1

Topic: Overijse: 18 Mei 1989

Samenvatting

  • Wat? Moord op René Claessens, een 49-jarige man.

  • Wanneer? In de nacht van 17 op 18 mei 1989

  • Waar? Op de parking Maleizen van de E411 te Overijse » Google Maps

  • Hoe? De man werd getroffen door 16 kogels, de kogels waren van kaliber 6.35 en 7.65.

  • Wie? De vermoedelijke moordenaar is Daniel Tinchon.

  • Status? Onopgelost

Moord lang autoweg in Maleizen - Etser met 16 kogels afgemaakt

Schilder-etser René Claessens werd door 16 kogels getroffen toen hij in de nacht van 17 op 18 mei op de parking Maleizen van de E411 te Overijse werd neergeschoten. Dat werd vastgesteld tijdens de lijkschouwing van de 49-jarige kunstenaar. De zestien projectielen waren van kaliber 6.35 en 7.65 en kwamen uit twee gevulde laders.

Omdat het stoffelijk overschot bij een temperatuur van 25 graden Celsius in de schaduw gevonden werd, was het niet mogelijk het juiste uur van overlijden te bepalen. Volgens de vaststellingen zou de dood voor 5 uur ’s ochtends zijn ingetreden.

De personen die in het kader van het onderzoek werden ondervraagd, zijn allen op vrije voeten gesteld.

Bron: Gazet van Antwerpen | 23 Mei 1989

Geen spoor in moord op etser uit Nethen. Hoe kwam zijn auto in richting Brussel te staan?

De politie vindt weinig of geen aanknopingspunten om op het spoor te komen van degenen die donderdagnacht op een parking langs de autoweg Brussel-Namen in Overijse, een 49-jarige etser uit Nethen als het ware hebben terechtgesteld.

René Claessens werd met zo’n 15 schoten afgemaakt. Vermoedelijk gebeurde dit door twee daders, want er werden hulzen van verschillend kaliber gevonden. Bij kennissen van de vermoorde man in het Brusselse werden gistermorgen huiszoekingen verricht. Wat dit heeft opgeleverd raakte niet bekend.

In tegenstelling met wat aanvankelijk werd gedacht, had het slachtoffer het Cultureel Centrum van Oudergem, waar hij als schilder tentoonstelde, om 23u45 de avond tevoren verlaten.

Vreemd is in elk geval dat de wagen, waarmee hij reed, werd aangetroffen in de richting van Brussel van de autoweg, terwijl René Claessens vanuit Oudergem de richting Namen had genomen om zich naar huis te begeven. De politie achterhaalde wel dat René Claessens terugkwam van bij zijn vriendin in het Brusselse.

Aangenomen wordt dat hij tussen 4 en 5 uur donderdagochtend werd neergeknald. Voor de speurders komt het er dus op aan het tijdsgebruik van de vermoorde etser, tussen 23u45 en 4u aan de weet te komen.

Het slachtoffer, dat gehuwd is en vader van twee grote dochters, was niet bekend in recherchekringen. Toen hij werd van kant gemaakt droeg hij een vest, een paar laarsjes in daim en een jeansbroek.

Vrijdagochtend om halftien begon in het medisch instituut van de Wolstraat in Brussel de lijkschouwing. Die duurde tot laat in de middag.

Bron: Gazet van Antwerpen |  20 Mei 1989

Oproep tot getuigen na moord in Overijse

Donderdag 18 mei in de voormiddag werd op de parking langs de autoweg E411 in Overijse, ter hoogte van de afrit nr. 3 (Genval) het stoffelijk overschot ontdekt van René Claessens, geboren op 27 juni 1940 en wonende rue de Hamme-Mille 133 in Grez-Doiceau.

Ter plaatse werd eveneens het voertuig van Claessens aangetroffen, een personenwagen Ford Taunus van bruine kleur, met nummerplaat BDN744.

Het commissariaat-generaal van de gerechtelijke politie doet een oproep tot alle personen die Claessens zouden gezien hebben in de loop van de voormiddag van woensdag 17 mei en in de nacht van 17 op 18 mei om zich kenbaar te maken.

Bron: Gazet van Antwerpen | 3 juni 1989

Verdachte van moord op kunstschilder uit Nethen gearresteerd. Is Fransman uit Rijsels milieu de beruchte Lada-moordenaar?

In de buurt van het Noordstation te Sint-Joost-ten-Node heeft de Brusselse rijkswacht de Fransman Daniël Tinchon (42) bij de kraag gepakt. Die kerel is de vermeende moordenaar van kunstschilder René Claessens uit Nethen (deelgemeente van het Waals-Brabantse Grez-Doiceau) die enige tijd geleden met kogels doorzeefd werd aangetroffen op een parking in Overijse-Maleizen.

De verdachte werd gisteren voormiddag langdurig aan de tand gevoeld door de Brusselse BOB en in de loop van de namiddag door onderzoeksrechter Johan Vlogaert onder aanhoudingsmandaat geplaatst. Toen hij werd aangehouden, bleek hij niet gewapend.

De gerechtelijke diensten hechten veel belang aan de arrestatie van Tinchon, die allicht connecties heeft met het beruchte milieu van de Noordfranse stad Rijsel.

Verwacht wordt dat Daniël Tinchon eerstdaags zal worden verhoord over misdrijven die eind verleden jaar werden gepleegd bij autowegen in de buurt van Brussel. Zo is eerder aan het licht gekomen dat Patricia Matriche, de vriendin van Daniël Tinchon die onlangs overleed aan een overdosis geneesmiddelen en drugs, bevriend was met Marc Leblanc, de taxichauffeur die begin oktober vorig jaar werd vermoord en wiens lijk in Groot-Bijgaarden werd gevonden.

Anderzijds stellen onderzoeksrechters in Brussel en Nijvel de vraag of de thans aangehouden Tinchon ook niets heeft te maken met de zogenaamde Lada-moorden? De doder verplaatste zich toen altijd met een Lada, die in het noordoosten van Brussel werd gestolen.

Politieman

Behoudens een hele reeks overvallen op benzinestations zou de gevaarlijke kerel minstens vier moorden op zijn geweten hebben. Taxichauffeur Marc Leblanc werkte bij een bekend bedrijf en twee dagen voor hij werd neergekogeld kwam ook de vriendin van Daniël Tinchon, Patricia Matriche, daar werken. Dit feit komt de speurders zeer vreemd voor.

Het is verder niet uitgesloten dat de Lada-moordenaar iets heeft te maken met de moord op het jeugdige Franse koppel dat langs de autoweg Brussel-Parijs in Halle had gekampeerd, met het doodschieten van politieman Luc De Lauw in Zellik en met de beschieting van een politiepatrouille in het Hallerbos in Beersel.

Bij de moorden gebruikte de dader doorgaans een riot-gun maar het is mogelijk dat hij achteraf pistolen ging gebruiken. De kunstschilder uit Nethen werd met een pistool doodgeschoten.

Van de Lada-moordenaar weet de politie dat hij steeds een pleister op zijn neus kleefde. Deed Tinchon zulks om zijn lange, scherpe neus te verbergen? Bij het Brusselse gerecht wreven politiemensen zich in de handen. De arrestatie van Daniël Tinchon werd een “grote vangst” genoemd.

Bron: Gazet van Antwerpen | 14 juni 1989

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube