Re: Overzichtsschema

bertlagaisse wrote:

Met alle respect voor de slachtoffers van 82/83, maar het ultieme doel is toch om voor de feiten van 85 mensen veroordeeld te krijgen. Dat zal pas lukken als men de eerste feiten zoals Dekaise, Genval, Temse eerst opgelost te krijgt. En dat zal pas lukken door ze te laten verjaren, of door spijtoptanten voor de aparte feiten te vinden.

Ik begrijp wat je wil zeggen hoor. Niemand durft - terecht of onterecht, dat laat ik in het midden - te praten (zelfs de schilder van de Golf niet) uit schrik om meegesleurd te worden in al de rest. Justitie én de politieke wereld (die de wet gemaakt en gestemd hebben), zouden heel duidelijk moeten maken in hun communicatie dat er enkel nog maar een vervolging en beschuldiging mogelijk is voor de feiten van Aalst, wat dus in se zo is. Dan pas komen er misschien wat tongen los.

En dan nog een kleine bemerking op wat je geschreven hebt:

bertlagaisse wrote:

Dat zal pas lukken als men de eerste feiten zoals Dekaise, Genval, Temse eerst opgelost te krijgt. En dat zal pas lukken door ze te laten verjaren.

Zoals ik reeds aangehaald heb zijn die eerste feiten wel degelijk al verjaard, tenzij de bendevorming kan aangetoond worden.

bertlagaisse wrote:

of door spijtoptanten voor de aparte feiten te vinden

Spijtoptanten kunnen niet gevonden worden. Dat is nu net waar Justitie al 35 jaar naar zoekt. Deze personen moeten zelf uit de schaduw stappen en zich aanbieden aan het gerecht.

Re: Overzichtsschema

Alsof men niet weet, wie de Bende Van Nijvel heeft geïnitieerd. De eerste bende aanval in Temse geeft eigenlijk alles al weg. Het tijdstip (nieuwe regering/minister?), daders(gemeenschappelijke achtergrond?), wapens (type?), de buit (specifieke informatie dat maar gekend is bepaalde milieus).

Re: Overzichtsschema

Dus de handvuurwapens (7.65-2 en 7.65-3), afgenomen van de rijkswachters te Nijvel op 17 september 1983, werden volgens het gereproduceerde schema gebruikt tijdens de overval op restaurant Aux Trois Canards te Ohain. Het eerst genoemde handvuurwapen werd volgens het schema op 1 december 1983 nog eens gebruikt, ditmaal in Anderlues. Eén der beide handvuurwapens werd daarna in december 1984 in Beiroet gebruikt om een Libanees te executeren (gepubliceerd op 5 oktober 1985 in Het Vrije Volk). Vervolgens worden volgens schema beide handvuurwapens op 6 november 1986 in de zwaaikom bij Ronquieres gevonden. Welk van de twee handvuurwapens (7.65-2 of 7.65-3 in het schema) heeft de heen- en weerreis naar Libanon volbracht? Is die moordzaak in Beiroet ooit opgehelderd en zo ja wie waren dader en slachtoffer?

144

Re: Overzichtsschema

Wat mij al langer bezig houdt: het zogenaamde ‘Overzichtschema’ van de CBW doet misschien juist niet wat het zou moeten doen: overzicht bieden. Er is veel gezegd en geschreven over de mogelijk manipulatie van ‘Ronquieres’, daarom wilde ik het schema van de CBW eens zien zonder de verbanden die Ronquires geeft. Door al die lijnen wordt alles met alles verbonden en is het geheel lastiger te interpreteren. Het resultaat is hier te zien.

Een kwestie van weglaten dus, daarbij heb ik ook wat andere minder relevante lijnen weg gelaten (dat is soms arbitrair) en zaken toegevoegd die feiten aan elkaar linken. Grafisch heb ik ook de aantallen slachtoffers toegevoegd en een aantal gebruikte wapens waarmee niet geschoten is. Daarnaast is de horizontale tijd-as min of meer op schaal. Ook de bende-pauze staat er op schaal in, in een volgende versie zal ik die wel eens knippen. Voor de robotfoto’s heb ik naast de meest relevante gekozen voor degenen die een onderlinge link leggen. Alle robotfoto’s toevoegen maakt het geheel weer onoverzichtelijker.

We spreken vaak over de eerste (82-83) en tweede golf (85) van bendefeiten, vaak gedreven door de lange ‘pauze’ in 1984. Op basis van de feiten denk ik dat een meer fijnmazigere opdeling nodig is; ik zie 5 separate sub-golven waarbij de samenhang binnen die golven groter is dan de samenhang tussen de golven. Verbanden tussen de golven zijn er natuurlijk ook zeker. Opvallend is bijvoorbeeld dat de 2e sub-golf (nachtelijke moorden) geen enkele directe link heeft met zowel de golf ervoor (Santana periode) en de golf erna (supermarktovervallen). Dat kan deels zou zijn omdat we zo weinig weten van die nachtelijke moorden, maar laten we ons in dit schema beperken tot de feiten.

De eerste daad in Dinant vind ik te klein om als aparte golf te benoemen. Een hard verband met de eerste sub-golf is er niet; wel het vermoeden dat de in Dinant gestolen Centaure is gebruikt in Waver.

Wat opvalt is de grote mate van homogeniteit die sommige van de sub-golven intern hebben: vooral de 2e, 3e en 5e sub-golf hebben een zeer duidelijke en verschillende handtekening. Dat in tegenstelling tot de wonderbaarlijke 4e golf in het najaar van 1983, wat gebeurt hier? Het stelen van kogelvrije vesten af-fabriek, een nachtelijke inbraak voor levensmiddelen in een supermarkt,  een moord om een auto te stelen, een supermarktoverval als in de 3e subgolf en een moord/overval/inbraak bij een klokkenwinkel die we nog steeds niet kunnen plaatsten. En dan een gestolen auto vakkundig overspuiten om er 1 overval mee te plegen en vervolgens te dumpen. En dit alles met een explosie van geweld en een enorm gevarieerd arsenaal aan wapens. Het lijkt wel alsof hier een soort samensmelting plaats vind, waarbij ook de motieven door elkaar lopen.

De meest duidelijke handtekening van een afzonderlijke dader is de “.22 LR mutiple head-shot”-killer. Toelichting niet nodig denk ik, deze  persoon is in ieder geval aanwezig bij de 2e en 4e sub-golf, maar niet aanwijsbaar bij de tussenliggende 3e. Vandaar dat ik de diefstal van de Saab in Eigenbrakel  tot de 4e golf reken. Eigenbrakel/Hourpes is overigens een belangrijke link tussen de 3e en 4e golf, waarbij ook het stelen en droppen van opeenvolgende bende-auto’s op opeenvolgende dagen al een keer eerder was uitgevoerd.

Het lukt mij niet om alle relevante onderscheidende elementen te vangen in een tekening. Bijvoorbeeld het recent bediscussieerd onderwerp van de gesproken taal van de daders. In de 3e sub golf vallen onderstaande citaten op:

Watermael: Noord-Afrikaanse tongval, Genval: met Arabische tongval, Lasne: zuiders uiterlijk, Ukkel: met nagebootste Arabische tongval, Halle: 2x donkere huidskleur. Arabisch of Noord-Afrikaans lijkt dus duidelijk een element in deze 3e sub-golf. Een andere taal dan neutraal Frans met een enkel zinnetje Nederlands ben ik alleen nog tegengekomen bij Ohain, daar wordt ‘een vreemde taal, mogelijk Arabisch’ genoemd.

Ook de geografie krijg ik er nog niet in, op deze website staat een overzicht per jaar. Beter zou zijn dat per sub-golf te bekijken. Vooral de 1e (Santana) sub-golf geeft een afwijkend geografisch profiel.


Op basis van dit alles is een voorzichtige hypothese dat we voor onderzoeksdoeleinden kunnen spreken van 4 bendes, waarvan sommige met overlap.

Bende 1: Santana periode

Bende 2: Nachtelijke moorden

Bende 3: Supermarkt-overvallen begin 1983

Najaar 1983: Combinatie van Bende 2 en Bende 3.

Bende 4: Aanslagen najaar 1985


Het is slechts een hypothese, mogelijk blijkt met meer feiten dat bende 1 dezelfde is als bende 2 (bijvoorbeeld). Maar wellicht dat het richting kan geven in onderzoek.

145

Re: Overzichtsschema

Eric, gefeliciteerd met je werk en bedankt. het sluit in ieder geval aan met mijn zienswijze, nl. dat er verschillende uitvoerders waren met verschillende doeleinden, maar met dezelfde wapens (en wagens).

146

Re: Overzichtsschema

Merovinger wrote:

Hierbij nog een schema van het CWB, ten tijde van Eddy Vos.
http://nsm08.casimages.com/img/2016/12/02//16120212550714738714675528.jpg

Op de foto is te merken dat een onderzoeker blijkbaar wat uitleg geeft over een onderzoekschema en dat hij wijst naar de overval op de Delhaize van Beersel van 7 oktober 1983 die erop vermeld staat. En nu de volgende vraag van 1 miljoen of in dit geval van € 250.000. Waarom werden de robotfoto's G8 en G9 die betrekking hebben op de overval van de Delhaize Beersel op 7 oktober 1983 niet op dat overzichtsschema geplaatst?

Komaan Commissaris-Professor Bossi. Zoek dat eens uit voor ons met uw speciaal interventie escadron. Laat ons allemaal eens zien wat ge kunt. De champagne staat al klaar in Charleroi.

The truth nothing but the truth

147

Re: Overzichtsschema

Wil jij die kennis met ons delen Pontius? Ik heb het vermoeden dat jij ooit of nog steeds bij het onderzoek naar de bende betrokken was en toch wel wat dossierkennis hebt die Bossi niet heeft. Of heb ik het mis?

148

Re: Overzichtsschema

U heeft het mis. Aan commissaris-professor Bossi kunnen wij niet tippen.

The truth nothing but the truth

149

Re: Overzichtsschema

Ik hoop dat ik niets vergeten heb:

https://i89.servimg.com/u/f89/19/86/44/34/traces10.jpg