461

Re: Philippe De Staerke

Hij mag liegen zoveel hij wil. Die man zit op rozen. Na onttrekking van het dossier aan onderzoeksrechter Troch van Dendermonde is de zaak behandeld door het parket van Bergen. Alle onderzoeksdaden die na de overheveling zijn gesteld zijn nu nietig door de verwerping van het Cassatieberoep » Nieuws

Achteraf bekeken en juridisch gezien was dat cassatieberoep door Marie-Jeanne Callebaut dus niet de beste zet. Dat kon betrokken mevrouw natuurlijk niet weten. Haar advocaat daarentegen ...

Of hij zigeunerbloed heeft weten wij niet met zekerheid, hij is zeker grootgebracht in "zigeunermiddens". Alhoewel het ook minstens één jeugdinstelling was.

Re: Philippe De Staerke

nostra wrote:

Toch twee zaken in het interview die makkelijk te verifiëren zijn:

  • hij beweert nooit in de Delhaize in Aalst geweest te zijn. Heeft hij vroeger niet beweerd dat hij er een andere dag was geweest dan die bewuste zaterdag?

  • hij zou geen zigeunerbloed hebben.

Indien dit duidelijke leugens zijn in het interview, waarom liegt hij daar dan zo over? Is toch niet nodig als je onschuldig bent?

Volgens de post van Ben was hij op vrijdag in Aalst om de dochter van zijn vriendin van de kostschool te halen. Maar de kostschool is niet de Delhaize. Of hij nu liegt over "zigeunerbloed" of niet, de vraag of hij dat heeft doet eigenlijk niet ter zake. Het gaat erom of hij te koppelen valt aan de overval in Aalst.

Als we alleen naar het feitenmateriaal kijken, constateren we het volgende: het enige wat hem direct aan de Delhaize linkt zijn de verklaringen van Yvette (en haar dochter). Maar die kwamen vele maanden na de overval, op een moment dat de relatie tussen Yvette en De Staerke gedaan was. We weten niet hoe vreedzaam die "scheiding" was, maar als die niet vreedzaam was, is Yvette niet direct een betrouwbare bron. Hoeveel ex-partners zijn er niet die elkaar achteraf door het slijk halen?

De andere "identificaties" van De Staerke zijn van nog latere datum en daardoor inherent onbetrouwbaar. Enig materieel bewijs dat hem aan de overval linkt is er nooit gevonden. Aan de meeste vroegere feiten van de bende is hij zeker niet te koppelen doordat hij in de cel zat.

Het tijdsverloop dat Ben uiteenzet, maakt de verklaringen over zijn betrokkenheid bij Aalst evenmin sterker.

Wel bewezen feiten ondersteunen De Staerkes eigen verdediging. Voor zover bekend is er bij geen enkele overval van de Bende van Baasrode geweld gebruikt, terwijl die er toch veel heeft gepleegd. Je leest soms dat die bende werkte als de Bende van Nijvel, maar daar klopt niks van. Hun modus operandi waren totaal verschillend. En hoewel er over De Staerkes vermeende gewelddadigheid tal van spectaculaire verhalen rondgaan, komen die haast allemaal van ex-criminelen die, toen ze hun uitspraken deden, geen al te beste relatie meer met hem hadden.

Het is ook wel opmerkelijk dat hij na zijn vrijlating niets meer schijnt te hebben mispeuterd. Van iemand die zo'n onvoorspelbare, gewelddadige inborst zou hebben, zou je misschien toch wat anders verwachten.

Ik wil niet De Staerke witwassen. Misschien is hij wel een pathologische leugenaar. Ik weet het niet. Maar de verdenkingen tegen hem waren steeds gebaseerd op niets meer dan een paar verklaringen waarbij je heel wat vraagtekens mag zetten. Het lijkt meer op een afrekening tussen ex-partners.

463

Re: Philippe De Staerke

Stop aub met elke verklaring van een vrouw na een scheiding als rancuneus te beschouwen. Op die manier zijn er al heel veel schuldige mannen ongestraft gebleven. Philippe De Staerke niet gewelddadig? Laat me niet lachen. Hou het inderdaad bij feiten (persoonlijk vind ik zware drugs uitdelen al gewelddadig, maar dat is persoonlijk). En neen, dat is geen rancune van mijn kant. Ik ben zelf in een vorig leven gescheiden zonder problemen.

464

Re: Philippe De Staerke

Nog zoiets dat hij ontkent, zijn verleden als drugshandelaar. Als dit ook een leugen is zie je toch een patroon: hij liegt over alles dat hem kan linken aan Aalst (drugs zouden hem linken aan Haepers die in aanmerking komt voor Aalst).

465

Re: Philippe De Staerke

Zowel Philippe De Staerke als Patrick Haemers beweerden dat ze elkaar niet kenden (hun beider "boxen" lagen nochtans letterlijk naast elkaar). Het wordt hoog tijd dat onze brave vriend eens naar Wikipedia schrijft en vraagt om volgende fouten te verbeteren

Philippe kwam pas in de jaren 80 op het voorplan. Hij had financiële belangen in enkele nachtclubs, zoals Sleepy Lagoon. Deze privéclubs waren een thuishaven voor verscheidene misdadigers, corrupte zakenmannen en politici.

Naast een aandeel in nachtclubs handelde De Staerke ook in drugs. In Brussel waren er straten waarvan de drugdistributie volledig in handen van Johnny De Staerke was, bijvoorbeeld de Charleroisesteenweg die uitkomt op de Louizalaan, de plaats waar onder meer gangster Patrick Haemers een nachtclub uitbaatte in dienst van z'n vader Achille Haemers. Patrick Haemers ging zichzelf ook regelmatig bevoorraden op de Charleroisesteenweg, tot grote ergernis van zijn broer Eric Haemers. In 1981 kwam het tot een bijna dodelijke confrontatie tussen De Staerke en Eric Haemers. Die laatste kon niet meer aanzien hoe zijn broer Patrick zich verwaarloosde met de drugs van De Staerke. Eric reed dan ook naar de snackbar waar Patrick z'n drugs kocht en schoot er de ramen stuk. De Staerke reageerde furieus en bood mensen geld aan om Eric te vermoorden. Zo ver kwam het niet. De twee mannen kwamen na de tussenkomst van een bemiddelaar samen en besloten de strijdbijl te begraven.

Bron » nl.wikipedia.org

Het wordt hoog tijd dat hij een klacht indient tegen Wikipedia

466

Re: Philippe De Staerke

Exactly, en in dat bewust artikel verdedigt hij zichzelf (lijkt te liegen) over de drie punten die hem aan Aalst kunnen koppelen:

  • getuigenis David Van de Steen die zowel Haemers als Philippe De Staerke lijkt te herkennen (“ik ken Haemers niet, en handelde niet in drugs”)

  • de getuigenis van die zigeuner die Philippe De Staerke lijkt te herkennen (“ik spreek geen Manouche”)

  • zijn link met Aalst en de potentiële verkenning (“was wel in Aalst maar niet in Delhaize”).

Waarom doet hij dat consequent als hij er toch niks mee te maken heeft?

467

Re: Philippe De Staerke

Wel nostra een terechte vraag. Aan de andere kant is de clan Haemers nu ook niet het toonbeeld van oprechtheid. Je gelooft toch niet dat Eric Haemers tegen drugs was? Al zijn vrienden snoven hun kop vol. Dat verhaal van de clash tussen Eric Haemers en De Staerke zit misschien iets anders in elkaar.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

468

Re: Philippe De Staerke

Laat ons niet te veel waarde hechten aan de verklaringen van dergelijke personen maar bij de feiten blijven en dat zijn overvallen en moorden (wie wat waar hoe) die aan "de bende" toegeschreven worden + getuigenverklaringen + bekentenissen + slachtofferonderzoek. De rest is giswerk of het proberen integreren van mogelijke verdachten in de feiten. Speurders moeten het omgekeerde doen en daar wringt het schoentje wegens 0 bewijzen, corruptie, incompetentie en een verbazingwekkende eeuwige zwijgplicht van de nog levende betrokkenen. Ik applaudisseer alle fora toe want zij houden het thema levend, verzetten letterlijk bergen werk en zorgen voor een bepaalde druk op justitie.

469

Re: Philippe De Staerke

Hallo, nieuw hier, aangenaam. smile

Spijtig dat de journalist in kwestie niet kort de getuigenis van het frituurbezoek op 11 november 1985 heeft aangehaald.

470

Re: Philippe De Staerke

coconut wrote:

In 1981 kwam het tot een bijna dodelijke confrontatie tussen De Staerke en Eric Haemers.

Wel, wat deed De Staerke in 81 en hoe was zijn situatie?

Sinds 1981 heeft hij geen vaste verblijfplaats meer.

Dakloos met andere woorden.

De politie van Vorst arresteert hem in januari '81 aan boord van een gestolen BMW, die enkele uren daarvoor gestolen was in Sint-Pieters-Leeuw.

30 juni 1981: Opnieuw veroordeeld, wegens zware diefstal en weerspannigheid. Achttien maanden cel.

Hij is dus dakloos, steelt in januari een wagen en wordt er een paar uur later mee gesnapt. Zoals hij in '75 bij zijn eerste veroordeling een paar uur later gesnapt was. Dit is absoluut niet het profiel van een geslaagde gangster.

finn wrote:

Laat ons niet te veel waarde hechten aan de verklaringen van dergelijke personen maar bij de feiten blijven en dat zijn overvallen en moorden (wie wat waar hoe)

Terechte opmerking. De Staerke moet veel meer weten over Aalst dan hij lost, vooral zijn link met Bultot is daarin belangrijk. Tevens hetgeen hij zei over de moord op Montel en drugs is ook niet onbelangrijk. In diezelfde context deed Bultot interessante uitspraken ivm de Bende van Nijvel. Het is ook hetgeen Finné tegen Vernaillen vertelde. De link VDB-ARI is daar heel opmerkelijk in.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.