naar het politiebureau, waar je je helemaal moet uitkleden", vertelt Lahouari. Net als in de andere Brusselse gemeenten en buurten waar veel, vooral Noordafrikaanse migranten wonen, zijn de voorzieningen in Vorst minimaal. Geen sportvelden, geen wijkcentra en sinds enige tijd is er ook geen zwembad meer. Het zwembad dat er was, is verbouwd tot een sjieke discotheek, de "Bains-Baden".

"Voor rijke Brusselse snobs en hun vriendinnetjes, maar niet voor ons, terwijl wij daar vroeger altijd zwommen en ons wasten", zegt Mustafa. "De gecoiffeerde nozempjes mogen hun Porsches en Mercedessen wèl verkeerd parkeren, maar als wij onze wagens maar een centimeter op een gele streep zetten, pakken ze ons aan. Hoor je ooit dat die coke-snuivers worden aangepakt?"

Van Guido Fonteyn van De Standaard is het verhaal van de Antwerpse adjunct-commissaris Ed Battle, een kleurling van Amerikaans-Canadese origine. Toen hij (in burger) in Brussel werd aangehouden en aan zijn collega's, die hem voor een Zaïrees hielden, naar de reden vroeg, kreeg hij een ongenadig pak slaag. Pas toen hij zijn politiepenning te voorschijn haalde, werd hij losgelaten. Lahouari: "Ik ben er zelf niet bij geweest, maar zoiets is hier vrijdagavond ook gebeurd. Een jongen stond bij zijn geparkeerde motor toen er een politiepatrouille voorbij kwam. Zij wilde zijn papieren zien en hij weigerde. Hij weigerde vervolgens ook mee te gaan naar het politiebureau en toen werd hij geslagen. Ook zijn zwangere zuster kreeg klappen".

Mustafa: "Zo is het gegaan. We worden vaak uitgescholden. En het klopt dat we de "Bains-Baden" hebben bekogeld met stenen, maar dat was omdat er vanuit de discotheek werd geschoten". Beide mannen menen dat het een godswonder is dat er zo weinig slachtoffers zijn gevallen. Geen doden, slechts twintig licht gewonden. Zij voorspellen dat de rellen nog lang niet zijn afgelopen. "Het zal de volgende keer zelfs erger worden". En zij zijn niet de enigen die dat denken.

Na het incident met de motorrijder kwamen vrijdagavond vele tientallen cousins uit andere gemeenten, en zelfs uit Charleroi en Antwerpen, naar Vorst en Sint-Gillis. Van de meer dan tweehonderd arrestanten kwamen er veertig uit Vorst zelf. De ene rel lokte als vanzelf de andere uit en de vraag is of deze spiraal van geweld gestopt kan worden.

Hoewel de Brusselse politici verrast reageerden, moest het er vroeg of laat van komen. In de negentien Brusselse gemeenten wonen ruim 140 duizend niet-Europese migranten. De ongeveer 80 duizend Noordafrikanen klonteren noodgedwongen samen in de verpauperde gedeelten van Anderlecht, waar zij 25 procent van de bevolking uitmaken, Sint Jans-Molenbeek (36,8%), Sint Gilles (46,9%) Vorst (28,8%) Sint-Joost ten Node (54,6%), Schaarbeek (35,5%) en Brussel-Stad (34%). De analyses over de toestand waarin de migranten leven is allang gemaakt. ledere jaar komen er nieuwe rapporten over deze gemeenten met grote groepen migranten en een verarmde en vergrijsde Belgische bevolking. Maar er wordt bitter weinig aan gedaan.

De nationale overheid legt de verantwoordelijkheid bij de Vlaamse en Waalse deelregeringen en het bestuur van Brussel, die op hun beurt menen dat het toch werkelijk een zaak van de gemeenten is. Deze politici kaatsen de bal terug met het argument dat zij niet over de nodige middelen beschikken. De negentiende-eeuwse woningen verloederen, net als de straten. De migranten zijn slecht opgeleid, hebben nauwelijks vooruitzichten en zijn vaak werkloos. De jongeren vervelen zich. Er zijn geen voorzieningen en ze worden geweerd uit de discotheken. Ze maken zich schuldig aan kleine criminaliteit, bendevorming en straatschuimerij. De migranten hebben geen stemrecht en zijn dus voor de Brusselse gemeentebestuurders volkomen oninteressant. Sterker nog, wie een Brusselse socialist, liberaal of christendemocraat hoort praten over de migranten, hoort nauwelijks het verschil met het Front National of het Vlaams Blok.

De voorzitter van de Brusselse gewestraad, Charles Picqué van de Parti Socialiste, bepleitte dan ook meteen een law and order-aanpak. Hij vond ook dat de honderden arrestanten veel te vlug zijn vrijgelaten. Picqué, die een soort minister-president van Brussel is, meent dat de rellen het werk zijn van onruststokers die politieke motieven hebben. "Uit de politierapporten blijkt dat er bendes actief waren. Er zijn ook mensen gesignaleerd van fundamentalistische groepen, die zich verzetten tegen integratie, net zoals er vertegenwoordigers gezien zijn van het Front National en het Vlaams Blok". Minister van Binnenlandse Zaken Tobback bevestigde dat gisteravond: "Het is toch merkwaardig dat de rellen zijn begonnen juist in die gemeenten waar de laatste tijd het meest gedaan werd voor de migranten. Als er ergens kadavers liggen, komen er altijd bepaalde dieren op af. En zo is het nu ook gebeurd. Het Front National en het Front de la Jeunesse waren er snel bij. De eerste avond was het spontaan, de andere avonden waren er kapers op de kust, die met de verkiezingen in het vooruitzicht denken hier garen te kunnen spinnen".

Lahouari en Mustafa daarover: "Wie weet of dat waar is. Het is best mogelijk dat er allerlei vreemde types hierheen zijn gekomen. We kennen niet iedereen. Maar daar gaat het niet alleen om. Het gaat ook om het politieoptreden en over ons leven in Brussel." De enige politicus die dat óók zei was Koninklijk Commissaris voor het Migrantenbeleid, de Vlaamse christendemocrate Paula D'Hondt. Zij werd benoemd na de verkiezingen van 1988, waarin het Vlaams Blok doorbrak. Zij is de auteur van dikke rapporten met maar liefst 181 min of meer uitgewerkte voorstellen over hoe het in België en vooral in de grote steden als Brussel en Antwerpen anders kan en ook moet. Het zijn voorstellen om de huisvesting, de scholing en de werkgelegenheid voor migranten te verbeteren.

"Het is vreselijk wat er gebeurd is. Het blijkt dat we het niet beter doen dan in Lyon of Londen. Ik heb dit zien aankomen. Het zal zich ook herhalen als er niet eindelijk iets gebeurd". Als één minister een duidelijk antwoord op die vraag kan geven, is dat minister Tobback. "Ja, de situatie is ingewikkeld. We moeten erkennen dat we in dit land rijkelijk laat zijn met het oplossen van dit soort problemen. Het is ook niet makkelijk, omdat het bestuur van het land zo versnipperd is". Voor minister van Binnenlandse Zaken is het nu in de eerste plaats een openbaar ordeprobleem. Tobback: "Dat klopt want daar zit ik hier voor". De voorspelling van een krant dat "Brussel nog hete migrantenzomer te wachten staat" lijkt niet al te gewaagd.

Bron: De Volkskrant | Oscar Garschage | 14 Mei 1991

Migrantenrellen Brussel voorbode van hete zomer

'La generosité responsable', de verantwoordelijke gulheid bloklettert een metershoog aanplakbord waarmee de Parti Socialiste op de Koningslaan de aandacht van de kiezers probeert te trekken. Nauwelijks honderd meter verderop scholen enkele tientallen Noordafrikaanse jongeren samen, die van die gulheid in hun gemeente maar weinig merken.

Het schooltje in de zijstraat van het Sint-Anlusplein in Vorst heet de 'School van de Internationale Glimlach', maar op het plein zelf wordt niet meer gelachen. Daar overheerst de grimmigheid. Drie avonden achtereen woedde hier een veldslag tussen migrantenjongeren en de politie. De balans: tien gewonden, veel schade en tweehonderd arrestaties.

Ook deze middag bereiden de jongeren zich voor op een nieuwe confrontatie met de politie. De sfeer is ingehouden, maar gespannen. Rijkswacht of politie laten zich niet zien. Dat zou olie op het vuur zijn. Vorst is een kruitvat, schrijft een krant. Afgelopen vrijdag kwam dat tot ontploffing en barsteen rellen los zoals Brussel ze lang niet meer heeft gezien.

De verbazing daarover bij sommige politici kan niet gemeend zijn. Er is al zo vaak gewaarschuwd, alleen had men het niet direct in Vorst verwacht. Schaarbeek, Molenbeek, Sint-Joost-ten-Noode of één van de andere Brusselse deelgemeenten met veel buitenlanders leken eerder voorbestemd voor onlusten. In Vorst was alles tot nog toe kalm gebleven.

Een simpele politiecontrole was het vuur aan de lont. Maar bestaan 'simpele' politiecontroles hier wel. De woedende jongeren wijzen met de beschuldigende vinger naar de politie. "Een Belg die hier over straat loopt zal nooit worden gecontroleerd, maar wij wel drie keer op een dag. Als wij hier schuin de straat oversteken houden ze ons al aan."

"Geregeld komen hier politieauto's langs, waarin een van agenten zijn middenvinger demonstratief omhoog steekt", zegt een Marokkaanse jongen. "Als wij zoiets terugdoen, stappen ze onmiddellijk uit om ons te controleren. Geen wonder dat de jongeren opgewonden raken. Wij mogen niets of ze treden al op. De politie heeft het gewoons op ons gemunt."

Provocateurs

Vorst is één van die Brusselse deelgemeenten waarvan een groot deel van de bevolking uit buitenlanders bestaan. Hier en daar veertig procent van die bevolking. Gettovorming is het gevolg. Veel van die buitenlanders hebben geen werk en hangen dan ook hele dagen doelloos op straat rond of zitten in het koffiehuis. De jongeren vervelen zich stierlijk.

Ledigheid is ook is ook in Vorst en buurgemeente Sint-Gillis des duivels oorkussen. De criminaliteit is hoog, vooral door het optreden van enkele Algerijnse en Marokkaanse jeugdbendes. Daardoor moet de politie vaker patrouilleren en dat verhoogt de spanningen. Bovendien heeft de politie van Vorst de reputatie er graag stevig tegenaan te gaan.

Maar dat alleen is onvoldoende aanleiding voor de uitbarsting van geweld op vrijdag-, zaterdag- en zondagavond. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Louis Tobback en burgemeester Magda de Galan van Vorst zijn er provocateurs in het spel. "Buitenlanders uit andere gemeenten, soms ver weg uit Wallonië, die hier de boel komen opjutten", zegt De Galan. Het zouden fundamentalistische moslims zijn, die niets willen weten van de plannen van de overheid om de migranten meer in de Belgische samenleving te integreren. "Professionele herrieschoppers, die alle politie hier weg willen hebben", aldus De Galan. "En toen we zeiden dat dat natuurlijk niet kan, was het antwoord: nou, dan komt er oorlog."

Volgens minister Tobback moeten de provocateurs ook elders gezocht worden, bij militante extreemrechtse organisaties als het Vlaams Blok en de Westland New Post. Bekenden uit die kring zijn op het Antoniusplein gezien. "Als ergens een kadaver ligt, dan komen er altijd bepaalde diersoorten op af", aldus Tobback op de hem zo eigen wijze.

Racistische groepen en fundamentalistische moslims hebben volgens Tobback beide belang bij onrust. "Maar de diepere oorzaak van het probleem is de verloedering van Brussel en de werkloosheid. Er zijn in Vorst honderden jongeren die niets te doen hebben. Er is voor hen geen enkele begeleiding. Daar krijg je vroeg of laat problemen mee", zegt hij.

Hulpagenten

Het besluit van de voorzitter van het Brusselse gewest, Charles Piqué, om drie miljoen gulden uit te trekken voor het aannnemen van hulpagenten is slechts een druppel op de gloeiende plaat. Piqué, die ook burgemeester van Sint-Gillis is, hoopt met deze agenten, die liefst uit migrantenkringen komen, een betere relatie met de jongeren op te bouwen. Politiemensen van buitenlandse afkomst zijn er in België vrijwel niet. "Het zou nuttig zijn geweest als daar zondagavond iemand was geweest, die had verstaan wat er gezegd werd, die de stemming had kunnen aanvoelen", aldus Tobback. Hij wijst op het Nederlandse model, agenten van buitenlandse afkomst die actief zijn in de migrantenbuurten.

Nadat in 1989 het Vlaams Blok met een racistische campagne in Antwerpen grote winst had geboekt bij de gemeenteraadsverkiezingen, stelde de geschrokken regering een Koninklijk Commissaris voor het Migrantenbeleid aan. De CVP-politica Paula d'Hondt studeerde eerst twee jaar en bracht vorig jaar een lijvig rapport met aanbevelingen voor een migrantenbeleid uit. Zij constateerde maandag bedroefd dat er nog bitter weinig mee is gebeurd.

Van integratie van buitenlanders is in Brussel geen sprake. Het Limburgse voorbeeld, waar in de mijnstreek rond Genk al dertig jaar Italianen, Turken en Marokkanen worden geïntegreerd, heeft nog geen navolging gevonden. In Brussel komen pas nu langzaam kleine projecten op gang. "Ik hoop dat wat nu gebeurt enkele ogen doet opengaan en leidt tot een stroomversnelling", zegt Tobback.

Heel veel kan hij er niet aan doen. Nu België meer en meer een gefederaliseerde staat geworden is, behoren huisvestingsbeleid, werkgelegenheidsbeleid, onderwijs en jongerenopvang tot de taken van de Vlaamse, Waalse en Brusselse deelregeringen. Het inhuren van de hulpagenten, ook wel 'wrevelpolitie' genoemd, is een stap. Maar volgens d'Hondt moet ook vormingswerk bij de gewone politie worden gedaan. Zij ziet de hulpagenten als brug tussen de politie, de Belgische bevolking en de migranten. En er moet werk komen, zegt zij. "Want wie werk heeft heeft geen tijd om op straat rond te hangen". Maar er is geen werk.

Zwembad

Er moet dan ook wat gedaan worden om de jongeren bezig te houden. "Er is hier geen enkele activiteit voor hen. Zij hebben nu eenmaal veel kinderen en die kunnen nergens naar toe", zegt pastoor Dubaere van de Antoniuskerk, die de kerktrappen tot pleisterplaats van de jongelui heeft zien worden. Maar in Vorst gebeurt niets voor deze jongeren. Het enige leven vinden zij in de Brusselse binnenstad. "Maar daar moeten we meteen met de handen tegen de muur", zegt een Marokkaanse jongere. "Geen wonder dat we ons dan maar hier ophouden."

Er is in Vorst geen jongerencentrum. Het zwembad ging in 1989 dicht. Vorig jaar omgetoverd in de trendy discotheek Bains/Baden. Maar daar zijn de Noordafrikanen niet welkom. Bains/Baden, op een steenworp van het plein, wordt bezocht door welgestelde twintigers en dertigers uit de rest van Brussel. In het weekend staan voor de deur in de Berthelotstraat de dubbelgepakeerde Porsches, BMW's en Alfa's van het discoënde volkje. Het is telkens weer veel herrie en overlast tot vier, vijf uur in de ochtend, zo klagen ook de Belgen uit de buurt.

De politie doet niets. "Maar als een Marokkaanse jongen op een lawaaierige brommer rijdt, wordt-ie aangehouden." Bains/Baden was zaterdagavond dan ook een doelwit van de met stenen en molotov-cocktails gooiende migranten. Er is geen ruit van het vroegere zwembad meer heel. Ook heel wat winkels en woonhuizen hebben het moeten ontgelden. Met planken voor de ramen bereidt men zich voor op een hete zomer.

Bij enkele van de aangehouden jongeren werden papieren met plannen gevonden om in de buurt supermarkten en gebouwen in brand te steken. "Er dreigt een ernstig risico van oncontroleerbare toestanden", zo waarschuwt Tobback. Daartegen moet de politie hard optreden. Want dit geweld kan niet worden getolereerd, wat ook de aanleiding is. "De orde moet worden gehandhaafd. De politie moet correct, maar kordaat optreden. En zonder schuldgevoelens."

Bron: Limburgsch Dagblad | 15 Mei 1991

‘Migrantenbeleid België’ beschuldigt politieke groepen van manipulaties - Extreem rechts zou rellen aanwakkeren

Het Koninklijk Commissariaat voor het Migrantenbeleid in België zegt over sterke aanwijzingen te beschikken dat het extreem-rechtse Front National en het Vlaams Blok Noordafrikaanse jongeren opzwepen tot gewelddadige rellen. "De Marokkaanse jeugd wordt gemanipuleerd door extreem-rechtse groepen, die met de verkiezingen op komst munt willen slaan uit de malaise van de migranten", aldus Johan Leman, kabinetschef van de Koninklijke Commissaris voor Migranten, Paula D'Hondt.

Het Koninklijk Commissariaat is de organisatie die belast is met het bedenken van maatregelen gericht op de integratie van de migranten in de Belgische samenleving. Leman is één van belangrijkste deskundigen op dit gebied in België. In het Franstalige onderwijs heeft hij voor migranten gewerkt. Met Koninklijk Commissaris D'Hondt heeft hij tal van voorstellen gedaan om het migrantenbeleid zoals dat in Nederland wordt gevoerd ook in België in te voeren. Maar de nationale en de deelregeringen zijn uitermate traag bij de uitvoering van deze voorstellen.

"Uit heel betrouwbare bron weten wij dat er voorafgaand aan de rellen van het afgelopen weekend in Vorst, die dinsdag zijn overgeslagen naar de gemeenten Molenbeek en Sint Joost-ten- Node, strategie-vergaderingen zijn geweest van het Front National en het Vlaams Blok. Met behulp van drugsbendes trachten zij de gemoederen op te hitsen en gewelddadigheden uit te lokken. De bedoeling is dat er een antimigranten-klimaat ontstaat waar zij tijdens de verkiezingen van kunnen profiteren. Het Vlaams Blok is openlijk actief, maar meer in het verborgene moeten we uitkijken voor het Front National", aldus Leman. Hij verwacht dat ook in andere Brusselse gemeenten, zoals Koekelberg en Schaarbeek, getracht zal worden politieke munt te slaan uit "de evidente malaise".

Nadat in het weekend rijkswachters en grote groepen Noordafrikaanse jongeren met elkaar slaags waren geraakt, kwam het dinsdagavond opnieuw tot botsingen in Molenbeek, één van de verpauperde gemeenten aan de rand van het Brusselse centrum. Meer dan 600 jongens stonden tegenover met zwaar materieel uitgeruste eenheden van de rijkswacht. De jongeren waren volgens de burgemeester van Molenbeek, de Franstalige liberaal Spiegels, "door een pure provocatie van het Vlaams Blok naar Molenbeek gekomen".

De extreem-rechtse groepering, die vooral in Antwerpen sterk is vertegenwoordigd, tracht nu ook in Brussel voet aan de grond te krijgen. De politieke partij had een zaal gereserveerd in Le Cheval Blanc, een café naast het gemeentehuis van Molenbeek. "De geplande bijeenkomst werd afgezegd, maar het Vlaams Blok deed er alles aan om het gerucht te verspreiden dat de bijeenkomst gewoon door zou gaan", aldus Leman.

Deze topambtenaar, die zelf lange tijd in Molenbeek heeft gewerkt, vertelt dat hij onder de Marokkaanse jongeren nauwelijks bekenden zag. "Via de Arabische telefoon zijn zij opgeroepen naar Molenbeek te komen. Wat ik zeer opmerkelijk vond was dat er auto's rondreden waarin mannen zaten die molotov-cocktails en ijzeren staven uitdeelden. Het maakte een goed georganiseerde indruk. De Marokkaanse bevolking in Molenbeek was totaal overrompeld", aldus Leman, die niet gelooft dat de rellen gekenschetst kunnen worden als spontane woedeuitbarstingen.

"Ik wil niet gezegd hebben dat er geen malaise is. Integendeel. Ook niet dat de intensieve politiecontroles altijd terecht zijn. Maar ik heb, los van het allereerste begin, grote twijfels over het spontane karakter. Extreem-rechts voert de strategie van de spanning; men creëert doelbewust elektriciteit", zegt Leman. Hij wijst op de aanwezigheid van Vlaams Blokkers en een lid van de verboden neo-nazistische groep Westland New Post bij de gewelddadigheden. "Ik vind het verschrikkelijk naïef om te denken dat zij daar toevallig aanwezig waren".

Niet alleen het gerucht over de bijeenkomst van het Vlaams Blok speelde een rol. Er wordt ook een desinformatiecampagne gevoerd. Een jonge Marokkaan uit Vorst, de gemeente waar vrijdag, zaterdag en zondag rellen uitbraken, werd maandagochtend dood aangetroffen in de buurt van een spoorlijn ten zuiden van Brussel. Plotseling deed het gerucht de ronde dat de jongen zaterdagavond was aangehouden en dat hij op het politiebureau zodanig was mishandeld dat de dood erop volgde. Volgens de politie werd hij echter gegrepen door een trein. (...)

Bron: De Volkskrant | 16 Mei 1991

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

397

Re: Michel Libert

CleverTrevor wrote:
Ben wrote:

Ik kan bevestigen dat Libert en Elnikoff wel degelijk gezien zijn in het Osbroekpark voor de aanslag op het Delhaize-warenhuis in Aalst.

Kan je ons vertellen wie de bron is, hoe dit bij jou is geraakt, van wanneer die identificatie stamt, en op welke wijze die tot stand kwam?

Hopelijk kan je begrijpen dat ik bijna geen extra informatie kan geven. Deze informatie is mij enkele jaren geleden telefonisch doorgegeven via een betrouwbare bron en mij nadien bevestigd via een andere weg. Er werd mij toen gevraagd om deze informatie niet te delen, wat ik ook niet heb gedaan totdat de advocaat het verhaal publiek heeft gemaakt. Er zijn ook weinig elementen om te twijfelen aan dit verhaal: de (berpekte) persoonsbeschrijving komt overeen met Libert en Elnikoff (die trouwens een Taunus had) en als we één ding zeker weten over WNP'ers is het wel dat ze graag warenhuizen gingen verkennen.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Michel Libert

U weet wellicht allen dat de SS de Schutzstaffel van Hitler was, de privé militie van de kanselier. Nazi’s gebruiken runentekens die op verschillende niveaus verschillende betekenissen hebben. De Sowilo-rune staat in de kosmologische laag voor de zon en in de dierenriem staat ze voor de leeuw. Het SS-symbool bestaat uit twee Sowilo runen en alle SS-ers droegen deze runen op het revers van hun vest.

De eerste zin waarin Guy Bouten in zijn boek (de bende van Nijvel, het dossier, het complot, de leden) zijn bezoek aan baron de Bonvoisin beschrijft in hoofdstuk 20 is: “Twee stenen leeuwen met opengesperde muil heten de bezoeker welkom.” Twee stenen leeuwen staan bij nazi-sympathisanten voor Sowilo-Sowilo of SS.

Op de commode bij de Bonvoisin stonden 3 foto’s; vader de Bonvoisin met prins Albert (later koning Albert), Benoît de Bonvoisin met Jacques Chirac, Vanden Boeynants.

Het lijkt me dus helemaal niet onwaarschijnlijk dat de Bonvoisin iets vandoen had met de nazistische privé militie WNP, waarvan Libert in het voorjaar in de pers nog prijsgaf dat Vanden Boeynants er aan de touwtjes trok.

399

Re: Michel Libert

Ik denk dat hier een interessant schema zit aan te komen ... Vanden Boeynants > DB > WNP (en allicht ook anderen). Voor één keer geloof ik Libert. Nu nog de logistieke tussenschakels en accidentele uitvoerders ...

400

Re: Michel Libert

Ben wrote:

Hopelijk kan je begrijpen dat ik bijna geen extra informatie kan geven. Deze informatie is mij enkele jaren geleden telefonisch doorgegeven via een betrouwbare bron en mij nadien bevestigd via een andere weg. Er werd mij toen gevraagd om deze informatie niet te delen, wat ik ook niet heb gedaan totdat de advocaat het verhaal publiek heeft gemaakt

Je kan dat alleen maar weten van de joggers en de politiemensen die hen hebben ondervraagd.