21

Het geheim van het onderzoek is op veel vlakken geschonden, Bakerstreet. Recentelijk nog. In en buiten het dossier kan je alleen zaken vaststellen die je niet voor mogelijk kan houden.

Dit is een interessant document betreffende het geheim van het onderzoek » www.dekamer.be (PDF)

Bladzijde 7: Koen Geens

De procureur-generaal heeft zich ook uitgesproken over de overeenkomst met de VRT en de RTBF.

De procureur-generaal heeft verklaard dat de onderzoeksrechter, de procureurs-generaal in Bergen en Luik en de procureur des Konings te Charleroi het contract ondertekend hebben en dat de slachtoffers ervan op de hoogte gebracht werden, net zoals minister Turtelboom en later minister Geens.

(De waarheid is dat de slachtoffers van niets wisten.)

Bladzijde 17: Stefaan Van Hecke

In 2000 werden speekselstalen afgenomen, maar deze werden pas in 2017 geanalyseerd. De procureur-generaal heeft hier geen uitleg voor. Dan valt men toch van zijn stoel. Daarover zou ik ook graag eens de procureur-generaal horen.

Er bestaat een contract om een reportage te maken die pas uitgezonden zal worden na de verjaring van het dossier. Het is bizar dat slachtoffers geconfronteerd worden met journalisten die het dossier aan het inscannen zijn. De Nederlandstalige speurders die de slachtoffers begeleiden, waren blijkbaar ook verrast om dat te zien en een paar weken later waren zij geen speurders meer. Zes maanden zijn er geen Nederlandstalige speurders geweest in die cel, terwijl een groot deel van het onderzoek betrekking heeft op feiten die in Vlaanderen zijn gebeurd. Ik heb daar bedenkingen bij.

Bladzijde 19: Marco Van Hees

Meester Vermassen zegt dat hij een anonieme brief heeft gekregen van iemand die pretendeerde lid van de Bende van Nijvel te zijn geweest. Hij bezorgde die aan de procureur-generaal te Gent, die hem overmaakte aan de onderzoekscel, waar de brief nooit werd opengemaakt! Heeft men die brief al teruggevonden?

Christian De Valkeneer zei dat er druk werd uitgeoefend. Op de vraag wie niet wil dat bepaalde zaken aan het licht komen, antwoordt hij dat hij geen namen zal geven. Wat denkt u van die uitspraken?

Bladzijde 21: Hendrik Vuye

Een DNA-staal dat werd afgenomen in 2000, werd blijkbaar pas in 2017 nagekeken. Zulke onverklaarbare feiten stapelen zich op. Blijkbaar mogen journalisten allerlei documenten uit het onderzoek scannen, omdat ze het pas na de verjaring zullen gebruiken. Gelet op het geheim van het onderzoek is dat toch niet voor de hand liggend.

De schending van het geheim gebeurt volgens mij nu. Het geheim van het onderzoek belet voor een stuk dat de waarheid aan het licht komt.

De minister kan ons hierdoor niet zeggen hoe het komt dat bepaalde onderzoeksdaden pas zo laat worden gesteld. Procureur De Valkeneer zal de minister wel inlichten en is alomtegenwoordig in de media, maar hij is wel afwezig in het Parlement. Dat is merkwaardig.

Nu moeten we – in de mate dat dit nog mogelijk is – de normale rechtsgang waarborgen, maar op een bepaald moment zullen we moeten vaststellen dat het onderzoek is vastgelopen.

Het onderzoek is verknoeid mensen, hopeloos verknoeid en opzettelijk juridisch waardeloos gemaakt.

Bladzijde 17: Stefaan Van Hecke

In 2000 werden speekselstalen afgenomen, maar deze werden pas in 2017 geanalyseerd. De procureur-generaal heeft hier geen uitleg voor. Dan valt men toch van zijn stoel. Daarover zou ik ook graag eens de procureur-generaal horen.

Er is misschien geen uitleg hiervoor, maar er valt wel een conclusie uit te trekken: Justitie is ervoor verantwoordelijk dat de redelijke termijn is overschreden, wat voor de slachtoffers rechten opent naar het verkrijgen van een schadevergoeding van de Belgische overheid.

24

Redelijke termijn overschreden? Gans het dossier is een aaneenrijging van alle mogelijke juridische problemen die enkel en alleen het voordeel geven aan de verdachten. Een raadsman van één der slachtoffers en nabestaanden is ooit bij de Procureur Generaal geroepen te Gent naar aanleiding van een persmededeling. Met een zeer duidelijke vriendelijke boodschap. Daaropvolgend, op één jaar tijd, vier maal de BBI over de vloer gekregen. Normale toestand?

RTBF en VRT gaan nu blijkbaar een fictieserie maken over 1985/de bende van Nijvel. Zouden ze de documentaire opgegeven hebben of mogen we die ook ooit nog verwachten? Zijn nu al zeven (!) jaar aan het filmen.

26

VRT en RTBF werken samen aan fictiereeks “1985” over de Bende van Nijvel

Voor de allereerste keer werken Eén (VRT) en La Une (RTBF) samen aan een fictieproject: “1985” wordt een reeks over de Bende van Nijvel. De voorbereidingen voor de reeks, met Franstalige en Nederlandstalige acteurs en crew, zijn volop bezig. “1985” zal ten vroegste in 2022 op Eén te zien zijn.

“1985” is gebaseerd op waargebeurde feiten en speelt zich af in de woelige jaren 80, toen de Bende van Nijvel terreur zaaide in ons land.

Lees hier het hele artikel » Nieuws

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Een regelrechte schande tijdens een lopend onderzoek. Nog nooit werd ik op een keurige wijze geïnformeerd.

Dat begrijp ik helemaal ikbenhetbeu (zou dit gelden voor alle slachtoffers?) en ze zijn natuurlijk zo slim het een fictiereeks te noemen. Kunnen ze moeilijk in de problemen komen. We weten nu al niet wat de waarheid is en wat fictie, dat zal dan nog erger worden. Ik vraag mij af door wie of wat ze zich gaan laten informeren?

Ik heb deze week nog iemand horen zeggen "ik zoek verder voor alle slachtoffers" als dat een troost mag zijn. Ik heb er natuurlijk geen flauw benul van wat het met slachtoffers doet altijd opnieuw met die ellende geconfronteerd te worden (en nog niet te weten wie ze veroorzaakte).

Het enige positieve zou kunnen zijn dat het publiek de kans krijgt te veroordelen hetgeen de staat niet veroordeelde. In die zin is het spijtig dat de titel "het verdriet van België" reeds gebruikt werd.

35 jaar lopend onderzoek en een fictiereeks nog voor een proces ... inderdaad hallucinant en een regelrechte schande. Welk item je ook aanraakt in deze saga, je komt altijd in schandalige toestanden terecht. Altijd. De enigen die hier levenslang  voor schijnen te krijgen zijn de slachtoffers.

Wezijnhetallemaalbeu

Nathalie Palstermans: "In april 2016 waren we terug in Charleroi voor opzoekingen. In een aparte ruimte met een computer konden we daar het gedigitaliseerde dossier doorzoeken, met de hulp van die twee Nederlandstalige speurders. Ze hadden ons eerder al verteld dat ze dachten nog anderhalf jaar werk te hebben om het dossier rond te krijgen. Het stemde ons hoopvol."

Anderhalf jaar hadden ze nog nodig ... dat was dan tussen 2017 en 2018. We zullen hun inschatting dubbel zoveel tijd geven ... dat was dan 2019, 2020. We zijn bijna 2021. Wat is de stand van zaken?

De documentaire van Manu Riche zou volgens deze website in 2021 uitkomen? » screen.brussels