Topic: Documentaire RTBF-VRT over het onderzoek

De activiteiten van de onderzoekscel worden sinds 2013 op de voet gevolgd door een cameraploeg van de RTBF en de VRT. De procureurs-generaal Christian De Valkeneer en Ignacio de la Serna vertelden in de Humo van 21 november 2017 daar het volgende over:

Jullie activiteiten worden al een paar jaar op de voet gevolgd door een cameraploeg van de RTBF en de VRT. Ongezien in België, zeker bij zo’n belangrijk onderzoek.

De Valkeneer (knikt): "Die journalisten volgen ons nu vier jaar, sinds 2013. Ze filmen het hart van het onderzoek: de vergaderingen tussen magistraten en speurders, zoekacties, de ondervragingen van verdachte Jean-Marie Tinck…"

De la Serna: "In het begin was ik niet zo’n voorstander. Maar justitie is altijd zo’n gesloten wereld geweest, en ik dacht: we moeten misschien wat moderner worden. Ik vond ook dat er in de media te veel onzin werd verkocht over het onderzoek. Ik heb verschillende reportages van RTL gezien waarin geruchten voor waarheid werden verkocht en er van alles werd bijgesleurd: een echte ramp. Ik wil niet dat dát het beeld is dat de burger van ons onderzoek overhoudt! Door de RTBF en de VRT toe te laten, kunnen we nu een juister beeld geven van hoe zo’n onderzoek concreet verloopt. Er wordt getoond hoe er op vergaderingen gediscussieerd wordt, hoe er soms spanningen ontstaan, je ziet momenten van hoop én van wanhoop."

De Valkeneer "We hebben niks te verbergen. We hebben de documentaire intussen gezien en ze geeft een zeer goed beeld. Voor mij is dat belangrijk, want we hebben weer zoveel kritiek gekregen de afgelopen weken… Ik zeg niet dat het allemaal perfect is verlopen, wij zijn ook maar mensen, maar ik denk wel dat we sinds 2010 alles hebben gedaan wat we konden. Bij de piste van de WNP zie je bijvoorbeeld ook hoe onderzoeksrechter Michel er eerst helemaal voor gaat: je maakt het allemaal live mee."

Zie je haar ook van mening veranderen?

De la Serna: "Je ziet hoe ze blijft wachten op precieze elementen die niet komen."

De Valkeneer: "Een mooi moment is na het verhoor van Michel Libert, die ze moet vrijgelaten bij gebrek aan concrete bewijzen. Je ziet de teleurstelling op haar gezicht."

Is er geen probleem met het geheim van het onderzoek?

De Valkeneer: "De journalisten hebben allemaal een contract van absolute geheimhouding ondertekend. En intussen is gebleken dat zij helemaal te vertrouwen zijn. Ze waren al lang op de hoogte van de piste Bonkoffsky, maar ze hebben nooit iets gelekt. Er worden in de uitzendingen geen namen genoemd van verdachten, behalve namen die al publiek zijn, zoals Bouhouche en Beijer. We hebben de slachtoffers van in het begin op de hoogte gebracht, en velen waren blij met het initiatief: zo kregen ze zelf ook een inkijk in het onderzoek. Enfin, er zijn intussen al twaalf afleveringen gedraaid. Het was eerst de bedoeling om dit jaar al te beginnen met de uitzendingen. Maar door het spoor van Bonkoffsky hebben ze beslist om nog wat door te gaan met filmen. Wie weet wat er in de komende weken en maanden nog allemaal uit de lucht komt vallen."

Bron: Humo | 21 november 2017

Re: Documentaire RTBF-VRT over het onderzoek

Nathalie Palsterman over de documentaire die gedraaid wordt door de RTBF en de VRT en over de merkwaardig inzage van het dossier door een journaliste van de RTBF:

(...) De briefschrijver vermeldde ook een vertrouwelijk contract dat Justitie had gesloten met de VRT en de RTBF voor een reportage die moest aantonen hoe hard de speurders van Charleroi wel werkten. Volgens de brief werden speurders tegen hun zin gedwongen om daarin te acteren.

