Re: Roger Beuckels

Het is uiterst verdacht dat het gaat over diepte-aardingen. Als je de bliksemafleider net boven de grond onderbreekt, creëer je een dipool waarvan één geleider de aarde zelf is. Als je aansluit in het midden van de bliksemafleider, hoef je zelfs niets te onderbreken. Het ware dus bijzonder interessant om eens na te gaan of er geen geleiders zijn aangebracht te midden van de bliksemafleiders en naar binnen zijn geleid in de kazernes. Op die manier kan je immers eenvoudig een heel verdragende antenne creëren.

In de jaren '80 was men al heel bekend met de PLL-techniek (Phase Locked Loop) en kon men met een paar transistoren en een kristal een uiterst efficiënte ontvanger fabriceren. Een bliksemafleider van pakweg 7,5m lang, is in die context een ideale zendantenne voor draaggolf-frequenties die een veelvoud zijn van 10MHz. De acties coördineren via een kanaal dat niemand kon ontvangen was op die manier perfect mogelijk. Nogmaals; voor transmissie-troepen was het een fluitje van een cent om dat soort van communicatie op te stellen. Hoe denk je dat huurlingen in de Congolese wouden met elkaar communiceerden? Alstublieft! (En denk toch ook nog maar eens na over de symboliek die -volgens mij 100% zeker- verwerkt zat in de aanslagen.)

122

Re: Roger Beuckels

Bakerstreet 221B wrote:

Hoe denk je dat huurlingen in de Congolese wouden met elkaar communiceerden?

Daar dacht ik dus plots ook aan toen je schreef dat een bliksemafleider kon dienen als antenne.

Maar zelfs over de plaatsen van de overvallen zelf is volgens mij nog niet alles geschreven. Ik herinner mij dat ik erg schrok toen ik in Aalst op de parking van de Delhaize stond. Mijn ogen gingen daar onmiddellijk naar de "groene zone" achter de parking waar bij wijze van spreken een half leger achter de struiken had kunnen zitten. En blijkbaar had het mogelijk geweest daar rustig af te wachten tot zowat iedereen weg was van de parking. Want bij navraag leek die strook en alles wat er achter lag niet uitgekamd na de feiten. Dat vond ik onbegrijpelijk. Ook in Overijse acht ik het niet onmogelijk dat één van de daders of medeplichtigen zich vlak na de feiten schuil hield in de buurt.

Re: Roger Beuckels

Communicatielijnen opzetten is het allereerste wat een leger doet op nieuw terrein, letterlijk het allereerste. Farad-ec slaat op Michael Farad-ay. Die 'ec' achteraan kan ik voorlopig niet plaatsen.

124

Re: Roger Beuckels

Als afkorting/naam "van een zoveelste verdachte". Ik ook niet. Misschien wel gewoon "economy".

125

Re: Roger Beuckels

??? Misschien bestond er al een bedrijf FARA-DEK (met dek van dekken). Decken bestaat ook in het Duits.

126

Re: Roger Beuckels

Waarvoor het 2de gedeelte van de naam Faradec staat weet ik ook niet, maar doet er m.i. ook niet echt toe. Wel enkele opmerkingen:

  • Faradec was geen eenmanszaak zoals Bouten in zijn boek schrijft, maar een vennootschap (pvba). Er was nog een andere vennoot, namelijk L.T. waarmee Beuckels dus (nauw) samengewerkt moet hebben. (Zie post Ruf Nachtergaele met oprichtingsakte Faradec op vorige pagina.)

  • In het boek van Bouten wordt echter niets over deze 2de vennoot geschreven, terwijl deze toch belangrijke inzichten zou kunnen geven.

  • Bouten schrijft ook dat de Faradec in 1986 werd opgedoekt, terwijl er ik het KBO sprake is van 1991. (Al kan het zijn dan Beuckels zijn aandelen al eerder verkocht/weggeschonken heeft.)

  • KBO » kbopub.economie.fgov.be

De andere vennoot had trouwens nog een andere vennootschap die in bliksemafleiders gespecialiseerd was, in het Antwerpse. (Zoek BE 0406.161.368, let wel: de vennootschap is ondertussen van activiteit en eigenaar verandert.)

Wat er volgens mij met deze vennootschap van L.T. gebeurd is:

Nadat L.T. de pensioengerechtigde leeftijd had bereikt heeft hij zijn bedrijf DABIB verkocht. De overnemers hebben het handelsfonds overgenomen (dus de naam, cliënteel, materialen,.. en dit in een andere vennootschap gestoken). Nadien heeft L.T. de vennootschap (die leeg was) waarschijnlijk verkocht/weggeschonken aan A.G., die er een andere activiteit in is gestart. Als je op DABIB zoekt kom je op een mooie site uit, waar er sprake is van "40 jaar" ervaring, terwijl de vennootschap nog maar een tiental jaar bestaat. In die "40 jaar" is de ervaring van L.T. dus meegeteld. Je zou dus kunnen zeggen dat het huidige DABIB een verre uitloper van Faradec is.

Uiteraard geen kwaad woord over L.T. of DABIB die met de Bende van Nijvel niets te maken hebben, maar ik snap dat er aan L.T. niet meer aandacht wordt geschonken, hij lijkt met perfect geplaatst om de theorieën omtrent Beuckels te ontkrachten of net te bekrachtigen.

127

Re: Roger Beuckels

Volgens Bouten werkte hij "in dienst van een Oostfronter", bedoelde hij daarmee L.T.? Net als R.N. is ook Beuckels ontelbare keren verhuisd. Van zijn geboortestreek naar oa Anderlecht, Alsemberg, Dilbeek, Hoeilaart, Overijse, Ukkel, La Hulpe, Neerijse ... Hij woonde ook vaak in caravan naar het schijnt. Het kon niet anders dan dat Beuckels zeer goed gekend was bij staatsveiligheid én bij de Delta cel!

128

Re: Roger Beuckels

De referenties naar de publicaties van Faradec in het Staatsblad zijn terug te vinden op » www.ejustice.just.fgov.be

Uit de referenties blijkt dat in 1985-1986 de zetel van Faradec werd verplaatst van Hoeilaart naar Mortsel.

129

Re: Roger Beuckels

Over Roger Beuckels 2

Het verhaal over, de plotselinge verschijning, van Roger Beuckels. Vanuit het niets duikt hij op: een  Belgische huurling met een track, waar normale stervelingen niet eens aan durven denken. Beuckels wordt door Guy Bouten gelanceerd als zijnde de killer van het Bende-verhaal. Nog nooit was zijn naam genoemd door een van de betrokkenen bij de aanslagen. Niet door verdachten, niet door de onderzoekers, niet door de pers.

Zoals velen was ik erg nieuwsgierig waar Beuckels zo plotseling vandaan kwam en hoe Guy Bouten hem ontdekt had. Die dekselse Bouten had het hem toch weer geflikt, vanuit het niets tovert hij de killer te voorschijn. Geen bedenkingen in zijn woorden: “Ik weet wie de killer van de Bende van Nijvel was”. Maar is dat ook echt zo?

Het nieuwe boek van Bouten was al het onderwerp van gesprek voordat ook maar iemand een letter in het boek gelezen had. De meesten waren bij voorbaat al negatief, zo van: ‘Ja, het is Bouten’. Anderen, en daar reken ik mezelf ook onder, dachten hetzelfde: Het is Bouten, maar gaven daar een andere uitleg aan. Guy Bouten zie ik als een gedreven onderzoeker, die af durft te wijken van de gangbare meningen over hoe zo’n onderzoek plaats hoort te vinden en neemt daarbij het risico dat er hier en daar wel eens een foutje sluipt in zijn vaststellingen en onderzoeksresultaten. Dat hoeft niet altijd een probleem te zijn, sterker nog, juist een fout kan je op een beter of interessanter spoor zetten omdat je het onderzoek daardoor vanuit een ander oogpunt gaat bekijken.

Dat was mijn insteek voordat ik het boek ging lezen, maar wat een deceptie. Zijn boek waaraan, naar eigen zeggen, een onderzoek van vijf jaar aan vooraf was gegaan zit als los zand aan elkaar. Een herhaling van oude meuk uit zijn voorgaande boeken, door hem gepresenteerde feiten, waarvan ik weet dat die in strijd met de waarheid zijn. En veel zogenaamde bewijzen, die alleen gebaseerd zijn op aannames en veronderstellingen, gepresenteerd als zijnde de waarheid. Geen onderzoek zoals we gewend zijn van Bouten. Geen interviews of confrontaties met verdachten en/of getuigen, behalve Joël Lhost. Helaas maakt Bouten te weinig gebruik van de kennis en wetenschap van Joël, over de Bende en de CCC.

Wat betekent dit nu voor het boek? Het is erg verwarrend om te merken dat, betrokkenen in het Bendeverhaal, waar Bouten in eerdere boeken van overtuigd was dat ze de daders waren, nu helemaal niet meer genoemd worden. Dit alles zonder uitleg waarom zij van het toneel verdwenen zijn en waar opeens de nieuwe daders vandaan komen.

Een goeie zaak vind ik wel dat hij meer aandacht schenkt aan majoor Jean Bougerol en Ferrari Calmette, maar ook dit verhaal rammelt. Van Calmette blijkt hij niets te weten en het verhaal en de cv van Bougerol vermengt hij met die van Armfelt. Het was Armfelt die door mij ‘De spin in het web’ werd genoemd. Ik heb er geen probleem mee dat hij gebruik maakt van hetgeen door mij geschreven is, maar dan wel op de juiste wijze en bij de juiste persoon.

Het stoort mij ook dat Bouten geen weerwoord vraagt aan mensen die hij zwaar beschuldigt, zoals Robert Beijer en mensen die hij op onzorgvuldige wijze opvoert als bron, zoals Michel Libert en mijzelf. Dat is minachting van zijn lezers en komt de zorgvuldigheid niet ten goede.

Heeft Bouten dan alles verzonnen? Dat hoop ik niet, ondanks mijn kritiek, is Bouten degene geweest die de aanzet heeft gegeven tot diverse onderzoeken en misschien is dat nu ook het geval. Voor mij springen er drie zaken uit die aan een uitgebreid onderzoek onderworpen moeten worden:

  1. Het rammelende verhaal over Roger Beuckels.

  2. Het verhaal of Madani Bouhouche al dan niet in leven is.

  3. Zijn de memoires van Bouhouche echt of heeft Bouten ze zelf geschreven

130

Re: Roger Beuckels

Roger Beuckels 3

Het relaas over Roger Beuckels moeten we heel serieus nemen. Hij is immers de hoofdpersoon en een van de naamgevers van het nieuwe boek van Guy Bouten. Het is niet niks, iemand beschuldigen van vele moorden en dan nog iemand die reeds overleden is en zich niet meer tegen aantijgingen kan verdedigen. Maar hoe zit het met Beuckels zijn familie? Gaan die daar nog last van krijgen. Beuckels schijnt verscheidene malen getrouwd te zijn geweest en ook kinderen te hebben. Heeft Bouten contact gehad met die familieleden? Wat zeggen die over de beschuldigingen?

Hoe brengt Guy Bouten de boodschap over: ‘Ik weet zeker dat Roger Beuckels de killer van de Bende van Nijvel is’. Dat is, hoe noem je zo iets?, nogal drastisch geformuleerd, zonder voorbehoud. Is dit alles onomstotelijk waar? Is het na te trekken? Dat is de vraag die we moeten stellen. Bouten zegt dat hij vijf jaar besteed heeft aan het onderzoek voor zijn nieuwe boek. Dan mag je er vanuit gaan dat de feiten zoals beschreven ‘absoluut waar’ zijn. Wanneer ik dan het verhaal over Beuckels ga lezen en de door Bouten gepresenteerde ‘feiten’, dan blijkt al snel dat de conclusies die Bouten uit die feiten trekt, niet gestaafd worden door keiharde bewijzen. Toch suggereert Bouten dat wel. Leest u maar even mee:

Blz. 52

Beuckels verleende ongetwijfeld hand- en spandiensten aan een geheime dienst zoals duidelijk bleek in 1967. We zullen aantonen dat hij daarna fungeerde als een ‘slapende cel’, die tijdens de ‘loden jaren 80’ werd geactiveerd om de vuile karweien van de zogenaamde Bende van Nijvel op te knappen.

Opmerkingen: Bouten zegt hier dat hij gaat aantonen (bewijzen) dat Beuckels vuile zaakjes opknapte voor de Bende. Hierbij moeten we de foto’s buiten beschouwing laten. Ik ken heel wat mensen uit die tijd die veel meer gelijkenis vertonen met die foto’s. En dan nog: Iemand beschuldigen van diverse moorden omdat hij wel eens op een robotfoto kan lijken?

Blz. 53

We zullen verder aantonen dat Beuckels de ‘killer’ was, die onder meer schoot met een FN pistool kaliber .22LR. en verscheidene slachtoffers maakte. We onderzoeken ook of hij als de tipgever fungeerde en zo aan de Deltacel toeliet twee zakken op te vissen in het kanaal te Ronquières met Bendewapens en andere attributen, waaronder een kogelvrij vest met een bloedvlek. Het is niet uitgesloten dat Beuckels in 1985 in Aalst een schampschot door een politiekogel opliep in de halsstreek en dat hij daarom de mysterieuze messteek verzon, waarvoor hij nooit een klacht indiende. Zijn DNA is in elk geval niet meer opspoorbaar, want zijn lijk werd gecremeerd.

Zijn bijnaam van ‘le gitan’ of ‘de zigeuner’ brengt ons op het spoor van de manouchen Philippe en Julien De Staerke maar ook de zigeuner Bruno van Deuren. Het staat vast dat ze alle drie betrokken waren bij de Bende van Nijvel.

Opmerkingen: Het is ‘niet uitgesloten’ dat Beuckels in Aalst een schampschot opliep. Was Beuckels dan in Aalst? Waar is het bewijs daarvoor? En dan verder: zijn bijnaam ‘le gitan’ brengt ons op het spoor van Philip en Julien De Staerke. Waarom?

Blz. 56

In Brussel werden contacten gelegd via Charles Masy, een ex-huurling die ooit actief was in Katanga. Zijn café ‘La Renaissance’ werd gebruikt als dekmantel voor de kleine kring van huurlingen in de Europese hoofdstad zoals Beuckels en Tavernier.

Opmerkingen: Was Beuckels daar dan? Zo ja, maakt hem dat de Killer?