Nog eens onder de aandacht brengen (is wel off topic). Met hen contact opnemen en steunen is een mogelijkheid » Forum

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

Ik wil hier toch wel eventjes de rol van een officier binnen de toenmalige Rijkswacht omschrijven. Ik heb de indruk dat zij als topspeurders omschreven worden maar dat is de waarheid geweld aan doen. Een officier, en zeker een hoger officier had de leiding van een groep of afdeling maar zeer zelden, met de nadruk op zeer zelden, namen ze deel aan een interventie op het terrein. Herman Vernaillen werd onder vuur genomen als hoofd van de gekende sectie en dat kon evengoed een andere officier geweest zijn.

Officieren hielden zich meestal met administratieve zaken bezig en het controleren van het lager personeel, en hier leg ik de nadruk op lager personeel. Het zijn ook de officieren die de rijkswacht kapot gemaakt hebben door zich af te zonderen van het personeel en binnen de rijkswacht een eigen leventje te gaan leiden.

Dat geloof ik en wel blindelings!

64

Droit de réponse à la presse

L'ex-colonel Vernaillen a envoyé un "droit de réponse à la presse" par l'agence Belga pour dire qu'il n'a, la semaine dernière à la commission d'enquête, fait que citer des faits et s'être posé des questions sur des coïncidences. "Je n'ai accusé personne ni oralement ni par écrit (...), de nombreuses inexactitudes ont été écrites concernant ma déposition."

Il estime que certains milieux de la gendarmerie ont utilisé sa déclaration pour salir son nom et que les insinuations selon lesquelles il ferait encore actuellement l'objet d'une enquête constituent un "énorme mensonge". Il a été interrogé, le 19 avril, sur le fait que le fils d'un officier supérieur de la gendarmerie roule en VW Golf GTi, qu'un laboratoire photographique a été installé aux frais de la gendarmerie chez un officier supérieur, que des officiers de la gendarmerie faisaient réparer leurs véhicules dans les garages de la gendarmerie, etc. Il ajoute avoir répondu n'être, pour la plupart de ces affaires, au courant de rien et n'avoir pas pour habitude de noircir quelqu'un. On verra.

Il dit aussi n'avoir pas accusé l'adjudant Goffinon mais avoir des doutes à son propos et se poser des questions à propos de certaines enquêtes.

De trois choses l'une. Ou bien la presse a très mauvaise oreille. Ou bien la traduction française de la déposition de M. Vernaillen a été fantaisiste. Ou c'est M. Vernaillen qui n'est pas maître de ce qu'il dit. On verra...

Bron: Le Soir | René Haquin | 17 Mei 1989

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

9 mei 1989: Vernaillen voor de onderzoekscommissie » archive.org (PDF)

66

"Officieren beraamden staatsgreep in België"

Een groep Rijkswacht- en legerofficieren was begin jaren tachtig in België van plan een staatsgreep te plegen. Deze verrassende verklaring deed gisteren een voormalige topman van de Belgische Rijkswacht voor een speciale onderzoekscommissie van de Belgische Kamer, die een heel nieuw licht kan werpen op de moorddadige reeks van de zogenoemde Bende van Nijvel in 1985.

Volgens de inmiddels gepensioneerde luitenant-kolonel Vernaillen heeft een van de slachtoffers van de overval op de supermarkt in Overijse, een zekere Leon Finné, hem in het begin van de jaren tachtig op de hoogte gesteld van geruchten over een komplot binnen het Belgische leger en de Rijkswacht om een staatsgreep te plegen.

Volgens de Belgische radio zou dit erop kunnen wijzen dat er bij de raadselachtige en nooit opgehelderde moordaanslagen van de bende, die in totaal aan 28 mensen het leven hebben gekost, mede hebben gediend om bepaalde mensen doelbewust uit de weg te ruimen.

Ontvoering VdB

Vernaillen, die in 1981 zelf ternauwernood ontsnapte aan een aanslag op zijn leven, zei gisteren niet wat hij destijds met de bewuste informatie heeft gedaan. Finné zou de namen hebben genoemd van enkele hoge rijkswachtofficieren en een minister. Vernaillen overhandigde de commissie een aantal documenten met namen, die gisteren niet openbaar zijn gemaakt.

Sommige Belgische kranten hadden al eerder gewag gemaakt van het bestaan van een komplot binnen de rijkswachttop in het begin van de jaren tachtig. Ook was bekend dat ex-bankdirecteur Finné optrad als tipgever van de politie. Maar beide feiten waren tot dusver niet met elkaar in verband gebracht.

Finné zou over goede contacten hebben beschikt in het rechtse milieu in België, met name in kringen van ex-PSC-premier Paul Vanden Boeynants, die eerder dit jaar slachtoffer werd van een ontvoering. Ook naar aanleiding van de ontvoering van VdB werd in de Belgische media gespeculeerd over samenzweringen bij rijkswacht en politie.

Bron: Reformistisch Dagblad | 10 Mei 1989

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

67

Wie durft thans nog het woord "complot" in de mond nemen? Het waren toch immers gewone bandieten, die dachten dat ze op een bepaald moment in een schietkraam beland waren. Jammer genoeg zonder loodjes ....

68

Vanden Boeynants achter coupplannen’

De Belgische expremier Paul Vanden Boeynants blijkt wel degelijk de politicus te zijn, die zich inhield met pogingen een staatsgreep in België te plegen. De Belgische Rijkswachtofficier Herman Vernaillen is met de dood bedreigd, daags voordat hij deze week voor opschudding zorgde met zijn verklaring over de coup-plannen aan het begin van de jaren tachtig. De vroegere luitenant-kolonel deed zijn onthulling tegenover een parlementscommissie.

De bedreigde Rijkswachter heeft nog dezelfde avond contact opgenomen met de gerechtelijke politie om een klacht in te dienen tegen deze bedreigingen. Intussen zijn in Brussel gisteren ook de namen uitgelekt van mensen die door Vernaillen zouden zijn genoemd als mogelijke beramers van de staatsgreep. Op deze lijst blijkt toch de 'naam te staan van ex-premier Paul Vanden Boeynants alsmede die van procureur-generaal Charles en Rijkswacht-generaal Beaurir. Bovendien wordt de naam van 'VDB' genoemd in verband met een enorme drugssmokkel voor financiering van de coup. Het Belgisch kabinet zal de controle op de orde- en veiligheidsdiensten aanzienlijk verscherpen.

Bron: Het Parool | 12 Mei 1989

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Zowel Vernaillen als Finné waren dus op de hoogte van de coupplannen.

Finné was de man die geld moest voorzien voor drugsoperaties (farcy & co), terwijl Vernaillen de Amerikaanse  cowboypraktijken van DEA verafschuwde en het 'proper' wilde houden. Tot grote frustratie van de door ons gekende namen.

70

Om welke poging tot staatsgreep gaat het? Die van 1976? Bedreigingen betekenen nog niet dat VDB er zeker mee te maken had, misschien dat vrienden van hem niet wilden dat zijn naam bezoedeld werd.