1

Topic: Gembloux: 10 November 1987

Samenvatting

  • Wat? Een bankoverval op een filiaal van de Bank Brussel Lambert (BBL). Tijdens die overval werden dertien personen meer dan 24 uur gegijzeld en werden 127 kluizen gekraakt.

  • Wanneer? In de nacht van 10 op 11 november 1987

  • Waar? Avenue de la Faculteit Agronomique 55 in Gembloers » Google Maps

  • Wie? Drie daders, onder wie Robert Van Oirbeek en Jean-Jacques Gourgues. De derde dader is onbekend.

  • Buit: 500 tot 700 miljoen fr.

Supergangster Van Oirbeek slaat weer toe

Een van de meest beruchte gangsters in ons land, Robert Van Oirbeek, heeft samen met een nog niet geïdentificeerde mededader een van de spectaculairste roofovervallen in de Belgische geschiedenis gepleegd. De roof op een filiaal van de Bank Brussel Lambert, aan de Avenue de la Faculteit Agronomique 55 in het Waalse Gembloers, leverde de twee overvallers zeker enkele tientallen miljoenen op.

De overval duurde in feite 25 uren. Dertien mensen werden dinsdagavond 18u en woensdagavond 19u gegijzeld gehouden. Zodoende kregen Van Oirbeek en zijn kornuit ruim de tijd om alle kluizen van de bank leeg te roven.

De gangsters maakten aldus handig gebruik van de feestdag van 11 november. Dinsdagavond, juist na sluitingsuur, vielen ze de bank binnen en gijzelden drie personeelsleden en hun gezinnen, samen dertien mensen. Onder bedreiging lieten ze de kofferzaal open maken. En dan begon het zware werk: 125 safes werden opengebroken. Hoe groot de buit is, is nog niet precies bekend, maar zeker is dat er vele tientallen miljoenen werden meegenomen, wellicht vooral juwelen en waardepapieren. Nadien werden de gijzelaars, die ongedeerd bleven, vrijgelaten.

De persdienst van Bank Brussel Lambert gaf het nieuws pas donderdagmiddag vrij en vertelde ook meer over het scenario van deze ophefmakende overval.

De roof en de gijzeling van 13 mensen in Gembloers doet terugdenken aan een bijna identieke roofoverval in het Nederlandse Valkenburg, op 29 april van dit jaar. Drie gangsters, onder wie Robert Van Oirbeek en zijn gezel Philippe Delaire overvielen toen een filiaal van de Nederlandse bank MNB in Valkenburg. Ook toen werden 11 mensen gegijzeld, de bankdirecteur, twee medewerkers en hun gezinnen. Uit de offerzaal verdween toen ruim 13 miljoen fr.

Van Oirbeek - bijgenaamd “Le Petit Robert” - ontsnapte op 8 februari uit de Luikse Lantin-gevangenis. De specialist in ontvluchtingen ging toen aan de haal samen met Philippe Delaire (25), Giacomo Marchisone (41) en Paulo Cyrelly (30). Tijdens hun vlucht gijzelden ze twee bewakers, die later in de omgeving van Tongeren werden vrijgelaten.

Onmiddellijk daarna kwamen ze terecht in Hakendover, nabij Tienen, waar ze 8 uur lang een gezin van vijf personen gijzelden. Dan vluchtten ze naar Nederland, waar weer drie mensen werden gegijzeld en met een auto meegenomen tot in de buurt van Kortrijk. Van Oirbeek wist toen blijkbaar samen met Delaire over de grens te komen.

Later werden in Zwitserland Marchisone en Cyrelly aangehouden. Delaire werd in Frankrijk gevat, ontsnapte en werd later weer ingerekend. Van Oirbeek zelf bleef op vrije voeten.

Bron: Gazet van Antwerpen | 13 November 1987

Drie aanhoudingen na de bankkraak van Gembloers

De gerechtelijke politie van Namen lijkt goed op weg om de geruchtmakende kraak die op 10 november en 11 november is gepleegd in het BBL-kantoor te Gembloers op te helderen. In samenwerking met hun Brusselse collega’s zijn de Naamse onderzoekers er in geslaagd de hand te leggen op een deel van de buitgemaakte miljoenen. Dit gebeurde bij de aanhouding in Brussel van drie verdachten, vermoedelijk helers die eventueel naar het spoor van de bankkrakers kunnen leiden.

Bij de kraak in Gembloers werden gedurende meer dan 24 uur een dozijn personen in het bankkantoor gegijzeld. De rovers waren al die tijd druk bezig met het ledigen van 125 bankkluizen, wat hen een buit van naar schatting enkele honderden miljoenen opleverde.

De gerechtelijke politie schaduwde in het kader van het onderzoek een 50-jarige zigeuner en zijn zoon. Maandagochtend vroeg werd het duo naar Brussel gevolgd, maar er diende nog uren gewacht vooraleer men kon ingrijpen. Dat gebeurde pas in de vooravond toen op het Bockstaelplein te Laken een derde persoon op de afspraak verscheen, een Brusselaar, eveneens 50 jaar oud.

De drie mannen werden door de Brusselse gerechtelijke politie opgepakt. Het bleek toen dat de twee zigeuners aan de Brusselaar een pak waardepapieren moesten overhandigen die te Gembloers uit de kluizen waren geroofd. Het ging om documenten voor een totale waarden van 20 tot 30 miljoen fr.

Men veronderstelt dat de twee zigeuners door de daders van de bankroof als tussenpersonen waren ingeschakeld in een poging om de papieren te gelde te maken. Het drietal is dan naar Namen gebracht om daar aan de tand gevoeld te worden over de herkomst van de gestolen stukken. De vraag is nu of de drie gaan praten en of uit hun verklaring zal blijken dat de ophefmakende kraak inderdaad gepleegd werd door Robert Van Oirbeek en zijn bende, zoals van bij het begin is verondersteld.

Bron: Gazet van Antwerpen | 26 November 1987

Eén bankovervaller van Gembloers geklist

De Parijse politie heeft zondag te Parijs een boef verhoord die door de Belgische politie wegens zijn deelneming aan de overval op een filiaal van de BBL in Gembloers werd opgespoord. Bij de overval werd 500 tot 700 miljoen Bfr. buitgemaakt.

Jean-Jacques Gourgues was bij zijn aanhouding in het bezig van valse documenten. Een huiszoeking in zijn woning, in Boulogne, leverde de politie naast drie stelletjes valse papieren ook een automatisch pistool 7.65 op, een kogelvrij vest, Euro-reischeques en twee goudstaven.

Tegen Gourgues was een internationaal opsporingsbevel uitgevaardigd door onderzoeksrechter Comelieu te Namen, naast de kerel was geïdentificeerd als een der drie daders van de overval te Gembloers, op 10 en 11 november jl.

Bij die hold-up gijzelden drie mannen, onder leiding van “specialist” Robert Van Oirbeek, dertien werknemers van de bank bij hen thuis en werden 127 kluizen gekraakt. Gourgues gaf zijn deelneming aan de overval in gezelschap van Van Oirbeek toe maar weigerde de naam van de derde rover te onthullen.

Afgezien van aanklachten uit hoofde van schriftvervalsing en misbruik ervan, verboden wapenbezit van munitie, diefstal en heling werd Gourgues in beschuldiging gesteld wegens gewapende overval. De man is in verzekerde bewaring gesteld.

Bron: Gazet van Antwerpen | 2 December 1987

Bankkraker van Gembloers

Jean-Jacques Gourgues is een van de drie gangsters die op 10 en 11 november 127 kluizen kraakten in een filiaal van de BBL te Gembloers, 500 tot 700 miljoen fr. buitmaakten en die twee dagen 13 personen gijzelden, werknemers bij de bank en hun familieleden. Gourgues die door de Parijse politie werd gevat in samenwerking met de gerechtelijke politie van Namen, heeft bekend dat Robert Van Oirbeek de leider was van het trio, maar wou niet zeggen wie de derde overvaller was.

Bron: Gazet van Antwerpen | 3 December 1987

Van Oirbeek geconfronteerd met gijzelaars

Vrijdagochtend is Robert Van Oirbeek verschenen voor de raadkamer van Namen. Die heeft het aanhoudingsbevel tegen Van Oirbeek bevestigd op basis van zes beschuldigingen naar aanleiding van de inbraak op een BBL-kantoor in Gembloers op 11 november van vorig jaar en de overval van de Banque de Salzinnes in Namen.

Onderzoeksrechter Comeliau maakte van de gelegenheid gebruik om “Le Petit Robert” opnieuw te ondervragen en hem met getuigen te confronteren. Wat Gembloers betreft hebben acht van de tien gijzelaars, die vrijdag met Van Oirbeek werden geconfronteerd, hem formeel herkend als één van de drie dieven. Van Oirbeek blijft nochtans ontkennen, zeggende dat hij overal wordt herkend “omdat hij een bekende figuur is”.

De vijf bedienden van de Banque de Salzinnes daarentegen hebben Van Oirbeek niet herkend. De onderzoekers hopen in de komende weken erachter te komen hoe groot de buit van de twee diefstallen precies is.

Bron: Gazet van Antwerpen | 14 Mei 1988

Een robotfoto van één van de daders, de man had een opvallend litteken op zijn voorhoofd:

https://i25.servimg.com/u/f25/11/22/12/24/robotf17.png

Jean-Jacques Gourgues, één van de drie daders:

https://i25.servimg.com/u/f25/11/22/12/24/jean-j10.png

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube