41

Re: Gladio België

Als er een stay behind netwerk bestond tegen het communisme. Dan moeten geheime diensten van de USSR dit toch ook opgevolgd hebben?
Als er 3 lagen waren:

  • opdrachtgevers

  • middenkader / bemiddelaars tussen opdrachtgevers en uitvoerders

  • uitvoerders

Waarom zouden geheime diensten het middenkader van Bende dan niet hebben aangesproken? Er bestond een prachtige structuur, ze hoefden enkel maar een nieuwe opdrachtgever te worden. En de uitvoerders? Meeste extreem-rechtse rakkers. Maar zij kenden opdrachtgevers niet, of werden misleid door de tussenpersonen. USSR geheime diensten konden eenvoudig een exteemrechtse structuur recupereren voor terrorisme. Met als doel, politieke chantage. Politiekers, pak al die stay behind en anti USSR genootschapjes maar aan, of er volgen nog aanslagen.

42

Re: Gladio België

Inderdaad, want er werden ook redelijk wat "spionnen" van de USSR geschaduwd. Of het spionnen waren is nog maar de vraag, volgens mij waren dit afrekeningen van mensen die teveel wisten. Ik kan ook verkeerd zijn natuurlijk maar het lijkt mij dan sterk dat de USSR hier niet op heeft gereageerd door bepaalde represailles te plegen.

43

Re: Gladio België

Ah, Diane. eindelijk iemand die probeert na te denken. Zet nu jou visie eens uiteen. Ik wil eens iets anders horen dan verschillende versies en details van Vermassen. The usual suspect in het koningshuis en hogere politiek en gerecht in Belgie.

44

Re: Gladio België

LEO wrote:

En over buitenlandse betrokkenheid mag zeker niets gezegd, geschreven of gezocht worden?

Toch wel Leo.

"De verrassing kwam niet van de liberalen die de 'demagogie' van minister Coëme met geweld aan de kaak stelden. Noch socialisten die pleitten voor transparantie. Noch van de "Groenen" die democratische controle claimen. Evenmin Hugo Coveliers (VU) die schandaal zocht. Nee, de verrassing - de eerste - kwam van Melchior Wathelet, die onthulde dat de Staatsveiligheid in de jaren vijftig wapenopslagplaatsen in het land had aangelegd, dat er per ongeluk twee waren ontdekt en dat de andere zeer snel waren ontmanteld. Melchior Wathelet onthulde ook dat de Engelsen en Amerikanen tegelijkertijd het hoofd van de Staatsveiligheid en zijn agenten... een ware schat aan gouden munten ter beschikking stelden. Het zou worden gebruikt om geld te verdienen met de ontsnapping van Belgische persoonlijkheden in het geval van invasie van België. Momenteel, legt de minister van Justitie uit, is er een reserve van ongeveer 2,5 à 3 miljoen frank bij de Sûreté, zonder dat de exacte herkomst van deze gouden munten kan worden achterhaald."

(Aangezien er toen geen invasie gekomen is ... euh ... waar is al dat geld naar toe?)

Kunnen we dit koppelen aan een uitspraak van Freddy Troch?

‘Had ik die wapens van de Bende maar nooit gevonden'

Zal nog eens eindigen met een songtekst » muzikum.eu

45

Re: Gladio België

Volgens André Moyen waren er in België zes wapendepots van Gladio:

  • Twee zijn onder beton terecht gekomen.

  • Twee zijn toevallig ontdekt.

  • Over de laatste twee wordt niet gesproken in onderstaand artikel. Ik vermoed dat het Belgisch leger ze zelf heeft opgeruimd.

Daarnaast had ook Gladio Duitsland in België wapendepots.

Twee Belgische Gladio-depots verdwenen onder het beton

"In België werd Gladio begin 1990 officieel ontbonden en dan zijn de bergplaatsen met wapens en munitie ontmanteld. Zes waren er. Twee zijn onder het beton van een snelweg terecht gekomen, zoals bijvoorbeeld onder de E411 bij Neufchâteau. Twee andere zijn toevallig ontdekt: de ene door spelende kinderen, de andere nadat een aardverschuiving de opslagplaats had blootgelegd. We hebben die wapens discreet weggehaald en net gedaan alsof het om wapentuig uit de Tweede Wereldoorlog ging".

Dit zegt de voormalige Belgische inlichtingenofficier André Moyen. Moyen woont nu in Brussel, werkte tientallen jaren als spion, en is van de activiteiten van de Gladio-organisatie goed op de hoogte. Volgens Moyen beschikte ook de Duitse Gladio over bergplaatsen op Belgisch grondgebied. "Als we die ontdekten moesten we die intact laten en alleen maar rapporteren", herinnert hij zich.

Moyen zegt te hebben gehoord dat Nederlandse Gladio-agenten nog immer actief zijn in Brabant, met name in het grensgebied tussen Eindhoven en Hasselt. Dat Gladio ook officieus in België volledig is verdwenen, betwijfelt hij. (...)

Bron: Gazet van Antwerpen | 14 September 1994

Noot: het vervolg van dit artikel gaat over Gladio Nederland en kan je hier lezen » Forum

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

46

Re: Gladio België

Gladio-agenten hadden een goudvoorraadje

“Niets laat op dit ogenblik toe te veronderstellen dat er enig verband zou geweest zijn tussen SDRA-8 en enkele niet opgeloste gebeurtenissen in België. Toch kan er nog enige twijfel blijven.” Met die slotbeschouwing poogde defensieminister Coëme donderdag tijdens een bewogen zitting van de Kamercommissie voor Defensie zijn omstreden militaire veiligheidsdienst in bescherming te nemen en tegelijk twijfel te zaaien. Voor hem had justitieminister Wathelet rustig het aandeel van Justitie in de Gladio-zaak uit de doeken gedaan.

Nog voor de beide ministers hun relaas konden brengen had de oppositie alle registers opengetrokken tegen de regeringsaanpak van de Gladio-affaire. Volgens Agalev (Hugo Van Dienderen) en Ecolo (Xavier Winkel) moeten er sancties getroffen worden tegen generaal-majoor Van Calster omdat die als hoofd van de militaire veiligheidsdienst SGR informatie achter zou gehouden hebben.

Ook de liberale oppositie ging zoals verwacht zwaar in de aanval. PRL-kamerlid Armand De Decker verweet minister Coëme zijn diensten verdacht gemaakt te hebben voor er enig bewijs was geleverd.

Politiek onderbouwd

Justitieminister Melchior Wathelet wees er rustig op dat de geheime “informatie- en actiegroep” reeds lang bestaat en van meetaf de actieve steun genoot van de toenmalige Belgische regering. Niemand minder dan Paul-Henri Spaak drong er direct nar de oorlog op aan dat België een dergelijke geheime dienst zou hebben, die “nauw zou samenwerken met de Britse en Amerikaanse geheime diensten”. In die omstandigheden werd ook beslist de geheime ledenlijsten buiten België op te slaan.

Op geen ogenblik stond deze stilaan uitgebreide overleggroep - ACC, Allied Coordination Committie - onder bevel of controle van de NAVO. In België had het ACC twee vleugels: de STC/Mob onder controle van de Staatsveiligheid (Justitie) en de SDRA-8 (militair). Hoofdopdracht van de STC/Mob was een netwerk opbouwen dat in geval van bezetting de regering-in-ballingschap informatie zou verstrekken en vluchtroutes zou opzetten. Tot voor kort had de juridische vleugel acht agenten die elke een kern van zo’n zes à zeven geheime agenten (burgers) “beheerden”.

Onbewogen vertelde Wathelet dat de geheime sectie van meetaf een klein spaarpotje goudstukken kreeg om in geval van oorlog haar acties te financieren. Justitieminister Gol liet die voorraad in ’84 inventariseren: dat leverde een schamele 3 miljoen op.

Tot 1960 beschikte de juridische afdeling ook over “geheime” wapenopslagplaatsen. Die werden echter opgedoekt toen … spelende kinderen ze ontdekten. Belangrijker is wel dat de sectie tot eind september in Brussel een studio huurde en ook aan de kust regelmatig voor haar oefeningen een flatje betrok.

Burgernamen

Op zijn beurt herhaalde defensieminister Coëme nog eens de structuur van de militaire vleugel SDRA-8: 15 actieve militairen, 10 gepensioneerden en een 40-tal geheime burgeragenten. In mei van dit jaar halveerde generaal Charlier de dienst toen bleek dat de “oefeningen” vooral bestonden uit bergbeklimmen en diepzeeduiken. Tevens werden op dat ogenblik de nooit gebruikte pistolen ingeleverd omdat de opdrachten van dan af strikt tot het verzamelen van inlichtingen beperkt werden.

Uit het relaas van Coëme bleek verder dat de geheime agenten tot voor kort getraind werden in infiltratie-oefeningen. Coëme verduidelijkte echter niet wat dit inhield. Wel voegde hij er geheimzinnig aan toe dat de dienst de voorbije jaren belangrijke informatie had gegeven betreffende de veiligheid van enkele medeburgers.

Coëme deelde tot slot mee dat hij opdracht heeft gegeven om de namen van de burgeragenten te bekomen. Dat zorgde uiteindelijk nog voor de meeste herrie. Volgens de PVV gaat het immers niet op deze namen openbaar te maken als het gaat om eerbare burgers die slechts hun plicht deden.

Uit alles bleek dat uiteindelijk de parlementaire onderzoekscommissie, die er ongetwijfeld komt, zal moeten beslissen of ze dit aspect discreet wil onderzoeken.

Bron: Gazet van Antwerpen | 30 November 1990

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

47

Re: Gladio België

Post van Bakerstreet uit 2018 » Forum

Mij was precies hetzelfde opgevallen. Zijn er nog zo van die boodschappen vermeld in PV's, artikels, ... Volgens Legrand was de Stay Behind geinfiltreerd door de maffia ... zou kunnen natuurlijk.

» www.lalibre.be

Re: Gladio België

"un train peut en cacher un autre..."

49

Re: Gladio België

Vandaag artikel in Le Soir. Probleem, ik kan het natuurlijk weeral niet lezen. Iemand? Ben dus niet de enige die het de laatste dagen weer over SDRA8 etc. ... heeft. Benieuwd wat ze te zeggen hebben.

» www.lesoir.be

50

Re: Gladio België

Historicus Florian Babusiaux doet een ‘aardige poging om dit topic te ondermijnen’, maar je moet ‘zijn bijdrage natuurlijk niet serieus nemen…’ (als ratio niet in je woordenboek staat).

Belgische inlichtingendiensten "vrijgesproken" van geweld in de jaren 1980

Historicus Florian Babusiaux onttrekt de inlichtingendiensten elke verantwoordelijkheid voor het geweld dat België in de jaren 1980 kenmerkte. De Bende van Nijvel, extreemrechts en de Cellules Communistes Combattantes (C.C.C.) hebben hun mysterie bewaard.

In 1990, de dag na de val van de Muur, hoorden de Belgen van minister van Defensie Guy Coëme dat er een Stay Behind op hun grondgebied had bestaan onder de naam SDRA VIII. De onvoltooide tijd was echter aan de orde van de dag. Het einde van de Koude Oorlog en het Gladio-schandaal in Italië hadden net het lot bezegeld van deze civiele en militaire inlichtingenorganisatie. Haar naam is SDRA VIII.

Om dit te begrijpen, moeten we terugdenken aan vroeger. Veertig jaar lang was het Westen bang voor een Sovjetinvasie. De Stay Behinds die in het Westen werden gevormd, waren bedoeld om als een embryo vanuit de achterhoede (vandaar de naam Stay Behind) te dienen in een partizanenoorlog die de indringer het leven zuur zou maken. De leden van de organisatie werkten in het diepste geheim. Dat zou de hersenen van de mensen doen rammelen zodra het bestaan ervan werd onthuld.

(Bovenstaande staat er echt, dat heb ik er voor alle duidelijkheid niet aan toegevoegd…)

De explosieve cocktail van de jaren 80

De sfeer is er een van angst en paranoia. De jaren '80 worden op hun beurt gekenmerkt door de bloedige aanslagen van de Bende van Nijvel, door de onthullingen die een zekere Paul Latinus en de Westlandse Nieuwe Post op de voorgrond plaatsen, door de beproevingen van extreemrechts met paramilitaire gebaren en natuurlijk door de aanslagen onder leiding van de Cellules Communistes Combattantes (CCC). België is alleen aan de oppervlakte vredig. Wie profiteert er van de misdaad? Wie trekt er aan de touwtjes? is de logische publieke vraag. Voeg dit ‘Stay Behind’ van wie weet waar, en je hebt de onverteerbare soep die jarenlang vele media en pseudo-experts zal voeden die meer aangetrokken worden door sensatiezucht dan door geverifieerde en geloofwaardige informatie.

(Er zijn nog anderen die deze mensen al gewezen hebben op het verlies van de ratio hierin, maar tevergeefs)

In zijn boek L'organisation Stay Behind en Belgique (1949-1991) Complots, terrorisme et réseaux secrets bekijkt Florian Babusiaux deze periode opnieuw met de afstand van een historicus. Hij graaft in archieven en verzamelt ooggetuigenverslagen en concludeert dat de Belgische Stay Behind niets te maken had met het geweld dat België in de jaren tachtig overspoelde. "De meeste westerse landen hadden hun Stay Behinds. Het was tenslotte de norm. Maar de Gladio-affaire - genoemd naar de Italiaanse Stay Behind - wierp de verdenking op de hele organisatie. Gladio werd ervan beschuldigd deel te nemen aan een spanningsstrategie die moest verhinderen dat de Italiaanse socialisten en communisten aan de macht zouden komen.

In België niet, zegt Florian Babusiaux. "Maar hier zijn we dan, vijf jaar na de laatste gebeurtenissen die worden toegeschreven aan de Bende van Nijvel, vijf jaar na de aanslag in de Rue des Sols gepleegd door de CCC, verschijnt dit geheime netwerk, anticommunistisch tot in de kern, met zijn wapens verborgen voor decennia. Dat is genoeg om de gaten te vullen".

Deze ‘gaten’ en ‘hiaten’ zijn legio. Wat zijn de doelen van de Bende van Nijvel? Maken ze deel uit van een complot om de staat te destabiliseren? Voor wie draait de CCC? Wat is de rol van extreem-rechts in dit alles? Het leger? De rijkswacht? En Stay Behind, dat in Italië samen zou werken met de maffia en de CIA om de staat te destabiliseren?

Theorieën waren er in overvloed in de jaren 80 en 90. Sommige waren intrigerend. Anderen compleet fantasievol. Florian Babusiaux ziet het als het resultaat van "de directheid van informatie", zelfs vóór het web.

Anonimiteit en compartimentering

Wie waren deze burgers die betrokken waren bij inlichtingenwerk? Met hoeveel waren ze? Hun namen zijn nooit onthuld. "Het doel van Stay Behind", legt Florian Babusiaux uit, "was om mensen te hebben die totaal onbekend waren, gewone mensen die niet openlijk actief waren in fascistische organisaties, die niet marcheerden achter spandoeken met het Keltische kruis, die niet trainden in de Ardennen met bivakmutsen en geweren om vervolgens de voorpagina van een of andere krant te halen. Het zou geen enkele zin hebben gehad. Ze zouden heel snel zijn opgemerkt door de vijand, die ze gevangen zou hebben genomen en opgehangen. Ze werkten bij de inlichtingendienst of waren op de vlucht. Ze kenden elkaar niet. Scheiding was de regel.

Florian Babusiaux verdeelt Stay Behind nog steeds in twee categorieën. Twee filosofieën. De ene, die van de West-Europese landen, heeft zich over het algemeen verre gehouden van gewapende acties. De andere, onder auspiciën van de Verenigde Staten, heeft een paramilitaire wending genomen in landen als Griekenland, Turkije, Italië en Oost-Duitsland.

Zaak gesloten?

Dankzij de vrijgegeven archieven kan de historicus nu zeggen dat er geen verband is tussen de Belgische Stay Behind en het geweld van de jaren 1980. Maar archieven van civiele en militaire inlichtingendiensten kunnen worden gezuiverd. Het is een veilige gok dat 'onze' Stay Behind enkele van zijn geheimen meenam toen het in 1991 werd ontbonden.

Bron: Le Soir | Pascal Martin | 27 Januari 2024