1

Topic: Encyclopedie militaire munitie

http://www.bendevannijvel.com/gfx/boek.jpg

Een exemplaar van dit encyclopedie werd verbrand in het "Bois de la Houssière" tussen 2 en 9 november 1985, samen met andere wapentijdschriften, diverse documeten en chèques afgestempeld door Delhaize, gestolen tijdens de feiten van Overijse op 27 september 1985. Dit encyclopedie, die in november 1983 werd geïmporteerd, zou slechts op minder dan een vijftigtal exemplaren zijn verkocht.

In die befaamde wapenenceclopdie, waarvan er maar 50 zijn in België, zijn een paar woorden aangeduid:

  • Etats Unis - pagina 9

  • URSS - pagina 87

  • Kalchnikov - pagina 89

  • kal. 7,62mm Nato - aangeduid op alle pagina's

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

2

Re: Encyclopedie militaire munitie

Er werden op deze plaats nog enkele andere tijdschriften over wapens gevonden.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

3 (edited by Hestur 28-02-2011 23:40)

Re: Encyclopedie militaire munitie

Dit boek is van oorsprong Italiaans. De titel is: Caiti, Pierangelo. 1983. Cartucce Militari e per Impieghi di Polizia da 1866 ad Oggi. Giovanni De Vecchi Editore S.p.A.. Milan, Italy. Dit is een Frans vertaling, "Les Cartouches Militaires Utilisees par les Polices et les Forces Armees de 1866 a nos Jours"). Edition de Vecchi. Paris, France. 175p.

Blijkbaar is het boek gedrukt in Parijs, in Frankrijk dus. In België werd het op minder dan 50 exemplaren geïmporteerd, dus lijkt me haast logisch dat ze dan ook weten waar dat boek verkocht werd. Een andere mogelijkheid is dat dit boek echter in Frankrijk gekocht werd. We komen dan terug op de Franse piste, waarvoor al een aantal interessante aanwijzingen bestaan.

Die wapentijdschriften, wat is daarvan bekend? Zijn het Franse tijdschriften of Waalse? Het lijkt me evident dat de lijst met alle abonnees interessant zou kunnen zijn. En eens kijkt waar ze die dingen verkopen.

Het boek is wel gelezen, maar ik vind het opmerkelijk dat ze het in brand staken. Het was immers nog gloednieuw (geen twee jaar oud) en men had het al aandachtig doorgelezen (onderstreepte tekst). Moet toch ook wel iets gekost hebben, denk je dan. Maar toch: de fik erin. Hadden ze geen andere brandstof bij de hand? (Maar dan was de verbrandingsactie onvoorbereid?) Of is het een vals spoor en verbranden ze andermans boek hier half?

Re: Encyclopedie militaire munitie

Ben wrote:

kal. 7,62mm Nato - aangeduid op alle pagina's

Is het kaliber dat door de Amerikanen werd geïntroduceerd voor het gebruik van de M14. De M14 is de voorloper van de M16 die met een lichtere patroon schoot, nl de 5.56 Nato. Deze 7.62 Nato is ook bekend bij scherpschutters en kan een doel tot op ongeveer 800 meter uitschakelen (hangt van het wapen, munitie en schutter af).

5

Re: Encyclopedie militaire munitie

Kalachnikhov souligné au marqueur rouge

A la différence des autres, cet indice a déjà été évoqué. Mais pas complètement. On sait que parmi les objets retrouvés brûlés dans les bois de Ronquières (1) après l'ultime tuerie (2) - celle du Delhaize d'Alost en novembre 1985 - figure une encyclopédie rare sur les armes publiée aux Editions De Vecci et concernant les "Cartouches militaires de 1866 à nos jours".

Cet ouvrage a ceci de particulier qu'il ne s'est pas vendu à plus de 50 exemplaires en Belgique. Si seulement chacun des 50 exemplaires pouvait être retracé? Vingt ans après, c'est évidemment devenu impossible à réaliser... mais peut-être l'un ou l'autre de nos lecteurs se souvient-il de ce beau livre cartonné et d'une particularité: l'exemplaire utilisé par les tueurs avait été souligné ici et là au marqueur rouge!

Quelques exemples: à la page 89 décrivant le fusil d'assaut AK-47, le mot Kalachnikov - dans le titre - était souligné au marqueur. L'AK 47 est un produit Kalachnikov. Idem, à la page 87, concernant la munition de calibre 7,62 mm: le mot "URSS" était pareillement souligné. A la page 91 concernant toujours le même type de munition, le mot "Etats-Unis" était passé au marqueur.

Apparemment, l'homme qui avait parcouru l'encyclopédie s'intéressait à ce calibre qui est un calibre de guerre (le plus fréquent dans les armes de l'OTAN).

Question: l'un des hommes recherchés a utilisé cette encyclopédie en prenant soin de souligner très soigneusement les passages qui l'intéressaient. C'est cet individu qu'il faut retrouver. Vingt ans après, on peut rêver... mais sait-on jamais?

Bron: La Dernière Heure | Gilbert Dupont | 9 September 2003

(1) Het Bois de la Houssière.
(2) Niet 'après' maar 'devant'.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Encyclopedie militaire munitie

Er werd reclame gemaakt voor dit boek in het wapenmagazine Gazette des Armes nr. 126 van februari 1984 » fr.1001mags.com

Voor diegene die er 15 euro voor over heeft, hier is een exemplaar van dit boek te koop » www.priceminister.com

Re: Encyclopedie militaire munitie

Onderstaand artikel verscheen op 17 december 1985 in de krant Het Laatste Nieuws. Ik heb de indruk dat de journalist hier verschillende 'verhalen' door elkaar haalt en dat het hier niet gaat om de encyclopedie maar wel om een wapentijdschrift(en) gevonden in een vuilbak langs het kanaal. Het gespecialiseerd handboek werd nl. niet langs het kanaal maar in het bos van Houssière gevonden (zie website CWB). Wel is het zo dat volgens een artikel van de Paris-Match van oktober 2013, de frituuruitbater van La Petite Bouffe, Frank O., aan de zwaaikom in Ronquières in de nacht van 10 op 11 november 1985 mannen niet alleen spullen heeft zien gooien in het water maar hij zou ook gezien hebben dat ze iets weggooiden in een vlakbij gelegen vuilbak. Toen de mannen weg waren zou Frank O. naar de vuilbak gaan kijken zijn. Hij zou er tijdschriften over wapens gevonden hebben die identiek zijn aan de tijdschriften die verderop in het bos van Houssière zijn gevonden. Op de website van de CWB wordt echter geen melding gemaakt van een vondst van een wapentijdschrift in een vuilbak langs het kanaal. Zeer verwarrend dus allemaal.

Liet de Bende van Nijvel wapenhandboek achter te Ronquières?

Langsheen het kanaal Brussel-Charleroi, nabij het hellend vlak van Ronquières, werd een gespecialiseerd handboek teruggevonden over wapens en munitie, een handboek dat normaal alleen verspreid wordt onder leden van politie, rijkswacht of leger.

Een wandelaar zag hoe een aantal verdachte personen allerhande voorwerpen in het kanaal kwamen werpen. Later vond hij alleen het boek terug. Hij verwittigde de politie.

De plaats van de vondst ligt, in vogelvlucht, niet zo ver van het bos ‘de la Houssière’. In dat bos werden de cheques op naam teruggevonden, gestolen door de Bende van Nijvel tijdens hun bloeidge overvallen eind september, evanls het uitgebrande wrak van hun Golf. Of dit de Golf is, die ook gediend heeft voor de moordende overval op de Delhaize van Aalst, begin november, is trouwens nog niet helemaal uitgemaakt.

Het parket van Nijvel heeft geweigerd deze gegevens te bevestigen om het onderzoek niet te schaden. Ook is niet geweten, of kikvorsmannen zullen worden ingezet om de bodem van het kanaal te onderzoeken op de plaats, die door de wandelaar is aangeduid.

Bron: Het Laatste Nieuws | 17 december 1985

8

Re: Encyclopedie militaire munitie

Merovinger wrote:

Onderstaand artikel verscheen op 17 december 1985 in de krant Het Laatste Nieuws.

Hetzelfde verhaal verscheen toen ook in Gazet van Antwerpen. Volgens de informatie uit onderstaand artikel zou het dus wel degelijk over een ander handboek gaan dan hetgeen werd gevonden in het Bois de la Houssière.

Parket vond bijzonder handboek in kanaal

De gerechtelijke diensten die belast zijn met het opsporen van de Bende van Nijvel, zijn in het bezit gekomen van een bijzonder handboek over wapens en munitie.

Het boek zou in principe voorbehouden zijn aan specialisten van rijkswacht, politie en leger en het zou te Ronquières uit het kanaal Brussel-Charleroi zijn opgevist.

Het parket van Nijvel is niet geneigd veel los te laten over het boek en evenmin over het belang ervan in het kader van het onderzoek naar de beruchte moordenaarsbende. Volgens het parket zou het handboek niet specifiek handelen over wapens, maar wel naaldje tot draadje uitleggen hoe men iemand kan doden. Ook klopt het niet, althans volgens het parket, dat het boek te Ronquières werd opgevist.

Waar het gebeurde blijft bijgevolg een open vraag. De vondst kwam er alleszins na een tip van een handelaar, die bemerkt had hoe allerlei voorwerpen vanuit een auto in het kanaal werden gegooid. De man haalde er de politie bij, die o.a. het handboek uit het kanaal haalde. Wie de handelaar is, wilde het parket uit veiligheidsoverwegingen niet meedelen.

Checks

Procureur des Konings Jean Deprêtre van Nijvel was al even zwijgzaam over de voorwerpen die op 9 november werden gevonden i het bos van Houssière te 's Gravenbrakel. Tot die voorwerpen behoren cheques die op 27 september werden gestolen tijdens de overval op Delhaize te Overijse, waar vijf mensen werden doodgeschoten. Het parket kan hierover niets meer zeggen om het onderzoek niet te schaden, aldus de procureur.

Het onderzoek in de overvallen te Overijse en Eigenbrakel werd intussen gekoppeld aan dat van de overval op Colruyt op 17 september 1983 te Nijvel, waar een rijkswachter en een koppel werden vermoord.

Dat is een gewone procedure, die uitdrukkelijk is voorzien door het wetboek van strafvordering die in algemene regel wordt toegepast om een goede rechtsbedeling te verzekeren wanneer onderzoek verbanden vertonen, aldus nog Jean Deprêtre.

Bron: Gazet van Antwerpen | 17 December 1985

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube