11

Re: Wraak

Moesten ze overvallen gedaan hebben in rijkswachtuniform dan wist iedereen dat het fake was en zou de ware toedracht om het land te ontwrichten direct mislukt zijn. En lag er de kink dat naar Bouhouche en Beijer verwees er vingerdik op. Beijer verraadt mogelijk zichzelf door nog passief met de Bende van Nijvel bezig te zijn en ook zaken op het forum te posten onder een fictieve naam (als dat zo is). Ook de boodschap van Vermassen blijft nazonden: Tailand is een mooi land! Ik kan mij niet voorstellen dat iemand met een hoog aanzien als Vermassen lulkoek gaat verkondigen zonder dat hij daar een bewijs voor achter de hand houdt.

12

Re: Wraak

Farcy en entourage is best een mogelijke piste.

Re: Wraak

Spoor in Belgische overvallen - Politie zoekt naar lange man 'die wraak op maatschappij wil nemen'

In het onderzoek naar de identiteit van de leden van de 'bende van Nijvel', die twee jaar geleden bij een serie overvallen in Waals-Brabant koelbloedig dertien mensen vermoordde en afgelopen vrijdagavond in Overijse en Eigenbrakel aan de rand van Brussel acht slachtoffers maakte, heeft het Parket van Nijvel een belangrijk aanknopingspunt gevonden.

Twee jaar geleden en ook nu weer was bij de bloedige overvallen steeds een opvallend grote bandiet aanwezig (volgens getuigen ruim 1.90 m tot 2 m en dat is naar Belgische begrippen een behoorlijke lengte) die steeds gekleed ging in een lange zwarte leren jas, een masker en hoed droeg, Frans sprak en kennelijk de lakens uitdeelde. Twee Jaar geleden stond de man reeds in het verdachtenboekje, maar kon de politie hem nergens vinden. Alle naspeuringen nar de bende van Nijvel liepen immers op niets uit. De identiteit van deze hoofdverdachte is bij de justitie bekend, maar wordt strikt geheim gehouden.

De man blijkt afkomstig uit WaaIs Brabant en heeft een zwaar crimineel verleden. Hij zou tijdens een periode van gevangenschap hebben gezworen 'wraak te zullen nemen op de maatschappij'. Medegevangenen die zich de man herinneren hebben dat aan het parket in Nijvel meegedeeld. Volgens de recherche in Nijvel staat de gezochte bekend als een psychopaat die voor niets en niemand terugschrikt.

Dat hij het vooral op warenhuizen heeft gemunt vindt zijn oorzaak in het feit dat de man enkele jaren geleden door een warenhuisdirecteur in zij streek werd ontslagen, nadat zijn eigen zaak failliet was gegaan doordat zich in de buurt een warenhuis had gevestigd. Daarop heeft de man een bende gevormd die bijzonder goed georganiseerd zou zijn en die er niet voor terugschrikt in het wilde weg te doden.

Men houdt er overigens ook rekening mee dat de bende van Nijvel contacten onderhoudt met of zelfs gevormd wordt door leden van een terreurorganisatie. Die kan volgens het parket van Nijvel zowel van rechtse als linkse signatuur zijn, al hebben Franse kranten meteen uitgemaakt dat het om de rechtse extremisten gaat van een bekende organisatie.

Concurrentie

Opmerkelijk en verontrustend is intussen wel dat er een ware concurrentieslag aan de gang is tussen de parketten van Nijvel en Brussel bij de jacht op de gevreesde bende. Het onderzoek Is taalkundig en administratief volledig gescheiden. De overval met vijf doden bij het warenhuis Delhaize in Overijse valt onder de bevoegdheid van het parket in Brussel omdat Overijse in
Vlaanderen ligt. In Eigenbrakel, dat in Wallonië Ligt, is de zaak in handen van het Franstalig parket van Nijvel. In gerechtelijke kringen in Brussel heerst grote verontwaardiging over deze concurrentieslag.

Bron: Dagblad Het Parool | Jan Schils | 3 oktober 1985

14

Re: Wraak

Eén van de vele geruchten uit het Bende-dossier:

(...) Geruchten zijn er uiteraard voldoende. De Reus zou een voormalige beroepsmilitair zijn die na zijn diensttijd bij Delhaize heeft gewerkt maar daar zou zijn ontslagen. Vandaar zijn haat jegens dit bedrijf.

Bron: De Volkskrant | 12 November 1985

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

15

Re: Wraak

Dit ging over Serge Simon Vital Manfroid. Inmiddels overleden. 20 jaar celstraf, vrijgekomen in mei 1983.

16

Re: Wraak

Al bij al was wraak de grootste gemene deler van de Bende van Nijvel. Ook al speelden geld en macht mee. Alle andere motieven zijn te ver gezocht. Corruptie, gekonkel, omkoperij, jaloezie, verduistering, omkoping, het zal er allemaal wel geweest zijn, maar stond enkel ten dienste van het motief Wraak

17

Re: Wraak

Wraak? Wraak zoals de politie in New York bijvoorbeeld pleegde?

Billy& wrote:

Blijkbaar gebruikt Tiens een niet zo geheel foutloze vertaalfunctie smile

Voor het hier weer over slechte vertalingen gaat... je merkt duidelijk waar sommige forumgebruikers voorrang aan geven. Soit.

Zoek de gelijkenissen met feiten rond de zogeheten 'Bende van Nijvel'. Een greep op uit 'The Knapp Commission report on police corruption'. (New York, 1972, te vinden vanaf pagina 90 tot en met 114), dus een 'bloemlezing' waaraan de politie van New York zich schuldig maakte vóór er nog maar sprake was van 1 feit toegeschreven aan de zogeheten 'Bende van Nijvel'.

Ik besef dat de meesten onder jullie dit rapport inderdaad ook al gelezen hadden. Sorry voor het 'herkauwen' dan maar al direct, voor het daar weer over moet gaan, maar er zijn allicht nog enkele lezers die dit nog niet gedaan hadden... komt ie:

  • diefstal van goederen, geld, en drugs bij arrestaties, huiszoekingen, enz...

  • het doorgeven van de naam van informanten aan onbevoegden

  • telefoon-taps die onwettig gebruikt werden, (om zaken op te lossen of voor afpersing)

  • opschroeven van de ernst van het misdrijf door vergroting van een hoeveelheid in beslag genomen drugs ‘uit eigen middelen' (dit heet 'padding')

  • drugs bij een arrestant verstoppen om zo zijn misdrijf te kunnen bewijzen (dit heet 'flaking')

  • handel van en verkoop van verdovende middelen

  • drughandelaren en gebruikers afpersen voor eigen gewin

  • ruilen van 'gevonden' verdovende middelen voor allerhande (gestolen) goederen en diensten van drugsgebruikers, drugshandelaren en anderen

  • 'tippen' van narcotica-handelaren over de geplande acties, dikwijls. In ruil voor geld of goed

  • doorgeven van criminele inlichtingen, processen-verbaal e.a. aan figuren uit de onderwereld van de drugs

  • tipgevers beschermen door ondermeer geen processen-verbaal tegen hen op te stellen

  • handelaren beschermen door ze bij politie en justitie officieel te laten registeren als 'informant'

  • achterhouden van drugs, rokersgerief enz op politiebureaus;

  • financiering van handel in verdovende middelen

  • aannemen van steekpenningen om delicten te seponeren, personen niet te arresteren, niet alle drugs in beslag te nemen enz.

  • klanten tegen betaling bij handelaren

Was justitie bij ons dan wél deontologisch correct en dus grandioos verschillend tot de andere landen? Wel... nee. De wens van de gedachte.

De wens van een unieke 'Bende van Nijvel' die justitie vrijwaarde door haar 'ongeziene brutaliteit' en haar schijnbaar onmogelijk op te lossen mysterie. Politie en justitie werken goed, het was louter het 'unieke karakter' van de zogeheten 'Bende van Nijvel' dat maakte dat de 'leden' ervan nooit konden gearresteerd en berecht worden. Voor wie het gelooft (dus)...

De enigste die volop belang hadden bij het niet op te lossen 'mysterie' van de 'Bende van Nijvel' waren een select clubje van corrupte leden bij politie en justitie en de misdadigers zelf uiteraard. Laatstgenoemden kregen daartoe letterlijk het mes op de keel.

Bouhouche bijvoorbeeld gaf enkele zaken toe, louter om zijn vrouw en kinderen te kunnen vrijwaren. Iets wat het gerecht overigens ook nooit "ten gelde" heeft kunnen maken.

18

Re: Wraak

Tiens wrote:

Voor het hier weer over slechte vertalingen gaat... je merkt duidelijk waar sommige forumgebruikers voorrang aan geven. Soit.

Euh aan begrijpelijke teksten, en ik was blijkbaar niet de enige die totaal niet begreep wat er werd bedoeld met “het pimpen van kinderen”. Ik was dan nog zo goed om het te wijten aan de vertaalfunctie en niet aan U, maar hey, als U zich echt  zo in het kruis getast voelt daardoor, mijn welgemeende en oprechte excuses hoor.

Tiens wrote:

De enigste die volop belang hadden bij het niet op te lossen 'mysterie' van de 'Bende van Nijvel' waren een select clubje van corrupte leden bij politie en justitie en de misdadigers zelf uiteraard. Laatstgenoemden kregen daartoe letterlijk het mes op de keel.

Dat er een pak corruptelingen er belang bij hadden dat het deksel op het potje bleef is wel duidelijk dacht ik, maar wil U dan met ons delen door wie en hoe de misdadigers het mes op de keel werd gezet? En waarom dat blijkbaar na 40 jaar nog steeds zo goed lukt, blijkbaar?

Tiens wrote:

Bouhouche bijvoorbeeld gaf enkele zaken toe, louter om zijn vrouw en kinderen te kunnen vrijwaren.

Buiten dan het aanduiden van de wapencache aan het viaduct van Vilvoorde, kan U met ons dan wat meer details delen over wat hij nog zo allemaal heeft toegegeven?

19

Re: Wraak

Billy& wrote:

Euh aan begrijpelijke teksten, en ik was blijkbaar niet de enige die totaal niet begreep wat er werd bedoeld met “het pimpen van kinderen”. Ik was dan nog zo goed om het te wijten aan de vertaalfunctie en niet aan U, maar hey, als U zich echt zo in het kruis getast voelt daardoor, mijn welgemeende en oprechte excuses hoor.

Kruis? Als je jezelf kan terug vinden in de uitleg die je tracht te geven, dan zal je allicht wel genoegdoening vinden. Fijn dat je oprecht bent. Geen excuses nodig.

Billy& wrote:

Dat er een pak corruptelingen er belang bij hadden dat het deksel op het potje bleef is wel duidelijk dacht ik, maar wil U dan met ons delen door wie en hoe de misdadigers het mes op de keel werd gezet ? En waarom dat blijkbaar na 40 jaar nog steeds zo goed lukt, blijkbaar ?

Dat is al uitvoerig aan bod gekomen. Maar je hebt graag dat het nog eens herhaald wordt. Dus komt ie:

De klassieke regel van de bewijslast Billyt& is dat degene die iets uit zijn - zoals jij zegt - kruis tovert - hiervan het bewijs moet leveren. Deze regel blijft nog steeds gelden in de nieuwe regels van het bewijsrecht. Het nieuwe bewijsrecht pakt wel de heersende rechtspraak over dat elke partij moet meewerken aan de bewijsvoering (bekijk hiervoor ook het arrest van het Hof van Cassatie Billy& van 25 september 2000 na Christus, Arr.Cass. 2000, 1424.).

Hiervoor is artikel 8.4 lid 5 NBW dus toegevoegd. De bewijslast kan door dit artikel door de rechter omgekeerd worden Billy&. Indien de rechter in een met bijzondere redenen omkleed vonnis oordeelt dat het in de concrete omstandigheden van het geval kennelijk onredelijk zou zijn dat een partij de bewijslast draagt, kan de rechter de bewijslast bij de andere partij leggen.

De omkering van de bewijslast is alleen mogelijk als aan zeer strikte voorwaarden wordt voldaan. Het betreft een uitzonderlijke maatregel, de rechter kan er slechts in laatste instantie beroep op doen.

Ook dat is nieuw, in casus de zaak 'de Bende van Nijvel'... In mensentaal, tot kort was iedereen onschuldig tot het tegendeel bewezen werd Billy&. En we weten allemaal hoe het dossier van de Bende van Nijvel juridisch als natte pap aan elkaar hangt. Niet - zoals sommige forumgebruikers hier ten onrechte beweren - omdat er geen afdoende bewijzen gevonden werden. Wel omdat deze 'verdwenen', 'gecompromitteerd' werden (verwisseling van de wapens, hergebruik van registratienummers van wapens, valse pv's etc etc et etc etc etc en etc).

Of in dat opzicht een 'kop' van een deskundige: Criminoloog Cyrille Fijnaut: “Samenleving moet niet aanvaarden dat op de rechtbank allerlei scenario’s tevoorschijn worden getoverd alleen maar om cliënt vrij te pleiten”

Billy& wrote:

Buiten dan het aanduiden van de wapencache aan het viaduct van Vilvoorde, kan U met ons dan wat meer details delen over wat hij nog zo allemaal heeft toegegeven ?

Herlees alle openbare bronnen hiertoe. Zoniet... nee.