81

Re: CCC

Reeks postkantoren en postbodes overvallen

De Belgische PTT meldde gisteren dat maandag zeven roofovervallen zijn gepleegd op postkantoren en postbodes. Daarbij werd voor ongeveer een half miljoen gulden buitgemaakt. De meeste overvallen werden uitgevoerd in Brussel en Wallonië waarbij gebruik werd gemaakt van auto's die in Vlaanderen waren gestolen. In België zijn postbodes steeds vaker doelwit van overvallers. Ze hebben dikwijls grote geldbedragen bij zich om kinderbijslag en vooral pensioenen uit te betalen.

Dat overvallers de laatste dagen zo gemakkelijk konden toeslaan, wordt toegeschreven aan het feit dat ter bescherming van de paus honderden politiemannen en duizenden rijkswachters uit alle delen van het land waren aangetrokken. Na de meeste overvallen duurde het zeer lang aleer de politie verscheen.

Er wordt ernstig rekening gehouden met de mogelijkheid dat de daders lid zijn van de Strijdende communistische cellen CCC). Deze terroristische organisatie heeft toegegeven dat ze hun aanslagen bekostigen met geld dat afkomstig is van roofovervallen.

Bron: Algemeen Dagblad | 22 Mei 1985

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

82

Re: CCC

Carpentier vrij voor stengun

Louis-Jean Carpentier, verdachte in de CCC-zaak, is door de Brusselse Kamer van Inbeschuldigingstelling donderdag voorlopig vrijgelaten. Hij blijft echter wel in voorhechtenis voor een dossier dat in Luik hangende is.

Carpentier werd op 2 juni aangehouden toen hij samen met zijn vriendin en een paar familieleden te Heverlee een stengun aan het opgraven was. Het wapen bleek toe te behoren aan de toekomstige schoonvader van Carpentier, een Spaanse anti-fraquist en overtuigd communist.

Omdat in de auto van Carpentier ook CCC-pamfletten lagen, wel het verband gelegd. Carpentier en Alvarez verklaarden echter dat zij zich gewoon wilden ontdoen van een wapen dat verouderd was geraakt en dat zij, precies gezien de huiszoekingen bij communisten, niet wilden bewaren.

Carpentier werd al driemaal door de raadkamer in vrijheid gesteld maar het parket tekende telkens beroep aan en de KIB was telkens ingegaan op de eis van het parket. Tot donderdag, dus.

Dat betekent nog niet dat Carpentier vrij is. Er is immer ook een aanhoudingsmandaat tegen hem wegens een gewelddadige overval op een rijkswachter. Carpentier ontkent maar de rijkswachter zou zijn aanrander herkend hebben. Dit dossier berust te Luik.

Bron: Het Laatste Nieuws | 15 November 1985

Speuren naar CCC-wapens

Meer dan 200 rijkswachters kamden woensdag urenlang de bermen uit van de autowegen E-5 (Brussel-Luik) en E-10 (Brussel-Parijs) in de provincie Brabant. Deze grootscheepse zoekactie werd uitgevoerd door manschappen van de territoriale groep Brabant van de rijkswacht. Hoewel het een ultra-geheime operatie betrof, lekte vanzelfsprekend vrij vlug uit dat de rijkswachters op zoek waren naar vuurwapens en munitie. En dat kon alleen maar te maken hebben met de vangst die zondagnacht nabij het AC-motel te Heverlee, langs de auto-weg E-5 gedaan werd.

Onder de vijf personen, die toen tijdens het opgraven van een Engels “Sterling” machinepistool (vorige zomer gestolen in West-Duitsland) werden opgepakt, en intussen onder secreet geplaatst, bevinden zich een gewezen beroepsvrijwilliger en een beroepsmilitair.

Bron: Het Laatste Nieuws | 6 Juni 1985

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

83

Re: CCC

De CCC verwittigde deze keer niet

Wat bezielde de terreurorganisatie CCC toen zij zaterdagmorgen zonder voorafgaande waarschuwing twee bommen gooide in de regionale zetel van Fabrimetal, de patroonsvereniging van de metaalnijverheid, en het belendende pand van de directe belastingen te Charleroi.

De aanslag leek zo anders dan die van vorige dinsdag op de zetel van Sibelgaz te Brussel. In de hoofdstad waren alle mogelijke maatregelen getroffen door de bommenleggers opdat vrijwel zeker geen onschuldige slachtoffers zouden vallen. Te Charleroi deponeerden twee jonge terroristen twee kg. TNT in twee panden, waarvan één - de zetel van Fabrimetal - betrokken werd door een conciërgegezin van vier personen. De lading ontplofte gelukkig zo snel dat de conciërge de tijd niet kreeg om zich van de tweede naar de gelijkvloerse verdieping te reppen, waar de bom was gelegd.

De h. De Starcke, afgevaardigd-bestuurder van Fabrimetal, op de plaats van de ontploffing zaterdagmiddag: “Tegenover zoveel lafheid heb ik gevoelens van droefheid en van woede. Een slapend gezin had kunnen getroffen worden. Waarom traden de bommenleggers hier zo roekeloos op? Waarom deze ze niet zoals te Brussel, voorbije dinsdag.”

Twijfel

De speurders hebben er urenlang aan getwijfeld of de tweevoudige aanslag wel van CCC-signatuur was. Er lagen wel een 7-tal vlugschriften in de geteisterde straat, dezelfde die ook al bij Sibelgas werden aangetroffen en die de Karl Marx-campagne tegen de verkiezingen aankondigen. Maar het was alles zo anders. Een uur na de ontploffing kwam bij de huisbewaarder van de plaatselijke krant “Le Rappèl” een naamloos telefoontje binnen. Een vrouwenstem zei: “Twee bommen zullen ontploffen bij Fabrimetal en de belastingen.” De CCC werd niet genoemd. Pas zaterdagnamiddag omstreeks 15u45, kreeg het gerecht zekerheid. De aanslag werd namens de CCC telefonisch opgeëist bij de RTBF Luik.

“En er ligt een boodschap in de Rue du Parc 5”, zo luidde het. Daar werd inderdaad het al bekende CCC-pamflet gevonden, voorzien van de foto van het getroffen doelwit. Bij de 17e aanslag van de CCC zat uitgerekend in de Rui Puissant een koppeltje te vrijen. Hun auto stond vlakbij toen om 4u28 ’s morgens hun aandacht werd afgeleid door twee naderende jonge mannen. Ze verschenen te voet uit de richting van de Place Albert I. Jonge twintigers in lederen jassen en ongemaskerd. Ze hadden beide een aktetas bij, waaraan een touw bevestigd was.

Een van hen had een soort knuppel bij. De onbekenden hielden halt voor de panden nr. 13 en 15. Met de knuppel werd een ruit aan diggelen gegooid aan beide zijden van de scheidingsmuur. Met de koorden werden twee valiesjes naar binnen gegleden.

De twee toevallige getuigen beseften het onmiddellijk: dit is een bomaanslag. Ze scheurden onmiddellijk weg, zagen de twee daders nog wegrennen, richting Rue Léopold I en hoorden dan een simultane knal. De springladingen (de DOVO uit Heverlee houdt het bij ongeveer 2 kg. TNT) ontploften gelijktijdig, blijkbaar gesynchroniseerd. Het was de dochter van oud-rijkswachter Martin, conciërge bij Fabrimetal, die het gerucht van brekend glas hoorde. De h. Martin werd gewekt, maar voor hij naar beneden kon, volgde de knal. Gelukkig werd niemand gewond.

De schade, vooral bij Fabrimetal, is aanzienlijk. Vergaderzalen en meubilair zijn verwoest, deuren weggeslingerd. Ruiten aan flarden, ook bij de overburen. Als bij wonder bleef de telefooncentrale van Fabrimetal onbeschadigd.

Procureur des Konings Defournoy tijdens een persconferentie in het justitiepaleis: “Aan de hand van de beschrijving kan nu een nauwkeurige robotfoto gemaakt worden van de twee jonge terroristen. Eén van de daders is 30 tot 35 jaar, normaal tot middelzwaar gebouwd, ongeveer 1m75, zwarte haren.”

Bron: Het Laatste Nieuws | 14 Oktober 1985

https://i25.servimg.com/u/f25/11/22/12/24/robotf11.jpg

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

84

Re: CCC

Heel waarschijnlijk is deze post heel dom. Op 16 december 1985 zijn er meerdere leden van CCC gearresteerd en is het ook toevallig het einde van de Bende van Nijvel.

Re: CCC

Volgens sommigen werd de CCC gemanipuleerd of was het zelfs een false flag operatie van de staatsveiligheid. Heeft één van de voormalige CCC leden hier ooit commentaar op gegeven, het gevoel gehad dat ze gebruikt werden? Ik vermoed het eigenlijk niet daar ze blijkbaar nog steeds als helden worden gezien door sommigen binnen extreem links en Bertrand Sassoye lezingen geeft over de gewapende strijd in deze milieus.

» reactnieuws.net

Re: CCC

Men moet daarmee toch wat oppassen met dat soort complot theorieën, voor zover bekend was de CCC een extreem linkse organisatie. Dat soort figuren met extreme politieke ideeën, rechts of links, bestaan nou eenmaal. Jaren later ging Carette nog in debat tijdens een talkshow met onze toenmalige premier, ik had niet de indruk dat die man daar een toneeltje zat op te voeren.

Re: CCC

Idd, ik heb dat ook nooit geloofd. Helaas trekt de Bende van Nijvel veel complottheorieën aan, Bouten heeft er boeken vol mee geschreven.

88

Re: CCC

Spectator Of Life wrote:

Men moet daarmee toch wat oppassen met dat soort complot theorieën, voor zover bekend was de CCC een extreem linkse organisatie. Dat soort figuren met extreme politieke ideeën, rechts of links, bestaan nou eenmaal. Jaren later ging Carette nog in debat tijdens een talkshow met onze toenmalige premier, ik had niet de indruk dat die man daar een toneeltje zat op te voeren.

» Forum

89

Re: CCC

Wapens uit Vielsalm

In het appartement te Damprèmy, dat door de CCC als opslagplaats werd gebruikt, zouden wapens zijn gevonden die van de diefstal te Vielsalm afkomstig zijn.

In de nacht van 12 op 13 mei 1984 gingen wapendieven in het garnizoen van het 3de Ardense Jagers aan de haal met een twintigtal machinegeweren. Toen werd ook de kazernewacht door de dieven neergeschoten. Behoudens FAL-geweren werden ook een vijftal mitrailleurs Vigneron geroofd.

Te Damprèmy ontdekte de gerechtelijke politie ook vuurkoorden en ontstekers.

Bron: Gazet van Antwerpen | 24 Januari 1986

Politie zoekt ook CCC-adressen in Vlaams-Brabant

Terwijl links en rechts bezwaren worden geuit tegen de verdere aanhouding van Chantal Paternoster, de 40-jarige vermeende FRAP-militante uit Linkebeek, die midden augustus werd opgepakt, ziet het er naar uit dat de gerechtelijke diensten op zoek zijn naar nog meer onderduikadressen van de CCC.

Niet alleen in het Brusselse maar ook in Vlaams-Brabant zouden nog schuiloorden van de CCC bestaan.

Intussen is ook gebleken dat de kogelvrije vest die in het hoofdkwartier van de CCC, in de Grevelingenstraat te Sint-Joost werd aangetroffen, niet afkomstig is van de diefstal van kogelvrije vesten, op 9 september 1983 te Temse. Daar werd de huisbewaarder van een zeilfabriek koelbloedig neergeschoten. De moorddadige overval wordt toegeschreven aan de Bende van Nijvel en is tot dusver niet opgehelderd.

Men is er ook nog niet achtergekomen wie van de vier aangehouden CCC'ers de doelwitten ging verkennen, waar achteraf aanslagen werden gepleegd. Slechts in één of hoogstens twee gevallen zou een verdachte zijn opgemerkt die foto's maakte.

Het zou onwaarschijnlijk zijn dat het verkenningswerk door Pierre Carette, Pascal Vandegeerde, Bertrand Sassoye of Didier Chevolet werd uitgevoerd. Maar het is duidelijk dat het gerecht tijdens het voorbije weekend niet heeft stilgezeten en de eerstvolgende dagen nog successen in de stijd tegen het terrorisme hoopt te behalen.

Bron: Gazet van Antwerpen | 27 Januari 1986

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: CCC

» Nieuws