Topic: Zellik: 8 november 1985

‘Bende van Nijvel’? – Gangsterarsenaal in bestelauto te Zellik

Na een naamloos telefoontje (*) heeft de politie van Asse op een parkeerterrein aan de Ter Molenhoflaan te Zellik een verdachte bestelauto zonder nummerplaten aangetroffen [Google Maps]. (**)

In de bestelauto ontdekte men allerlei inbrekersmateriaal, schroevendraaiers, zaklampen, handschoenen, koevoeten en verder ook een Amerikaans gevechtsgeweer met plooibare kolf, een karabijn .22 Long Rifle, twee revolvers en een paar handboeien. Ook een grote hoeveelheid munitie werd ontdekt.

Men vermoedt dan ook dat het hier gaat om de bergplaats van een bende gangsters. Het onderzoek werd verder in handen gegeven van de Groep Repressie Banditisme van de gerechtelijke politie Brussel. Die zal nagaan of sommige van deze wapens misschien werden gebruikt bij overvallen van de zogenaamde ‘Bende van Nijvel’. (**) Dat is werk voor deskundigen, dat heel wat tijd vraagt.

Bron: Het Laatste Nieuws | 9 november 1985

(*) Het telefoontje was anoniem. Was het de bedoeling dat dit arsenaal gevonden werd?

(**) Er staat in het artikel geen datum maar vermoedelijk werd deze bestelauto op 8 november 1985 ontdekt, één dag voor de feiten in Aalst. Naar alle waarschijnlijkheid ging het dus niet om wapens van de Bende van Nijvel. Temeer dat een deel van het wapenarsenaal van de bende in november 1986 in Ronquières uit het kanaal werd opgevist en de andere bendewapens (riot guns, 9mm machinepistool) in Aalst gebruikt werden.

2

Re: Zellik: 8 november 1985

Op een parkeerterrein in een bestelwagen zonder nummerplaten. Als een bestelwagen of eender welke wagen op openbaar terrein geplaatst wordt zonder nummerplaten, dan zal het niet lang duren eer de politie die wielklemmen geeft en/of weg laat slepen. Een echt goed idee om dit als "bergplaats" te hebben lijkt het me niet.

Non semper ea sunt quae videntur

3

Re: Zellik: 8 november 1985

Je moet dat natuurlijk in de tijdsgeest van toen zien.

4

Re: Zellik: 8 november 1985

Zeven jaar later, op 6 november 1992, vermoordt Guy Oste twee politieagenten op de parking van de Colruyt in Aalst. Oste was van Zellik.

En vier jaar eerder, op 29 november 1988, eveneens in Zellik, vermoordde Johnny Mottry politieman Luc de Lauw.

5

Re: Zellik: 8 november 1985

(...) Op een parking aan de Termolenhoflaan te Zellik trof donderdag de politie van Asse een bestelwagen aan zonder nummerplaten. In het voertuig lagen een Amerikaans oorlogsgeweer, een karabijn, twee pistolen en een grote hoeveelheid munitie. Het is niet uitgemaakt of deze vondst verband houdt met de zopas opgerolde trafiek (1) of met een andere wapensmokkelzaak.

Bron: Gazet van Antwerpen | 9 November 1985

(1) Meer info over deze wapentrafiek vind je hier » Forum

Het is trouwens wel opvallend dat op de avond van deze vondst Jean Bultot belt naar een kennis met de vraag om dringend een wapen voor hem te zoeken.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube