11

Moesten ze overvallen gedaan hebben in rijkswachtuniform dan wist iedereen dat het fake was en zou de ware toedracht om het land te ontwrichten direct mislukt zijn. En lag er de kink dat naar Bouhouche en Beijer verwees er vingerdik op. Beijer verraadt mogelijk zichzelf door nog passief met de Bende van Nijvel bezig te zijn en ook zaken op het forum te posten onder een fictieve naam (als dat zo is). Ook de boodschap van Vermassen blijft nazonden: Tailand is een mooi land! Ik kan mij niet voorstellen dat iemand met een hoog aanzien als Vermassen lulkoek gaat verkondigen zonder dat hij daar een bewijs voor achter de hand houdt.

12

Farcy en entourage is best een mogelijke piste.

Spoor in Belgische overvallen - Politie zoekt naar lange man 'die wraak op maatschappij wil nemen'

In het onderzoek naar de identiteit van de leden van de 'bende van Nijvel', die twee jaar geleden bij een serie overvallen in Waals-Brabant koelbloedig dertien mensen vermoordde en afgelopen vrijdagavond in Overijse en Eigenbrakel aan de rand van Brussel acht slachtoffers maakte, heeft het Parket van Nijvel een belangrijk aanknopingspunt gevonden.

Twee jaar geleden en ook nu weer was bij de bloedige overvallen steeds een opvallend grote bandiet aanwezig (volgens getuigen ruim 1.90 m tot 2 m en dat is naar Belgische begrippen een behoorlijke lengte) die steeds gekleed ging in een lange zwarte leren jas, een masker en hoed droeg, Frans sprak en kennelijk de lakens uitdeelde. Twee Jaar geleden stond de man reeds in het verdachtenboekje, maar kon de politie hem nergens vinden. Alle naspeuringen nar de bende van Nijvel liepen immers op niets uit. De identiteit van deze hoofdverdachte is bij de justitie bekend, maar wordt strikt geheim gehouden.

De man blijkt afkomstig uit WaaIs Brabant en heeft een zwaar crimineel verleden. Hij zou tijdens een periode van gevangenschap hebben gezworen 'wraak te zullen nemen op de maatschappij'. Medegevangenen die zich de man herinneren hebben dat aan het parket in Nijvel meegedeeld. Volgens de recherche in Nijvel staat de gezochte bekend als een psychopaat die voor niets en niemand terugschrikt.

Dat hij het vooral op warenhuizen heeft gemunt vindt zijn oorzaak in het feit dat de man enkele jaren geleden door een warenhuisdirecteur in zij streek werd ontslagen, nadat zijn eigen zaak failliet was gegaan doordat zich in de buurt een warenhuis had gevestigd. Daarop heeft de man een bende gevormd die bijzonder goed georganiseerd zou zijn en die er niet voor terugschrikt in het wilde weg te doden.

Men houdt er overigens ook rekening mee dat de bende van Nijvel contacten onderhoudt met of zelfs gevormd wordt door leden van een terreurorganisatie. Die kan volgens het parket van Nijvel zowel van rechtse als linkse signatuur zijn, al hebben Franse kranten meteen uitgemaakt dat het om de rechtse extremisten gaat van een bekende organisatie.

Concurrentie

Opmerkelijk en verontrustend is intussen wel dat er een ware concurrentieslag aan de gang is tussen de parketten van Nijvel en Brussel bij de jacht op de gevreesde bende. Het onderzoek Is taalkundig en administratief volledig gescheiden. De overval met vijf doden bij het warenhuis Delhaize in Overijse valt onder de bevoegdheid van het parket in Brussel omdat Overijse in
Vlaanderen ligt. In Eigenbrakel, dat in Wallonië Ligt, is de zaak in handen van het Franstalig parket van Nijvel. In gerechtelijke kringen in Brussel heerst grote verontwaardiging over deze concurrentieslag.

Bron: Dagblad Het Parool | Jan Schils | 3 oktober 1985

14

Eén van de vele geruchten uit het Bende-dossier:

(...) Geruchten zijn er uiteraard voldoende. De Reus zou een voormalige beroepsmilitair zijn die na zijn diensttijd bij Delhaize heeft gewerkt maar daar zou zijn ontslagen. Vandaar zijn haat jegens dit bedrijf.

Bron: De Volkskrant | 12 November 1985

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

15

Dit ging over Serge Simon Vital Manfroid. Inmiddels overleden. 20 jaar celstraf, vrijgekomen in mei 1983.