391

Re: Beersel: 23 December

Hallo allemaal, ik ben nieuw hier. Sinds enige tijd geïnteresseerd geraakt in dossier-Bende van Nijvel. Ben zelf uit 1978 dus heb de periode waarin de "bende" actief was niet bewust meegemaakt. Ik ben in chronologische volgorde in het dossier gedoken. Ik heb de keuze gemaakt niet te kijken naar het grote geheel als in op zoek te gaan naar daders van de Bende van Nijvel. Voor mij staat ook niet vast dat het om één en dezelfde bende gaat bij alle incidenten. Ook heb ik de keuze gemaakt niet te kijken naar daderbeschrijvingen en robotfoto's, maar puur te kijken naar de incidenten zelf.

 • De diefstal in wapenhandel Bayard kan ik niet zo veel mee. Ja er is een wapen gestolen, dat later is gebruikt door de Bende van Nijvel. Of het gestolen is door de Bende van Nijvel of dat ze het later in handen hebben gekregen, voor mij onduidelijk.

 • Diefstal van voertuigen Austin/Santana + confrontatie met Politie, lijkt plausibel voor opbouw arsenaal Bende van Nijvel

 • Overval Dekaise lijkt mij plausibel voor opbouw wapenarsenaal Bende van Nijvel en lijkt met voorkennis. Opvallend is de hoeveelheid revolvers naast de specialistische wapen en de pistolen. Revolvers waren destijds bij oudere garde populairder dan pistolen vanwege technische voordelen bij misfire ten aanzien van pistolen

De moord op JVDE

Deze moord is het eerste voorval waarbij ik denk "dat is erg vreemd".

Paar feiten:

 • Er is voorafgaand aan de moord meerdere malen ingebroken

 • De moord is gepleegd door een linkshandige

 • SLO lijkt niet meteen een persoon van betekenis, heeft wellicht wat gokschulden, wordt soms neergezet als wat wereldvreemd of dommig

 • SLO is niet alleen vermoord maar ook mishandeld

 • SLO is eerst beneden vastgebonden en later boven vermoord
  SLO is vermoord met wapen met kaliber .22

 • Daders hebben geen grote buit buitgemaakt maar zich wel tegoed gedaan aan drank en voedsel

Hypothese
Ik heb bij deze moord een paar gedachten:

1

Daders waren meermaals daar geweest om drank en andere spullen te stelen. JVDE heeft ze eerder niet opgemerkt door slaappillen. Daarom hadden ze de aanwezigheid van JVDE niet verwacht. Deze is op enig moment gealarmeerd en is naar beneden gegaan om de daders te verjagen. Hierbij is hij overmeesterd. Daders waren niet onder de indruk en hebben hem vastgebonden en bewerkt met slagen en sigaret terwijl ze lekker aan het eten en drinken waren. Onder het mom van "wat moet je nou als oude man, we vermaken ons prima, wie denk je dat je bent om ons tegen te houden". Hierop heeft JVDE één of meerde daders herkend waarop daders geen andere mogelijkheid zagen tot executie.

2

Daders waren meermaals daar geweest om drank en andere spullen te stelen. JVDE heeft ze eerder niet opgemerkt door slaappillen. Daarom hadden ze de aanwezigheid van JVDE niet verwacht. Deze is op enig moment gealarmeerd en is naar beneden gegaan om de daders te verjagen. Hierbij is hij overmeesterd. Hierop heeft JVDE één of meerde daders herkend en aangegeven dat ze op moesten houden en heeft aangegeven een boekje over hun open te kunnen doen als ze hem OF wellicht zijn zoon met rust zouden laten. Hierop hebben ze hem geslagen en met sigaretten bewerkt om te achterhalen welk boekje hij open kon doen. Wellicht kon hij wat vertellen over drugshandel door de Bende De Staerke waarvan hij wist via Angelou Consantin. Hierop is ook Angelou vermoord.

3

JVDE was al langere tijd in de tang van de daders. Voorgaande keren sliep hij niet meer heeft hij onder dwang oogluikend toegestaan dat er 's nacht door deze lieden werd gegeten en er spullen werden ontvreemd. Wellicht omdat hij werd gechanteerd met gokschulden of met zijn zoon. De laatste keer is hem echter fataal geworden.

Overeenkomsten met moord op Angelou

 • In beide gevallen een .22 in het spel, zelfde wapen niet bewezen

 • Beide gevallen linkshandige moordenaar

 • Beide taxichauffeur geweest

 • Angelou was gekend als bezoeker van herberg

 • Beide moorden weinig subtiel/roekeloos

 • Beide niet zomaar omgelegd maar lijkt erop dat ze eerst zijn geslagen/mishandeld voor info

Gewoon een paar overdenkingen van een beginner.

Re: Beersel: 23 December

Beste Jeroen, eerst en vooral welkom op dit forum. Of je nu jong of oud bent, man of vrouw, an sich maakt dat allemaal niet veel meer uit! Het is wat je ermee doet, wat je oa, op dit forum schrijft dat van belang is. Met je eerste post heb je alvast geen valse start genomen.

Vind dit persoonlijk ook een juiste redenering om met Beersel te beginnen. Ik ben onlangs nog op een bespreking geweest handelend over de gebroeders Sliman. Deze bende hun modus operandi past perfect in dit plaatje. Op 9 november 1984 hebben zij hoogstwaarschijnlijk een club van Piro – robotfoto 18? - in Waals Brabant gelijkaardig” roekeloos” overvallen. Hoe meer ik over die mannen leer, hoe meer ik ze in Beersel kan plaatsen.

Jeroen, ik zou zeker hun profiel op dit forum eens lezen. Groetjes Robert

Re: Beersel: 23 December

Beste Jeroen, welkom in een hoofdstuk van het zwartboek van justitie en samenleving. Als ik je als slachtoffer wat goede raad kan meegeven zou het het volgende zijn :

 • Maak van de Bende geen maîtresse.

 • Je naasten hebben op elk moment voorrang.

 • Op dit forum zitten leden van allerlei pluimages (lees goede en minder goede intenties)

 • Wie schrijft, die blijft

 • Je geeft al direct redelijk veel prijs over je persoon, geslacht, geboortejaar en voornaam (niet doen! die van slechte wil doen dat ook niet). Wij als slachtoffer willen vooral dat leden met goede intenties geen gevaar lopen;

 • Blijf kritisch, niet al wat geschreven staat is evangelie.

Voor de rest zijn het de details die later eventueel in een weegschaal kunnen om te elimineren en/of te versterken. Ik wil je vooral niet ontmoedigen want ieder jaar op de vooravonden die voorafgaan aan het nieuwe jaar, hopen we dat we dit hoofdstuk kunnen afsluiten.

394

Re: Beersel: 23 December

Hoe meer ik lees, hoe meer de verwarring toeslaat. Des te meer theorieën des te meer moeite het kost om naar de kern te blijven kijken.

Ik constateer dat er 5 hoofdgroepen van acties lijken te zijn:

 • Puur persoonsgericht: Moord op José Vanden Eynde/Angelou (en misschien die op van JVC)

 • Acties puur gericht op het bemachtigen van wapens, auto's en andere uitrusting (kogelwerende vesten etc.

 • Acties waarbij diefstal ( hoe miniem ook aan de orde is ( Nijvel, Temse, Maubeuge

 • Hold Ups (overvallen op geopende supermarkten/Juwelier

 • Acties met betrekking tot al dan niet bewust dumpen/plaatsen van bewijsmateriaal

*een aantal zaken kunnen in meerdere van bovenstaande categorieën worden geplaatst.

Opvallend

In mijn ogen is de actie in Maubeuge de voorloper van de kenmerkende latere acties op de Delhaizes en de Colruyt ware het niet dat deze actie in Frankrijk plaatsvond.

Kenmerken

 • Buit bestond uit wat eten en drinken en lijkt niet in verhouding tot genomen risico van daders

 • Daders gingen roekeloos te werk (niet gelijk "normale" inbrekers die liever niet ontdekt willen worden

 • Heftige en agressieve confrontatie met Politie

 • Confrontatie mogelijk uitgelokt door daders

 • Daders zijn in bezit van snelle auto

Psychologie / MO

In de beleving van de gemiddelde mens slaan de acties van de Bende van Nijvel naar mijn idee nergens op. Niet enkel vanwege het feit dat de gemiddelde mens geen moordende crimineel is. Maar vooral omdat de buit bij de meeste acties relatief laag is, het geweldniveau zeer hoog is, confrontaties eerder gewenst dan ongewenst lijken. Dat is a-typisch gedrag voor de "normale crimineel" Die wil namelijk een zo hoog mogelijk rendement, tegen een zo laag mogelijk risico, dus met zo min mogelijk kans op ontdekking en met zo min mogelijk slachtoffers.

Gedrag in Maubeuge

Het gedrag van de daders in Maubeuge lijkt zich later steeds te herhalen. Al in een vroeg stadium van de latere acties lijken de daders zich hier al ontastbaar te voelen. Dit kan voor mij de volgende oorzaken hebben.

 • Daders weten dat ze feitelijk onaantastbaar zijn omdat opdrachtgever hooggeplaatst persoon/organisatie is die ze uit de wind zal houden

 • Daders weten dat ze om welke reden dan ook ontraceerbaar zijn

 • Daders komen uit huurlingengroepen of vreemdelingenlegioen (opvallend dat zoon van José Vanden Eynde deserteur was maar ook een van de De Staerkes)

 • Dit lijkt misschien allemaal vreemd, maar het feit dat er tot nu toe niemand veroordeeld is, en het gedrag in vroeg stadium van de daders lijken er op te wijzen dat de daders niet het minste gevoel hadden risico op vervolging te lopen

Ok eigenlijk niets nieuws onder de zon. Dit wisten jullie vast allemaal al. Maar toch. De vraag waarom de daders zich onaantastbaar waanden (en zijn gebleken) kan wel eens meer de crux zijn dan allerlei verbanden zoeken boven de feiten.

395

Re: Beersel: 23 December

Jeroen wrote:

Hoe meer ik lees, hoe meer de verwarring toeslaat. Des te meer theorieën des te meer moeite het kost om naar de kern te blijven kijken.

Welcome to the club..

Jeroen, waar maak je overigens uit op dat de moordenaar van José Vanden Eynde een linkshandige was?

Re: Beersel: 23 December

Hey EricF,

Andere speurder: "Hij was op zijn Siciliaans vastgebonden, maar dan heel stuntelig."
Speurder: "De vaststellingen stelde nog niet veel voor in die tijd, maar we hebben wel kunnen achterhalen dat Vanden Eynde is vastgesnoerd door een linkshandige.

Bron: HUMO

Als je het mij vraagt, is het helemaal niet zeker dat de moordenaar (of mededader) linkshandig was.

397

Re: Beersel: 23 December

Hier kwam inderdaad mijn idee vandaan dat de dader linkshandig zou zijn.

Andere speurder: "Hij was op zijn Siciliaans vastgebonden, maar dan heel stuntelig."

Speurder: "De vaststellingen stelde nog niet veel voor in die tijd, maar we hebben wel kunnen achterhalen dat Vanden Eynde is vastgesnoerd door een linkshandige.

398

Re: Beersel: 23 December

In HLN artikel hierover maar achter betaalmuur ...

» www.hln.be

Re: Beersel: 23 December

“Gekneveld aan bed, zes kogels door hoofd... Er is maar één uitleg: José moet hen gekend hebben.” Bende van Nijvel folterde nachtwaker tot de dood aan Kasteel van Beersel

Marc Vanden Eynde is op dat moment de kok in Auberge du Chevalier. Zijn vader José ziet het wel zitten om wat geld bij te verdienen en neemt in juli 1982 zijn intrek in een appartementje boven de zaak. Eind 1982 slaan dieven toch opnieuw toe. De kassa wordt nog maar eens gestolen in de nacht van 30 november op 1 december. Exclusieve champagne, kreeft en zelfs paté worden meegenomen. Nachtwaker José verklaart in een verhoor nadien dat hij iets voor 3 uur wakker werd door het raam op zijn kamer dat dicht waaide. Dat gebeurt zelfs twee keer, maar hij valt in slaap en wordt pas om kwart voor zeven wakker. Dan merkt hij dat het opnieuw prijs is.

Bloedbad

Enkele weken later dringen voor een derde keer dieven binnen. Dit keer zijn ze meedogenloos en richtten ze een bloedbad aan in L’Auberge. Het is woensdag 23 december, twee dagen voor Kerstmis. José Vanden Eynde speelt een gezelschapspelletje bij zijn schoondochter die hem ’s avonds terugbrengt naar ‘l Auberge. Wat er zich nadien afgespeeld heeft, weet niemand. Omwonenden zagen wel nog dat er heel laat licht bleef branden.

Het is zoon Marc die donderdagochtend de gruwelijke ontdekking doet. Het is de sluitingsdag van het restaurant. Hij zou met zijn vader naar de markt in Halle gaan om er kerstinkopen te doen. Marc claxonneert om 9.30 uur verschillende keren vanuit zijn wagen op de parking, maar zijn vader komt niet naar buiten. Wanneer hij binnen een kijkje neemt, stort zijn wereld in. 

Vastgebonden

Op de bovenverdieping treft hij het levenloze verminkte lichaam van zijn vader aan. De conciërge ligt vastgebonden aan polsen en enkels op het bed. Armen en benen gespreid. De moordenaars schoten José zes keer door het hoofd. Zelfs doorwinterde rijkswachters spreken nadien van een schokkend tafereel. De conciërge is duidelijk gefolterd voor hij werd omgebracht. De technieken die de daders gebruiken worden vooral ingestudeerd door paracommando’s. Uit onderzoek blijkt dat de man heel wat klappen kreeg. Vanden Eynde verweerde zich nog. Hij kreeg van zijn baas een alarmpistool om dieven af te schrikken. Daarmee sliep hij onder het hoofdkussen, maar tegen zoveel bruut geweld is niets opgewassen. De daders maken ook buit: de aktetas van het slachtoffer is leeg en zijn portefeuille werd doorzocht. 

Maar nog vreemder is het feit dat het moordcommando de tijd nam om wat te eten in L’Auberge. De kerststronk is aangesneden en er werden flessen likeur uitgedronken. Je zou denken dat zoiets heel wat sporen oplevert, maar vingerafdrukken worden er niet gevonden. Uit de voorraad nemen de daders onder andere champagne, koffie maar ook reebout en bier mee. Vijftien borden van het servies zijn ook verdwenen. De BOB van Halle staat voor een raadsel. De Bende van Nijvel heeft op dat moment zijn naam nog niet gekregen. De feiten worden dan ook pas veel later aan de bende gelinkt, wanneer blijkt dat de kogels waarmee Vanden Eynde werd afgemaakt uit een vuurwapen komen dat ook bij andere zware misdrijven is gebruikt. De beruchte ‘killer’ van de bende zou hier al in het spel zijn. De feiten maken deel uit van een eerste reeks misdaden voor de overvallen op de supermarkten van Colruyt en Delhaize voor terreur en angst zaaien onder de bevolking.

In de media wordt gesproken over de Kerstmoord. Jef Jurion heeft een eigen theorie die hij graag uit de doeken doet het weekend na de moord. Op dat moment denkt iedereen dat er maar één dader in het spel is. “Diegene die hier kwam stelen kent het restaurant bijna zo goed als wij”, zegt hij. “De dief is ook een kenner. Wie in de kelder komt ziet verschillende kisten met goedkopere wijn. Voor de duurdere moet je helemaal achteraan zijn. Wel, die goedkopere wijn heeft men laten staan. Voor de champagnekelder moet men door een deels verborgen deur. En die heeft men gemakkelijk gevonden.”

En er volgt nog een sneer naar het gemeentebestuur van Beersel. “Men steelt niet alleen in het restaurant. Men heeft al ingebroken in mijn auto en ook in deze van een andere zaakvoerder op de parking. Het is er zo donker als in de hel. Na de eerste diefstal heb ik de gemeente gevraagd om verlichtingspalen te plaatsen. Ik kreeg toen te horen dat men het zou voorleggen aan Historische Gebouwen (toen eigenaars van het Kasteel van Beersel, red.) maar intussen gebeurde er niets. Nu er lijken uit de kast zijn gevallen, zal men misschien reageren.”

Zelfs het personeel is volgens een boze Jurion doodsbenauwd als ze ’s avonds naar hun wagen stappen. “Wanneer je aan de ene kant van de parking staat, zie je niet wat er aan de andere kant gebeurt. Ik heb zelfs de gewoonte genomen om nummerplaten te memoriseren van de auto’s die hier geparkeerd staan. Iemand kan je hier neerschieten zonder ooit gezien te worden.”

Jurion komt tot de slotconclusie: “Misschien is de dief wel gestoord geweest of heeft hij boven iets gehoord. Het blijft mogelijk dat José Vanden Eynde opgestaan is en dat de dief het gekraak heeft gehoord en dan naar boven ging. Maar toch, iemand zo meedogenloos neerknallen! Er is maar één uitleg, José moet hem gekend hebben. Het ergste is nog dat wij de plannen al hadden om een alarmsysteem te laten installeren. Dat komt er nu zeker, maar toch te laat voor José.”

Gokverslaving

José Vanden Eynde stond gekend als een zachte man. De speurders vinden dus niet meteen mensen die hem naar het leven staan. Maar de man blijkt wel een zwak punt te hebben: hij gokte graag en kaartte vaak. In L’Auberge werd in die tijd ook al eens een kaartje gelegd en stapten louche figuren binnen. Vanden Eynde kon je ook al eens vinden in hotel de Bruges nabij het Zuidstation om te kaarten. De eigenaar van het hotel zakt het weekend na de moord zelfs af naar L’Auberge om er mee te rouwen om zijn goede vriend. De onderzoekers richten zich op die piste, maar komen niet echt ver. Nadien blijkt wel dat Vanden Eynde heel wat baantjes had en zelfs nog een tijdje als taxichauffeur werkte. De gokverslaving kostte hem veel geld.

Maar het leek wel alsof de daders naar iets zochten in Beersel die avond. De inhoud van de lege aktetas op de kamer van Vanden Eynde fascineerde later de speurders. Zo werd doorheen de jaren geopperd dat Vanden Eynde een compromitterende video bezat over de Roze Balletten. Die seksfeestjes met minderjarigen waar ambtenaren, politici en andere hooggeplaatsten op aanwezig waren zouden in de jaren zeventig georganiseerd zijn om hen in diskrediet te brengen en af te persen. Het bestaan van de Roze Balletten kon nooit bewezen worden. Het bleek alweer één van de vele pistes te zijn die uitdraaide op een sisser. 

Pornoblaadjes

Eind jaren tachtig liet de zoon van Vanden Eynde in een verhoor optekenen wat er volgens hem in de aktetas had gezeten. Marc Vanden Eynde had het toen over een krant, een kaartspel, enkele verzekeringsdocumenten, een pensioencheque… en pornoblaadjes. De aktetas zelf verdween zelfs van de plaats van de misdaad, en dook later op bij een vriend van Vanden Eynde die beweerde dat één van de speurders hem toestemming gegeven had om die koffer mee te nemen als vereffening van een openstaande gokschuld. Tijdens de tweede Bendecommissie van het Parlement kwam aan het licht dat er na de moord op Vanden Eynde grote fouten gemaakt werden en dat de plaats van de misdaad niet grondig afgezet was. Heel wat bewijsstukken verdwenen zonder ooit goed onderzocht te zijn. 

Ondanks het feit dat de overvallers zichzelf die bewuste avond nog een luguber feestmaal serveerden, blijken er nooit DNA-sporen gevonden te zijn. Zelfs de sigarettenpeuken die werden uitgeduwd op het lichaam van de onfortuinlijke zeventiger werden nooit teruggevonden. De speurders die het onderzoek later overnemen zijn verbaasd over de stand van het dossier, want in de drie jaren na de moord werd er amper gezocht naar de daders. Zoon Marc windt er zich enorm over op in een interview in Humo begin 2000. Hij stelt zich dan alsnog burgerlijke partij. De familie blijft na al die jaren nog steeds met heel wat vragen achter.

De extreem-rechtse link

Er wordt doorheen de jaren ook in het extreem-rechtse milieu gezocht. Vanden Eynde zou zich in een ver verleden opgehouden hebben in de entourage van Rex-leider Léon Degrelle. Hij zou nog met hem gevochten hebben aan de zijde van dictator Franco tijdens de Spaanse burgeroorlog. Maar daarvan is in officiële archieven niets terug te vinden. Toch oppert Marc Vanden Eynde dat de moord op zijn vader misschien een wraak was voor wat zijn vader in Spanje had uitgespookt.

Twee weken na de moord op José Vanden Eynde wordt in Bergen het lichaam van taxichauffeur Constantin Angelou teruggevonden in de koffer van zijn taxi. Hij is afgemaakt met verschillende kogels in het hoofd. De kogels zouden uit hetzelfde wapen afkomstig zijn. Nadien blijkt dat Angelou en Vanden Eynde destijds nog voor hetzelfde taxibedrijf gewerkt hebben. Sommigen beweren dat ze elkaar zelfs goed kenden. Pas later worden er verbanden gelegd, maar net als in de dossiers over de andere Bende-feiten zijn ook 38 jaar later nog steeds geen daders ontmaskerd.

Jaren later zal de naam ‘L’Auberge du Chevalier’ voorgoed van de gevel verdwijnen. Die naam gaat al mee sinds de jaren dertig, maar de nieuwe zaakvoerders willen liever niet dat de klanten herinnerd worden aan de gruwelijke feiten. De huidige uitbater houdt het vandaag simpelweg op Brasserie Kasteel Beersel. Het interieur is er helemaal opgeknapt en niets doet nog vermoeden dat de Bende van Nijvel hier ooit toesloeg.-rechtse link

Er wordt doorheen de jaren ook in het extreem-rechtse milieu gezocht. Vanden Eynde zou zich in een ver verleden opgehouden hebben in de entourage van Rex-leider Léon Degrelle. Hij zou nog met hem gevochten hebben aan de zijde van dictator Franco tijdens de Spaanse burgeroorlog. Maar daarvan is in officiële archieven niets terug te vinden. Toch oppert Marc Vanden Eynde dat de moord op zijn vader misschien een wraak was voor wat zijn vader in Spanje had uitgespookt.

Twee weken na de moord op José Vanden Eynde wordt in Bergen het lichaam van taxichauffeur Constantin Angelou teruggevonden in de koffer van zijn taxi. Hij is afgemaakt met verschillende kogels in het hoofd. De kogels zouden uit hetzelfde wapen afkomstig zijn. Nadien blijkt dat Angelou en Vanden Eynde destijds nog voor hetzelfde taxibedrijf gewerkt hebben. Sommigen beweren dat ze elkaar zelfs goed kenden. Pas later worden er verbanden gelegd, maar net als in de dossiers over de andere Bende-feiten zijn ook 38 jaar later nog steeds geen daders ontmaskerd.

Jaren later zal de naam ‘L’Auberge du Chevalier’ voorgoed van de gevel verdwijnen. Die naam gaat al mee sinds de jaren dertig, maar de nieuwe zaakvoerders willen liever niet dat de klanten herinnerd worden aan de gruwelijke feiten. De huidige uitbater houdt het vandaag simpelweg op Brasserie Kasteel Beersel. Het interieur is er helemaal opgeknapt en niets doet nog vermoeden dat de Bende van Nijvel hier ooit toesloeg.

Bron: Het Laatste Nieuws | 12 Augustus 2020

400

Re: Beersel: 23 December

Dit artikel uit Het Laatste Nieuws geeft een adequaat beeld van de modi operandi van de Belgische politie en justitie, die - mag ik dat zeggen, ja dat mag ik zeggen - wat mij betreft evenzeer onder de definitie ‘Bende van Nijvel’ mogen vallen. Ook in geval van de moord op José Vanden Eynde hebben zij zich, zacht uitgedrukt, de nodige moeite getroost de daders een vrijgeleide te geven, althans toentertijd bevond de stand van de politiële en justitiële wetenschap zich echt wel op een hoger niveau dan is weergegeven in voormeld artikel. In de jaren die daarop volgden, hebben politie en justitie er alles, zo niet veel aangedaan om ondermaats te blijven presteren.

In het tweeëneenhalf geleden door minister Geens aangekondigde proces tegen de Bende van Nijvel mogen - moeten - wat mij betreft als verdachten/medeplichtigen of getuigen worden meegenomen, degenen wier modus operandi was het wegschoppen en/of meenemen en/of stelen en/of verduisteren en/of vernielen en wat dies meer zij. Deze modi operandi waren als een plaag rond in het ‘Bendeverhaal’ of, om met Vanden Boeynants te spreken: "trop is teveel en teveel is trop!"