Re: Volkswagen Santana

De eerste keer dat de Santana opduikt nadat de auto in Lembeek gestolen werd, is in Maubege. Vanaf dan duikt de auto meermaals op, hoofdzakelijk in Elsene.

  • 10 mei 1982: diefstal Santana in Lembeek, daders vertrokken in Elsene

  • 14 augustus 1982: inbraak in Maubege

  • 18 september 1982: poging tot inbraak in Soignies (volgens De Standaard is dit een officieel Bendefeit, de kans is groot dat dit met de Santana was)

  • 20 september - 1 oktober 1982: Santana wordt meermaals gespot in Elsene

  • 30 september 1982: overval Dekaise en Santana wordt in brand gestoken

Tussen 10 mei 1982 en 14 augustus 1982 zit een gat van zo'n drie maanden waarin de Santana spoorloos is. Is dit de periode waarin er aan de auto gesleuteld wordt? Na deze periode wordt de auto heel actief.

Opvallend, de garage waar de Santana gestolen werd, de garage in Soignies en Maubege liggen (zo goed als) op dezelfde weg, namelijk de N6 (in Frankrijk: N2). Het zijn voor zover we weten de drie eerste plaatsen waar de Santana aan kan gelinkt worden. Nadien speelt bijna alles zich in en rond Elsene af.

Bij de Saab Turbo zien we in 1983 precies hetzelfde: Diefstal in Eigenbrakel, drie maanden niks, dan plots heel veel activiteit en de auto die gedumpt wordt.

  • 7 juni 1983: Diefstal Saab in Eigenbrakel

  • 9 september 1983: Inbraak Temse

  • 10 september 1983: Gespot op de N4

  • 16 september 1983: Inbraak Nijvel, auto gedumpt in Eigenbrakel

Ook opvallend, beide auto's hadden een valse nummerplaat die gelinkt kon worden aan eigenaars uit het Brusselse. Volgens Cocu werd de valse nummerplaat van de Saab geregeld door iemand uit Brussel.

Het lijkt erop dat de daders de auto stelen en vervolgens onderbrengen bij iemand die gedurende drie maanden aan de auto sleutelt (de Saab zou in die periode bij Richard Brouette gestaan hebben). De daders bereiden ondertussen hun moorddadige plannen voor, terwijl iemand een valse nummerplaat regelt bij een medeplichtige uit Brussel. Na drie maanden radiostilte schieten ze in actie en wordt de auto kort maar krachtig gebruikt door de daders.

Re: Volkswagen Santana

Zou die persoon uit Brussel Jean-Paul Dauphin zijn? Een van de sleutels tot het ontmaskeren van de bende ligt bij de personen die zich bezig hielden met de diefstal en het aanpassen en onderhoud van de wagens. Dauphin werkte bij de kentekenregistratie.

Re: Volkswagen Santana

Django68 wrote:

Zou die persoon uit Brussel Jean-Paul Dauphin zijn? Een van de sleutels tot het ontmaskeren van de bende ligt bij de personen die zich bezig hielden met de diefstal en het aanpassen en onderhoud van de wagens. Dauphin werkte bij de kentekenregistratie.

Dat zou me zeker niet verbazen.

Re: Volkswagen Santana

La voiture des tueurs de Wavre incendiée jeudi soir dans la forêt de Soignes à Boisfort

La piste des auteurs du hold-up de Wavre de jeudi matin (un tué, cinq blessés), que les gendarmes avaient perdue jeudi en fin de matinée après la deuxième fusilade du côté de Hoeilaart, a été retrouvée dans la nuit: des particuliers ont alerté les pompiers vers 22h30 parce qu’un véhicule brulait, derrière la clinique César De Paepe (*) [Derscheid] et l’hippodrome de Boisfort. C’est là, chemin des Tumuli, à l’orée de la forêt de Soignes, que les bandits ont probablement ramené le véhicule et y ont mis le feu.

Ce n’est pas une Audi bleue comme plusieurs témoins l’avaient cru, mais une Volkswagen Santana bleue également que la gendarmerie a trouvée à l’état de carcasse calcinée. Rien d’intéressant n’a pu être découvert à bord, sinon de nombreux impacts de balles.

C’était donc bien un coup de professionnels, puisque les bandits avaient copié une plaque attribuée, avaient ensuite trouvé une voiture du même type et de la même couleur pour braquer l’armurier de Wavre. Le propriétaire de la plaque a été interrogé, on le lira par ailleurs, et sa voiture, la même Santana bleue, était dans son garage, intacte évidemment, quand les gendarmes sont arrivés chez lui.

Vendredi matin, la BSR de la gendarmerie de Wavre était à Bruxelles, rue de Louvain, où on rassemblait tous les indices pour réorienter les recherches. Les enquêteurs pensent toujours à la bande d’Anthémus, l’évadé de Lantin (en cavale depuis le 18 août 1980) est en effet un spécialiste du vol de voiture et des changements de plaques, mais surtout, plusieurs témoins de la fusillade de la rue de Bruxelles, à Wavre, l’ont désigné sur photo, parmi les dizaines de portraits qui leur ont été soumis jeudi au cours de la journée.

Bron: Le Soir (René Haquin) | 1 octobre 1982

(*) in het artikel staat de verkeerde naam van het ziekenhuis, moet het Derscheid-ziekenhuis zijn.

35

Re: Volkswagen Santana

Vluchtwagen doders van Waver gevonden

Tijdens de nacht van donderdag op vrijdag werd aan de rand van het Zoniënwoud te Watermaal-Bosvoorde de uitgebrande vluchtwagen gevonden van de doders van Waver. Over de gangsters zelf, die donderdag in het Waals-Brabantse Waver een overval pleegde op een wapenhandel en hierbij de handelaar, twee klanten en twee rijkswachters verwondden en een jonge politieman doodschoten, was gisteren nog niets meer geweten. Verwijzingen naar de bende van Van Oirbeek (die deze maand nog voor het Luikse assisenhof terechtstaat) werden van de hand gewezen.

Na de overval en de schietpartij te Waver werden [onleesbaar] uitgevoerd, maar ondanks het inzetten van politie en rijkswacht konden de moordende overvallers niet worden gevonden. Ook de wagen die ze gebruikten, verdween spoorloos. Wel werd donderdagavond gemeld dat de overvallers gezien waren te Oudergem om daar in een andere wagen over te stappen.

De vluchtwagen werd pas vrijdagochtend door een vroege wandelaar ontdekt. Aan de rand van het Zoniënwoud, kortbij de hippodroom van Bosvoorde en het ziekenhuis Cesar de Paepe, werd een uitgebrand wrak ontdekt. Volgens het parket zou het om dezelfde wagen gaan als diegene die te Waver door de gangsters werd gebruikt en die door de rijkswacht onder vuur werd genomen.

Van de inzittenden was gisteren nog altijd geen spoor. Aanvankelijk werd verwezen naar leden van de bende van Van Oirbeek, omdat deze een zelfde werkwijze - zonder pardon schieten op wie of wat ook - aankleefde en ook omdat het gros van de bende vanaf 25 oktober voor het assisenhof van Luik verschijnt.

Deze verwijzingen werden door het parket van de hand gewezen. Maar een tijdje geleden deden geruchten de ronde als zouden ex-bendeleden Van Oirbeek en compagnie uit de gevangenis willen bevrijden, desnoods met geweld. Ook deze geruchten werden als ongegrond naar de prullenmand verwezen. Maar intussen blijft er het feit dat het proces Van Oirbeek steeds maar naar een latere datum werd geschoten en dat nu al ongekende veiligheidsmaatregelen werden getroffen om tijdens het proces een en ander te voorkomen.

Bron: Het Nieuwsblad | 2 oktober 1982

Merovinger wrote:

(*) in het artikel staat de verkeerde naam van het ziekenhuis, moet het Derscheid-ziekenhuis zijn.

Het is wel degelijk het César de Paepe-ziekenhuis. In die tijd bevond zich in Watermaal-Bosvoorde een César de Paepe-ziekenhuis. (Aan het Derscheid-ziekenhuis werden in oktober een aantal bewijsstukken gevonden, zie » Forum)

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Volkswagen Santana

Inderdaad Ben. Het César De Paepe-ziekenhuis was gelegen op de Terhulpensesteenweg 169 in Watermaal-Bosvoorde, vlakbij de Tumulidreef dus » Google Maps

http://static.skynetblogs.be/media/63395/dyn010_original_574_331_pjpeg__433ae1fe42cf32bf76f711d1029c9410.jpg

Zie ook » www.delcampe.be | www.irismonument.be

Re: Volkswagen Santana

Die Franse kenteken platen, was er een link met die inbraak in Frankrijk? En hoe groot is de kans dat deze Santana door meerdere criminelen werd gebruikt en gedeeld zonder dat ze bij deze acties als team samen werkten?

38

Re: Volkswagen Santana

Merovinger wrote:

Op het ogenblik van de diefstal van de Santana in Lembeek waren 358 wagens type Santana in België ingevoerd. Bijna alle wagens waren donkerblauw of metaalkleurig.

Bron: Verslag eerste bendecommissie

Goede opmerking Merovinger. Ik ga zelfs nog meer zeggen. Volgens mij gaat het hier om minstens 2 verschillende Santana's die door elkaar gehaald bij de zogenaamde Bende van Nijvel-feiten.

De Austin Allegro dient om een Santana te stelen in Lembeek, bij een VW concessie houder. De Santana gebruikt bij Dekaise, en teruggevonden in de Tumulidreef is echter een Santana die gestolen blijkt bij een concessie houder in Zweden, en men vindt ook een onderhoudsticket uit Zweden.

Uit Ponsaers en Dupont:

Nog verrassender is het feit dat de Santana niet ergens in België werd ontvreemd, maar in Zweden werd aangekocht of gestolen.
Na een maanden durend onderzoek in Duitsland en Zweden weet de politie dat de in de wagen teruggevonden verkoolde resten van onderhoudsticketten, nummer B 29 187, afkomstig zijn van een Zweeds concessionaris van het VAG-net van de firma Volkswagen.

Als de oorsprong telkens een andere concessiehouder is van VW, dan kan het volgens mij niet om de zelfde Santana gaan. Een concessiehouder zou toch geen gestolen Santana helen? Al is het niet volledig onmogelijk.

39

Re: Volkswagen Santana

Maar op de huidige website van CBW lezen we dat de Santana van Lembeek, de Santana van Dekaise is. Tiens, in 1986 dacht men er anders over. Men doet ook alsof er maar 1 donkerblauwe Santana rondrijdt in de buurt van Elsene. 358 Santana's waren er. Waarvan de meeste donkerblauwe. Brussel is 1/10de van de Belgische bevolking. Er zullen dus wel zeker 10 blauwe Santana's in die buurt rondgereden hebben.

De CBW website over Lembeek:

Ter hoogte van deze garage werd door de daders een Austin Allegro achtergelaten, die de avond voordien in Elsene werd gestolen. De wagen VW Santana zal daarna op 14 augustus 1982 hoogstwaarschijnlijk worden gebruikt bij de feiten gepleegd te Maubeuge, en in een later stadium bij de uitvoering van een hold-up op de wapenhandel Dekaise, gevolgd door een schietpartij te Hoeilaart op 30 september 1982. Tussen deze feiten in werd het voertuig opgemerkt te Elsene in de omgeving van de Kroonlaan en het kerkhof. Het voertuig wordt de avond van de schietpartij omstreeks 22u30 uitgebrand teruggevonden te Ukkel aan de ingang van de ‘Drève du Caporal’ op een tweehonderdtal meter van de Terhulpsesteenweg.

40

Re: Volkswagen Santana

Er is maar 1 VW Santana in 't spel.