1

Topic: Huldenberg: 29 Augustus 1994

Samenvatting

  • Wat? Een schietpartij tussen vier gangsters en twee politieagenten.

  • Wanneer? Maandag 29 augustus 1994 rond 10u 's ochtends.

  • Waar? Op de oprit van een buitenverblijf, op de hoek van de A. Goossensstraat en De Limburg Stirumlaan in Huldenberg » Google Maps

  • Wie? Frédéric Hilger; hij geraakte gewond en werd onmiddellijk gearresteerd. De drie anderen waren: Claude Hilger, Claude Silverans en Pascal Silverans.

  • Wapens: 2 UZI's, een halfautomatische riotgun en een machinepistool.

Gangsters vurend uit schuilplaats

Een treffen tussen twee politieagenten van Huldenberg en vier gangsters is door een defect aan één van de wapens van de gangsters niet in een bloedbad geëindigd. De feiten gebeurden maandag omstreeks 10u aan een buitenverblijf op de hoek van de A. Goossensstraat en De Limburg Stirumlaan in Huldenberg.

Dat huis hadden de gangsters uitgekozen als uitvalsbasis voor een zware slag in Huldenberg of omgeving. Dat blijkt alvast uit de kogelvrije vesten die ze droegen en de zware wapens, waaronder twee UZI’s, een halfautomatische riotgun en een machinepistool. Bovendien lag in hun auto inbrekersmateriaal, een zware hamer en een pakje Semtex-springstof waarmee een auto kan worden opgeblazen.

Een oplettende buurtbewoonster en de agenten hebben de plannen van de gangsters echter gedwarsboomd. In een vuurgevecht met de politie konden drie gangsters evenwel ontkomen. De vierde, Frédéric Hilger uit Antwerpen, werd gearresteerd.

Hilger had banden met de bende van Patrick Haemers. Na de gewelddadige ontsnapping van de ‘blonde reus’ op 13 augustus 1987 uit een celwagen in Heverlee (Leuven) vonden de speurders in de kamer van Frédéric’s broer, Claude Hilger, één van de twee gestolen rijkswachtwapens terug. Het tweede wapen lag in Antwerpen in een garagebox die Frédéric en Claude Hilger huurden.

Over de herkomst van de wapens moest Frédéric Hilger zich op het proces-Haemers komen verantwoorden. Hij weigerde echter te antwoorden en lokte zo een incident uit.

Bovendien heeft Frédéric Hilger destijds bekend dat hij, op vraag van bendelid Basri Bajrami die met hem in de gevangenis van Vorst zat, beloofde om mee te helpen aan Haemers’ ontsnapping. Hilger kon zijn belofte niet waarmaken omdat hij langer dan voorzien in de gevangenis moest blijven.

Zijn broer Claude Hilger werd gisterennamiddag voor ondervraging opgepakt, maar ontkent ook maar iets met de schietpartij in Huldenberg te maken te hebben.

Pittig detail. Gisterenochtend werd Frédéric Hilger door zijn kompanen aan de gevangenis van Sint-Gillis opgepikt. Hij genoot daar van een regime van halve vrijheid. Overdag was hij tewerkgesteld bij een traiteur. Gisteren had hij een dagje vrij gekregen …

Bron: Gazet van Antwerpen | 30 Augustus 1994

Oog in oog met zware gangsters

“Omdat ik zeker was dat de eigenaars niet op hun buitenverblijf waren, vond ik het vreemd er stemmen te horen. Daarom ging ik een kijkje nemen. Ik zag een man met een muts op en een wapen in de hand. In de De Limburg Stirumlaan stond een jeep. Ik dacht aan inbrekers en heb onmiddellijk de landelijke politie verwittigd.”

Dat vertelt een buurtbewoonster, die liever anoniem wil blijven. Haar oplettendheid en het snelle optreden van de landelijke politie van Huldenberg hebben voorkomen, dat een bende van vier gangsters, maandagmorgen omstreeks 10 uur een zware slag kon slaan in Huldenberg of omgeving.

