1

Topic: Luik: 1 April 1987

Op woensdag 1 april 1987 werden bij een wilde schietpartij in de rechtszaal van het Justitiepaleis in Luik 2 mensen gedood. De slachtoffers waren advocaat Jacques Henri en Josocaiko, hij werd ervan verdacht lid te zijn geweest van de "bende van Oirbeek" die terecht stond. Een vriendin van Cocaiko bedreigde de rechtszaal met 2 handgranaten en overhandigde Cocaiko een revolver waarna schietpartij een ontstond.

Twee doden bij schietpartij in rechtszaal Luik

De Belgische minister van Justitie, Gol, neemt maatregelen om de beveiliging in Belgische rechtszalen te verbeteren na de wilde schietpartij, woensdagochtend, in het gerechtsgebouw van Luik. Daarbij kwamen een advocaat en een verdachte om het leven. De vriendin van de verdachte werd licht gewond.

Het vuurgevecht begon kort na de hervatting van de ochtendzitting van de Rechtbank in Luik. Terecht stonden drie verdachten omdat zij half februari waren ontsnapt uit de Luikse Lantingevangenis. De vriendin van de verdachte Cocaiko stond op, gooide een handgranaat in de zaal en gaf Cocaiko een pistool. Cocaiko greep de advocaat Jaques Henry, ook deken van de Luikse advocatuur, vast en wilde hem als een soort schild gebruiken, terwijl hij naar de uitgang probeerde te komen. Volgens leden van de rijkswacht schoot Cocaiko eerst, waarop de tien rijkswachters terugschoten. Cocaiko kwam daarbij om het leven. Henry stierf gistermiddag in een ziekenhuis. De sterke aanwezigheid van de rijkswacht vormde een van de voorzorgsmaatregelen bij dit proces.

De aanwezigen, inclusief de vriendin van Cocaiko waren voor het begin van de zitting gefouilleerd. De controle op wapenbezit werd echter niet uitgevoerd na een korte schorsing. Vermoedelijk heeft de vrouw in die pauze het wapen en de handgranaat opgehaald. Overigens werd de handgranaat door een van de parketwachten naar buiten gegooid. De veiligheidsmaatregelen waren genomen, omdat van de drie verdachten bekend was dat zij geen gelegenheid ongebruikt laten om te ontsnappen. In februari vluchtten zij samen met bende leider Robert van Oirbeek uit een van de modernste gevangenissen van België. Van Oirbeek. nam bij zijn vlucht steeds andere mensen in gijzeling. Onder andere kidnapte hij in een Amersfoorts hotel drie Nederlanders. Van Oirbeek is nog steeds niet gevonden.

Bron: De Volkskrant | 2 april 1987

Twee doden bij schietpartij in rechtszaal Luik

Een wilde schietpartij in de rechtszaal van het Paleis van Justitie in Luik heeft gistermiddag aan twee mensen het leven gekost. De slachtoffers zijn de 59-jarige advocaat Jacques Henri en zijn cliënt José Cokaiko, een man die er van werd verdacht deel uit te maken van de Bende van Oirbeek. Cokaiko stond met twee anderen terecht voor zijn aandeel in een aantal gewelddadige overvallen in België.

Terwijl de rechtszaak in volle gang was, stond rond twaalf uur plotseling de vriendin van Cokaiko, die zich op de publieke tribune bevond, overeind met een handgranaat in de handen. Zij gooide een andere handgranaat plus een vuurwapen naar haar vriend in het beklaagdenbankje.

Cokaiko trok de pin uit de handgranaat en gooide die in de zaal, maar een rijkswachter slaagde erin de granaat op de binnenplaats van het Paleis van Justitie te gooien. Vervolgens brandde in de rechtszaal een vuurgevecht los tussen Cokaiko en de zeven rijkswachters die de verdachten bewaakten.

Cokaiko, die zich , schietend naar de uitgang probeerde te begeven, werd daarbij dodelijk getroffen. Zijn verdediger, de deken van de Luikse advocaten Jacques Henri, werd door een kogel in het hoofd getroffen en overleed later op de middag in een Luiks ziekenhuis. Een vrouw in het publiek raakte lichtgewond.

Volgens ooggetuigen zou Cokaiko zijn advocaat als schild hebben gebruikt, maar anderen spreken dat tegen. De lijkschouwing moet uitwijzen of de jurist is getroffen door kogels uit wapens van de rijkswachters of dat hij door zijn cliënt is neergeschoten. Er zouden zo’n 20 schoten zijn afgevuurd.

De twee andere verdachten bleven buiten de schietpartij. Het drietal heeft samen met bendeleider Robert van Oirbeek een aantal overvallen op zijn geweten. Van Oirbeek zelf ontsnapte twee maanden geleden uit de Luikse Lantin-gevangenis. Hij is nog steeds voortvluchtig.

Bron: Nieuwsblad van het Noorden | 2 April 1987

Schietpartij in Luikse rechtszaal: twee doden

Bij een vuurgevecht in een rechtszaal in de Belgische stad Luik zijn gisteren een advocaat en een verdachte om het leven gekomen. Twee vrouwen raakten gewond. Volgens ooggetuigen begon het schieten tijdens een zitting toen een vriendin van een van de drie beklaagden op de publieke tribune plotseling met een granaat zwaaide, waarmee zij kennelijk haar vriend, José Cokaiko wilde bevrijden.

Cokaiko sprong op een van de aanwezige agenten af en poogde hem zijn pistool te ontfutselen. Daarop openden andere agenten het vuur. Cokaiko en de advocaat Jacques Henry werden dodelijk getroffen.

Een vrouwelijke verdachte werd in de buik geraakt en een vrouw op de publieke tribune raakte gewond aan de nek. De veertig aanwezigen in de rechtszaal hadden zich na de eerste schoten op de grond geworpen.

Volgens de politie waren de drie beklaagden geharde criminelen die terecht moesten staan wegens een gijzeling en een reeks gewapende overvallen. Een vierde verdachte wist eerder uit de gevangenis te ontsnappen en moet bij verstek worden berecht. In hetzelfde gerechtsgebouw van Luik ontplofte op 7 december 1985 een bom, kort voor de komst van de minister van justitie, Jean Gol. Een persoon kwam om het leven.

Bron: Trouw | 2 April 1987

Vriendin van gangster zwaaide met granaat

Om precies vijf minuten over half twaalf, even nadat de procureur des konings zijn requisitoir had beëindigd en precies op het moment waarop Richard G. en José Cocaiko verlof kregen om naar een toilet te gaan, drong de vriendin Germaine Dely van José Cocaiko vanaf de publieke tribune naar voren en dreigde een handgranaat te zullen laten ontploffen. Zij voegde de daad bij het woord maar een gerechtsbode wist de granaat nog tijdig door een venster naar buiten te werpen. Daar is het projectiel niet tot ontploffing gekomen. De veiligheidspin ervan is later in de gerechtszaal teruggevonden.

In de panieksituatie die daardoor ontstond zag de vrouw kans haar vriend en zijn maat een pistool toe te werpen. Daarmee gewapend en de advocaat Jacques Henri als een schild voor zich uit duwend probeerde het tweetal een weg naar de vrijheid te banen. Direct daarop vielen de eerste schoten. Het eerste onderzoek heeft uitgewezen dat de advocaat getroffen zou zijn door een kogel uit het pistool van José Cocaiko.

Onmiddellijk daarop opende in de gerechtszaal aanwezige politiemannen het vuur waarbij José Cocaiko dodelijk werd getroffen. De rechter, griffier en procureur des konings hadden toen al haastig een veilig heenkomen naar de achter de zaal gelegen raadkamer gezocht. Het publiek dook in paniek onder stoelen en banken.

De groep gangsters die zich in de loop van de jaren rondom Robert van Oirbeek hebben gegroepeerd maakten er al jaren een gewoonte van mensen te gijzelen om die als schild te gebruiken bij het banen van een weg naar de vrijheid. Ze deden dat ook al enkele keren met cipiers bij hun herhaalde vlucht uit gevangenissen. Robert van Oirbeek en Pierre F. pasten die criminele tactiek ook toe op 6 augustus 1984 toen ze na de meervoudige schietpartij op hun vlucht van Roermond, via Asselt, Beesel en Reuver tenslotte in Swalmen een echtpaar gijzelden om daarmee een aftocht naar België te dekken.

Die twee waren toen uit de gevangenis van Aarlen ontvlucht en werden enkele weken na die wilde rodeo door midden-Limburg op spectaculaire wijze in Knokke gearresteerd. Begin februari nam Robert van Oirbeek samen met zijn spitsbroeder Philippe Delaire opnieuw de benen uit de Luikse Lantin-gevangenis. Twee dagen later gijzelden ze in een pension in Amersfoort opnieuw twee mensen om een aftocht via België naar Noord-Frankrijk te dekken. Sindsdien is van Van Oirbeek geen spoor meer gevonden.

Bron: Limburgsch dagblad | 2 April 1987

Bloedbad in rechtszaal

Twee doden en een zwaar gewonde was gisteren de balans van een omvangrijke schietpartij in de zittingzaal van de 11de strafkamer van de correctionele rechtbank van Luik. De bekende strafpleiter en vroegere deken van de Luikse orde van advocaten, Jacques Henri (59), werd daarbij door de verdachte José Cocaiko in de slaap geschoten aan welke verwonding hij wat later overleed. Cocaiko zelf werd daarop door de in de gerechtszaal aanwezige rijkswachters met een schot in de borst gedood. De rechtenstudent Dominique Donceel uit Luik werd op de publieke tribune door een schot in de buik ernstig gewond. In totaal werden na het vuurgevecht in de gerechtszaal dertig kogelinslagen geteld.

Drie gangsters stonden er gisteren terecht voor enkele overvallen en gijzelingen. Dat waren Pierre F., Robert G. en José Cocaiko die deel hebben uitgemaakt van een groep gangsters die zich hadden verzameld rond de in België even bekende als gevreesd 32-jarige Robert van Oirbeek uit Sint-Truiden. Die zelf bij verstek terecht stond, omdat hij op 8 februari de benen heeft weten te nemen uit de Luikse Lantin-gevangenis.

In de akte van beschuldiging tegen hem en Pierre F. stond ook de schietpartij in Nederlands Midden-Limburg op 6 augustus 1984 met de daarbij uitgevoerde gijzeling van een Swalmens echtpaar om de aftocht naar België te dekken.

Bron: Limburgsch dagblad | 2 April 1987

Doden na vuurgevecht bij Luikse rechter

Bij een vuurgevecht tussen de rijkswacht en een lid van de beruchte 'Bende van Van Oirbeek' gisterochtend rond half twaalf in het Paleis van Justitie in Luik zijn twee doden gevallen. De beruchte gangster José Cokaiko en de deken van advocaten in Luik, de 59-jarige Jacques Henri, die na een spoedoperatie in een Luiks ziekenhuis overleed aan een schotwond in het hoofd.

Zeker is dat Cokaiko door de rijkswacht werd doodgeschoten. Onderzocht moet nog worden of de advocaat werd geveld door een kogel uit het pistool van de gangster of door verdwaalde rijkswachtkogel. Cokaiko stond met twee andere leden van de Bende van Van Oirbeek terecht wegens een geslaagde uitbraakpoging uit de zwaarbewaakte Lantin-gevangenis in Luik eerder dit jaar en wegens enkele roofovervallen die ze daarna hadden gepleegd. Robert Van Oirbeek zelf die bij verstek werd berecht, is nog altijd spoorloos. Enkele weken geleden nog gijzelde hij met een metgezel in een pension in Amersfoort drie Nederlanders. Het drietal werd in België bij Kortrijk uit de auto gezet.

Granaat

Toen de drie gangsters gisterochtend de rechtszaal in Luik waren binnengebracht, vroeg een van hen of ze naar het toilet mochten. De rechter stond dat toe maar op hetzelfde moment snelde een vrouw naar voren met een granaat in de hand. Ze gooide deze tussen het publiek, maar een bode pakte de, wat later een nepgranaat bleek te zijn, op en gooide hem door een ruit naar buiten waar het projectiel terecht kwam op een binnenplaats.

Dvrouw, die later de vriendin bleek te zijn van Cokaiko, overhandigde deze laatste en een van de andere verdachten een pistool, waarna een vuurgevecht ontstond met de aanwezige rijkswachters dat drie tot vier minuten duurde. Daarbij gebruikte Cokaiko mr. Henri als een menselijk schild om zich tegen de rijkswachtkogels te beschermen. In totaal werden dertig kogels afgevuurd.
Toen de kruitdamp was opgetrokken bleek Cokaiko reeds dood en mr. Henri levensgevaarlijk gewond. Hij overleed later in het ziekenhuis. Ook een studente op de publieke tribune werd licht gewond.

In hetzelfde paleis van Justitie werd twee jaar geleden een nimmer opgehelderde bomaanslag gepleegd vlak voordat minister van justitie Jean Gol er een toespraak zou houden tot de Luikse balie. De bom doodde een student. (*)

Bron: Het Parool | 2 April 1987

(*) Meer info over deze bomaanslag vind je hier » Forum

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

2

Re: Luik: 1 April 1987

1 april 1987: Twee doden bij schietpartij in het Luikse justitiepaleis

Robert Gillon, Pierre Frère en José Cokaiko staan in het justitiepaleis van Luik terecht voor verscheidene overvallen als leden van de bende van Robert Van Oirbeek. 'Petit Robert' zelf is er niet; hij ontsnapte op 8 februari 1987 uit de gevangenis van Lantin. Kort voor de middag vragen Cokaiko en Gillon toestemming om naar het toilet te gaan. Op dat moment springt Cokaiko's vriendin Germaine Dely recht in het publiek met een granaat in haar handen, en ze gooit een pistool naar haar vriend. Er ontstaat een vuurgevecht tussen Cokaiko en de zeven rijkswachters in de zaal, en Cokaiko wordt daarbij dodelijk getroffen. Ook zijn advocaat Jacques Henry komt om het leven, door een verdwaalde kogel van een rijkswachter. Dely wordt geraakt in de buik, maar overleeft. De granaat blijkt niet echt te zijn.

Bron: Het Nieuwsblad | 13 December 2011

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube