841

geronimo wrote:
robert wrote:

Waarschijnlijk is er minstens een RG van het merk Winchester gebruikt, bij hagelgeweren is dit erg moeilijk met zekerheid vast te stellen. En al zeker niet als er met hervulde/gemodificeerde cartouchen geschoten is zoals soms beweerd wordt.

Mochten die "dianne RG" gebruikt zijn bij overvallen zouden Bouhouche en Beijer in nauwe schoentjes gezeten hebben want zij waren betrokken bij die diefstal. Dan zouden ze minstens onrechtstreeks betrokken zijn als wapenleverancier.
Een erg groot risico en onnodig, riot guns waren toen overal vrij verkrijgbaar je kon de munitie zelfs krijgen in hypermarkten bij het sportmateriaal in Frankrijk, daar was dit een kaliber gebruikt voor drijfjacht. In Belgie is dat niet toegestaan voor jacht.

De mp5 SD ( gestolen bij groep diane ) staat op een robotfoto van Aalst, en is dus al bezwarend voor Bouhouche & co. Wapen op die robotfoto is 100 % MP5 SD, was niet verkrijgbaar destijds voor publiek, en lag dus ook niet in de normale wapenhandel, en Bouhouche heeft de aanwijzing gegeven waar deze wapens onder de brug ( Vilvoorde ) lagen. Men moet dus de man van die robotfoto is vragen naar zijn getuigen. Als die MP5 in Aalst was, was Bouhouche daar ook.

Dat klopt, er waren niet veel van die H&K in omloop en als er een in gebruik was bij BVN wijst dit zeker naar Bouhouche en de diefstal bij Dianne.
Probleem is hier dat er geen echt bewijs is dat er een H&K gebruikt is en vele van die robotfoto's zijn twijfelachtig. Om uiteenlopende redenen; vele jaren later gemaakt, getuigen beïnvloed door de speurders (daarom niet kwaadwillig, genoeg vragen of men toch niet denkt dat dit of dat wapen aanwezig was en een getuige begint te twijfelen en volgt het idee van de ondervrager). De H&K is hoogst waarschijnlijk vanop een foto herkend en zo op de robotfoto gekomen, een bange getuige die geen wapenfreak is zal niet tot in detail zo een wapen kunnen beschrijven.

Als die 2 RG of die H&K gevonden waren bij de rest van de wapens was dit een heel ander verhaal en had Bouhouche het vlaggen, misschien daarom dat ze spoorloos gebleven zijn ??

842

robert wrote:

Mochten die "dianne RG" gebruikt zijn bij overvallen zouden Bouhouche en Beijer in nauwe schoentjes gezeten hebben want zij waren betrokken bij die diefstal. Dan zouden ze minstens onrechtstreeks betrokken zijn als wapenleverancier.
Een erg groot risico en onnodig, riot guns waren toen overal vrij verkrijgbaar je kon de munitie zelfs krijgen in hypermarkten bij het sportmateriaal in Frankrijk, daar was dit een kaliber gebruikt voor drijfjacht. In Belgie is dat niet toegestaan voor jacht.

In deze hypothese moet je dat juist andersom zien; de RG's werden in 85 gebruikt juist om B en B te belasten.

843

Ben ik nog niet zo zeker van. Als B&B / BofB erin geluisd moesten worden, dan volstond het die welbepaalde RG's achter te laten op een plaats delict. Dat doen zou de opdrachtgevers of uitvoerders ook uit de anonimiteit halen want denk je B&B dan zouden zwijgen? Als ze van het hele verhaal de dupe werden?

844

ddd wrote:

Ben ik nog niet zo zeker van. Als B&B / BofB erin geluisd moesten worden, dan volstond het die welbepaalde RG's achter te laten op een plaats delict. Dat doen zou de opdrachtgevers of uitvoerders ook uit de anonimiteit halen want denk je B&B dan zouden zwijgen? Als ze van het hele verhaal de dupe werden?

Er in luizen is iets anders dan onder druk zetten of gechanteerd houden. Het 2e kan het doel zijn met het eerste als dreiging. Het beste afschrikmiddel wordt nooit ingezet.

845

Herinnering aan enkele posts die ik hier eerder las...

...twee Heckler und Koch machinepistolen kaliber 9 mm (identiek aan deze gestolen in 1982 bij het SIE)...

Merovinger wrote:

Beijer had einde 1987 de eerste maal gesproken over de schuilplaats aan een Nijvelse speurder. Beijer stipte daarbij aan er potentieel gevaar was omdat nabij de schuilplaats zich een vijver bevond waar kinderen kwamen spelen. Die info blijkt na de vondst te kloppen. Beijer vertelde ook nog dat hij begin 1987 de opdracht had gekregen om een VW Passat (gestolen op 16 december 1986 in Watermaal-Bosvoorde) te gaan verbergen in de box 23 van de "parking des Marchés" in de Léon Lepagestraat in Brussel. De opdracht kaderde in de operatie "Entreprise" toegekend, volgens Beijer, aan de Staatsveiligheid.

De vrouw van Bouhouche had aan Beijer verteld dat de auto moest dienen voor de ontsnapping van haar man die opgesloten zat sinds januari 1986. Verder vertelde Beijer dat hij in de garagebox een moto en een soort van "kit bag" gevuld met wapens gezien heeft. Het is na zijn eerste opsluiting in oktober 1987 dat Beijer, uit voorzorg, aan een vriend zou gevraagd hebben om de zak met wapens uit de box te halen en aan een andere vriend zou gevraagd hebben om deze zak op een andere plaats te gaan verbergen zonder dat de eerste vriend de nieuwe schuilplaats mocht weten. Beijer zou gevraagd hebben om uit de Passat documenten te nemen, waaronder een agenda, die Beijer niet meer terugvindt. Tenslotte zegde Beijer niet te weten wat er met de moto is gebeurd.

Zoals The End al aanhaalde gebeurden, op uitdrukkelijke vraag van Robert Beijer, het bezoek aan de site en de opgravingen door een onafhankelijke speurder die niet betrokken was bij onderzoek rond dossiers van Beijer. Deze speurder was Philippe Beneux, commissaris van de Gerechtelijke Politie, chef van de Zedenbrigade. Hiermee wou Beijer vermijden dat er nog andere spullen zouden toegevoegd worden aan de effectief verborgen voorwerpen om Beijer te compromitteren.

Wat werd er volgens journalist René Haquin op aanwijzingen van Robert Beijer gevonden in Sart-Dames-Avelines?

In een eerste plastic zak begraven op 15 centimeter diepte:

 • twee Heckler und Koch machinepistolen kaliber 9 mm (identiek aan deze gestolen in 1982 bij het SIE)

 • vier schouderkolven (?) (vermoedelijk ook Heckler und Koch)

 • een pistool Stechkine cal. 9 mm Makarov van het Rode Leger (zeldzaam in die periode en gelijkaardig aan de Stechkine die in 1985 gestolen werd bij Mendez, die deze had gekregen van een Peruviaanse kolonel die deze op zich had gekregen van Raoul Castro, de broer van Fidel)

 • een pistool FN kaliber .22 model Medalist

 • een semi-automatisch Smith&Wesson model 41

 • twee foedralen

 • cartouchen kaliber .22

 • een gevulde en een lege munitielader .22

 • cartouchen kaliber .38

 • carouchen kaliber .43

 • hollow-point kogels

 • een geluidsdemper van het merk "Unique"

 • drie paspoorten

 • identiteitskaarten

 • rijbewijzen, met en zonder gemeentestempel

 • een landelijke blanco politiekaart

 • een originele autonummerplaat P26 (parlementaire plaat die een tiental jaren geleden gestolen werd van een senator)

 • duplicaat van de autonummerplaat DEE 501

 • duplicaat van de autonummerplaat EDY 991

Eén van de twee laatste nummerplaten werd gestolen bij de Rijkswacht van Ukkel (waar Bouhouche werkte). De andere nummerplaat was van een particulier en was niet opgegeven als gestolen. De administratieve documenten (46 in totaal) waren afkomstig van de gemeentebesturen van Chaumont-Gistoux (inbraak in juli 1981), Waver, Nijvel en Cuesmes.

In een tweede zak die zes meter verderop was begraven:

 • restanten van dynamietstaven in hun verpakking aangevreten door de vochtigheid (na onderzoek blijkt het te gaan om acht staven van "Gamsite", een explosief gemaakt in Zwitserland gebruikt in de burgerlijke bouwkunde maar waarvan de verkoop niet toegelaten is in België)

 • 25 elektrische onstekers DNAG van Duitse makelij

 • 16 laders

 • een granaat van het Amerikaanse type

Het geheel bleek snel, zonder voorzorg, te zijn begraven geweest. De teruggevonden voorwerpen waren sterk aangetast door vochtigheid en zaten vol modder.

Bronnen: Le Soir | oktober 1994


"De persoon die de wapens verborgen heeft, weet niet waar ze vandaan kwamen', gaf Robert Beijer als commentaar.
"En de keuze voor de bergplaats?"
"Die was puur toevallig..."

Toevallig (toeval) dat op 500 meter van deze vindplaats advocaat Chomé woonde...
... je moet eens de zoekterm 'toeval' en 'toevallig' gebruiken op dit forum.
... Heinrich Toumaniantz heeft nog toevallig stage gelopen bij Chomé zo las ik op dit forum...

846

Boemerang wrote:

De twee door de bende gebruikte Riotguns werden gedetermineerd als zijnde van het merk Winchester.

En die gestolen bij het Sie van het merk FN en dus andere, klopt?