Re: Martial Lekeu

"Begin maart 1989 publiceerde de Franstalige krant La Dernière Heure een interview met Martial Lekeu, een voormalige rijkswachter van de Brusselse BOB die in augustus 1984 in onduidelijke omstandigheden en met hulp van DEA-agent Frank Eaton België ontvlucht was en sindsdien, met een toeristenvisum dat slechts zes maanden geldig is, onder de valse naam David Adams in Orlando, in de Amerikaanse staat Florida, verblijft."

Kleine correctie, Lekeu kwam oorspronkelijk in Amerika aan onder eigen identiteit en kreeg na verloop van tijd Canadese papieren onder de naam David Marshall Adams maar met zijn eigen geboortedatum. Hij begint als taxichauffeur, richt een datingbureau op dat na zeer korte tijd over kop gaat en laat daarna een spoor van gefailleerde firma's na (?) Vanaf 1990 gaat hij aan de slag als informant en undercoveragent voor de U.S. CUSTOMS SERVICE.

De rest van het verhaal dat bijzonder interessant is: pag. 163 en volgende van het boek Terrorisme in België: Polarisering en politiek geweld. van Paul Ponsaers » books.google.be

92

Re: Martial Lekeu

Weet er iemand hoe groot Lekeu was? Bij de beschrijving van de robotfoto waar hij wel op lijkt  staat ong 1m80, op de beelden met de politieagenten in USA lijkt hij me vrij groot. Niet dat ik direct denk aan "de reus" maar als Lekeu een pak groter is dan 1m80 klopt er iets niet aan die beschrijving of hebben de getuigen iemand anders gezien.

93

Re: Martial Lekeu

Dat we na 35 jaren nog steeds blijven steken bij de woorden "bizar" en "toeval of te veel toeval" dat is euh... daar zijn geen woorden meer voor. Wat Lekeu betreft weten we met naam en toenaam wie hiervoor verantwoordelijk was. Ga maar eens na wie er samen met Troch en Acke naar Atlanta trok of beter gezegd naar Orlando. En ga dan maar na wat hij met info over Lekeu deed en aan wie hij ze door gaf. Dat is bewezen met telefoonrekeningen. Wat niet bewezen is dat dezelfde persoon zeer waarschijnlijk veratwoordelijk was voor de zogezegde zelfmoord van Willy Acke. Gelukkig voor ons heeft de weduwe van Willy zijn nota's verstopt. Waar hadden we gestaan zonder die boekjes? Werd de man waarover ik het hier boven had gestraft? Natuurlijk niet! En wat dan te denken van al die geronommeerde advocaten die dit lieten passeren?

Ik had het hier natuurlijk over de naamgenoot van de man die onlangs eerherstel kreeg. Niet spreken en toch eerherstel krijgen, het kan dus allemaal. Er als magistraat voor zorgen dat Lekeu alle info over hemzelf kreeg, het kon dus ook. Eigenlijk kunnen we het hoofdstuk over Lekeu en Bouhouche sluiten. Of is er nog iemand die twijfelt aan hun medewerking aan de organisatie die verantwoordelijk is voor de zogezegde bende van Nijvel feiten

94

Re: Martial Lekeu

Bedoel je Jean-Claude Lacroix (Charleroi)? Dus, wat deed hij met de info? Deel gerust.

Re: Martial Lekeu

Uit een nota van april 1989 valt op te maken dat Willy Acke veel waarde hechtte aan dat spoor:

“Binnen de Groep G werd duidelijk ingecalculeerd dat bij de uitvoering van de acties onschuldige slachtoffers zouden vallen, bepaalde personen doelbewust zouden omgebracht worden, personen zouden 'gezelfmoord' worden, personen zouden omkomen in getrukeerde 'verkeers'-ongevallen."

Bron: Humo | Douglas De Coninck | Juni 2006

imazibraine wrote:

Voor wat betreft de gemoedstoestand van sommige speurders in dit dossier, zie het volgende :

"Er is een nieuwe onderzoeksleider aangesteld binnen de Cel Waals-Brabant. Hij werd gisteren voorgesteld aan de slachtoffers. De vorige onderzoeksleider, een ex Brusselse GP’er die gespecialiseerd is in banditisme en die de periode heeft gekend van de Borains, is momenteel om medische redenen (lees burn-out) afwezig. Gisteren werd gezegd dat hij niet de eerste politieman is die mentaal gekraakt wordt. Er komt een moment waarop de beste kraken omdat ze zich totaal verloren voelen en ze niet begrijpen waarom ze geen resultaten boeken terwijl ze er van overtuigd zijn dat hun hypothese de juiste is. Ze kunnen niet meer. Ze gooien de handdoek in de ring, verpletterd door het gewicht van een dossier dat hen volledig te boven gaat."

Bron: La Dernière Heure | 13 december 2017

Volgens de weduwe heeft haar man ooit negen kogelhulzen op de mat voor zijn bureau in Dendermonde gevonden. De 23ste brigade van de Gerechtelijke Politie kwam in haar villa apparatuur plaatsen om dreigtelefoontje te traceren. Eén keer, zegt Linda Acke, werd er geknoeid met de banden van zijn auto - daarom reisde hij liever per trein.

Hij had inderdaad niet zo'n goede gemoedsrust, zoals een forumlid hierboven nodig vindt om te citeren wanneer het hem al dan niet goed uit komt...

Re: Martial Lekeu

De volgende foto's werden onlangs door een krant op internet gezet waarbij zij abusievelijk meenden dat het hier wijlen Jean Bultot betrof. De krant noemde de foto's "Bultot 1", "Bultot 2" en "Bultot 3".

De eerste foto is duidelijk Martial Lekeu.
https://lh3.googleusercontent.com/sqA5BxyDF7wxjD75qY6eGAo8ecWwxI8de1RY8eQOFfR1Bn_TPf-ryv2LFU1nwYfVkf9_KK9KPAainldgvMUG4Ytv6bk2A0k7TVtR1Yq3z5gR1ovzRpxUb6u331tDmxEshSf8sEdeXW1XPzHWcMSaXFHMV0pW_Lpyhz-H5BGRPnjjMwZemawhdD6Mxd4ewasVEOpwFn2vrtpBJX0cTs6n49MDlQljXYDK5oUbGzTnr_5hAm9SMHnT7X7jmKCpcG2cApql3NSvKrmrChGpen5A6J3iFbfSspkRqDDwvBiw5QPR_sau-BuqMYwThCoTTI08tyLesaUffHxXHJvcmKLqYiZ6Nic5XsIHFAlh_NkAKVODbJzKIEjUYs0wAU8aJdQXPWlZtEkp1ahz1BU_DX-BH6ovK0uFk3GxzdsqaUNWvJM6wEye1DG2EO1JIYTe5amR2yj7tetOGIsD8QWDvYqNW3etHbzyU2aJdvTaWJYgCOZ8txF7MDPsu44QI9g2Ei672R2AH7WLyGjRCoMKerVHj-Edd5nj9kqvfuYueonk79zvAd9Qs_Zfb80ahtvj4He5uJPogg90tOt4sSZuXjw2KXnu8SyvWfCCyGlYboJ3LQoJTgMUu6rOwryOMf-_RRksQPqTuCqneUX0WaUIc-yA_0EyaJPTtUk7--_4G6XRN8SH4J_sNRlqYLK5UVXPLSKBITnhegnLOs8qH1w9x0Baszg=w350-h596-no?authuser=0

De tweede foto is volgens mij van een jongere Martial Lekeu.

https://lh3.googleusercontent.com/_eAXljxBN51GlL6bPq6fT1Qg_1Vbd8bYs_Pjz_tp--N2_r2Wbt-x-z3Cr4fgPtnY9SsJX7pwsPqIipYAoAiVrpFcRcM1Um9UXZl8VIUmi0utncCWs5hHG_WfLlwN4R1FBtzbyBZ6kHM3ULq1tUQKRkmfqN73JceXVZcGQ8xqgN3dsAW2QdfYjiroHMU8UG90ka8QJXn-i5GgxPKNfoo99rBIXZyKSq_s5YJNR4-LPeZDydDfSlRTMoKqSjlu5_V8cSQutE-sT2kLucBgkWlk984iOtdqWKtpfsLPp16naWVq9NesnjrrmHez2nz8oB4F5ikG0-hv7h60e-G-2fI_2rK492hqOk9pyizf9sT9ld7OxFbNCuz1CUqlz1mQO79cNhGG09hNgT1TUK_Wnw9uYi7uMrdoRhOILUL31VJD11ZMsvAJ1O_Uy0IEoIVr_iXQe7cujW6WcuTNxxfmS4khgg1ThVdXR8rdoNQLYJAMN3F3ZhAd5EtJxRNnVTRy2hx6Qngy8QzDgiCL1zGmesXLFb3qoEUPtBGrfLN-jQsQit8ZydwGadgwEmU1-cijQYWt2nZcPS7rMRPvegChEd1mmZapOlVnUrAVBD5nFcGQE3l-c3nkbP1EmkDvWlLnidTD9Xnw2ibXavW-AVmDjXFDP6BWfBUlc7CF-W-SMZH9AB-vbokxpLBl9SxOLlCOWTSn1-_hyRJNcwPJfE2Axbz6b_o=w429-h438-no?authuser=0

De derde foto link ik hier naar een foto die Ben ook ooit op de website zette, daarop staan VDB en Bonvoisin die iemand de hand schudden die toch ook niet Bultot is, noch Lekeu » Paul Vanden Boeynants

Re: Martial Lekeu

De man op de derde foto is een Franse humorist die heel bekend was in de jaren 70 en 80, gestorven in 1986: Thierry Le Luron.

Re: Martial Lekeu

In verband met het verzoek tot uitlevering van Martial Lekeu werd er op het kabinet in eerste instantie een concept voor een uitvoerig antwoord klaargemaakt door een kabinetsmedewerker, dat "dringend / vertrouwelijk" zou moeten worden toegestuurd aan de procureur-generaal van Gent. In dit concept, dat kennelijk nooit werd omgezet in een definitieve brief werd onder meer het volgende opgenomen:

(...) Indien echter de uitlevering wordt gevraagd en de Belgische overheid het grote belang laat kennen dat aan deze zaak wordt gegeven, kan misschien de uitwijzing van de betrokkene worden bekomen indien de uitlevering niet kan worden toegestaan. (...)

Bron: Bendecommissie II

Er waren dus benevens een verzoek tot uitlevering nog andere mogelijkheden. Waarom werden deze mogelijkheden niet benut?

Re: Martial Lekeu

Misschien omdat men het niet opportuun achtte om het verzoek tot uitlevering en/of uitwijzing van Martial Lekeu met evenveel ijver te behandelen als de inverdenkingstelling van Philippe De Staerke.

100

Re: Martial Lekeu

De Amerikanen verlenen niemand zomaar onderdak en nieuwe identiteit, en op de koop toe nog een vergunning van privé-detective en een vergunning om vuurwapen te dragen. Te zot voor woorden. Yankees doen alleen iets als ze er zelf beter van worden... Anders hadden we hier allemaal Duits gesproken en bradwurst gegeten.