(...) "In april 2016 waren we terug in Charleroi voor opzoekingen. In een aparte ruimte met een computer konden we daar het gedigitaliseerde dossier doorzoeken, met de hulp van die twee Nederlandstalige speurders. Ze hadden ons eerder al verteld dat ze dachten nog anderhalf jaar werk te hebben om het dossier rond te krijgen. Het stemde ons hoopvol. Maar nu lag er op een tafel in die computerruimte een grote stapel dossiers. Even later kwam er een vrouw binnen met een doos waar ze een scanner uit haalde, waarmee ze de papieren dossiers begon te scannen."

"Toen ze hoorde dat we Nederlands spraken, zei ze dat ze uit het Leuvense kwam en als journaliste voor de RTBF werkte. Ze vertelde dat ze aan een documentaire over de Bende werkte, maar wat en hoe was nog geheim. We vielen zowat van onze stoel. Geheim van het onderzoek? Die vrouw was daar gewoon onze dossiers aan het kopiëren. We waren gechoqueerd. Ook de speurders wisten helemaal van niets. We wilden een klacht indienen tegen de schending van het onderzoeksgeheim. Maar bij wie? De onderzoeksrechter die dat zelf had toegelaten? En we hadden geen advocaat meer. Kort nadien hoorden we dat de twee speurders niet meer in de onderzoekscel zaten. Het was onwezenlijk."

(...) "Een paar dagen na het incident met die journaliste zijn de speurders bij onderzoeksrechter Martine Michel ontboden. Ze heeft hen gevraagd om formeel te ontkennen dat wij daar een journaliste hadden gezien die dossiers kopieerde. Ze vroeg hen dus om te liegen. Dat hebben ze geweigerd. Kort daarna zijn ze uit de onderzoekscel verwijderd."

(...) "Op 4 oktober 2016 was er in Charleroi de jaarlijkse vergadering met de nabestaanden en de onderzoekscel. Met de jaren komen steeds minder mensen opdagen, omdat het doorgaans een maat voor niets is en we toch geen concrete antwoorden op onze vragen krijgen. Maar dit keer begon onderzoeksrechter Michel met een speech over 'l'incident Palsterman'. De andere nabestaanden vielen uit de lucht. Het was om door de grond te zakken. Ze vertelde over ons bezoek in april, en dat we ons vergist hadden: het was geen journaliste maar een fotografe, zei ze. Maar die vrouw heeft zich aan ons voorgesteld als journaliste en dat wás ze ook. We werden dus publiek leugenachtig gemaakt tegenover de andere nabestaanden."

Bron: Knack | 20 december 2017

Re: Documentaire RTBF-VRT over het onderzoek

Het interview van 21 november 2017 van de procureurs-generaal Christian De Valkeneer en Ignacio de la Serna aan Humo is niet onopgemerkt voorbijgegaan aan een aantal parlementsleden. De volgende schriftelijke parlementaire vragen over de opmaak van een documentaire door de RTBF en de VRT van het bendeonderzoek zijn alvast gesteld aan de minister van Justitie Koen Geens. Het is afwachten op het antwoord van de minister die tegen ten laatste 9 februari 2018 dient te antwoorden.

Schriftelijke vraag nr. 2350 gesteld door Hendrik Vuye (Vuye&Wouters) op 4 januari 2018

In een interview in Humo (21 november 2017) bevestigen procureur-generaal Christian De Valkeneer en procureur-generaal Ignacio de la Serna dat de onderzoekers in het dossier van de Bende van Nijvel gevolgd worden door een cameraploeg van VRT en RTBF. In de commissie voor de Justitie hebt u verklaard dat de documentaire slechts zal worden uitgezonden eens het dossier is verjaard of het strafproces is afgesloten. Beide procureurs-generaal stellen echter dat ze intussen de documentaire hebben gezien. Meer nog, het was de bedoeling de documentaire reeds dit jaar uit te zenden, terwijl het onderzoek nog lopende is. Ze stellen dat het pas is nadat het spoor van Bonkoffsky werd ontdekt dat men beslist heeft om verder te gaan met filmen.

  1. Wie heeft VRT en RTBF toestemming gegeven om deze documentaire te filmen?

  2. Wie is hiervoor de politiek verantwoordelijke?

  3. Klopt de informatie dat het oorspronkelijk de bedoeling was om de documentaire uit te zenden terwijl het onderzoek nog lopende is?

Schriftelijke vraag nr. 2351 gesteld door Hendrik Vuye (Vuye&Wouters) op 4 januari 2018

In een interview in Humo (21 november 2017) bevestigen procureur-generaal Christian De Valkeneer en procureur-generaal Ignacio de la Serna dat de onderzoekers in het dossier van de Bende van Nijvel gevolgd worden door een cameraploeg van VRT en RTBF. Ze argumenteren dat er zich geen probleem stelt met betrekking tot het geheim van het onderzoek daar de journalisten "een contract van absolute geheimhouding" hebben ondertekend. Het is niet duidelijk welke partijen dit hebben ondertekend. Al evenmin is het duidelijk wat de inhoud is van dit contract.

  1. Wat is de inhoud van dit contract? Kan u dit contract bezorgen?

  2. Wie heeft dit contract ondertekend?

  3. Wie is hiervoor de politiek verantwoordelijke?

Re: Documentaire RTBF-VRT over het onderzoek

Dit is een regelrechte schande, ongelooflijk dat dit kan! Er zijn er die de voeling met de werkelijkheid aan het verliezen zijn of hebben geen dossierkennis of zijn juist heel bewust aan het knoeien. Maar geen enkele van mijn hersencellen kan dit verstaan. Het doet me aan de Titanic denken.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

5

Re: Documentaire RTBF-VRT over het onderzoek

Als je het schopt tot Procureur - Generaal wordt er verondersteld dat je dossierkennis aan de dag legt samen met een gevoel voor werkelijkheid! Tenzij je uit het juiste vliegtuig op je stoel geparachuteerd wordt!

6

Re: Documentaire RTBF-VRT over het onderzoek

België op zijn best. Onbegrijpelijk.

7

Re: Documentaire RTBF-VRT over het onderzoek

the end wrote:

Dit is een regelrechte schande, ongelooflijk dat dit kan! Er zijn er die de voeling met de werkelijkheid aan het verliezen zijn of hebben geen dossierkennis of zijn juist heel bewust aan het knoeien. Maar geen enkele van mijn hersencellen kan dit verstaan. Het doet me aan de Titanic denken.

Beheers en bewaar uw kalmte. Maar toch duidelijk dat er vanuit de bevolking inzage, controle, inspraak en bijsturingen op de voorgrond dient te komen.

Re: Documentaire RTBF-VRT over het onderzoek

Bossi, heb je ons ondertussen al gevonden onder Algemeen - VZW? Kom aub naar dat topic en breng het contract van absolute geheimhoudig mee zodat we het kunnen ondertekenen. Verder moet dit contract geen inhoud hebben, die plakken we er wel in als het parlement nog eens wakker schiet.

9

Re: Documentaire RTBF-VRT over het onderzoek

coconut wrote:

Bossi, heb je ons ondertussen al gevonden onder Algemeen - VZW? Kom aub naar dat topic en breng het contract van absolute geheimhoudig mee zodat we het kunnen ondertekenen. Verder moet dit contract geen inhoud hebben, die plakken we er wel in als het parlement nog eens wakker schiet.

In 3 exemplaren wel te verstaan en wel meteen! Schiet op hahaha.

Re: Documentaire RTBF-VRT over het onderzoek

Dat ze er tijdens dat interview schaamteloos toevoegden dat de slachtoffers het idee genegen waren en op voorhand geïnformeerd werden, werd rechtgezet tijdens de laatste slachtoffervergadering. Het was het ideale moment, met alle slachtoffers samen, om eens te weten wie er achterstond. Tijdens de officiële bevraging werd er niemand gevonden die op voorhand op de hoogte was en/of het idee genegen was. De schaamte voorbij. Er is iets serieus mis met de geesten die denken dat ze daarmee het imago kunnen oppoetsen van de cel. De manier hoe dit onderzoek geleid werd en zo als schoolvoorbeeld kan tellen voor een lijdensweg, kan eventueel wel zijn nut hebben. Een reportage: "Vrouwe Justitia davert op haar grondvesten" zou passender zijn.