Re: Elsene-Bergen: 12 Januari

club_le-happy-few wrote:

Zelfde standplaats? Klanten oppikken in café?

In het midden van de dag ok. Hier weten we (en de onderzoekers ook) dat hij om 1h30 's nachts nog een koffie dronk in een café. Dat hij zei dat hij niet genoeg gewonnen had en dat hij nog wou rijden. Laatste klant(en): place Flagey. Om ongeveer 2h00 's nachts heb je niet zoveel taxi's. Als andere taxichauffeurs iets hadden gezien, geloof me, dan hadden ze gepraat. Deze mensen zijn echt aan elkaar gelast.

132

Re: Elsene-Bergen: 12 Januari

Op 12 januari 1983 wordt het lijk van Angelou gevonden in Mons. Diezelfde dag gebeuren er in Anderlecht twee overvallen op taxichauffeurs. Beide feiten gebeuren vlakbij de plaats waar er mogelijk een vechtpartij was tussen Angelou en zijn moordenaars.

Taxichauffeur beroofd te Anderlecht

De 61-jarige taxichauffeur Charles Anneessens is woensdagavond [12 januari] omstreeks 19u30 aan de Aakaai te Anderlecht het slachtoffer geworden van een overval. Drie mannen, die hij had opgeladen, trachtten hem te wurgen met een sjaal en namen hem zijn portefeuille af, waarin 12.000 fr. Stak. Ze gingen er te voet vandoor.

Bron: Gazet van Antwerpen | 14 Januari 1983

Gangsters stalen auto van taxichauffeur te Anderlecht

Twee gangsters van het zuiderse type, 25 tot 30 jaar oud, van wie een gewapend met een zware revolver .38 overvielen donderdagmorgen [13 januari], omstreeks 7u10 de chauffeur van een taxi, waarin ze Haden plaatsgenomen op de Veeweydekaai te Anderlecht.

De taxichauffeur werd verplicht te stoppen en diende zijn portefeuille af te geven, waarin enkele duizenden franken staken. Vervolgens moest de chauffeur uit het voertuig stappen, waarmee de daders wegreden in de richting van Sint-Pieters-Leeuw.

Het betreft een witte Peugeot, die donderdagnamiddag nog steeds niet was teruggevonden.

Bron: Gazet van Antwerpen | 14 Januari 1983

Het geweld tegen taxichauffeurs was in die periode in Brussel zo'n probleem dat er in maart 1983 een overleg was om taxichauffeurs veiliger te laten werken:

Krijgen Brusselse taxi’s een waakhond aan boord?

Naar aanleiding van het toenemend aantal gewelddaden tegen taxichauffeurs in het Brusselse, heeft de agglomeratieraad zich uitgesproken voor een aantal systemen, die de veiligheid van de chauffeurs tegen mogelijke aanrandingen zouden kunnen verzekeren.

Op 23 februari jl. heeft de Brusselse agglomeratieraad voor het eerst met vertegenwoordigers van de beroepsvereniging voor taxi-uitbating onderhandeld over een beveiligingssysteem voor taxichauffeurs. Reeds sinds 1979 probeerde agglomeratieraad dit overleg op gang te brengen.

Pas nu is men daarin geslaagd. Wellicht hebben een reeks brutale aanrandingen en de moord op de Griekse taxichauffeur het verloop van de besprekingen vergemakkelijkt. Tijdens dit overleg werden de verschillende beveiligingssystemen besproken. Voorzitter Lagasse zegde dat men ervan overtuigd is, dat geen enkel systeem alle risico’s dekt. Van de diverse systemen, waaronder wapens, een scheidingswand, slaapgas en andere, heeft de agglomeratieraad zijn voorkeur voor enkele uitgesproken.

Er is bv. Het optisch alarm, waarbij de chauffeur die zich bedreigd voelt, een alarmlicht kan doen branden zonder dat zijn overvaller dit merkt. Het alarm wordt gemonteerd in het lichtbakje bovenop het dak van de taxi. De agglomeratieraad hoopt, zonder het verplicht te willen maken, dat de taxi-uitbaters dit alarmsysteem op al hun taxi’s zullen laten aanbrengen. Het kost ongeveer 2000 fr.

Sensibilisering

De agglomeratieraad is tevens voorstander van het opvragen van de identiteitspapieren van de klant. Wettelijk mag dit, maar veel chauffeurs doen het niet, omdat hierdoor een sfeer van wantrouwen ontstaat die de klant afschrikt. Om dit te vermijden, pleit de agglomeratieraad voor een ruime sensibiliseringscampagne.

Er is ook het systeem van de taxi-cheque, die enkel door de uitbater kan ingewisseld worden. De chauffeur moet dan haast geen contact geld bij zich hebben.

De agglomeratieraad is ten slotte ook voorstander van het gezelschap van een waakhond al begrijpt men best dat hier een aantal problemen opduiken. De hond neemt immers een plaats in, en bovendien zou de wet daarvoor moeten worden aangepast. Toch vindt de agglomeratieraad dat taxichauffeurs die dit wensen, een hond zouden moeten kunnen meenemen.

Voorzitter Lagasse besloot dat de agglomeratieraad daarnaast ook blijft rekenen op de solidariteit onder de taxichauffeurs. In het verleden is het immers vaak genoeg gebeurd dat zij collega’s uit netelige situaties konden redden nog voor de komst van de politie.

Bron: Gazet van Antwerpen | 24 maart 1983

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

133

Re: Elsene-Bergen: 12 Januari

Gerecht zoekt getuigen van moord te Brussel

Op 12.1.83 werd te Bergen, Rue Terre du Prince, de taxi Mercedes 200 diesel, zwarte kleur, plaat BEY586 teruggevonden. In de koffer lag het lijk van de eigenaar - chauffeur, Angelou Constantin (geboren op 14.9.1925 in Athene). Hij was neergeschoten.

Het slachtoffer oefende zijn beroep uit in de Brusselse agglomeratie en volgens het gevoerde onderzoek schijnt hij daar neergeschoten te zijn en vervolgens vervoerd naar Bergen. De laatste rit van het slachtoffer zou begonnen zijn op het Rogierplein te Brussel, op zondag 9 januari te 1u10, met onbekende bestemming.

Op verzoek van de onderzoeksrechter Charles te Bergen worden de personen die inlichtingen zouden kunnen verstrekken over deze zaak, waarvan de drijfveer diefstal zou zijn, en zij die met bedoelde taxi een rit deden in de loop van zaterdagavond 8 januari, verzocht zich kenbaar te maken op de dichtstbijgelegen politie- of rijkswachtpost, of contact op te nemen met de gerechtelijke politie te Bergen.

Bron: Gazet van Antwerpen | 17 Januari 1983

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

134

Re: Elsene-Bergen: 12 Januari

Moord Brusselse taximan naar ontknoping?

In verband met de moord op de Griekse taxibestuurder Constantin Angelou, die te Bergen dood werd aangetroffen in de koffer van zijn wagen, is het onderzoek nu verlegd naar Brussel.

Er wordt uitgegaan van de veronderstelling dat de moord het werk zou kunnen zijn van één of twee Bergenaren, die na een avondje uit in de hoofdstad per taxi huiswaarts zijn gereden en de bestuurder van zijn geld hebben beroofd. Men dient immers goed de stad te kennen om per auto in de straat te geraken waar de taxi werd aangetroffen. Het is er een wirwar van eenrichtingsverkeer en van wandelstraten. Vandaar zouden de aanranders dan te voet zijn gevlucht.

Inmiddels is uit de lijkschouwing gebleken dat Angelou gedood werd door vier kogels uit een pistool of geweer met afgezaagde loop. Een projectiel werd teruggevonden achter één van beide oren. Het waren allemaal kogels van kaliber 22, die open spatten bij het inslaan. De speurders hopen dat zij de dader(s) in de komende dagen zullen kunnen vatten.

Inmiddels hebben de Brusselse taxichauffeurs al schikkingen getroffen om heden in de voormiddag massaal aanwezig te zijn op de uitvaart van hun collega. Het stoffelijk overschot zal 's ochtends van Bergen naar Brussel worden overgebracht. Aan de afrit van de autoweg, op de grensscheiding van Anderlecht en Vorst, zullen zij de lijkwagen opwachten en hem daarna vergezellen naar de orthodoxe kerk aan de Vooruitgangstraat te Brussel.

Bron: Gazet van Antwerpen | 15 Januari 1983

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Elsene-Bergen: 12 Januari

Ben wrote:

Inmiddels is uit de lijkschouwing gebleken dat Angelou gedood werd door vier kogels uit een pistool of geweer met afgezaagde loop. Een projectiel werd teruggevonden achter één van beide oren. Het waren allemaal kogels van kaliber 22, die open spatten bij het inslaan.

Kogels van kaliber 22, die open spatten bij het inslaan. Moeten we begrijpen: holle puntballen (hollow point)?

136

Re: Elsene-Bergen: 12 Januari

Het is vandaag 40 jaar geleden dat het lichaam van Constantin Angelou werd gevonden. De Brusselse taxichauffeur was al enkele dagen vermist. Hij werd vermoord en zijn lichaam werd achtergelaten in de koffer van zijn taxi.

De daders zijn nooit gevonden.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

137

Re: Elsene-Bergen: 12 Januari

Hestur wrote:

Kalk of krijt. Ik heb eens op de bodemkaarten van GIS gekeken en in de Brusselse rand is blijkbaar geen krijtgrond te vinden. Misschien wel in Brussel zelf of in Wallonië, de kaarten zijn alleen van Vlaanderen. De andere mogelijkheid is dat het krijt op de site er op artificiële wijze gelegd is. Kent iemand dergelijke sites of redenen waarom zoiets gebeurt?

De bodemkaart van de regio tussen Brussel en Mons:

https://i25.servimg.com/u/f25/11/22/12/24/krijt_10.jpg

Boven en onder Mons bevinden zich streken met krijt in ondergrond. Vermits het lichaam van Angelou in Mons werd gevonden, is het volgens mij logisch dat hij ook in de buurt van Mons werd vermoord.

Mogelijke theorie: de moordenaar(s) woont in Mons en hij wilt vanuit Brussel terug naar zijn huis. Hij houdt een taxi tegen en vraagt om hem naar Mons te brengen. Vlakbij Mons vermoordt hij echter de chauffeur omdat hij niet genoeg geld heeft om te betalen en / of omdat hij op zoek is naar wat "gemakkelijk geld".

De moord wordt naderhand toegevoegd aan de lijst van misdaden van de Bende van Nijvel. Indien dat nooit was gebeurd, was deze (roof)moord één van de vele misdaden op taxichauffeurs tijdens die periode » Forum

We kunnen ons misschien zelfs de vraag beginnen stellen of het ballistisch onderzoek wel klopt. Wat als het onderzoek fout is en deze (roof)moord helemaal geen misdaad van de Bende van Nijvel was?

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

138

Re: Elsene-Bergen: 12 Januari

Ik las ooit dat het dossier Angelou verloren ging en opnieuw samengesteld diende te worden. Klopt dit gegeven?

Re: Elsene-Bergen: 12 Januari

Ben wrote:

De bodemkaart van de regio tussen Brussel en Mons:

https://i25.servimg.com/u/f25/11/22/12/24/krijt_10.jpg

Boven en onder Mons bevinden zich streken met krijt in ondergrond. Vermits het lichaam van Angelou in Mons werd gevonden, is het volgens mij logisch dat hij ook in de buurt van Mons werd vermoord.

Mogelijke theorie: de moordenaar(s) woont in Mons en hij wilt vanuit Brussel terug naar zijn huis. Hij houdt een taxi tegen en vraagt om hem naar Mons te brengen. Vlakbij Mons vermoordt hij echter de chauffeur omdat hij niet genoeg geld heeft om te betalen en / of omdat hij op zoek is naar wat "gemakkelijk geld".

De moord wordt naderhand toegevoegd aan de lijst van misdaden van de Bende van Nijvel. Indien dat nooit was gebeurd, was deze (roof)moord één van de vele misdaden op taxichauffeurs tijdens die periode » Forum

We kunnen ons misschien zelfs de vraag beginnen stellen of het ballistisch onderzoek wel klopt. Wat als het onderzoek fout is en deze (roof)moord helemaal geen misdaad van de Bende van Nijvel was?

De taximeter bewijst ongeveer de tijd en de rit tussen Place Flagey en Chaussée de Mons in Anderlecht. Er zijn getuigen die een taxichauffeur gezien hebben die op grond lag aan de Chaussée de Mons, niet ver van de oprit van de autosnelweg van Bergen en die daar klappen kreeg. En we wisten dat Angelou niet van lange afstanden hield, dat hij nog een laatste klant wilde voeren. Een lijk daar achterlaten zou belachelijk zijn geweest, dus het lijkt me logisch om het lijk in de kofferbak te stoppen en naar zijn bestemming te rijden.

Waarom altijd moeilijkheden zoeken, als het zo simpel blijkt.

140

Re: Elsene-Bergen: 12 Januari

gloacoster wrote:

Waarom altijd moeilijkheden zoeken, als het zo simpel blijkt.

Persoonlijk ben ik van mening dat de moord op Angelou zeker geen roofmoord was maar een afrekening die met het drugsmilieu te maken had en die wel degelijk in het Bende-dossier thuis hoort. Soms is de simpelste mogelijkheid vaak de juiste maar hier toch niet volgens mij hoor.