791

Re: Philippe De Staerke

Django68 wrote:

Giannakis is de man die door Bouhouche met hollow point munitie onder vuur werd genomen.
Figuren als Bouhouche, Beijer en Dery hebben het onderzoek vakkundig om zeep geholpen. Telkens wanneer De Starecke in nauwe schoentjes kwam te staan werden de speuders weer op een zijspoor gezet.
Ik vraag me af, na zoveel jaar, wat kunnen de huidige speurders nog bereiken? Er is niets meer waar ze zeker van kunnen zijn. Behalve de manipulties van Beijer. Ze kunnen hem op zijn minst aanklagen voor obstructie van het onderzoek.

Het is niet zo vreemd dat Bouhouche die Griekse crimineel probeert neer te schieten na de poging tot doodslag op Christian Amory.
Dat hij dat deed met zijn persoonlijk wapen, geladen met hollow point munitie is logisch. Net als veel rijkswachters in die tijd, had Bouhouche meestal zijn persoonlijk wapen bij zich.
Met als reden: 'omdat het dienstwapen niet voldoende stopkracht had, oefenden ze op de schietclubs met hun persoonlijk wapen. Deze wapens hadden wel stopkracht en de hollow point kogels versterkten het effect.

792

Re: Philippe De Staerke

“Absoluut onwaar. Ik heb nooit drugs verhandeld tout court. Haemers kende ik alleen van naam, iedereen in de gangsterwereld kende die naam.”
(Philippe De Staerke in een interview in Het Nieuwsblad | 13 april 2019)

In het strafregister van Philippe de Staerke zijn verschillende drugs-gerelateerde feiten terug te vinden. 
Voornameijk met heroïne.

Philippe De Staerke had financiële belangen in enkele nachtclubs, zoals Sleepy Lagoon. Deze privé-clubs waren een thuishaven voor verscheidene misdadigers, corrupte zakenmannen en politici. Naast een aandeel in nachtclubs handelde De Staerke ook in drugs. In Brussel zijn er straten waarvan de drugsdistributie volledig in handen was van De Staerke. Bijvoorbeeld de Charleroisesteenweg die uitkomt op de Louizalaan, de plaats waar onder meer gangster Patrick Haemers een nachtclub uitbaatte in dienst van z'n vader Achille Haemers.

De blonde reus Patrick Haemers woonde er met Denise Tyack in een afgelegen villaatje. Verderop verbleef drugs-groothandelaar'dikke' Marcel Castris tot hij gearresteerd werd nadat hij bij de politie van Dilbeek aan de haal ging met de inhoud van de wapenkast. De hele Brusselse afdeling van de bende van Albert 'Bruno' Farcy, volgens rijkswachtrapporten uit die tijd de koning van de Belgisch-Franse onderwereld, werd ingerekend bij een prostituee die in de straat van vader Henri de Staerke woonde.' (Hilde Geens in Beetgenomen)



Overigens papa Henri De Staerke heeft ook een uitgebreid strafregister.
Zo werd hij in oa in 1952 veroordeeld tot 7 jaar gevangenis wegens vele diefstallen en overvallen (oa bij firma's in Anderlecht en Vorst) en in 1954 werd hij samen met zijn echtgenote veroordeeld tot 18 maanden wegens de heling van de buit van een roofoverval op een firma in Lot.

Dat bevestigde ook Léopold van Esbroeck:

"Officieel handelde hij (Henri De Staerke) in oud ijzer en andere dingen en stond hij in Brussel op de vlooienmarkt. Minder officieel was hij een heler. Hij kocht vooral juwelen en antiek die ‘van de camion waren gevallen. Hij was heel bekend in de Brusselse kleine criminaliteit. Hij kocht van gauwdieven en inbrekers. Als je iets nodig had dat moeilijk te vinden was, moest je bij hem zijn. Henri De Staerke kwam veel in de buurt van het Zuidstation, in het cafe van Giovanni in de Merodestraat, waar ik en al die andere kleine dieven en een pak goedkope prostituees rondhingen. Daar kon je gestolen cheques verkopen en je wapens en van die zaken aanschaffen, alsof je een warenhuis binnenliep voor je wekelijkse inkopen.
...
En dan begon hij verhalen te vertellen over vroeger, toen hij in het leger zat en wapens uit het depot pikte en verkocht. Bij de De Staerkes begon iedereen al vroeg aan zijn carrière te bouwen."

793

Re: Philippe De Staerke

club_le-happy-few wrote:

PDS is destijds geïnterviewd voor één of andere Bende-reportage. Stond vroeger op youtube.

Hij heeft een Johan Museeuw-achtig stemmetje en zwarte kringen / wallen rond zijn ogen.

Daarnaast ook zenuwachtig / hyperactief (een beetje à la Louis De Funès in bepaalde komische films).

Dus zeker een figuur die herkend zou kunnen worden op basis van zijn gedragingen.

Beste mensen, kijk eens naar Stefano Della Chiaie, hij had in de jaren 80 exact dat uiterlijk.


https://images.app.goo.gl/rhAm2kMp2jswxbiy8


In die periode had hij hele dikke zwarte kringen rond zijn ogen, en hij had ongeveer hetzelfde postuur als Philippe DeStaercke. En als ik mij niet vergis ook ongeveer dezelfde lengte.
Plus tel daarbij op de documentaire die je nu op Netflix kunt kijken: Nazis in the CIA.
Met andere woorden: Philippe De Staercke had toendertijd schijnbaar ook dikke zwarte kringen rond zijn ogen, en zoals ik net ze,i heeft hij hetzelfde postuur als bovengenoemde.

Re: Philippe De Staerke

Naast zijn kijk op Philippe De Staerke die de mijne niet is vind ik dit toch zeer goed opgemerkt. Dit spelletje ( lookalike, nummerplaten.....wapens opnieuw samenstellen....) werd wel degelijk gespeeld. Naar mijn bescheiden mening hebben de speurders hier veel te weinig rekening mee gehouden. Dat komt er van als je op zoek gaat naar ordinaire dieven . De Bende van Nijvel ( die niet eens bestaan heeft) dat is meer psychologische oorlogsvoering dan wat anders. Trouwens, zet op de plaats delict één schutter neer die met veel gekletter op alles wat beweegt begint te schieten en bijna niemand kijkt nog naar wat er rond gebeurd ( konijnen, lichtbak).Ik loop niet zo hoog op met Hilde Geens maar toch vind ik dat zij de beste en kortste samenvatting ooit gaf "Beetgenomen". Alhoewel ik door de Bossi het oerwoud niet meer zien ook niet slecht vond. We hadden geen speurders maar "warboelspecialisten" nodig.

795

Re: Philippe De Staerke

Nog maar eens voor alle duidelijkheid. De Staerke Philippe is nooit vrijgepleit noch vrijgesproken. Wel buiten vervolging gesteld. Wat niet wegneemt, indien er opnieuw sterke aanwijzingen of bewijzen in zijn richting kunnen aangebracht worden, dat betrokkene terug in verdenking kan gesteld worden. Dit tornt niet aan zijn vorige buiten vervolgingstelling. Dit was dus absoluut geen vrijspraak noch enige vrijpleiting.

Het lijkt hier soms wel op demagogie.

Zo zijn er demagogen die petities wensen op te starten in de zaak Dutroux. Waar alle procedures ten einde zijn gelopen en zelfs de strafuitvoeringsrechtbank beslissingen heeft genomen teneinde de invrijheidstelling te bevelen.

796

Re: Philippe De Staerke

bely wrote:

Vandaag in Humo wijst iemand uit de familie De Staerke expliciet naar Philippe De Staerke als actief lid van de Bende van Nijvel. De getuige verklaart reeds in juli 2010 een verklaring te hebben afgelegd aan de speurders. Tot op heden werd met deze verklaring weinig aangevangen. Waar heb ik dit nog gezien? Wat is er nog nodig om dit dossier De staerke van onder het stof te halen? Misschien wacht de heer Eddy Vos tot deze brave man tot inkeer komt.

Herkenbaar stramien…

HIPA wrote:

Toen men mij de wapens liet zien als getuige heb ik ten treure uitgelegd dat ze geen kolf hadden, ik sprak blijkbaar Chinees. Nu weet ik dat meestal de feiten die ze niet wilden herkennen of horen de belangrijkste zijn.

Zeker nu blijkt dat een opmerkelijke getuigenis over de aanslag op de Delhaize van Aalst jarenlang geheim werd gehouden.

Etc etc.

Maar dat was tot het Federaal Parket de zaak overnam… De - voor velen onverwachte - zoekactie bewijst dat ze nu niks meer aan het toeval overlaten.

En tijd kàn wel degelijk in het voordeel van het onderzoek spelen, nu stilaan alle personen die konden manipuleren er niet meer zijn en vooral nu de wetenschap enorme sprongen maakt inzake forensisch DNA-onderzoek en de wetgever daar ook meer en meer mogelijkheden toe voorziet.

797

Re: Philippe De Staerke

Juist ja, sinds het federaal parket over nam gaat het zoveel beter, de zaak is bijna opgelost en eerstdaags beginnen ze aan de akte van beschuldiging. Misschien halen ze met Sinterklaas het moordwapen van Aalst boven en schoppen ze de laatste rijkswachter uit de cel. Sorry he, maar meer dan 37 jaar later heb ik het recht cynisch te zijn denk ik. Wat de Staerke betreft, die schijnt niet op verkenning geweest te zijn de dag van Aalst of de dag er voor. De getuigenis van Yvette blijkt een getuigenis onder dwang te zijn geweest. Yvette werd opgesloten en men dreigde haar kind af te nemen. Zo vertelde zij dit jaar aan een vriend.

Ik weet het niet, ik was er niet bij. Ik weet trouwens niet meer wat ik nog moet geloven. Het enige dat ik nog weet is dat we ontelbare keren beetgenomen zijn. En dat er bij justitie veel mensen zijn die op staande voet ontslagen zouden moeten worden.

Re: Philippe De Staerke

Inderdaad. Volledig met je eens fenix. Ik zie evenmin enige vooruitgang in het onderzoek sinds het federaal parket ten tonele is verschenen. Zelf weet ik ook niet meer goed WAT ik moet geloven. Maar ik heb nog altijd het gevoel dat het onderzoek belemmerd wordt.

Re: Philippe De Staerke

Nu de piste van racket weer opduikt... komen ze ineens weer af met een wapen. Aandacht afleiden van de waarheid?

Re: Philippe De Staerke

Natuurlijk wordt het onderzoek nog steeds belemmerd anders zou de druk niet zo groot zijn om de boeken dicht te doen. Eerlijk, wie heeft daar belang bij? De documentaire die dan mag uitgezonden worden enz? De nabestaanden in ieder geval niet. Als de wetenschap het kan mogen ze de wetenschap nu onmiddellijk toevoegen, waarom zou dat niet samen kunnen gaan. Wetenschappers achteraf hebben geen enkel dwangmiddel en kunnen ook geen bijkomende wetenschappelijke onderzoeksdaden vragen. Wat verdwenen is, kunnen ze ook niet terug toveren ...

Ik geloof niet meer in veroordelingen van daders, daarvoor zijn er om te beginnen veel te veel fouten gemaakt, zoals het verspreiden van pv's. De daders en medeplichtigen kunnen niet anders dan dankbaar zijn voor zo veel goodwill. De schandpaal, eerherstel en erkenning dat is toch het minste waar we recht op hebben, niet alleen de nabestaanden en overlevers maar al wie geciteerd werd als mogelijke dader en onschuldig is voor wat betreft de Bende van Nijvel. Die worden nog al dikwijls eens vergeten.