1

Topic: Dilbeek: 16 November 1982

Op 16 november 1982 wordt in Dilbeek een begrafenisondernemer vermoord. Dit gebeurt wanneer hij 's avonds buiten komt uit een café. De daders staan hem op te wachten aan zijn auto, schieten hem dood met een 7.65mm-pistool (een kogel in de nek), nemen de sleutels van de auto en rijden weg met zijn auto. De portefeuille en het geld van het slachtoffer nemen ze niet mee.

De verdachten van deze moord zijn een Griek en een zekere Philippe Lemaire - een gewezen paracommando - die op het moment van zijn arrestatie in Nijvel aan de Waterloosesteenweg woont. Hoe lang ze in de gevangenis hebben gezeten en of ze ooit veroordeeld zijn voor deze moord, heb ik niet kunnen vinden.

Autodieven sloegen Dilbekenaar dood

Een man uit Dilbeek, die twee kerels betrapte bij een poging om zijn auto te stelen, heeft die ontdekking bekocht met zijn leven. Na een korte ruzie werd hij door het tweetal doodgeslagen.

De 58-jarige Jozef Seghers, die te Dilbeek, Ninoofsesteenweg 406, woont, zag dinsdagavond omstreeks 22u15 vanuit zijn huis, dat twee kerels aan het morrelen waren aan zijn auto, die voor zijn woning geparkeerd stond.

Seghers twijfelde niet aan de bedoelingen van het duo en liep zijn huis uit, om hen te verjagen. Het kwam echter tot een felle woordenwisseling en spoedig tot een vechtpartij tussen de eigenaar van de auto en de dieven. Door een van deze laatsten werd Seghers op een bepaald ogenblik zwaar neergeslagen.

Buren die het lawaai gehoord hadden en buitenkwamen om tussenbeide te komen, zagen nog slechts hoe twee mannen in de Ford-personenwagen van Seghers de vlucht namen, vermoedelijk in de richting Brussel. Jozef Seghers zelf bleek zwaar gewond te zijn. Hij overleed korte tijd later.

Het parket van Brussel en de rijkswacht van Liedekerke, onder leiding van districtscommandant Bergmans, kwamen omstreeks middernacht ter plaatse. Van de twee daders, van wie men nauwelijks enige persoonsbeschrijving heeft, ontbreekt voorlopig elk spoor.

Bron: Gazet van Antwerpen | 18 November 1982

Begrafenisondernemer uit Dilbeek werd met nekschot gedood

De lijkschouwing van de 57-jarige begrafenisondernemer Jozef Seghers, Ninoofsesteenweg te Dilbeek, bracht aan het licht dat hij met een kogel van een 7,65 mm pistool in de nek werd gedood.

De begrafenisondernemer werd dinsdag omstreeks 22u voor een café op de Kalenberg te Dilbeek, door twee onbekenden aangerand. Het resultaat van de lijkschouwing weerlegt tevens de eerste vaststellingen waaruit had moeten blijken dat het slachtoffer een zware slag op de rechterslaap kreeg toegebracht met een stomp voorwerp, die de dood veroorzaakte.

Een buurvrouw had overigens op het ogenblik van de feiten een hevig lawaai op straat gehoord. Ze zag nog de twee daders wegvluchten met de Ford Taunus, stationwagen van het slachtoffer. Anderzijds bleken de daders geen interesse te hebben voor de geldbeugel en de portefeuille van het slachtoffer, die ze onaangeroerd ter plaatse achterlieten.

Bron: Gazet van Antwerpen | 19 November 1982

Wagen van vermoorde begrafenisondernemer terecht

Reeds verschillende dagen stond een Ford Granada verlaten aan het stationsgebouw van Herne. De rijkswacht van Galmaarden kwam ter plaatse en stelde al vlug vast dat het voertuig eigendom is van de vermoorde Dilbeekse ondernemer Jef Seghers, Ninoofsesteenweg 406 te Itterbeek.

De 57-jarige begrafenisondernemer werd dinsdagavond 16 november bij het verlaten van de herberg Bien Venu op de hoek van de Itterbeeksebaan en de Calenbeg door twee onbekenden met een stomp voorwerp de schedel ingeslagen. De daders namen de vlucht met de bestelwagen van hun slachtoffer. Noch het parket, noch de rijkswacht vonden enig spoor in deze zonderlinge moordzaak. Volgens het eerste onderzoek is de bestelwagen van Segers niet beschadigd en de kans bestaat dat de daders met de trein vanuit het station van Herne verder de vlucht hebben genomen.

Bron: Gazet van Antwerpen | 13 december 1982

Verdachte Belg aangehouden, Griek voortvluchtig

Op het parket te Brussel betreurde men gisteren dat twee Vlaamse kranten het gevraagd embargo i.v.m. een arrestatie wegens de moord op een Dilbeekse begrafenisondernemer hebben genegeerd. Daarbij komt dat er in een van de publicaties sprake was van arrestatie van een Griek, terwijl dit helemaal niet met de waarheid overeenstemt.

De Griek, die als vermoedelijke dader wordt beschouwd en zich bij zijn familie in zijn vaderland bevindt, zal nu wel niet naar België terugkeren. Er komt een internationaal aanhoudingsbevel en de kans zit er dus in dat hij toch wordt gearresteerd.

Sedert 9 juli heeft een ploeg van de moordsectie van de gerechtelijke politie, onder leiding van commissaris Monsieur, een andere verdachte aangehouden. De 25-jarige Philippe Lemaire, afkomstig uit Waals-Brabant, liep tegen de lamp bij een autodiefstal. Eenmaal aangehouden bekende hij ook een diefstal te Knokke en hij vertelde aan zijn ondervragers, dat bij een onderzoek nog één en ander aan het licht zou komen.

Zo vernam de gerechtelijke politie dat Philippe Lemaire heeft deelgenomen aan een overval op een benzinestation te Drogenbos. Hij loochent anderzijds betrokken te zijn bij de moord op begrafenisondernemer Joseph Segers, maar in Dilbeek werd hetzelfde wapen gebruikt als in Drogenbos. Dit laat veronderstellen dat de thans aangehouden kerel in slechte papieren zit.

Opgewacht

Joseph Segers was een modelechtgenoot, iemand zonder veel geschiedenis overigens. Een harde werker, plichtbewust en ernstig. Op woensdag 16 november verliet hij het ziekenhuis van Anderlecht waar iemand overleden was. Alvorens naar huis te gaan, Ninoofsesteenweg 406, Dilbeek, besloot de begrafenisondernemer nog een glaasje te gaan drinken in een café aan de Itterbeekse Baan. Omstreeks 22u stapte hij weer naar buiten. Twee kerels wachtten hem daar op naast zijn wagen, een break Granada. Enkele ogenblikken later kwam een voorbijganger het café binnengelopen en vroeg aan de cafébaas de dienst 900 op te roepen. Joseph Segers was aangerand. Bij aankomst in het ziekenhuis was hij al dood.

Uit getuigenissen kon de gerechtelijke politie van Brussel opmaken dat twee onbekenden hun slachtoffer hadden neergeslagen. Ze reden dan weg met de auto van de begrafenisondernemer. De lijkschouwing wees echter uit dat Joseph Segers in feite stierf door een kogel uit een 7.65 mm-pistool. Het was toen 16 november 1982.

Benzinestation

Op 20 november had in Baisy-Thy (Waals Brabant) een verkeersongeval plaats, waarbij een van de automobilisten te voet wegvluchtte en … zijn Granada ter plaatse liet. Een andere Granada dan deze van de vermoorde Dilbeekse begrafenisondernemer. Nochtans werd achterhaald dat vanuit deze wagen op 17 november, dus daags na de moord op Joseph Segers, werd gevuurd naar een benzinestation te Drogenbos.

De in Drogenbos teruggevonden kogels waren van hetzelfde 7.65mm-type als deze waarmee de Dilbeekse begrafenisondernemer werd vermoord. De in Baisy-Thy achtergelaten auto bracht nog andere bruikbare gegevens op. Er lag ondermeer sportmateriaal in, waaronder een kaki-handdoek, gemerkt ABL (Belgisch Leger), massagezalf, een culturistengordel en ook nog een boeddhistische talisman.

De Granada van de vermoorde begrafenisondernemer werd op 10 december voor het station van Herne (tussen Edingen en Geraardsbergen) teruggevonden. Volgens omwonenden werd hij er enkele dagen voordien achtergelaten.

Para-commando

De gearresteerde Philippe Lemaire is een gewezen paracommando die thans te Nijvel aan de Waterloosesteenweg woont. In verband met het wapen vertelde hij dat hij de 7.65mm in november 1982 aan zijn Griekse vriend had uitgeleend. Ten opzichte van de moord op de Dilbeekse begrafenisondernemer steekt Lemaire dan ook een beschuldigende vinger uit naar de Griek, die de moord op de Dilbekenaar zou hebben gepleegd. Bij de moeder van de Griek te Zellik werd overigens het moordwapen teruggevonden.

Bron: Gazet van Antwerpen | 10 Augustus 1983

Verdachte in moord op Dilbeekse begrafenisondernemer opnieuw gearresteerd

De hoofdverdachte in de moord op de Dilbeekse begrafenisondernemer Jozef Segers, is opnieuw gearresteerd. De 57-jarige begrafenisondernemer uit Dilbeek werd op 17 november 1982 doodgeschoten. Nadat een gewezen legioensoldaat werd aangehouden, werd ook de Griek Siatidis ingerekend toen hij eind september 1983 van een vakantie in zijn moederland naar België terugkeerde. Op 14 december 1983 kon hij evenwel ontsnappen. Thans werd deze jonge Griek, die de vermoedelijke moordenaar is van Jozef Segers, in Parijs wederom aangehouden.

Bron: Gazet van Antwerpen | 12 Juni 1984

Weer ontsnapping uit Brussels paleis van justitie

De 21-jarige Griek Georges Diatridis, één van de vermoedelijke moordenaars van 57-jarige Jozef Segers, begrafenisondernemer uit Dilbeek, kon vrijdagvoormiddag omstreeks 10u30 ontsnappen uit het paleis van justitie te Brussel, waar hij voor de raadkamer moest verschijnen.

Terwijl hij in een ouderwetse cel zat opgesloten, kon de Griek wegkomen door een erg smal raampje. Hij geraakte aldus op een gevel van een binnenkoertje, weliswaar 15 meter boven de begane grond. Met ongelofelijke lenigheid kon hij op de gevel klimmen tot bij een raam, waarvan hij de ruit met zijn elleboog verbrijzelde. Hij kroop door de opening en belandde in een zaak waar een viertal advocaten zaten, samen met een vrouwelijke rechter.

De Griek gaf een van de advocaten een duw en nog vooraler het de aanwezigen duidelijk was wat er gebeurde, was de kerel reeds verdwenen. Zondag was hij nog steeds spoorloos.

Georges Siatridis wordt er samen met de 25-jarige Francis Lemaire uit Nijvel van verdacht begrafenisondernemer Jozef Segers uit Dilbeek te hebben doodgeschoten en zijn auto gestolen te hebben. Siatridis was reeds een eerste keer ontsnapt uit het bijgebouw van het paleis van justitie te Brussel op 14 december jl. Hij kon in april in Parijs worden aangehouden.

Bron: Gazet van Antwerpen | 18 Juni 1984

Verdachte van moord te Dilbeek derde maal aangehouden

De Groep Repressie Banditisme (GRB) van de Brusselse gerechtelijke politie heeft donderdagmiddag de 21-jarige Griek Georges Siatidis uit Schaarbeek aangehouden.

Daarmee zitten opnieuw de twee vermoedelijke moordenaars van de Dilbeekse begrafenisondernemer Joseph Segers in de gevangenis.

Begrafenisondernemer Segers die woensdag 16 november 1982 een pintje ging drinken in een café aan de Itterbeekse baan te Dilbeek, werd vermoord toen hij weer naar buiten was gestapt. Joseph Segers stierf door een kogel uit een 7.65mm-pistool. Twee onbekenden reden toen weg met de wagen van het slachtoffer.

Acht maanden later arresteerde de moordsectie van de Brusselse gerechtelijke politie, onder leiding van commissaris Monsieur, de 25-jarige Philippe Lemaire, een gewezen para-commando, die te Nijvel woonde. Aan de gerechtelijke politie signaleerde hij dat hij het moordwapen had uitgeleend aan een Griekse vriend, die volgens Lemaire ook de moord zou hebben gepleegd. Bij de moeder van de Griek te Zellik werd het moordwapen gevonden. Georges Siatidis was op dat moment met vakantie in zijn geboorteland.

Toen hij opnieuw voet op Belgische bodem zette, werd hij gearresteerd. Hij loochende bij de moord op Joseph Segers te zijn betrokken. Siaditis ontsnapte een eerste keer bij de rijkswacht van Brussel. Zijn vlucht duurde niet zo lang, want hij werd aangehouden in Parijs.

Acrobatie

Overgebracht naar Brussel moest hij wat later voor de raadkamer komen. Op 17 juni van dit jaar slaagde de Griek erin dankzij heel wat acrobatie te ontsnappen uit het Brusselse gerechtshof. Een klopjacht leverde niets op en Georges Siatidis bleef spoorloos.

Vermoedelijk heeft hij gedacht dat de gerechtelijke politie hem was vergeten want donderdagmiddag wandelde hij rond in Schaarbeek. Hij bood geen weerstand toen de Groep Repressie Banditisme hem arresteerde.

Bron: Gazet van Antwerpen | 31 Augustus 1984

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube