1

Topic: Marseille: 31 Mei 1985

Tijdens de jaren '80 werd in Marseille een bloedige overval gepleegd op een geldtransport. Daarbij kwamen drie mensen om het leven. Volgens Interpol was Philippe De Staerke mogelijk betrokken bij deze overval.

Iemand meer informatie over deze overval: datum, buit, locatie, ...?

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

2

Re: Marseille: 31 Mei 1985

En De Staerke paste voor zijn overvallen op geldtransporten de techniek toe die wapenspecialist Robert Darville voor de bende-Haemers had ontwikkeld: springladingen werden achter op het geldtransport vastgemaakt en tot ontploffing gebracht.

Op 31 mei 1985 pleegt De Staerke op die manier een overval op een geldwagen in Marseille, samen met zijn Griekse kompaan Apostolos Papadopoelos, ook van betrokkenheid bij de Bende verdacht, en Rosario Pulci, een familielid van De Staerke uit het Italiaanse milieu rond de Barrière in Sint-Gillis. Philippe De Staerke bleek in Marseille trouwens de criminele milieus te frequenteren waar Philippe Lacroix en Patrick Haemers kind aan huis waren.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

3

Re: Marseille: 31 Mei 1985

Bij overvallen op geldtransporten in Parijs en Marseille zijn in 2 dagen tijd 4 bewakers en 2 politiemannen gedood. Bij de overval in Parijs werd zo’n 4,5 miljoen dollar buit gemaakt. Men houdt rekening dat het werk van de linkse guerrilla Action Directe is.

Bron: Amigoe | 1 Juni 1985

Twee bewakers gedood Franse geldauto met bazooka opgeblazen

Twee bewakers zijn gisteren in Marseillè om het leven gekomen toen overvallers waarschijnlijk met behulp van een bazooka een gepantserde geldwagen openbliezen. 'De buit lieten de overvallers echter liggen. Het was de derde gewapende overval op een geldtransport in twee dagen in Frankrijk

In Avignon, even benoorden Marseille, werden bij een roofoverval drie bewakers gewond. De daders trachtten te ontkomen in de geldwagen, maar moesten die na een achtervolging door de politie achterlaten. Zij ontkwamen alsnog in twee gereedstaande vluchtauto's. Bij een overval in Parijs werden donderdag één bewaker en twee politie-agenten gedood. De overvallers ontkwamen met een buit van 40 miljoen franc.

De geldwagen in Marseille werd opengereten door een projectiel dat vanuit een achterop rijdende auto doormiddel van een soort raketwerper werd afgeschoten. Volgens de politie waren de overvallers, vermoedelijk drie of vier in getal, weliswaar, beroepsmisdadigers, maar hadden zij kennelijk weinig ervaring met explosieven. Zij zouden geschrokken zijn van de ravage die zij hadden aangericht en met achterlating van de buit op de vlucht zijn geslagen.

Bron: Nieuwsblad van het Noorden | 1 Juni 1985

Golf roofovervallen spoelt over Frankrijk

Twee bewakers zijn vrijdag in Marseille om het leven gekomen toen overvallers waarschijnlijk met behulp van een bazooka een gepantserde geldwagen opbliezen, aldus de politie. De buit lieten de overvallers echter liggen. Het was de derde gewapende overval op een geldtransport in twee dagen in Frankrijk.

In Avignon, even benoorden Marseille, werden bij een roofoverval drie bewakers gewond. De daders trachtten te ontkomen in de geldwagen, maar moesten die na een achtervolging door de politie achterlaten. Zij ontkwamen alsnog in twee gereedstaande vluchtauto's. Bij een overval in Parijs werden donderdag een bewaker en twee politie-agenten gedood. De overvallers ontkwamen met een buit van 40 miljoen francs (f 15 miljoen).

De geldwagen in Marseille werd opengereten door een projectiel dat vanuit een achterop rijdende auto door middel van een soort raketwerper werd afgeschoten. Twee bewakers werden op slag gedood en een derde raakte ernstig gewond. Volgens de politie waren de overvallers, vermoedelijk drie of vier in getal, weliswaar beroepsmisdadigers. maar hadden zij kennelijk weinig ervaring met explosieven. Zij zouden geschrokken zijn van de ravage die zij hadden aangericht en met achterlating van de buit op de vlucht zijn geslagen.

De overval in Parijs was volgens de politie uitgevoerd door een groep bijzonder gewelddadige criminelen die niet aarzelden met grof geschut, zoals machinegeweren, te werk te gaan. Minstens vijf of zes gemaskerde overvallers gebruikten vier auto's om de geldwagen tot stoppen te dwingen. Vanuit de eerste auto werd een traangasgranaat afgeworpen waardoor de bewakers genoodzaakt waren uit te stappen. Het vuur werd direct geopend, en één bewaker werd gedood. Toen de politie ten tonele verscheen werd opnieuw geschoten, waarbij twee politiemannen dodelijk werden verwond.

Bron: Het vrije volk : democratisch-socialistisch dagblad | 1 Juni 1985

Overvallen

Bij overvallen door onbekenden op geldtransporten in Parijs en Marseille zijn de afgelopen twee dagen vier bewakers en twee politiemannen gedood. Bij de overval in Parijs hebben de overvallers donderdag ongeveer ƒ 15 miljoen buitgemaakt, bij de tweede is een nog niet bekend bedrag meegenomen. De politie in Marseille zei dat onbekenden in blauwe overalls en maskers de auto waar het geld in werd vervoerd aanhielden en er een bom onder gooiden, waarbij drie bewakers werden gedood. De daders ontkwamen na het geld uit het autowrak te hebben gehaald. Een dag tevoren deed een dergelijk incident in Parijs voor waarbij een bewaker en twéé politiemannen werden doodgeschoten. De politie sluit niet uit dat de overval het werk is van de verboden extreem-linkse organisatie Action Directe.

Bron: Limburgsch dagblad | 1 Juni 1985

Zes doden bij twee overvallen in Frankrijk

Bij overvallen op geldtransporten in Parijs en Marseille zijn gisteren en eergisteren vier bewakers en twee politiemannen gedood. Bij de overval in Parijs werd donderdag ongeveer 15 miljoen gulden buitgemaakt. De omvang van de buit van gisteren is nog niet bekend.

De politie in Marseille zei dat gemaskerde mannen in blauwe overalls de auto waar het geld in werd vervoerd inhaalden en er een bom onder gooiden. Bij de ontploffing kwamen drie bewakers om het leven. Na het geld uit het wrak te hebben gehaald ontkwamen de daders.

Nog een spectaculaire overval in diezelfde periode:

(...) Dinsdagnacht is er een gewapende overval gepleegd op een trein in Zuid-Frankrijk. De daders hebben een aantal postzakken meegenomen uit de postwagen, die deel uitmaakte van de internationale trein Bordeaux-Milaan. Twee mannen drongen de cabine van de conducteur binnen en dwongen hem in de buurt van Marseille te stoppen waar andere overvallers klaarstonden. Deze zaagden de tralies van de postwagon door en laadden in iets meer dan vijf minuten de zakken in de gereedstaande auto’s.

De lading in de posttrein werd bewaakt door twaalf medewerkers van de Franse PTT. De geroofde postzakken zouden onder meer sieraden en contant geld bevatten.

Bron: De Volkskrant | 30 mei 1985

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Marseille: 31 Mei 1985

Ben wrote:

Tijdens de jaren '80 werd in Marseille een bloedige overval gepleegd op een geldtransport. Daarbij kwamen drie mensen om het leven. Volgens Interpol was Philippe De Staerke mogelijk betrokken bij deze overval.

Iemand meer informatie over deze overval: datum, buit, locatie, ...?

Verklaard op het proces Nenmouche/Joods museum, gisteren: gangsters in Marseille kopen hun wapens niet aan. Ze lenen ze en worden aan de eigenaar terug bezorgd.

Re: Marseille: 31 Mei 1985

Ben wrote:

Iemand meer informatie over deze overval: datum, buit, locatie, ...?

Op vrijdag 31 mei 1985 werden in Marseille drie geldtransporteurs gedood door een raket die op hun voertuig werd afgevuurd. In de namiddag vielen drie of vier misdadigers het gepantserde busje aan. De aanval vond plaats op de Avenue Salvador Allende. Twee geldkoeriers werden op slag gedood, een derde raakte eerst ernstig gewond en bezweek later aan zijn verwondingen. Volgens een bron was de explosie zo krachtig dat het geld dat werd getransporteerd volledig werd vernietigd en een andere bron zegt dat de bandieten met twee of drie met buit gevulde tassen gevlucht zijn.

6

Re: Marseille: 31 Mei 1985

Overvaller schoten gepantserde wagen aan flarden

Twee bewakers zijn vrijdag in Marseille om het leven gekomen toen overvallers waarschijnlijk met behulp van een bazooka een gepantserde geldwagen open bliezen, aldus de politie. De buit lieten de overvallers echter liggen. Het was de derde gewapende overvallen op een geldtransport in twee in Frankrijk.

In Avignon, even benoorden Marseille, werden bij een roofoverval drie bewakers gewond. De daders trachtten te ontkomen in de geldwagen, maar moesten die na een achtervolging door de politie achterlaten. Zij ontkwamen alsnog in twee gereedstaande vluchtauto's. Bij een overval in Parijs werden donderdag een bewaker en twee-politieagenten gedood. De overvallers ontkwamen met een buit van 30 miljoen fr.

De geldwagen in Marseille werd opengereten door een projectiel dat vanuit en achterop rijdende auto door middel van soort raketwerper werd afgeschoten. Twee bewakers werden op slag gedood en een derde raakte ernstig gewond. Volgens de politie waren de overvallers, vermoedelijk met drie of vier in getal, weliswaar beroepsmisdadigers, maar hadden zij kennelijk weinig ervaring met explosieven. Zij zouden geschrokken zijn van de ravage die zij hadden aangericht en met achterlating van de buit op de vlucht zijn geslagen.

De overval in Parijs was volgens de politie uitgevoerd door een groep bijzonder gewelddadige criminelen die niet aarzelen met grof geschut, zoals machinegeweren, te werk te gaan. Minstens vijf of zes gemaskerde overvallers gebruikte vier auto's om de geldwagen tot stoppen te dwingen. Vanuit de eerste auto werd een traangasgranaat afgeworpen waardoor de bewakers genoodzaakt waren uit te stappen. Het vuur werd direct geopend en een bewaker werd gedood. Toen de politie ten tonele verscheen werd opnieuw geschoten, waarbij twee politiemannen dodelijk werden verwond.

Bron: Gazet van Antwerpen | 1 Juni 1985

https://i25.servimg.com/u/f25/11/22/12/24/overva15.jpg

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

7

Re: Marseille: 31 Mei 1985

Ben wrote:

Bij de overval in Parijs werd zo’n 4,5 miljoen dollar buit gemaakt. Men houdt rekening dat het werk van de linkse guerrilla Action Directe is.

Over de bloedige overval in Parijs:

Twee doden bij overval te Parijs

Een politieman en een begeleider zijn donderdagmiddag te Parijs doodgeschoten bij de overval op een geldtransport door een groep dieven. Een tweede politieman werd zwaar gewond. Het is de derde politieman die dit jaar in Frankrijk tijdens zijn diensttijd werd gedood.

Het is niet bekend met hoevelen de overvallers waren. Zeker is dat de bestelwagen in een echte hinderlaag reed: de straat werd afgesperd met een bestelwagen, minstens vier gangsters vielen het transport aan. De politiemannen kwamen toevallig op dat moment langs. De overvallers slaagden erin te vluchten met een deel van de lading, bestemd voor een zetel van de bank Crédit Lyonnais. De lading bedroeg in totaal tientallen miljoenen Franse franken.

Bron: Gazet van Antwerpen | 31 Mei 1985

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

8

Re: Marseille: 31 Mei 1985

1985 was in Marseille blijkbaar een bloedig jaar met veel afrekeningen en brutale overvallen. Zie ook bv. deze overval op 17 januari 1985:

Buit van 100 miljoen

Vijf gewapende mannen hebben donderdag bij een overval op een geldtransport in de stad Marseille een bedrag van omgerekend zowat 100 miljoen fr. buitgemaakt. De daders openden het vuur op de geldvervoerders en gingen er met de gepantserde wagen vandoor. In de wagen zat de dagopbrengst van een warenhuis. Eén van de geldkoeriers werd zwaar gewond.

Bron: Gazet van Antwerpen | 19 Januari 1985

Bij deze overvallen en in de bendeoorlog in Marseille speelt Francis Vanverberghe ("Francis le Belge") een belangrijke rol.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube