41

Neem daarbij dat Dery een zelfverklaarde ballistieker was wiens bevindingen, na onderzoek door het Duitse gerenomeerde BKA (Bundes Kriminal Ambt), naar de prullenmand werd verwezen!

42

Dery is/was op alle vlakken onbetrouwbaar, zoveel is duidelijk. Vandaag ook nog ergens gelezen dat de Ruger van Cocu ook nog behandeld met poeder (welke een onbetrouwbare manier is), zou bekeken zijn door Elio di Rupo die aan een universiteit zou gewerkt hebben destijds. Hoeveel expertises zijn daarop gedaan? Gewoon zielig dat justitie geen goede expertises kan verzorgen. Tekort aan middelen... Maar wel voor bepaalde zaken met geld gooien. België op zijn best zoals gewoonlijk...

Men moet ook niet teveel focussen op de manier van werken van Claude Déry en Déry aanwijzen als de boeman in dit dossier. Bijna alle ballistische analyses werden uitgevoerd door een team. Meestal werden drie experten betrokken bij de analyses. Ze moesten gezamenlijk een verslag binnenbrengen. Daarna werd alles zelfs nog eens door andere experten gecontroleerd en bestudeerd. Zie bijvoorbeeld » Forum

De Rüger van Cocu werd zelfs door bijna 10 man (waaronder de Duitse BKA) gecontroleerd.

Deze post staat elders maar bij nader inzien hoort hij hier thuis.

Het was wapenexpert Dery die als eerste het verband tussen een aantal overvallen gelegd heeft. Toen werd voor het eerst het begrip 'de Bende van Nijvel' gelanceerd. De echte Bendeaanslagen op de grootwarenhuizen zouden pas later volgen. Volgens de Dendermondse kolonel Sack, de voormalige coördinator van de Delta-cel, was op dat moment de Bende van Nijvel een mythe, die pas later door een ingehuurde bende overgenomen werd. (...)

Herlees aub het hoofdstuk Dery en kom dan samen met mij tot deze conclusie. Wij jagen al 33 jaar een mythe na die niet bestaat. De bende van Nijvel bestaat niet. Punt (gewoon bladzijde 1 herlezen is genoeg.Natuurlijk hebben de feiten bestaan, het wordt dus hoog tijd dat we ze feit per feit gaan bekijken).

Albert Raes: 'Bende van Nijvel heeft nooit bestaan' » Forum

Dat de expertises van Dery niet klopten wisten we al. Hierbij een bekentenis die hij aan een vriend deed:

Dery was zeer loyaal tegenover zijn schaarse vrienden. Een van hen was zijn streekgenoot Bougerol, die hij samen met andere militairen ontmoette in de Milice de Jésus-Christ, een zeer conservatief katholiek genootschap dat aan de CIA gelieerd was. De commandant zal aan zijn collega Michel Vanden Stock uit Aarlen zelfs toegeven dat men hem soms onder druk zette om bepaalde wapenanalyses te vervalsen. ‘J’ai été obligé de falsifier des rapports'.

Bron: De Bende van Nijvel en de CIA | Guy Bouten

Dery wou een een week voor zijn dood zijn hart uitstorten bij onderzoeksjournalist Gilbert Dupont maar overleed helaas voor het zover was. Ik ben er van overtuigd dat je de overval op Dekaise die los stond van alle andere feiten waarna de wapens verdeeld werden of van hand tot hand gingen. Voor sommige feiten zijn er daders in het vizier gekomen waaronder sommige van de Borains. De cruciale vraag is: wie had er de mogelijkheid om zaken aan elkaar te verbinden en bewijsstukken te laten verdwijnen?