1

Topic: Taxichauffeurs

Begin januari 1983 werd de Brusselse taxichauffeur Constantin Angelou vermoord. Deze moord wordt gelinkt aan de Bende van Nijvel » Forum

In het overzicht van alle misdaden van de Bende van Nijvel is deze roofmoord een buitenbeentje. Maar als we deze misdaad apart bekijken dan merken we dat overvallen en moorden op taxichauffeurs - jammer genoeg - heel vaak voorkwamen in die periode. Taxichauffeurs waren een gemakkelijk doelwit en er werd toen ook nog met cash geld betaald. Ze waren dus een ideaal slachtoffer voor bv. junkies die op zoek waren naar geld.

Er zijn nog veel meer misdaden te vinden maar dit lijstje geeft een goed overzicht van dit misdaadfenomeen:

Taxichauffeur overvallen en beroofd te Vorst

Een taxichauffeur die donderdag even voor middernacht een Belg, een Noordafrikaan en een jonge vrouw had opgeladen op de hoek van de Poincaré- en de Fonsnylaan te Sint-Gillis, werd enkele minuten later in de Deltastraat te Vorst door het drietal overvallen.

Hij kreeg daarbij met een stomp voorwerp verscheidene slagen op het hoofd toegediend, zodat hij enigszins het bewustzijn verloor. Hij werd eveneens van al zijn geld beroofd. De zwaar gekwetste chauffeur diende zich in het hospitaal te laten verzorgen.

Bron: Gazet van Antwerpen | 9 Augustus 1980

Twee belgen te Marseille aangehouden

Twee jonge Belgen, die zaterdagavond te Marseille een taxichauffeur hadden aangerand, werden zondag in die stad aangehouden, samen met een 17-jarige medeplichtige. Maandag werden zij ter beschikking van het parket gesteld en opgesloten in de Baumettes-gevangenis.

Het betreft de 20-jarige Marc Dury uit Rixensart en de 19-jarige Lucien Sienart, verblijvend te Siegen. De medeplichtige Michel P., eveneens afkomstig uit Rixensart.

De twee aanranders lieten zich door de 33-jarige taxichauffeur Marcel Bassetto naar een afgelegen plek rijden, waar zij poogden zijn geld te roven. De chauffeur verzette zich en liep daarbij een messteek in de hals op.

Het tweetal sloeg op de vlucht en werd opgepikt door de 17-jarige, die per wagen volgde. Deze wagen droeg een Belgische nummerplaat. Daardoor slaagde de politie erin hen op het spoor te komen. Zondagnamiddag werden zij nabij het strand gearresteerd.

Bron: Gazet van Antwerpen | 7 April 1981

Taxichauffeur beroofd te Brussel

Een taxichauffeur die woensdag te 5u in de morgen drie jongemannen had opgeladen in de Weldadigheidsstraat te Sint-Joost-ten-Node, werd verzocht naar Mechelen te rijden. Op het Redersplein te Brussel werd hij door een van de inzittenden met een pistool bedreigd en verplicht zijn portefeuille af te geven, waarin 3000 fr. stak.

Bron: Gazet van Antwerpen | 24 December 1981

De twee onderstaande overvallen gebeuren in dezelfde periode en dezelfde plaats als de moord op Constantin Angelou.

Taxichauffeur beroofd te Anderlecht

De 61-jarige taxichauffeur Charles Anneessens is woensdagavond [12 januari] omstreeks 19u30 aan de Aakaai te Anderlecht het slachtoffer geworden van een overval. Drie mannen, die hij had opgeladen, trachtten hem te wurgen met een sjaal en namen hem zijn portefeuille af, waarin 12.000 fr. Stak. Ze gingen er te voet vandoor.

Bron: Gazet van Antwerpen | 14 Januari 1983

Gangsters stalen auto van taxichauffeur te Anderlecht

Twee gangsters van het zuiderse type, 25 tot 30 jaar oud, van wie een gewapend met een zware revolver .38 overvielen donderdagmorgen [13 januari], omstreeks 7u10 de chauffeur van een taxi, waarin ze Haden plaatsgenomen op de Veeweydekaai te Anderlecht.

De taxichauffeur werd verplicht te stoppen en diende zijn portefeuille af te geven, waarin enkele duizenden franken staken. Vervolgens moest de chauffeur uit het voertuig stappen, waarmee de daders wegreden in de richting van Sint-Pieters-Leeuw. Het betreft een witte Peugeot, die donderdagnamiddag nog steeds niet was teruggevonden.

Bron: Gazet van Antwerpen | 14 Januari 1983

Taxibestuurder overvallen te Linden

Taxibestuurder Eduard Dence uit Rotselaar zal zich zijn rit naar Linden van zondagmorgen nog wel een poosje geheugen. Omstreeks 6u pikte de bestuurder van taximaatschappij "Theo' met zijn witte Fiat met nummerplaat FBV293 aan het Leuvens station een man op die hem de opdracht gaf naar de Pastoriestraat te Linden te rijden. Daar aangekomen kreeg Eduard Dencef een slag op het achterhoofd met een zwaar voorwerp en werd vervolgens uit de wagen gesleurd.

Daarop sloeg de onbekende dader op de vlucht met de taxi en met een geldsom die een paar duizend fr. bedraagt. De rijkswacht van Leuven stel een onderzoek in deze zaak in.

Bron: Gazet van Antwerpen | 4 Maart 1985

Taxichauffeur van voertuig en geld beroofd te Ukkel

Een taxichauffeur werd dinsdagochtend, omstreeks 2u15 in de Sterstraat te Ukkel door vier kerels die hij elders had opgeladen, overvallen. De chauffeur diende onder bedreiging van een pistool, zijn portefeuille met 25.000 fr. af te geven. Hij moest vervolgens uit zijn voertuig komen. De daders reden er vervolgens met de wagen vandoor.

Bron: Gazet van Antwerpen | 18 Mei 1988

Doder taxichauffeur nog spoorloos

De gerechtelijke politie heeft voorlopig nog geen ernstig spoor naar de moordenaar(s) van de 36-jarige Antwerpse taxichauffeur Pieter Huys. De chauffeur werd zaterdagochtend [29 maart 1986] in de Jagersdreef te Kapellen met een kogel in het hoofd aangetroffen.

Hij was beroofd van zijn portefeuille en zowat 4.000 frank ritgeld. De politie zoekt nog steeds naar getuigen die de ATM-taxi zaterdagochtend om 1u20 iemand hebben zien oppikken aan het Sabena-gebouw aan De Keyserlei of even later aan de Plantin Moretuslei. Ook mensen die de taxi hebben opgemerkt aan de Kapelse Jagersdreef worden verzocht zich kenbaar te maken bij de gerechtelijke politie.

Bron: Gazet van Antwerpen | 2 April 1986

Taxichauffeur uit Vilvoorde vermoord in Sint-Stevens-Woluwe - Eindejaarsperiode het gevaarlijkst

De 52-jarige taxichauffeur Francois Bogemans uit Vilvoorde is in de nacht van vrijdag op zaterdag in zijn voertuig vermoord. Deze man kreeg één of twee kogels in de keel. De misdaad werd ontdekt door voorbijgangers. Van de dader of daders is er geen spoor.

Het was 1u20 toen voorbijgangers in de Lenneke Marelaan te Sint-Stevens-Woluwe de vermoorde chauffeur aantroffen in zijn taxi. De man was kort voor 1 uur ’s nachts aan het station van Vilvoorde vertrokken en had aan de centrale van het taxibedrijf Unic gemeld dat hij een klant had opgepikt die hij naar Woluwe moest brengen. Het was het laatste contact met zijn bedrijf.

Ongerust was men daar nog niet toen de moord werd ontdekt. Er was toen sedert zijn vertrek inderdaad minder dan een half uur verlopen en het gebeurt wel meer dat taxi’s zonder melding doorrijden tot in Brussel, van waaruit radiocontact met Vilvoorde niet altijd mogelijk is.

Het slachtoffer, gehuwd en vader van twee kinderen, was vroeger fruithandelaar. Sedert anderhalf jaar was hij taxichauffeur bij het taxibedrijf Unic dat ’s nachts gewoonlijk drie voertuigen inzet.

In de taxiwereld in en rond Brussel is de moord aanleiding tot ongerustheid. Eerder vorige was al een chauffeur van een ander bedrijf onder bedreiging van een wapen naar een verlaten weg bezuiden Brussel gereden met drie jonge kerels en een meisje. Ook op hem werd toen al een kogel afgevuurd, maar hij werd gelukkig niet geraakt.

De eindejaarsperiode wordt door de taxichauffeurs als de gevaarlijkste van het jaar ervaren. Gewoonlijk hebben overvallers het gemunt op hun geld. Maar volgens sommige berichten zou het slachtoffer van de moord in de nacht van vrijdag op zaterdag niet beroofd zijn van zijn geld. Dit wordt als eigenaardig bestempeld door de onderzoekers.

Het parket trok naar de Lenneke Marelaan met de onderzoeksrechter, wapendeskundige en een wetsgeneesheer.

Bron: Gazet van Antwerpen | 3 December 1990

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

2

Re: Taxichauffeurs

Het geweld tegen taxichauffeurs was in die periode in Brussel zo'n probleem dat er in maart 1983 een overleg was om taxichauffeurs veiliger te laten werken:

Krijgen Brusselse taxi’s een waakhond aan boord?

Naar aanleiding van het toenemend aantal gewelddaden tegen taxichauffeurs in het Brusselse, heeft de agglomeratieraad zich uitgesproken voor een aantal systemen, die de veiligheid van de chauffeurs tegen mogelijke aanrandingen zouden kunnen verzekeren.
Op 23 februari jl. heeft de Brusselse agglomeratieraad voor het eerst met vertegenwoordigers van de beroepsvereniging voor taxi-uitbating onderhandeld over een beveiligingssysteem voor taxichauffeurs. Reeds sinds 1979 probeerde agglomeratieraad dit overleg op gang te brengen.

Pas nu is men daarin geslaagd. Wellicht hebben een reeks brutale aanrandingen en de moord op de Griekse taxichauffeur (*) het verloop van de besprekingen vergemakkelijkt. Tijdens dit overleg werden de verschillende beveiligingssystemen besproken. Voorzitter Lagasse zegde dat men ervan overtuigd is, dat geen enkel systeem alle risico’s dekt. Van de diverse systemen, waaronder wapens, een scheidingswand, slaapgas en andere, heeft de agglomeratieraad zijn voorkeur voor enkele uitgesproken.

Er is bv. Het optisch alarm, waarbij de chauffeur die zich bedreigd voelt, een alarmlicht kan doen branden zonder dat zijn overvaller dit merkt. Het alarm wordt gemonteerd in het lichtbakje bovenop het dak van de taxi. De agglomeratieraad hoopt, zonder het verplicht te willen maken, dat de taxi-uitbaters dit alarmsysteem op al hun taxi’s zullen laten aanbrengen. Het kost ongeveer 2000 fr.

Sensibilisering

De agglomeratieraad is tevens voorstander van het opvragen van de identiteitspapieren van de klant. Wettelijk mag dit, maar veel chauffeurs doen het niet, omdat hierdoor een sfeer van wantrouwen ontstaat die de klant afschrikt. Om dit te vermijden, pleit de agglomeratieraad voor een ruime sensibiliseringscampagne.

Er is ook het systeem van de taxi-cheque, die enkel door de uitbater kan ingewisseld worden. De chauffeur moet dan haast geen contact geld bij zich hebben.

De agglomeratieraad is ten slotte ook voorstander van het gezelschap van een waakhond al begrijpt men best dat hier een aantal problemen opduiken. De hond neemt immers een plaats in, en bovendien zou de wet daarvoor moeten worden aangepast. Toch vindt de agglomeratieraad dat taxichauffeurs die dit wensen, een hond zouden moeten kunnen meenemen.

Voorzitter Lagasse besloot dat de agglomeratieraad daarnaast ook blijft rekenen op de solidariteit onder de taxichauffeurs. In het verleden is het immers vaak genoeg gebeurd dat zij collega’s uit netelige situaties konden redden nog voor de komst van de politie.

Bron: Gazet van Antwerpen | 24 maart 1983

(*) De moord op Constantin Angelou » Forum

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

3

Re: Taxichauffeurs

“Na mijn straf bemachtig ik opnieuw een wapen”.

4

Re: Taxichauffeurs

In Antwerpen werden in die periode ook twee taxichauffeurs vermoord. Het stoffelijk overschot was aangetroffen aan de Ijzerlaan te Antwerpen. Dader of daders zijn nooit gevonden. De moord op de tweede taxichauffeur onder de brug ter hoogte de Bisschoppenhoflaan is de dader wel gevonden.

5

Re: Taxichauffeurs

Nog wat losse informatie uit het taxi-milieu:

Slachtoffers

Twee slachtoffers van de Bende van Nijvel hebben als taxichauffeur gewerkt:

  • Constantin Angelou

  • José Vanden Eynde

Verdachten

Minstens twee verdachten uit het Bende van Nijvel-dossier hebben als taxichauffeur gewerkt:

Bedrijven

Andere taxichauffeurs

  • Patricia Matriche, waarschijnlijk vermoord door Daniel Tinchon.

  • Marc Leblanc, vermoorde taxichauffeur en bevriend met Patricia Matriche.

  • Pieter Huys: Antwerpse taxichauffeur. Vermoord in april 1986 door een schot in het hoofd met een .22 pistool.

  • Een zekere Guido, gelinkt aan Herman Wachtelaer en Levensboom » Forum

  • Guy Valoni, taxichauffeur die vermoord werd door Gustave Becker.

Bossi wrote:

In Antwerpen werden in die periode ook twee taxichauffeurs vermoord.

Heb je hier meer informatie over?

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

6

Re: Taxichauffeurs

Parijse taxichauffeur overvallen te Brussel

Woensdagavond voerde een Parijse taxichauffeur vanuit Parijs een Noordafrikaan naar Brussel. Eenmaal in Brussel is de Noordafrikaan ter hoogte van de Beurs uitgestapt en ging hij naast de chauffeur zitten. Dan bedreigde de Noordafrikaan de taxichauffeur met een revolver, waarop deze de aanrander 100 Franse frank gaf. De taxichauffeur heeft dan onmiddellijk de politie verwittigd en de dader werd later aangetroffen in de Greepstraat te Brussel, waar hij kon worden aangehouden. Het gaat om M.L. (31) geboren in Oran (Algerije) en wonende te Parijs. De dader werd opgesloten en ter beschikking gesteld van het gerecht.

Bron: Gazet van Antwerpen | 17 December 1982

Noot: naam van de dader zelf afgekort.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

7

Re: Taxichauffeurs

Voeg in het lijstje van ‘relevante taxichauffeurs’ ook maar al de caïd uit de Deschannellaan in Schaarbeek toe…

8

Re: Taxichauffeurs

Lijk van Mean geïdentificeerd

Woensdag is de identiteit bekend geraakt van de man wiens lijk dinsdagmorgen omstreeks 6 uur was aangetroffen langs de rijksweg 35 te Mean. Het betreft luidens een identiteitskaart die is teruggevonden in een te Luik achtergelaten taxi, de 42-jarige Luxemburgse taximan Constantino Duarte Franco Rodriguez. In de taxi waren te Luik bloedsporen aangetroffen en vrij snel werd door de speurders een verband gelegd met het lijk dat dezelfde morgen te Mean was gevonden. Rodriguez woonde luidens de identiteitspapieren in een dorpje nabij Esch-sur-Alzette.

Bron: Gazet van Antwerpen | 23 September 1982

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

9

Re: Taxichauffeurs

29 Maart 1986: een Antwerpse taxichauffeur wordt in Kapellen vermoord met een schot in het hoofd (kaliber.22). De moord is onopgelost » Forum

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

10

Re: Taxichauffeurs

9 December 1977: een 16-jarige jongen schiet twee taxichauffeurs dood met een .22 revolver. De ene moord gebeurde in Etterbeek, de andere in Elsene. De jongen werd eerst doorverwezen naar assisen maar nadien geïnterneerd » Forum

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube