1

Topic: Alexander Mertens

Alexander Mertens was een wapenhandelaar uit Jette. Hij werd onder meer verdacht van een moordaanslag in 1980 op een diplomaat van de ambassade van Congo-Brazzaville, wapendiefstal en wapensmokkel, onder andere voor ETA, en bij hem thuis werd ooit een wapenarsenaal gevonden. Hij was ook de eigenaar van de schietclub "Club 109" in Jette (Edouard Faesstraat 109). In 1989 was er een ontploffing en een brand in die schietclub, daarbij kwamen 12 mensen om het leven. Het was de zoon van Alexander Mertens die op dat moment de uitbater van de schietclub was.

Hieronder een aantal artikels uit het leven van Alexander Mertens:

Zeven jaar oude moordpoging te Molenbeek opgehelderd

De BOB te Brussel heeft de moordpoging opgehelderd die op 29 januari 1980 werd gepleegd op Emmanuel Ayessa, lid van de ambassade van de republiek Congo-Brazzaville, gevestigd aan de Carl Réquettestraat te Sint-Jans-Molenbeek.

De moordpoging werd uitgevoerd door twee personen die optraden in het kader van een wapentrafiek o.m. voor de ETA. Het zijn de 56-jarige Daniel André, ingeschreven Bondgenotenstraat te Vorst, en de 54-jarige Alexander Mertens, ingeschreven Charlierlaan te Jette.

Op 29 januari 1980 kwam Emmanuel Ayessa omstreeks 8u15 met zijn kinderen aan in de Carl Réquettestraat, om hen naar de gemeentelijke lagere school te brengen. Plots werd er herhaaldelijk in zijn richting geschoten. Alhoewel gewond aan het hoofd, zette Ayessa samen met een straatveger de achtervolging op de daders in. Een van hen draaide zich om en vuurde opnieuw, zonder evenwel iemand te treffen. Toen riep de man met het wapen dat het om een politieke aanslag ging en dat Ayessa voor zijn vrouw en kinderen moest vrezen.

De BOB wist nu, ruim zeven jaar na de feiten, de dader en zijn medeplichtige in te rekenen. Daniël André die als tipgever optrad, had Alexander Mertens de opdracht voor de moord gegeven. André legde bekentenissen af, maar Mertens weigert wat dan ook toe te geven, al werd hij formeel door het slachtoffer herkend. Beide mannen werden door de Brusselse onderzoeksrechter te Brussel onder aanhoudingsmandaat geplaatst.

Bron: Gazet van Antwerpen | 16 juni 1987

Wapenarsenaal in woning te Jette

In de woonplaats van de 55-jarige wapenhandelaar Alexander Mertens, ingeschreven Firmin Lecharlierlaan 54 te Jette, heeft de BOB dinsdag en woensdag talrijke vuurwapens gevonden. De meeste daarvan waren afkomstig van diefstallen.

Mertens werd weken geleden samen met Daniel André aangehouden wegens moordpoging in januari 1980 op Emmanuel Ayessa, diplomaat van Congo-Brazzaville te Brussel.

Het gevonden arsenaal omvat in de eerste plaats 150 pistolen kaliber 9mm CZ van Tsjechoslowaakse makelij, telkens voorzien van een lader. In 1983 verdween een aanzienlijk aantal pistolen uit een opslagplaats van de douane.

Een groot deel ervan werd blijkbaar geleverd aan de Baskische ETA terwijl het resterende deel in het bezit van Mertens bleef. Deze werd in 1983 in verband met het verdwijnen van wapens langdurig ondervraagd, maar bij gebrek aan bewijzen weer vrijgelaten.

Eveneens werden in de woning van Mertens vijf mitrailleurpistolen samen met 5.000 patronen kaliber 9mm, van het type Parabellum aangetroffen. In een bak en ondergedompeld in olie vonden de BOB’ers twee aanvalsgeweren M1 van het type dat de Amerikaanse soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikten.

Twee mitrailleur-pistolen MAT 49, waarvan telkens de nummers waren weg geslepen, en een raket met de nodige gebruiksinstructies behoren eveneens tot het arsenaal. Hetzelfde soort raket werd vroeger aangetroffen in een opslagplaats van de ETA op Frans grondgebied.

Bron: Gazet van Antwerpen | 7 augustus 1987

Beschuldigden wapensmokkel ontkennen betrokkenheid

Voor de Correctionele Rechtbank van Brussel werd donderdag het proces voortgezet over het wapentransport voor de militaire tak van de Baskische terreurbeweging ETA. In deze zaak staan 13 personen terecht.

De zitting was gewijd aan het verhoor van de beschuldigden en aan het eerste deel van het rekwisitoor van de openbare aanklager, mevrouw Pensis.

Ook nu verklaarden de beschuldigden niet op de hoogte te zijn geweest van de onregelmatigheden die werden gepleegd, anderzijds bestempelden ze hun aandeel telkens als onbelangrijk. Zo verklaarde een Brussels wapenhandelaar bij wie een deel van de wapens die officieel bestemd waren voor Malawi (Oman), maar die in feite in Biarritz terechtkwamen, niets van de handel te hebben geweten. De chef van een springstoffenbedrijf beweerde de werkelijke bestemming van de goederen die hij leverde niet te kennen. De vervoerders van hun kant zeggen niet te hebben geweten wat in de kisten zat die ze vervoerden.

De beschuldigingen hebben betrekking op de vervalsing van talrijke documenten, onder meer van de dedouaneringsdocumenten en bestemmingscertificaten. De beschuldigden geven toe dat onregelmatigheden werden begaan, maar niemand erkent eraan deelgenomen te hebben.

Openbare aanklager mevrouw Pensis kondigde aan dat vier beschuldigden, van wie er twee op de zitting aanwezig zijn, niet zullen vervolgd worden omdat de hen ten laste gelegde feiten verjaard zijn. Het betreft een Brit, een Duister (beiden lieten verstek gaan) en twee Belgen.

De openbare aanklager vroeg anderzijds dat de zaak tegen de 55-jarige wapenhandelaar Alexander Mertens zou beschouwd worden als losstaand van de zaak van de twee anderen, omdat tegen hem ook een procedure loopt in het kader van een ander dossier. Voor de 43-jarige Jacques Berton, die een deel van de goederen heeft geleverd, vraagt zij een gevangenisstraf en een boete. Voor de 45-jarige Josée Desmet die als “strovrouw” heeft opgetreden en passief aan de handel heeft deelgenomen voor een commissieloon, wordt een gevangenisstraf met uitstel gevraagd.

Bron: Gazet van Antwerpen | 3 juni 1988

Openbare aanklager eist strenge straffen voor wapensmokkel

De Brusselse correctionele rechtbank, voorgezeten door mevrouw Berlémont, heeft woensdag de zaak van de wapenhandel afgerond. Dertien beklaagden staan er terecht. De uitspraak volgt op 29 juni. Sommige wapens waarover sprake tijdens dit proces waren theoretisch bestemd voor Malawi en Oman. Zij zijn uiteindelijk terechtgekomen bij de militaire afdeling van de Baskische terreurgroep ETA.

Op de zitting woensdag kwamen de laatste pleidooien van de verdediging aan de beurt, evenals het requisitoir tegen hoofdbeklaagde Nicolas Naegelin, een 47-jarige Luxemburger die verstek laat en tegen wie een strenge straf werd gevorderd.

De openbare aanklager herhaalde eveneens haar requisitoir tegen een beklaagde die voordien nooit op de zittingen was verschenen, maar die woensdagmorgen zijn zaak was komen toelichten. Het betreft een vrachtwagenchauffeur die in Antwerpen twee kisten met wapens heeft opgeladen en die, op vraag van zijn baas, deze kisten bij een wapenhandelaar in Jette, Alexander Mertens, heeft gedeponeerd. Mertens wordt in deze zaak eveneens vervolgd maar vermoedelijk zal zijn zaak van dit dossier losgemaakt worden omdat tegen hem ook nog een andere procedure loopt. Voor de rechtbank heeft de vrachtwagenchauffeur verklaard dat hij gehandeld heeft op last van zijn baas en dat het de eerste keer was dat hij wapens vervoerd had.

Bron: Gazet van Antwerpen | 9 Juni 1988

Huiszoekingen in het Brusselse

De wapens (waaronder riot guns) en munitie die door de gerechtelijke instanties uit de schietstand in Jette werden meegenomen, hebben het gerecht onmiddellijk doen ingrijpen. In opdracht van de Brusselse onderzoeksrechter Pignolet werden dinsdag in en omheen Brussel een viertal huiszoekingen verricht. Die werden uitgevoerd bij personen die uitstaans hebben met de schietstand “Club 109” in Jette waar zondagnamiddag 12 mensen om het leven kwamen.

Naar alle waarschijnlijkheid hielden de huiszoekingen verband met het verleden van Alexander Mertens, de Jettenaar die gedurende ruime tijd de schietstand in Jette uitbaatte en verdacht werd van wapensmokkel. De man werd echter nooit veroordeeld en liet de schietstand over aan zijn zoon.

Nu zou er een huiszoeking zijn verricht in de woning van P.M. (47) (*) die samen met zijn vrouw omkwam bij de explosie. Naar verluidt werden daarbij wapens en documenten in beslag genomen.

Bron: Gazet van Antwerpen | 6 December 1989

(*) Naam zelf afgekort.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

2

Re: Alexander Mertens

Ben wrote:

Alexander Mertens was een wapenhandelaar uit Jette.

Voor de mensen die zich afvragen of hij Madani Bouhouche kende? Ja, hoor:

Vader van omgekomen exploitant kende Madani Bouhouche

Na de ramp in de schietstand “Club 109” te Jette was de verslagenheid groot. In Brusselse ziekenhuizen verblijven nog diverse gewonden.

Naar alle waarschijnlijkheid zullen de 12 slachtoffers individueel begraven worden. Het onderzoek naar de oorzaak van de ramp zal volgens ingewijden nog een hele tijd duren. Het vastleggen van de verantwoordelijkheid is immers lang niet gemakkelijk.

“Club 109” werd tien jaar lang uitgebaat door de Jettenaar Alexander Mertens. Hij liet de schietstand korte tijd geleden over aan zijn zoon Paul nadat hij moeilijkheden kreeg met het gerecht. Die zoon en zijn vrouw kwamen zondag om tijdens de explosie en hun zoontje liep zware verwondingen op.

Alexander Mertens werd verdacht van wapenverkoop aan de Baskische verzetsgroepering ETA en van een aanslag op een diplomaat uit Kongo-Brazzaville. Er werden in een geheime bergplaats in zijn wapenwinkel sporen van wapensmokkel gevonden, vooral naar schuilplaatsen van het ETA. Er werd daarbij gebruik gemaakt van valse documenten.

Tijdens het daarop volgend proces ontkende Alexander Mertens echter alle schuld. Ten slotte werd hij ook niet veroordeeld.

Tot de twee- tot driehonderd leden van de “Club 109” behoorde ook ex-rijkswachter Madani Bouhouche, die bijna drie jaar in voorhechtenis zat op beschuldiging van moord op FN-directeur Juan Mendez. In Jette baatte Bouhouche ook een wapenhandel uit. Alexander Mertens en Madani Bouhouche kenden mekaar.

Bron: Gazet van Antwerpen | 5 december 1989

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

3

Re: Alexander Mertens

Zijn naam kwam blijkbaar al eens voor op dit forum:

(...) Het onderzoek brengt het verdachte tweetal [Alexander Mertens en Daniel André] eveneens in verband met mislukte aanslagen op de wapenhandelaars Sylvain Vanderperren (27 augustus 1979) en Jean-Pierre Biesemans (22 juli 1980), Biesemans is voorzitter van de Ganshoren Shooting Club, Vanderperren is één van de medewerkers van het eerste uur van het bij wapenhandelaars en -sportbeoefenaars zeer gewaardeerde blad AMI.

Zie hier voor de volledige tekst » Forum

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Alexander Mertens

Meer info over deze ramp + enkele foto's (met bekende politici) » gisterennogvandaag.com

5

Re: Alexander Mertens

Verdachte vuurwapens ontdekt bij handelaar te Jette

Bij wapenhandelaar Alexander Mertens uit Jette werden tijdens en huiszoeking 38 pistolen en revolvers van verschillende makelij en herkomst teruggevonden. Deze wapens waren verborgen onder de dubbele bodem van gereedschapskisten. Alexander Mertens kwam een paar maanden geleden in opspraak in verband met pogingen tot doodslag die in januari 1980 gepleegd werden op de eerste secretaris van de ambassade van Congo-Brazaville te Brussel, Emmanuel Ayessa, en in juli 1980 op wapenhandelaar Jan Biesemans uit Ganshoren.

Bron: Gazet van Antwerpen | 17 December 1987

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

6

Re: Alexander Mertens

Op 8 november 1985 heeft het parket van Brussel een twee jaar durend onderzoek naar internationale wapensmokkel afgerond. Het is de smokkel waarbij ook Alexander Mertens betrokken was.

Wapentrafiek vanuit Brussel

Het parket en de generale staf van de rijkswacht zwijgen in alle talen over de wapensmokkellijn vanuit Brussel, die na ruim twee jaar intensief speuren door de BOB van de hoofdstaf werd opgerold. Het enige dat de gerechtelijke diensten kwijt wilden was dat momenteel niemand in verband met deze zaak in de gevangenis zit.

Het staat alleszins vast dat het een illegale wapenhandel betreft met vertakkingen over bijna de hele wereld en waarbij verscheidene tientallen personen, waaronder Belgen, zijn betrokken. Ook ambassades speelden een rol, evenals een twintigtal bedrijven in België, Frankrijk, Spanje, Zwitserland, Luxemburg en Groot-Brittanië.

Bij het financieren van de trafiek waren meer dan één Belgische bank betrokken, maar zij zouden zelf het slachtoffer zijn van de uitgekookte wapensmokkelaars. De Belgische Vereniging van Banken heeft gisteren al fel geprotesteerd. Ze wijst erop "dat de rol van de bank er o.a. in bestaat de door de cliënten gevraagde financiële middelen ter beschikking te stellen met inachtneming van alle toepasselijke wettelijke en reglementaire beschikkingen".

Wie het brein of de leider is van het illegale wapennet, is door de gerechtelijke diensten geweten. Op last van het parket te Brussel mocht daarover gisteren echter niets meegedeeld worden aan de pers.

Het onderzoek in deze wapensmokkel startte begin 1983, toen politiemannen tijdens een routinecontrole bij een wapenhandelaar te Jette lege kisten aantroffen die duidelijk gebruikt waren voor het transport van oorlogstuig. De BOB pluisde daarop de boekhouding van de wapenhandelaar uit en ontdekte dat vanuit de zaak te Jette wapens werden gesmokkeld naar de Baskische afscheidingsbeweging ETA en het IRA, het Iers ondergronds leger.

De boekhouding toonde bovendien aan dat de Jetse wapenhandelaar veel meer contacten onderhield met collega's, bedrijven en banken in binnen- en buitenland, dan van hem mocht worden verwacht. Die buitenlandse contacten situeerden zich in Spanje, Frankrijk, Zwitserland, Luxemburg en Groot-Brittanië. Meteen werd de justitie van deze landen bij het onderzoek ingeschakeld.

Kronkelig spoor

Na verloop van tijd kwamen de resultaten van de onderzoek te Brussel toe, o.a. dat in Spaans Baskenland een politieman door het ETA was vermoord met een uit België gesmokkeld wapen. Uit de gegevens konden de speurders zich bovendien een beeld vormen van hoe de wapentrafiek in mekaar stak.

Hoewel ook wapens van Belgisch fabrikaat naar het buitenland zijn verscheept, werden de meeste oorlogswapens volledig officieel in ons land ingevoerd.

Het grootste deel van de waar bestond uit Tsjechische pistolen, Britse machinegeweren en wapens van Pakistaans fabrikaat.

Eens in ons land gearriveerd ging de lading vaak "opzettelijk verloren" door o.a. personen om te kopen, of werden de kisten leeggeroofd. Allerlei criminele methoden werden daarna gebruikt om de wapentrafiek draaiende te houden: valse vergunningen, valse identificatiepapieren, vervalste namen van ondernemingen, internationale koeriers en ingewikkelde boekhoudingen transacties via tal van landen om het spoor zo kronkelig mogelijk te maken. Ook ambassades waren erbij betrokken. Ze misbruikten de onschendbaarheid van hun bagage om de wapens naar elders te versassen.

ETA

Het onderzoek heeft uitgewezen dat de voornaamste afnemer van de smokkelwaar de ETA in het Baskenland was. Maar ook andere terreurorganisaties en opstandige bewegingen behoorden tot het cliënteel, evenals dictatoriale regeringen en enkele Afrikaanse en Arabische landen.

Zo werd in een van de gevallen vanuit Brussel volgende zending naar Afrika verscheept: twee kisten met 64 mitrailleurs MAT 69, 500 G3-geweren, een half miljoen 7.62 munitie, 100 anti-pantserwapens, 2.000 raketten, 1.000 geweergranaten, 500 andere geweergranaten van het type ARP 40BT, drie kisten met 25 stuks antitankmunitie kaliber 83 mm, 67 kisten met 400 raketten en ten slotte 150 9mm-pistolen van Tsjechische makelij.

Het onderzoek in deze zaak is rond, maar er is momenteel niemand aangehouden. In de voorbije maanden waren er wel enkele arrestaties, o.a. van een douanier van Thurn en Taxis, maar de betrokken personen zijn inmiddels in voorlopige vrijheid gesteld.

Op een parking aan de Termolenhoflaan te Zellik trof donderdag de politie van Asse een bestelwagen aan zonder nummerplaten. In het voertuig lagen een Amerikaans oorlogsgeweer, een karabijn, twee pistolen en een grote hoeveelheid munitie. Het is niet uitgemaakt of deze vondst verband houdt met de zopas opgerolde trafiek of met een andere wapensmokkelzaak. (*)

Bron: Gazet van Antwerpen | 9 November 1985

(*) Meer informatie over de vondst in die bestelwagen vind je hier » Forum

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

7

Re: Alexander Mertens

Het Brusselse parket maakte van het onderzoek naar de smokkel voor de ETA voor het eerst gewag in november 1985. De term ‘arsenaal’ was overigens niet overdreven: de zogenaamde ‘bende van Mertens en Naegelin’ beschikte over de medewerking van een twintigtal bedrijven in Luxemburg, Zwitserland, Spanje, Frankrijk, Duitsland en België en kreeg de medewerking van niet minder dan veertig personen. (...)

Het was de Brusselse BOB die in 1987 Mertens inrekende. Dat gebeurde na een huiszoeking waarbij in een geheime bergplaats sporen van de wapensmokkel ontdekt werden. De wapens, zo bleek later, waren deels afkomstig uit toenmalig Tsjecho-Slowakije en bereikten via een omweg langs Pakistan en het Verenigd Koninkrijk de stad Biarritz. Daar werden de wapens aan de ETA overhandigd. Zijdelings was in deze affaire overigens ook een rijkswachter betrokken.

Lees hier het hele artikel » Nieuws

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Alexander Mertens

Ik herinner me die zaak (brand). Zeer bijzonder en het werd nooit helemaal uitgeklaard.

De meest waarschijnlijke verklaring zou geweest zijn dat bij gebrek aan onderhoud en goeie ventilatie kruitresten in de acoustische isolatie en aanwezig stof in de lucht vuur gevat hebben na een schot en dat daarna een enorm hete vuurbal en schokgolf door de ruimte raasde gedurende niet meer dan 3 seconden. Er stond nog één schutter op de stand waar alles begon, de andere slachtoffers vielen in de cafetaria die er onmiddellijk achter gelegen was. De slachtoffers hadden geen schijn van kans, wie niet verbrand was stikte omdat alle zuurstof weg was en de enige trap weg uit de kelderverdieping was versperd door mensen die trachtten weg te raken.

Op dat moment was Mertens jr. zaakvoerder want zijn pa - die uiteindelijk nooit veroordeeld werd voor de wapenhistorie - vreesde dat hij alles ging kwijtraken. Hij stond in de bar en was bij de dodelijke slachtoffers, ik dacht dat zijn jonge zoon zwaar gewond raakte. Als gevolg van dat geval werd het onderhoud verstrengd en uiteindelijk sloten ook veel clubs de deuren.

Deze stand lag in de Faesstraat en had een schietbaan van 25 meter. Maar zowel Bouhouche (die in Jette woonde) als Bultot gingen regelmatig naar een andere stand, 2 straten verder. Daar was een baan van 50 meter. In de teruggevonden prullen te la Houssière zat een element (reclamesticker) dat verwees naar een garage vlak in de buurt.

9

Re: Alexander Mertens

Drama in schietkelder

Bij een explosie in de schietkelder van de Brusselse schietvereniging Club 109 zijn gistermiddag twaalf leden op slag gedood. Van de overige vijf aanwezigen werden er twee zwaar gewond naar een brandwondencentrum overgebracht. Onder de omgekomen slachtoffers zijn de 32-jarige uitbater van de schietbanen en zijn vrouw; hun twee kinderen raakten gewond.

Over de oorzaak van de ontploffing heerste gisteravond nog onduidelijkheid. Mogelijk heeft een kogel zich in het geluiddempende materiaal van een wand geboord die onmiddellijk vlam vatte. "Het was alsof onze longen dichtklapten", aldus een geëmotioneerde overlevende. "Club 109", die twee jaar geleden in het nieuws kwam nadat de politie een compleet wapenarsenaal in het pand had gevonden, was juist een jaar geleden heropend na een dure verbouwing in verband met veiligheidsmaatregelen. Volgens burgemeester Jean-Louis Thys werd de club, die in een kelder van een bedrijfsgebouw is gevestigd en meer dan

200 leden telt, regelmatig grondig gecontroleerd. Op het moment van de explosie was volgens de vader van de uitbater slechts één schutter met een zwaar kaliber pistool op de baan. De onheilsvonk veranderde de schietbaan en de bijbehorende bar binnen enkele seconden in een meer dan duizend graden hete hel. Bovendien kwamen als gevolg van brandend isolatieschuim giftige dampen vrij. Drie jaar geleden vond op 300 meter van Club 109 eenzelfde soort ongeluk plaats. Daarbij vielen twee doden.

Hartverscheurende taferelen speelden zich af in de garage naast de club, waar de slachtoffers aanvankelijk waren opgebaard. In het ziekenhuis, waar de doden later heen werden gebracht, kwam premier Martens zijn leedwezen betuigen.

Bron: De Telegraaf | 4 december 1989

Voorschriften op schietbaan overtreden

De oorzaak van het rampzalige ongeluk op de schietbaan van "Club 109" In de Brusselse gemeente Jette, waarbij zondag 12 omkwamen, is te wijten aan een reeks onregelmatigheden. Geheel in strijd met de voorschriften werd met een zeer zwaar kaliber geweer geschoten. Een afgeketste kogel heeft de isolatiewand geraakt.

Door de vonk die vrijkwam vatte het daarin aanwezige kruit en isolatiemateriaal vlam. Dat leidde tot een extreem hoge temperatuur die een reusachtige vuurbal tot gevolg had. De brand bracht giftige rook met zich mee. Vrijwel alle slachtoffers zijn gestikt. Bij het onderzoek naar de oorzaak heeft de rijkswacht in een geheime bergplaats een grote hoeveelheid oorlogsmunitie gevonden. Het gaat om munitie waarmee alleen onder militair toezicht mag worden geschoten.

Bron: Algemeen Dagblad | 5 december 1989

Re: Alexander Mertens

Wat ik 'on the grapevine' (ben zelf schutter) steeds gehoord heb maar niet weet of het klopt of niet is dat er die bewuste dag met een militair zwaar kaliber wapen een API-T (Armour Piercing Incendiary Tracer) patroon afgevuurd werd op een doel dat volgens één versie een motorblok was (onwaarschijnlijk denk ik, hoe zouden ze dat de trap af gekregen hebben) of een dik stalen doel. Ze wouden kijken of die erdoorheen zou gaan of niet. Nodeloos om zeggen: zeer illegale munitie voor civiel gebruik. Die zou in een regen van gloeiendhete/brandende fragmenten uiteen gespat zijn bij het raken van dat doel en prompt de hele zijwand-isolatie in de fik doen vliegen hebben. Van het één kwam dan bliksemsnel het andere....