Ben wrote:

Nieuwe functie voor procureur-generaal Christian De Valkeneer

De Luikse procureur-generaal Christian De Valkeneer heeft vandaag deze functie verlaten om de nieuwe voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg van Namen-Dinant te worden.

In een interview met RTBF blikte De Valkeneer vandaag terug op de voorbije periode.

De Valkeneer wordt vooral herinnerd in het onderzoek naar de Bende van Nijvel. Toen hij het onderzoek leidde, kreeg hij kritiek. Hij reageerde iets later: “Die briefschrijvers beweerden dat ik de piste-WNP in de doofpot wilde steken, en dat wij mensen van de vroegere Staatsveiligheid (VSSE) beschermden. Ik ben het met hen eens dat het spoor WNP zeer interessant is en blijft. Maar nogmaals: er waren geen aanwijzingen genoeg om (Michel) Libert en co. aan te houden.”

WNP staat voor Westland New Post. Het is een van de vele pistes in het onderzoek naar de Bende.

Bron: pnws.be | Thierry Debels | 20 April 2021


"Er waren geen aanwijzingen genoeg om Michel Libert en co aan te houden"

Misschien waren er juist heel goede redenen om hen niet aan te houden :

https://fr.wikipedia.org/wiki/Westland_New_Post

'Selon certains auteurs le "pseudo groupe terroriste néo-nazi W.N.P." n'était rien d'autre qu'un appât destiné à piéger la Sûreté de l'État.' Volgens sommige auteurs zou WNP dus enkel opgezet zijn als lokaas om de Staatsveiligheid in de val te lokken, zogenaamd als een extreemrechtse organisatie.

Als dat klopt zou Smets effectief in die val gelopen zijn, wat Latinus ook beweerde in de weken vóór zijn dood : hij (Latinus) zou van zijn NAVO-opdrachtgevers vernomen hebben dat Raes en Smets voor de Russen werkten, en hij zou als leider van WNP de opdracht gekregen hebben hen te ontmaskeren.

Bron : Wikileaks : het gerechtelijk onderzoeksdossier over de moord op Latinus
https://wikileaks.org/wiki/Investigatio … _689_pages


Er zijn in elk geval aanwijzingen dat Latinus niet zomaar eender wat beweerde over zijn organisatie : WNP werd gefinancierd door de Belgische overheid (ABOS : ontwikkelingssamenwerking) via een project van de Belgische coöperatie : MODULMED.
De WNP-ers werden gerecruteerd door een inlichtingenagente, Nicole Schollaerts, en zij kwamen veelal uit militaire kringen. Er werd hen ook gezegd dat zij 's lands belang dienden.

Niet zo eigenaardig : België heeft maar twee inlichtingendiensten : de militaire Veiligheid en de Staatsveiligheid. Je moet wel een beroep doen op de ene als je 'mollen' vermoedt in de andere.