1

Topic: Douglas Stowell

Douglas Stowell (35 jaar in januari 1986) was gedomicilieerd in Honduras maar verbleef voornamelijk in het Zwitserse Gstaad. Op 9 november 1985 had hij in de namiddag een afspraak met Juan Mendez. Diezelfde avond wordt hij door de Franse douane gecontroleerd als hij onderweg is naar Luxemburg. In zijn wagen vinden ze wapens en documenten. Stowell wordt hiervoor gearresteerd.

Douglas Stowell is een Amerikaan die in het Zwitserse Gstaad woont, waar hij regelmatig opgemerkte feestjes geeft. Daarbij doet hij een beroep op allerhande internationale sterren. Recent nog had hij Elton John als entertainer naar Gstaad gehaald. Eén ding is overduidelijk: Stowell is steenrijk. Hij heeft residenties in Honduras, in Tegucgalpa en in Costa Rica. Zowat een jaar geleden [een jaar voor november 1985] heeft Juan Mendez de Amerikaan bij FN geïntroduceerd. Sindsdien werkt Stowell als officieus agent van FN voor wapenleveringen in Honduras, het land vanwaaruit de CIA de Nicaraguaanse contra’s van wapens voorziet. Die namiddag [9 november 1985] onderhandelen Juan Mendez-Blaya en Douglas Stowell over een bestelling van niet minder dan 1.700 wapens, met bestemming Honduras.

‘Tony’ Mendez neemt die avond afscheid van de Amerikaan, Douglas Stowell, in zijn FN-kantoor in Herstal. De rijke Amerikaan stuift weg in zijn zwarte Ferrari, richting Gstaad. Aan de Frans-Luxemburgse grens, in Dudelange, wordt hij tegengehouden en zijn wagen wordt doorzocht. De Franse douane-ambtenaren vinden in de kofferruimte van de Amerikaan vier nieuwe 9mm-pistolen van FN, wisselstukken voor mitrailleurs, verkoopsdocumenten voor Zuid-Amerika en documenten betreffende de bewapening van helikopters.

Stowell wordt door de Franse onderzoeksrechter Dié onder aan houdingsmandaat geplaatst wegens illegale invoer van oorlogswapens. Dié vermoedt dat Stowell illegaal oorlogsmateriaal levert aan de Nicaraguaanse contra’s in Honduras. Hij is vast van plan de rol van FN hierbij uit te diepen.

Bron: De Bende: Een documentaire | Paul Ponsaers & Gilbert Dupont


In 1989 - dus enkele jaren na de publicatie van het boek "De Bende" - verschijnt er nog een artikel over Douglas Stowell in Gazet van Antwerpen:

(...) "Volgens Beijer was de moord op Mendez het gevolg van de zogeheten "affaire Douglas Stowell", aldus Bultot. "Stowell was de Amerikaan die op zaterdag 9 november 1985 persoonlijk bij Juan Mendez thuis onderhandelde over een belangrijke wapenlevering. De Amerikaan werd met zijn wagen diezelfde nacht aan de Frans-Luxemburgse grens door de douane tegengehouden. In zijn koffer ontdekte men wapens en allerlei documenten."

De Amerikaan Douglas Stowell blijkt alleszins een mysterieuze figuur, die in het Zwitserse Gstaad woonde, maar ook verblijven had in Costa Rica en Honduras. Vermoed wordt, dat hij wapenleveringen zou hebben georganiseerd voor de CIA, die ze vanuit Honduras naar de Contra's in Nicaragua doorsluisde. Op die bewuste 9 november zou Stowell trouwens met Mendez onderhandeld hebben over en levering van 1.700 wapens met bestemming Honduras. Na zijn vertrek bij Mendez reed de Amerikaan met zijn Ferrari terug naar Zwitserland. In Dudelange, aan de Frans-Luxemburgse grens stootte hij op een douanecontrole. Uit zijn koffer kwamen 4 nieuwe FN-pistolen, mitrailleur-onderdelen en documenten over helikopterbewapening te voorschijn. Stowell werd door de Franse onderzoeksrechter Dié onder aanhoudingsmandaat geplaatst, maar over het verder verloop van de zaak is weinig bekend.

Bron: Gazet van Antwerpen | 18 December 1989

In dit artikel staat een interessant detail. Bultot zegt dat Mendez thuis onderhandelde met Stowell. Terwijl volgens het boek "De Bende" de onderhandelingen in het kantoor van Mendez, bij FN Herstal, in Luik gebeurden. Wie vergist zich? Bultot of de auteurs?

Het zou ook wel interessant zijn om te weten om hoe laat het gesprek tussen Stowell en Mendez geëindigd is.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

2

Re: Douglas Stowell

Ben wrote:

Op 9 november 1985 had hij in de namiddag een afspraak met Juan Mendez. Diezelfde avond wordt hij door de Franse douane gecontroleerd als hij onderweg is naar Luxemburg. In zijn wagen vinden ze wapens en documenten. Stowell wordt hiervoor gearresteerd.

Val nu om; het overleg tussen Stowell en Mendez was niet op 9 november maar op 8 november:

Le 8 novembre 1985, un certain Douglas Stowell - ressortissant américain se qualifiant de "technicien armement" - a été arrêté à la frontière franco-luxembourgeoise, alors qu'il transportait dans sa voiture quatre pistolets GP fabriqués par la FN.

L'enquête menée par la police française a établi que ces armes avaient été remises à Stowell par Mendez, avec qui il était en relation étroite. Les GP étaient destinés à des "contacts commerciaux" de Stowell au Honduras.

Mendez a reçu, pour ce fait, un blâme sévère de la direction de la FN.

Si l'affaire Stowell a, d'après divers témoignages, fortement ébranlé la victime, il semble surtout que Mendez ait formé craintes pour son avenir professionnel. Rien ne permet de penser que sa vie eût pu être mise en jeu.

Bron: Akte van Beschuldiging proces Bouhouche-Beijer

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

3

Re: Douglas Stowell

Amerikaanse wapenhandelaar met vermoorde FN-directeur

Juan Mendez werd verleden week dinsdag doodgeschoten in zijn auto. hij was bij FN verantwoordelijk voor de verkoop van wapens in Latijns-Amerika. Substituut-procureur Van Lierde van het Nijvels parket bevestigde dat Mendez eind december werd ondervraagd in verband met een aanhouding die was verricht door de Franse grenspolitie, n.a.v. zijn relaties met een Amerikaans wapenhandelaar, Douglas Stowell.

Op 9 november verleden jaar had Stowell in de FN-kantoren een onderhoud met Mendez. Enkele uren later werd Stowell aan de Frans-Luxemburgse grens te Thionville tegengehouden door de grenspolitie. In de koffer van zijn auto vond men nieuwe wapens, afkomstig van FN. De man werd beschuldigd van het illegaal importeren van wapen van de "klasse 1" (oorlogswapens) en opgesloten in de gevangenis.

FN-topman Mendez verklaarde dat hij aan Stowell vier nieuwe pistolen had gegeven (zonder de nodige documenten). Maar dat klopte niet met de vaststellingen van de grenspolitie in Thionville die wel degelijk oorlogswapens had gevonden, vergezeld van documenten. In Frankrijk vermoedt de politie dat Douglas Stowell op illegale wijze FN-wapens leverde aan Nicaraguaanse contra-revolutionairen.

Bron: De Standaard | 13 Januari 1986

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube