Re: Televisie: Panorama over de Bende van Nijvel

Hoe zit het nu met de, naar het schijnt, gekende ‘reus’ (van de Bende van Nijvel) waarover aan het einde van de Panorama-reportage uit 1995 wordt gesproken? Wie was het? (zie » YouTube het gesproken Frans van onder anderen Francine Lyna, François Dossogne en Jean Bultot is hier wel vertaald naar het Nederlands).

Francis Dossogne, zucht.

42

Re: Televisie: Panorama over de Bende van Nijvel

Dirk Barrez wilt tot op heden niet zeggen wie die reus is waar op het einde van de reportage naar wordt verwezen. Ook toen het tweede deel werd uitgezonden - in november 1995 - weigerde hij de naam van die man te noemen:

Panorama lost vragen niet op

De reus van de Bende van Nijvel leeft nog en loopt in België al die jaren nog altijd ongestoord op vrije voeten. Enkele speurders weten wie hij is, maar hun verzoek om hem in de val te lokken werd steeds afgewezen.

De slotwoorden van het tweede deel van de Panorama-uitzending over de Bende van Nijvel zullen bij de kijkers nog lang nazinderen. Wie de reus is werd er niet bijverteld, en ook de maker van het programma, journalist Dirk Barrez, wou er geen woord over kwijt toen hij ons gisteren de kans gaf de uitzending vooraf te bekijken. Alleen voegde hij eraan toe dat het gegeven hem door nog twee andere, van mekaar onafhankelijke onderzoekers was bevestigd. (...)

Bron: Gazet van Antwerpen | 10 November 1995

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

43

Re: Televisie: Panorama over de Bende van Nijvel

Als 1 van die speurders Eddy Vos is, dan weten we in ieder geval dat de reus gekend is omdat Vos specifiek aangaf dat de reus 2,02 meter is ...

44

Re: Televisie: Panorama over de Bende van Nijvel

Het was Gérard Bihay die het verhaal van de Reus van een vrouw gehoord heeft. Bihay heeft het later nog eens verteld in een Franstalige tv-reportage zonder de naam van de rijkswachter te willen vernoemen wegens anders schending van onderzoek. Maar blijkbaar was die getuigenis dus 'waanzinnig'. Een verhaaltje voor de vuilbak dus:

"Reus van bende mocht niet worden opgepakt"

"De reus van de bende is nog steeds op vrije voeten. En hij is gekend. Een getuige heeft de reus van de bende herkend. Die man is betrokken bij zeventien van de 28 bendemoorden. We hebben dit nooit mogen onderzoeken." Met deze onthutsende en zeer verontrustende verklaring beëindigde gisteren het BRTN-programma Panorama een documentaire over de bende van Nijvel. Gisteravond reageerden prompt enkele onderzoekers en leden van de parlementaire bendecommissie: "Voor zover ons bekend is die zaak wel degelijk onderzocht maar is het spoor op niks uitgelopen. Onder andere omdat de getuige in kwestie niks wil verklaren."

Begin van het getuigenverhaal: een rijkswachter in Waver hoort vertellen dat een vrouw de reus van de bende herkend heeft. De reus zou een andere rijkswachter zijn.

Drie rijkswachters van het district Waver die in het bendedossier gewerkt hebben, worden verscheidene keren ondervraagd door de bendecommissie in 1989. Met geen woord reppen ze over de mysterieuze getuige. Als de commissie haar werkzaamheden afgesloten heeft, neemt één van de rijkswachters contact op met de commissievoorzitter André Bourgeois. In het bijzijn van nog andere personen ontvangt Bourgeois, op dat ogenblik geen commissievoorzitter meer, toch de rijkswachter. De man vertelt dat hij heeft horen zeggen dat een vrouw de reus herkend heeft. Volgens de rijkswachter is de vrouw meerdere keren ondervraagd maar heeft ze telkens gezegd, "Al word ik duizend keer ondervraagd, ik zeg niks."

Naar verluidt heeft Bourgeois de man de raad gegeven alles op papier te zetten en hem die brief te bezorgen. Die brief zit momenteel in het archief van de Kamer en kan enkel worden ingekeken als men toestemming heeft van het bestuur van de Kamer. Een kopie ging naar onderzoeksrechter Lacroix die in Charleroi aan het bendedossier werkte. Lacroix stuurde opnieuw enkele mannen uit die echter onverrichterzake terugkeerden. Het spoor liep dood en werd «waanzinnig» genoemd.

Volgens enkele onderzoekers nu, zijn echter onvoldoende inspanningen geleverd en is deze piste doelbewust tegengehouden.

Wie ook gelijk heeft, een deel van het slot van de Panorama-documentaire kan niet juister: de reus van de bende is nog steeds op vrije voeten.

Minister van justitie De Clerck van zijn kant, heeft gisteren aan de Kamer van volksvertegenwoordigers gezegd dat hij zijn positief injunctierecht niet zal gebruiken om het onderzoek opnieuw te openen. CVP-er Luc Willems had daarom gevraagd. De Clerck antwoordde dat het onderzoek nooit is stilgelegd en nog altijd wordt verdergezet. Maandag zal minister De Clerck praten met de advocaten van de burgerlijke partijen.

Bron: Het Belang van Limburg | 10 November 1995

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Televisie: Panorama over de Bende van Nijvel

Ben wrote:

De reus van de bende is nog steeds op vrije voeten. En hij is gekend. Een getuige heeft de reus van de bende herkend. Die man is betrokken bij zeventien van de 28 bendemoorden

17 uit 28 omdat 11 moorden aan The Killer worden toe geschreven, of omdat deze bewuste Reus niet bij alle feiten aanwezig was?