Re: Vielsalm: 13 Mei 1984

Merovinger wrote:

Volgens Michel Leurquin schrijft Jean-Marc Rouillan (Action Directe) in zijn recent boek, deelgenomen te hebben aan de overval op de kazerne van Vielsalm, samen met twee kameraden waaronder een vrouw.

Dans son récent livre, Jean-Marc Rouillan (action directe) affirme avoir participé à l'attaque de Vielsalm en compagnie de deux camarades dont une femme ...

» www.fr.fnac.be

Bron: tueries forum

Is het al iemand opgevallen hoe dicht Vielsalm bij het Groothertogdom Luxemburg ligt? Als Jean-Marc Rouillan (Action Directe) nu toegeeft dat hij deelnam aan de overval in Vielsalm kan hij dat doen omdat de zaak verjaard is. Als hij ook betrokken zou zijn bij de feiten van de 'Bommeleeër' in Luxemburg zal hij dat (nog) niet toegeven, omdat het dossier nog niet verjaard is. En dat Luxemburgse rijkswachters er nu moeten voor opdraaien zal mooi in zijn ideologisch kraam passen.

Dynamiet, gestolen in steengroeven : het is bij ons de handtekening van Action Directe/CCC. Waarom dan niet in het Groothertogdom? Terroristen trekken zich niet bepaald iets aan van landsgrenzen ...

42

Re: Vielsalm: 13 Mei 1984

In de Senaat heeft zich een parlementaire commissie gebogen over het Belgische Stay Behind netwerk. De commissie had vernomen dat de Special Forces betrokken waren bij oefeningen die in België werden gehouden. Wanneer gebeurde de diefstal in Vielsalm en op welk moment?

Hierbij maakt de commissie melding in het verslag dat Oesling oefeningen kaderden in de NAVO plannen inzake de 'Militaire Verdediging van het Grondgebied.' De oefeningen vielen volledig buiten het kader van de traditionele militaire oefeningen en deden beroep op een zekere medewerking van de lokale rijkswachteenheden en de bevolking. De Coommissie heeft kunnen vaststellen dat verschillende leden van de SDRA8 een Special Forces opleiding hadden gekregen in de V.S.. De Commissie heeft verder de nota van Westmoreland onderzocht waarop is aangeraden over te gaan tot rechtstreekse interventies van de 'agents of special operations' in de gastlanden die ervan verdacht werden al te laks op te treden tegen het communisme. Die interventies hadden tot doel de Regeringen en de publieke opinie van die landen te overtuigen dat het gevaar reëel is en en dat krachtdadig optreden dringend geboden is. (zie ref. Parlementair onderzoek, Belgische Senaat 1117-4 (1990 - 1991)

Opmerkelijk dat het dossier van een diefstal gerechtelijk onderzoek vergde, maar nooit kenbaar is gemaakt wie erin werd verhoord, welke vaststellingen er werden opgemaakt, wie men identificeerde, welke inbeslagnames en internationale rogatoire commissies er hebben plaatsgevonden. Waar dit dossier zich bevind is de vraag. Of is hier ook spraak van tegenwerking, sabotage door leden van de politie - Rijkswacht, de inlichtingendienst, het parket of het hoogste politieke beleid?

43

Re: Vielsalm: 13 Mei 1984

Voor meer details over de aanslag op de kazerne in Vielsalm » Nieuws

44

Re: Vielsalm: 13 Mei 1984

Dank u Leo, interessant dat ze wapens vonden van de overval in Ukkel en daar is niets mee gedaan met die info.

45

Re: Vielsalm: 13 Mei 1984

De huiszoeking gebeurde op 23 augustus 1985 door de Gerechtelijke Politie aan de Landhuisjesstraat 73 te Ukkel. Een Fal geweer en een Falo machinepistool is aangetroffen dat afkomstig was van de diefstal in Vielsalm. Ook vingerafdrukken werden er aangetroffen van leden bij de Action Directe uit Frankrijk.

46

Re: Vielsalm: 13 Mei 1984

Action directe kan je ook koppelen aan de CCC, zelfde ideologie. Action directe meer dan 70 guerrilla-aanslagen en pro-communistische gedachtengang extreem links.

47

Re: Vielsalm: 13 Mei 1984

Tevens is er weinig of geen onderzoek gedaan om verbanden te leggen tussen de feiten te Vielsalm en de feiten Bende van Nijvel.

48

Re: Vielsalm: 13 Mei 1984

Dat onderzoek zou nochtans zeer interessant kunnen zijn al was het maar om de theorie dat extreem rechts en extreem links gebruikt werdt te bevestigen of te ontkrachten.

49

Re: Vielsalm: 13 Mei 1984

Wat me het meest ergert aan de overval op kazerne "Ratz" te Vielsalm is het feit dat de overval en moordpoging gebeurde door reguliere troepen! Belgische commando's en US special forces! Qua oefening gaat dit me iets te ver. Operatie "Oesling", onder NATO bevel als oefening tegen een mogelijke communistische agressie!

Als iets of iemand de macht bezit om reguliere troepen te gebruiken voor een crimineel feit ... waar staan we dan als rechtstaat?

Daarom sleur ik "Vielsalm" erbij voor de speurtocht naar de daders van warenhuisovervallen. Als het in Vielsalm lukte onder het moto "Befehl ist Befehl", waarom dan niet met hetzelfde doel in Eigenbrakel, Overijse en Aalst?

Re: Vielsalm: 13 Mei 1984

Ja, daar maak je een vergelijking die nog niet veel mensen hebben gemaakt, maar je hebt helemaal gelijk. In feite zat er niet eens heel veel verschil tussen de moord op een wachtpost, die dan ook nog eens een 'collega' van je is en de moord op warenhuisbezoekers. Gelukkig overleefde K. Fresches het op het nippertje, maar ze hadden duidelijk op hem geschoten om hem te doden, wat dan ook bijna lukte. Ik heb er nooit zo over nagedacht, maar het is toch wel heel vreemd dat je een collega-soldaat zowat naar de andere wereld helpt  alleen voor wat lummelige wapens.