661

Re: Overijse: 27 September

Ik ga het nog eens herhalen. Volgens Lucien Desmet, eigenaar van de loods in Overijse, was de Bende opgelost in 1987. De heer Jean Pierre Görtz zou, met de nadruk op zou een recontructie houden vertrekkende van uit de loods. Eigenaardig genoeg komt dezelfde naam voor bij David VDS:

"Enkele maanden geleden zei een speurder in Het Laatste Nieuws dat men voor 99 procent zeker is dat Bonkoffsky het toch niet is. Van de Steen: “Luister, laten we nu eens niet in raadseltjes spreken. Jean-Philippe Görtz is een van die speurders die sinds de jaren 80 al drie keer uit het onderzoek is gewerkt, en drie keer is teruggekeerd. Hij had in 1987 al de eerste Bende-raid zo goed als opgehelderd, de overval op wapenhandel Dekaise, maar werd van de zaak gehaald. Ik ontmoette hem twee jaar geleden bij de politie in Aalst. Hij zat daar, er lagen allemaal fardes. Hij toonde mij de lijkfoto’s van Bonkoffsky. Een uitgemergelde hond, precies, in zijn zetel. Deze keer, zei hij, deze keer zijn we 99 procent zeker. Het klopte allemaal. En wat gebeurde er enkele maanden later? Görtz viel op geen enkele manier nog te bereiken. Hij zat thuis.”

Zelfde verhaal hier op het forum door een kennis van Finn, men stond klaar voor een villa in Overijse om binnen te vallen en de operatie werd afgeblazen. En wat Finné betreft, ik zou het motief eerder in de illegale wapenhandel zoeken dan in het motief van de staatsgreep of de Roze balletten. Hetgeen niet uitsluit dat hij van deze drie zaken op de hoogte was

662

Re: Overijse: 27 September

Lucien Desmet was niet meer compos mentis, toen hij zijn op zichzelf al warrige verhaal uit de doeken deed, met respect.

Aangezien het federaal parket zeker in het huidige tijdsgewricht debet is aan het cultiveren en onderhouden van de in beginsel door mij gewantrouwde complottheorieën, zou het instellen van een (quasi) ‘star chamber’ wellicht een goed idee zijn teneinde de door het federaal parket in stand gehouden, of beter gesteld: in stand te houden status quo - ervoor blijven zorgen dat het onderzoek naar de Bende wordt gefrustreerd en getraineerd -, wordt doorbroken of anders daarmee stoppen en het speurwerk voortaan overlaten aan historici. Misschien heeft ex-magistraat Walter De Smedt een lumineus idee, aangezien hij de corruptie binnen de Belgische politie en justitie zeer recent nog aan de kaak heeft gesteld. Dat laatste zal het federaal parket overigens een zorg zijn. Een stel (bewust) incompetente klunzen zijn het.

663

Re: Overijse: 27 September

Een zaak met zoveel bewijs verdekt houden is geen onkunde maar veraad aan het Belgische volk!

664

Re: Overijse: 27 September

Of het verhaal van Lucien op het einde van zijn leven warrig was zal je aan Vermassen moeten vragen Darty. Volgens zijn entourage was hij alles behalve warrig. Vergeet hierbij ook niet dat hij zijn verhaal in de jaren ervoor met een paar mensen deelde. En nog iets, het was niet het verhaal van Lucien, maar het verhaal van Jean Pierre Görtz. Lucien is niet afgekomen met "de Bende zat in mijn loods". Dat waren de woorden van Görtz. Ook niet vergeten dat Lucien samen met een paar speurders naar een aantal getuigen ging. En ook de cel Dendermonde kwam ter plaatse. Dat was heus niet om het warrige verhaal van Lucien te achterhalen. En was je dan al vergeten hoe speurders in de loods terecht gekomen zijn?

665

Re: Overijse: 27 September

Waarom zou ik dat aan Vermassen moeten vragen? Heb de zaak-Lucien ook aandachtig gevolgd en kwam tot de conclusie dat hij onzin uitkraamde. De basis is rot. Voel mij niet geroepen om vervolgens uit te gaan zoeken of het tegendeel waar is. Hoe anderen daarmee omgaan, is hun zaak.

666

Re: Overijse: 27 September

Allereerst de beste wensen voor iedereen.

Voor de riot gun ga ik ervan uit dat deze te achterhalen zijn aan de diverse slagpinnen. Heb hier ooit is een foto gepost van 3 patronen door mij verschoten met 3 verschillende riot gun. Ben ook geen ballistiek expert, maar denk wel dat je aan de afdrukken van de slagpin op het slaghoedje ongeveer kan achterhalen om welke wapens het gaat.

667

Re: Overijse: 27 September

De meest bruikbare sporen op hulzen van riot guns komen van het extractor mechaniek. Hierbij kan je verschillen zien tussen verschillende merken van riot guns. Tijdens het verwijderen van een afgevuurde huls ontstaan sporen op de huls, deze zijn bij een bepaald type riotgun steeds erg gelijkend omdat ze hetzelfde mechaniek gebruiken. Hierdoor kan je dus ongeveer zeker zijn welk merk en type wapen gebruikt is. Hoewel de meeste merken ongeveer hetzelfde systeem gebruiken. Als een wapen aangepast/verbeterd is zal het wel unieke sporen achterlaten.

Ik vraag me af of er afgevuurde hulzen gevonden zijn op de plaatsen van de overval met bewerkte huls. Op sommige foto's van het gerecht zie je hulzen die ingesneden zijn. Ik heb persoonlijk geen ervaring met dergelijke aangepaste munitie in een riotgun, maar ik denk dat dit de betrouwbaarheid van het wapen niet ten goede komt. Als zo een huls scheurt tijdens de explosie is de kans erg groot dat de extractie van de huls vast loopt. Verder zie ik ook geen voordeel aan het gebruik van "bewerkte" munitie, de hagelpatronen die ze gebruikten zijn zonder aanpassingen al erg effectief.

668

Re: Overijse: 27 September

Zou die idd ook niet gebruiken in een riot gun, maar kan perfect in een tweeloop he. Staat hier al wat uitleg over de poor man's slug.

669

Re: Overijse: 27 September

Dan blijft er nog wel dat we bronnen kunnen gaan checken hebben:

  1. Mensen die de Golf GTi op de Ring van Brussel (aan welke snelheid?) zagen vlak voor Overijse (of op andere wegen richting Overijse.

  2. De bron checken ivm de getuige die 2x de blonde vrouw bij de Golf GTi zag

  3. De bron checken ivm de getuige (een vrouw meen ik) die kort voor de aanslagen twee Golf GTi's samen zag waarvan de inzittenden in het Frans converseerden. (Tijdstip? Locatie? Beschrijing inzittenden / was daar ook een blonde vrouw gezien?)

  4. Getuigenissen zoeken & bronnen checken die de Golf Gti weg zagen rijden van de Delhaize in Eigenbrakel (Braine-l'Allleud): in welke richting: de Chaussée d'Alsemberg richting Brussel of richting Waterloo?

  5. Getuigenissen zoeken & bronnen checken van mensen die in Waterloo de Golf GTi zagen: in welke richting ging die daar dan? Richting Brussel of richting La Hulpe?

Kijk we kunnen er eeuwig over blijven debatteren maar dan zitten we hier over 30 jaar nog. De hypothesen of een 2de Golf GTi Overijse deed uitsluiten of bevestigen is cruciaal want dan weten we dat we twee keer zoveel daders voor deze feiten moeten zoeken en dan komen er ook meer verdachten in beeld.

De enige manier hoe we dit gaan kunnen uitsluiten of bevestigen is door op zoek te gaan naar bronmateriaal, lees getuigenissen. Zo'n getuigenis moeten we dan ook wel proberen te checken op betrouwbaarheid door op zoek te gaan naar een 2de, hier onafhankelijk vaan staande, getuigenis die hetzelfde bevestigd?

Het is belangrijk dat we structuur gaan brengen in dingen die we onderzoeken en dat we effectief op zoek gaan naar bronnen die we kunnen checken. Want met debat alleen gaan we weinig vorderingen bereiken.

Wie is er vrijwilliger om deze dingen uit te gaan vlooien? (Gelieve wel geen getuigen en lastige te gaan vallen, spreek hen enkel aan als je hen persoonlijk kent en het oké is voor hen, ondervragen is de taak van het gerecht, niet van vrijwilligers).

Re: Overijse: 27 September

Ik zou eventjes een kleine opmerking willen maken ivm een VW Golf GTI, het type dat gebruikt werd door de Bende (een Golf III). Zo een Golf had in die periode 112 PK DIN. Zo een Golf GTI van die tijd was snel, maar als je daar met 3 of 4 inzit (waaronder een reus), ligt dat helemaal anders. Met vier man in zo een Golf kan je m.i. moeilijk snelheden halen van 150 km per uur of meer. Tenzij, tenzij dat de motor van die Golf GTI "getuned" (opgedreven) was door een specialist. Ikzelf heb een Golf GTI gehad (Golf IV) van het jaar 1993, die had 115 PK DIN en als je daar met vier inzat was hij toch zo snel niet hoor!