De bende had het riante buitenverblijf van een echtpaar uit Brussel op de hoek van de A. Goossensstraat met De Limburg Stirumlaan in Huldenberg uitgekozen als uitvalsbasis of als tijdelijke schuilplaats na de slag.

Na het telefoontje van de buurtbewoonster waren agent Marc Dekerk en zijn collega Michel Renquin nagenoeg onmiddellijk ter plaatse. Toen ze de oprit naar het buitenverblijf wilden oprijden, reed de jeep van de gangster in volle vaart achteruit de A. Goossensstraat in.

Blijkbaar was de bestuurder de controle over de auto kwijt, want hij reed de berm op. De jeep maakte een buiteling, maar kwam opnieuw op zijn vier wielen terecht. Inmiddels was Michel Renquin uitgestapt. Hij liep naar de jeep, waaruit de gangster met een UZI-geweer tevoorschijn kwam. De agent aarzelde niet en schoot de gangster het wapen uit de hand. Daarop kon hij hem overmeesteren.

Bijstand

Nagenoeg gelijktijdig wilde Marc Dekerk zijn collega bijstand verlenen en reed zijn dienstauto achteruit van de oprit. Op dat ogenblik echter reden drie gangsters in een zware BMW naar beneden. Marc Dekerk reed de auto onderaan de oprit klem.

Daarop trokken de gangsters hun maskers over het hoofd. Dat was voor Marc Dekerk het sein om onder het dashboard te duiken. Hij had zich nog maar net in veiligheid gebracht of de gangsters openden met een halfautomatische riotgun en een UZI-geweer het vuur. Gelukkig voor Marc Dekerk blokkeerde de riotgun na het eerste schot.

Marc Dekerk beantwoordde het vuren van de gangsters met vier tot vijf schoten uit zijn dienstwapen. Daarop hielden de gangsters het voor bekeken en vluchtten te voet weg. De overmeesterde gangster bleek Frédéric Hilger te zijn.

Hilger werd gewond aan drie vingers. Onder zware bewaking bracht de hulpdienst van de brandweer van Overijse hem over naar het UZ Gasthuisberg in Leuven. Daar onderging hij een spoedoperatie.

“Ik heb de schoten horen afvuren. Eerst dacht ik dat het geluid afkomstig was van een slecht afgestelde motor”, verteld buurtbewoner F.B. “Ik heb nog net gezien hoe de gangster is gearresteerd. Hij lag op de grond en kreunde.”

De drie anderen vluchtten weg achter het buitenverblijf. Ze liepen langs een camping en belandden zo in een zijstraat van de Peuthystraat. Daar probeerden ze een 15 jaar oude BMW te stelen.

“Ik had net de kippen gevoederd, toen ik plotseling oog in oog stond met een man gekleed in een vaal witte overall en muts”, doet de eigenaar zijn verhaal. Ook hij heeft liever geen naam in de krant.

Sleutels

“‘De sleutels van de wagen’, herhaalde hij tientallen keren in het Duits. Ik zei hem dat ik ze niet had. Hij kwam met zijn vuurwapen op me af, maar ik duwde hem opzij. Hij liet niet af en sloeg zijn arm in een greep om me heen. Daarop pakte ik hem bij zijn pols, beet om hem het wapen afhandig te maken en duwde hem tegen de muur.”

De tweede gangster gebood de echtgenote van de man om rustig te blijven. Toen ze merkten dat ze de auto niet kregen, sloegen de drie opnieuw op de vlucht. In de De Peuthystraat hielden ze een automobilist tegen die in de richting van Huldenberg reed.

Met een wapen op hem gericht begreep de man wat er aan de hand was en gaf zonder slag of stoot zijn Audi 80 af. De gangsters vluchtten in de richting van Overijse. In de vooravond troffen rijkswachters de auto aan bij het station van Groenendaal in Hoeilaart. Met de brandblusser waren mogelijke sporen uitgewist.

Het parket in Leuven is er van overtuigd dat de vier een zware overval op een bank- of postkantoor of op een geldtransport beraamden. Of zij de daders zijn van bankovervallen waarbij gebruik werd gemaakt van een zware hamer, moet nog worden uitgemaakt. De vraag blijft ook of hun halfautomatische riotgun afkomstig is van de inbraak in de wapenwinkel in Edegem.

Bron: Gazet van Antwerpen | 30 Augustus 1994

Huldenbergse bende reeds achter de tralies

Speurders van de 23ste brigade van de gerechtelijke politie in Brussel hebben al maandagavond de drie voortvluchtige gangsters van de schietpartij met de Huldenbergse politie gevat. Daarmee zit de bende die maandagmorgen een gewapende overval op een geldtransport in Huldenberg heeft willen plegen, voltallig achter de tralies.

De drie zijn Claude Hilger, de broer van de eerder gearresteerde en bij het treffen met de Huldenbergse politie gewond geraakte Frédéric Hilger, en de gebroeders Claude en Pascal Silverans. Het drietal staat bij het gerecht bekend als vermoedelijke daders van verscheidene overvallen.

Maandagavond verrasten de speurders hen in een pand in de Van Souststraat in Anderlecht. Ze waren in het gezelschap van twee vrouwen. Geen van de drie was op dat ogenblik gewapend. Onder zware bewaking zijn de drie dinsdagvoormiddag naar de rijkswachtkazerne van Leuven overgebracht. Na een langdurige ondervraging werden zij door onderzoeksrechter Debrie dinsdagavond aangehouden. Frédéric Hilger was al eerder op de dag aangehouden.

Bron: Gazet van Antwerpen | 31 Augustus 1994

Gangsters gestoord in voorbereiding

Voor de gerechtelijke diensten staat het vast. De vier gangsters beraamden een overval op een geldtransport in Huldenberg. Dat moest maandagmorgen tussen 10u en 10u30 vanuit het centrum van Huldenberg door De Limburg Stirumlaan rijden.

Om de overval te plegen hadden de vier gangsters het riante buitenverblijf op de hoek van de A. Goossenstraat met De Limburg Stirumlaan als uitvalsbasis gekozen. Tegenlijk hadden ze zich voorzien van zware wapens, zoals twee UZI-geweren, een halfautomatische riotgun en een machinepistool, en hadden ze bivakmutsen en kogelvrije vesten. In een van de koffers van de twee auto’s waarmee ze zich verplaatsten, lag bovendien een pakje Semtex-springtof, dat al was klaargemaakt voor gebruik.

De gangsters troffen wellicht hun laatste voorbereidingen, toen een buurtbewoonster hun verdacht gedrag opmerkte en de landelijke politie van Huldenberg verwittigde. Een patrouille van twee agenten rukte uit en raakte in een vuurgevecht verwikkeld met de gangsters.

Een agent schakelde zoals bekend Frédéric Hilger uit, terwijl de drie anderen konden ontkomen. Nog dezelfde avond rekenden speurders van de 23ste brigade van de Brusselse gerechtelijke politie de drie vermoedelijke en voortvluchtige gangsters in, in een pand in de Van Souststraat in Anderlecht. De drie -Claude Hilger en de gebroeders Claude en Pascal Silverans - waren niet gewapend en boden geen weerstand bij hun arrestatie.

Bij het treffen met de Huldenbergse agenten geraakte Frédéric Hilger gewond aan de hand. Zijn ondervraging in het Leuvense ziekenhuis verliep moeilijk. Volgens de ongeschreven wetten van het milieu wilde hij niet zeggen met wie en waarom hij zich op de plaats van de schietpartij bevond. Onderzoeksrechter Paul Debrie hield hem dinsdagmorgen aan.

Onder zware bewaking brachten rijkswachters van de brigade Leuven Frédéric Hilger dinsdagnamiddag van het ziekenhuis over naar de ziekenafdeling van de gevangenis van Sint-Gillis. Hij moest daar een gevangenisstraf van 42 maanden voor een overval uitzitten, maar genoot een systeem van halve vrijheid. Dat betekent dat hij alleen ’s nachts in de gevangenis moest zijn en overdag aan het werk kon.

Na hun arrestatie zijn de drie andere gangsters ook naar Leuven overgebracht. De hele dag zijn ze ondervraagd. In de loop van de dag vond er ook een confrontatie met verscheidene getuigen plaats, onder meer met de chauffeur van wie ze de auto hadden gestolen. Voor minstens een van hen was de confrontatie bezwarend, vandaar dat onderzoeksrechter Debrie de drie in de loop van dinsdagavond eveneens heeft aangehouden.

De speurders die bij het onderzoek zijn betrokken, tonen zich optimistisch. Het is nog niet dikwijls gebeurd in de gerechtelijke geschiedenis dat een overval wordt verijdeld en dat de gangsters worden ingerekend.

Bron: Gazet van Antwerpen | 31 Augustus 1994

Huldenbergse gangster liet haar kleuren

Er zijn meer details bekend geraakt over de arrestatie van drie van de vier gangsters, die maandagochtend een overval beraamden op een geldtransport in Huldenberg. Zoals bekend deed zich daar in De Limburg Stirumlaan een vuurgevecht voor tussen vier gangsters en twee politieagenten van Huldenberg.

Daarbij werd Frédéric Hilger gewond. Een agent kon hem overmeesteren. De drie overige gangsters konden na een vuurgevecht met de tweede agent ontkomen. Vrijwel onmiddellijk startten leden van de 23ste brigade van de gerechtelijke politie in Brussel een grootscheepse speuractie. Die kende nog dezelfde avond succes.

Zo verrichtten speurders huiszoekingen op verschillende adressen in Anderlecht. In een pand in de Van Souststraat troffen ze de broer van de gewonde Frédéric Hilger aan. Het ging om Claude Hilger. De gebroeders Pascal en Claude Silverans waren in zijn gezelschap.

Claude Silverans kon ontkomen, maar werd later in de buurt ingerekend. Tot verbazing van de speurders vertoonde Claude Silverans een schotwonde aan de schouder. Uit het onderzoek blijkt dat het alibi dat hij verschafte over zijn tijdsgebruik van maandagmorgen niet klopte.

Ook was duidelijk dat hij nog dezelfde dag zijn haar had laten kleuren. ’s Morgens was hij blond, ’s avonds had hij zwart haar. Bovendien had hij ook zijn kleren laten wassen. Dat waren de bezwarende elementen die de Leuvense onderzoeksrechter toelieten om niet alleen hem, maar ook de twee anderen aan te houden. De vier zijn aangehouden onder betichting van onder meer poging tot doodslag. Of alle daders van de schietpartij in Hulgenberg achter de tralies zitten, moet het verdere onderzoek uitwijzen.

Inmiddels doet het parket in Leuven een oproep tot getuigen van het vuurgevecht in Huldenberg en getuigen die aan het station van Groenendaal in Hoeilaart verdachte personen hebben opgemerkt. Ze kunnen contact opnemen met de BOB van Leuven.

Bron: Gazet van Antwerpen | 1 September 1994

Nieuwe arrestatie in zaak-Huldenberg

De Leuvense onderzoeksrechter Bernard Puissant heeft gisteren een persoon aangehouden. De man, een zekere L.C. die in Brussel ingerekend is, wordt ervan verdacht onlangs betrokken geweest te zijn bij de plannen van een Brusselse bende om in de Goossensstraat in Huldenberg een geldtransport te overvallen.

De onderzoeksrechter ondervroeg gisteren ook een tweede verdachte, maar die is na ondervraging weer vrij gelaten. Eerder zijn in deze zaak al vier personen na een schietpartij met de Huldenbergse politie aangehouden.

Bron: Gazet van Antwerpen | 8 September 1994

Gerecht zoekt hele dag naar wapens en lijken

De BOB van Brussel beschikt sinds twee weken over informatie dat er in een oude fabrieksloods in Buizingen een lijk van een man verborgen ligt. Leden van de Civiele Bescherming en van de Cel Verdwijningen van de rijkswacht doorzochten vrijdag het hele gebouw. Een braakliggend stuk grond werd afgegraven. De speurders dregden ook in de vlakbij gelegen Zenne.

Het onderzoek kadert in het dossier van de Joegoslavische bendeleider Radovan Ivanovic (35), die op 2 mei verdween toen hij zich naar een afspraak op de Alsembergsesteenweg in Buizingen begaf. Ivanovic is geen onbekende voor het gerecht. Hij wordt aanzien als het brein van een internationale bende die zich toelegt op overvallen op geldtransporten en hold-ups. De speurders vermoeden nu dat hij uit de weg werd geruimd door de broers Hilger.

Begin september kliste de Brusselse BOB in Antwerpen de beruchte gangsters Frédéric (33) en Claude (31) Hilger. Het duo was de voorbije jaren betrokken bij talrijke, zware misdrijven. Eind augustus 1994 leverden ze in Huldenberg een vuurgevecht met de politie. Samen met twee trawanten stonden de broers Hilger op het punt om de gepantserde deuren van een geldwagen op te blazen. In hun auto werd een grote hoeveelheid springstof aangetroffen. Van Claude Hilger is geweten dat hij tussen 1987 en 1990 aan het hoofd stond van een bende die bij overvallen ruim dertig miljoen frank buit maakte. Frédéric werd verdacht van lidmaatschap van de bende Haemers. In zijn schuilplaats ontdekte de politie het wapen dat tijdens de laatste ontsnapping van Patrick Haemers op 13 augustus 1987 ontfutseld werd van een rijkswachter.

Ontvoering

De Brusselse BOB verdenkt het broederpaar ervan de hand te hebben in de ontvoering en moord op Ivanovic. De broers Hilger kunnen ook de ontvoering van Ivan Poels op hun geweten hebben. Poels zou een belangrijke hasjhandelaar uit het hoofdstedelijk milieu verklikt hebben. Ook hij is al een tijdje vermist.

Dat het gerecht vrijdagmorgen in Buizingen afstapte, heeft te maken met nieuwe informatie, verkregen van een tot dusver onbekende tipgever. Het terrein dat onderzocht werd, bevindt zich tussen de Zenne en het kanaal Brussel-Charleroi. Al vroeg op de morgen kreeg een echtpaar in de Porseleinstraat de BOB over de vloer.

Op het terrein staan een viertal huizen. Zij werden oppervlakkig gecontroleerd. Nadien werden de grote middelen ingezet. Naast de rijkswacht en Civiele Bescherming namen ook leden van de Afvalstoffenmaatschappij OVAM aan de zoekactie deel.

Rond negen uur werden ook twee lijken- en twee explosievenhonden gebracht. Er werd niet alleen naar lijken en wapens gezocht maar ook naar geld. Een informant zou de speurders hebben ingelicht dat er grote sommen geld, afkomstig van de overvallen, onder de grond verborgen liggen. Ook de bodem van de nabijgelegen Zenne werd onderzocht. Gisterenavond werd de actie beëindigd zonder noemenswaardig resultaat.

Bron: Gazet van Antwerpen | 20 September 1997

Dossier Huldenbergse schietpartij naar Bergen

Het dossier van de gangsters, die in augustus betrokken waren in de schietpartij met de Huldenbergse politie, maakt het Leuvense parket over aan het parket van Bergen. De gangsters worden daar verdacht van een reeks overvallen. Ook in het Brusselse zouden ze zich schuldig hebben gemaakt aan heel wat zware feiten.

De zaken worden nu in Bergen gecentraliseerd. De schietpartij in Huldenberg is het enige gekende strafbare feit dat de gangsters in het arrondissement Leuven hebben gepleegd. In het totaal zou de bende van Frédérique Hilger - een trawant van wijlen Patrick Haemers - en zijn kompanen minstens tien overvallen hebben gepleegd.

Het dossier van Huldenberg, waaraan de Leuvense BOB en de 23ste Brigade van de gerechtelijke politie werkten, is volledig afgerond. Inmiddels zitten zes bendeleden nog steeds achter de tralies. Een zevende verdachte is vrijgelaten.

Bron: Gazet van Antwerpen | 25 Oktober 1994

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube