11

Re: Pistool .22 Long Rifle

Pistolen FN.22 in bezit van de speurders

Wat het al niet vermag, een fotoke deftig te bekijken, en wat surfen op gespecialiseerde wapenfreak websites. smile In de tekst noem ik twee pistolen, en om verwarring te vermijden noem ik ze “Rosseel” en “Villers”. Beiden zijn zeker een Browning FN.22LR Challenger. Dit pistool was beschikbaar met een wisselloop; een 4.5" en een 6.75".

“Rosseel” heeft op de beschikbare foto’s een 6.75” en “Villers” duidelijk een 4.5”, met dien verstande dat beide lopen makkelijk op beide wapens kunnen worden geplaatst. Ik heb de FN manuals van de Challenger ook gevonden. En zelfs vandaag nog reclame in wapenwinkels als set (dus met beide lopen) rond de 150€.

Zie » www.semschietsport.nl | www.browning.com

Pistool Browning FN .22 “Villers”

Zie » Forum

Is gevonden in de cache “Villers” op 13 oktober 1994 (artikel Haquin) op aangeven van Beijer, die beweerde dat het uit de box 23 kwam en dat het daar in een canvas zak stak, die hij door kompanen had laten weghalen. Het wapen was zo verroest dat het niet mogelijk was om er nog testschoten mee te voeren (bevestigd door een forumlid wiens familielid als expert bij de vondst aanwezig was, volgens Bouten ging het om Adjudant Van Cleuvenbergen).

Bouten publiceerde er een foto van in zijn boek “Bende en CIA”, en in zijn laatste boek ook. Hij verwijst er naar een PV nr 43996 volgens dewelke het serienummer 29081U70 was en dat het wapen op 10 augustus 1981 was ontvreemd bij FN, periode dat Medez er commercieel directeur was.

Haquin noemt het wapen in zijn artikel van 18 Oktober 94 een “Medalist”. In zijn artikel van 25 oktober 1994 schrijft hij echter dat op dat wapen enkel nog het nummer U79 zichtbaar was. Haquin vermeldde al dat het wapen zou kunnen behoord hebben tot een niet onaanzienlijk lot pistolen, in 81 bij FN gestolen.

De serienummering vindt u oa op de website van FN. Daaruit blijkt dat de letter U enkel en alleen voor het model challenger werd gebruikt, en dat de 2 cijfers erachter het productiejaar aanduiden.

Dus: volgens Boutens nummer geproduceerd in 70, en volgens Haquins nummer in 79. Het is niet uitgesloten dat het Bouten nummer werd bekomen na grondig onderzoek, iets wat misschien nog niet bekend was aan Haquin. Als er in '81 een belangrijk lot was gestolen, vermoed ik toch dat het 79 nummer eerder correct was. Zou FN een belangrijk lot 11 jaar in stock gehouden hebben?

Al bij al dus een wapen dat met zekerheid te linken is aan Beijer en/of Bouhouche, maar niet aan de Bende.

Pistool Browning FN .22 “Rosseel"

De foto is de aandachtige forum lezer zeker bekend. Rossel kreeg ergens in 2015 de toestemming om het te fotograferen. Zie » Forum

Spijtig genoeg is het serienummer nergens vermeld, maar het kan niet anders dan een Challenger zijn, en dit wapen is bovendien een collectors item, waarvan er, naargelang de bron maar 146 tot 293 ooit zijn gemaakt. Die 146 zijn de versies met de 6.75".loop, zoals het “Rosseel” wapen. Ik heb, vooral op de US sites, prijzen gevonden van 1800 USD, 3750 USD, 3995 USD, enz.

Waarom een Gold line Challenger? Op de foto is een rare spiraal te zien op de slede. Dat is een gravering die was normaal ingelegd met goud. Alleen de Gold line serie had deze specifieke “spiraal” op de slede. Het “Villers” pistool heeft dat bijvoorbeeld niet, en in de plaats de normale ribbels die je daar vind, duidelijk te zien op de foto in laatste boek Bouten.

De specialisten op de fora beschrijven ook de verschillend handgrepen die bestonden; de “Rosseel” zou dan een model zijn van de Jaren 70. De “Rosseel” is bovendien van Belgisch fabrikaat, en niet in licentie in de States gemaakt, bewijsbaar door de wel zichtbare markeringen aan de rechterzijde; “Brownings patent depose” met daaronder “22 Long Rifle”. Zie » www.rimfirecentral.com

Maar van waar komt dit wapen? Boemerang publiceerde ooit een foto die zou verschenen zijn in La Derniere Heure in November 1986 en die door de Bende zou gebruikt geweest zijn voor de moord op Angelou en Vanden Eynde. Alhoewel de foto minder is van kwaliteit, en je zeker de spiraal niet ziet, is het wel hetzelfde model als de “Rosseel”. Zie » Forum

Dus dan zitten we met een probleempje: November 86 is natuurlijk de vondst van Ronquières, maar daar werd geen .22 wapen gevonden, of het is nooit vrijgegeven dat er zo een gevonden was.

Het kan niet van de huiszoekingen bij ARI komen, bij de arrestatie van Beijer, want dat was pas in oktober 1987. Het kan niet uit één van de boxen komen, want die werden pas een jaar later ontdekt, november/december 1987.

Wat wel kan; de huiszoekingen bij Bouhouche (huis + wapenwinkel, periode januari 1986) of eventueel de huiszoekingen Mendez na zijn dood. Het kan ook één van de wapens zijn die Mendez’ vrouw nadien nog binnenbracht bij de cel, de dag na de huiszoeking en nog een reeks in juni 1986.

Op Mendez’ lijst van in 15 mei 1985 gestolen wapens staat geen Challenger, en al zeker geen Gold Line.

Interessante passage uit Ponsaers boek Loden, pag. 205;

“Beijer verklaarde dat hij medio 85 op zoek was naar wapens van Mendez. Beijer werd doorverwezen naar Bouhouche, wetende dat die wapens stokeerde in de flat Martine. Bouhouche gaf zijn akkoord aan Beijer om bepaalde wapens (waarvan de nummers waren weggevijld) door te verkopen. Beijer zou een commissie krijgen van 5000 BFr (124€). Na de verkoop aan Leenders kon Beijer bepalen dat één van de wapens (een Browning 22, waarvan het nummer niet was weggevijld) afkomstig was van de diefstal bij Mendez. Bouhouche verzekerde Beijer echter dat het niet ging om een diefstal bij Mendez, maar om oplichting van de verzekering, uitgewerkt in samenspraak met Mendez. Beijer voelde zich bedrogen door Bouhouche. Niet alle wapens die hij meenam werden verkocht aan Leenders. Een aantal werden door Beijer ondergebracht in de box “Louis” (“Beau Site noemt Pon het deze keer)”

“Browning 22” is te algemeen om zeker te weten of het over die Challenger ging, of zelfs of het om een karabijn of een pistool ging. Maar een aanduiding is toch dat het nummer niet was weggevijld! Immers, als men dat doet bij zo een collectors item als de Gold line, is de waarde meteen weg, want het wapen kan niet meer getraceerd worden, wat de prijs enorm doet dalen! Reden waarom het nummer waarschijnlijk niet was weggevijld. En, gezien de waarde van een Gold Line, kan dat verzekerings-oplichting verhaaltje van Bouhouche misschien niet noodzakelijk gelogen zijn.

Ik sluit zelfs niet uit dat het zo is dat Mendez ook te weten gekomen is wie zijn wapens had gestolen, maar dan moet hij toch eerst Beijer verdacht hebben, want die bood er te koop aan aan Leenders. Een puzzel waar niet aan uit te raken is in alle geval.

Tenslotte werd op het Franstalig forum nog eens foto’s van de “Rosseel” gepost, in Mei 2019. Het is duidelijk hetzelfde wapen, liggend in een archiefkast, en in handen van één van de inspecteurs. Het ligt bij een FN GP 9mm, ook met een zeer speciale gravering. Zie » tueriesdubrabant.1fr1.net

Het is niet geweten of er met de “Rosseel” nog testschoten konden gedaan worden. Ik vermoed van wel gezien de fotos, en het feit dat het een collectors item was dat waarschijnlijk toch wel in goede condities werd bewaard.

Gezien noch Bouhouche, noch Beijer werden veroordeeld voor bende feiten, lijkt het me dan ook weinig waarschijnlijk dat dit wapen “positief” werd getest! Vermoedelijk kon het zelfs niet gelinkt worden aan één van beiden, anders zou het op dat proces wel aan bod zijn gekomen.

Belangrijkste: ik kan me echt niet voorstellen dat “de killer” een reeks moorden zou gaan plegen met een wapen waar er wereldwijd maar 146 van zouden bestaan ! Ik kan me daarentegen perfect voorstellen dat het in de collectie van Mendez zat.

Re: Pistool .22 Long Rifle

Dank je Billy&!

13

Re: Pistool .22 Long Rifle

De dodelijke kracht van een long-rille

Die beruchte long-rille .22 is een toch wel bijzonder gevaarlijk wapen. Gevaarlijker allicht dan de meeste bezitters ervan beseffen. En er zijn nogal wat Belgen die om welke reden dan ook ergens in huis zo’n karabijn hebben opgeborgen, zonder dat ze zich daarover trouwens zorgen hoeven te maken, want legaal is er nog altijd geen vuiltje aan de lucht: aankoop en bezit van de long trifle zijn wettelijk aan geen enkele beperking onderworpen en een vergunning is voor niemand nodig. Verbazend is het dus niet dat de long-rfile de trieste reputatie heeft gekregen een populair moordwapen te zijn geworden in België.

De kleine kogeltjes .22 zien er vrij onschuldig uit. Speelgoed, zou je haast zeggen, maar zij ontwikkelen een verbazende kracht. De draagkracht ervan haalt de 2 kilometer, het projectiel verlaat het wapen met een snelheid van 380 meter per seconde en he tis dodelijk tot op een afstand van 200 tot 250 meter. Wie evenwel kogeltjes koopt met een holle punt bovenaan, waarin een gaatje geboord is - de .22 super “x”, type Xpediter - drijft het vermogen nog een gevaarlijk stuk op. Die kogels, populair dum-dum genoemd, hebben een vertreksnelheid van 560 meter per seconde en een fellere rotatie. Als zij het doel bereiken, spatten zij uiteen, wat het vernietigingseffect beduidend doet toenemen, met als gevolg dat zij dodelijk zijn tot op een afstand van 300 tot 350 meter.

Al deze details, gebracht door de wapendeskundige uit Geraardsbergen Jaak Pletinckx, klinken misschien een beetje theoretisch als je ze als een optelsommetje presenteert. Maar ze houden niettemin een verwittiging in voor alle long rifle-bezitters. (…)

Bron: Gazet van Antwerpen | 26 November 1981

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube