1

Topic: Michel Houdart

Michel Houdart is een Franse gangster die in de jaren '80 in België woonde. Eind april 1986 ontsnapte hij samen met Pietro Santini uit de gevangenis van Verviers. Niet zo lang daarna werden ze gearresteerd in een café in Waver. Exact één jaar later ontsnapte hij opnieuw uit de gevangenis van Verviers, dit keer alleen.

In december 1982 pleegde hij een overval met gijzeling op een postkantoor in Châtelineau. Hij werd hiervoor in december 1984 voor het assisenhof van Henegouwen ter dood veroordeeld (automatisch omgezet in levenslang).

https://i25.servimg.com/u/f25/11/22/12/24/michel13.jpg

Hij werd in 1986 - na zijn ontsnapping - omschreven als:

1m72, zware lichaamsbouw, ongeveer 80 kg., lijkt eveneens tussen 30 en 35 jaar, heeft kastanjebruine ogen en kort geknipt kastanjebruin haar.

Terdoodveroordeelde Fransman ontsnapt

De Fransman Michel Houdart die door het assisenhof van Henegouwen ter dood werd veroordeeld wegens een overval met gijzeling in de post van Châtelineau (Henegouwen), is in de nacht van maandag op dinsdag uit de strafinrichting van Verviers ontsnapt.

Er bestaan aanwijzingen dat Houdart een opening in de zoldering van zijn cel heeft gemaakt, op het dak is geraakt, een ladder heeft gevonden op de werf van een gevangenisvleugel en over de omheiningsmuur van de gevangenis is geklommen.

Vorig jaar, op 21 april, was Michel Houdart al eens ontsnapt uit de gevangenis van Verviers in gezelschap van Pietro Santini, die tot twaalf jaar was veroordeeld. Pietro Santini en Michel Houdart hielden tijdens hun vlucht een vrachtwagen tegen. Drie maanden later werden de twee voortvluchtige gangsters aangehouden in een café te Waver.

Het was voor die ontsnapping met gijzeling dat Michel Houdart en Silvano Santini dinsdag voor de correctionele rechtbank van Verviers moesten verschijnen. Een reden waarom de gerechtelijke diensten voor extra beveiliging hadden gezorgd. Maar wie opdaagde was Michel Houdart. Overigens heeft de Franse gangster nooit weggestopt dat hij de verjaardag van die eerste ontsnapping zou vieren.

Even voor 6u dinsdagmorgen werd zijn afwezigheid vastgesteld. De Fransman verbleef niet alleen in zijn cel. De medegedetineerde heeft hem echter niet in zijn vlucht willen volgen. Deze gevangene werd grondig verhoord, maar daarover lekte nog niets uit. Het onderzoeksteam geeft geen enkel detail vrij.

De vraag is echter hoe Michel Houdart in bezit is kunnen komen van het gereedschap om een opening in de zoldering van zijn cel te boren, en ook van de touwen.

De gevangenis van Verviers heeft drie vleugels waarvan er één is gemoderniseerd. Daar zijn de gedetineerden opgesloten. De overige twee vleugels worden heropgebouwd. In de strafinrichting van Verviers verblijven ongeveer 120 gedetineerden.

Bron: Gazet van Antwerpen | 22 April 1987

Gangster Houdart belt naar televisie

De 37-jarige Fransman Michel Houdart, die in de nacht van maandag op dinsdag uit de Vervierse gevangenis ontsnapte, heeft woensdagmorgen naar de RTBF en de RTL getelefoneerd om het verhaal van zijn ontsnapping te doen. De directeur van de gevangenis herkende zijn stem formeel.

Houtart zei een gat gemaakt te hebben in de zoldering van zijn cel en in het gewelf erboven. Hij verwijderde vervolgens de dakbedekking en vond op het dak een balk die gebruikt werd bij werken. Hij zette deze balk recht en liet zich met behulp van een touw naar de vrijheid glijden.

Hij ging te voet naar Jouvremont (op enkele kilometers van Verviers) om zijn echtgenote op te zoeken. Per taxi begaf hij zich naar het Guillemins-station te Luik waar hij een trein nam. Houdart huwde op 17 december van vorig jaar in de gevangenis van Verviers. Eerst had men eraan gedacht de plechtigheid in het stadhuis te laten doorgaan, maar gezien de gangster reeds vaak zijn intenties om te ontsnappen had laten blijken, werd daarvan afgezien. Op de trouwdag vond men trouwens een gestolen auto dichtbij de gevangenis en vloog een niet geïdentificeerde helikopter over het stadhuis van Verviers.

In zijn telefoongesprek met de TV-gisteren zei Houdart nooit iemand te hebben gegijzeld, maar gewoon iemand te hebben meegenomen zonder deze persoon te hebben bedreigd. Hij daagde gelijk wie uit te bewijzen dat hij een actieve gewelddaad gepleegd zou hebben, waarmee hij bedoelde dat hij nooit op iemand geschoten heeft en nooit gemarteld of geslagen heeft.

Wanneer men zegt dat Houdart een verschrikkelijk geweld-potentieel in zich draagt, dan heeft dat volgens de betrokkene te maken met het feit dat de politie bij voorbaat een alibi wil hebben om hem te doden.

Bron: Gazet van Antwerpen | 23 April 1987

Voortvluchtige Michel Houdart gevat in Valenciennes

De 37-jarige Fransman Michel Houdart, die sedert zijn ontsnapping uit de gevangenis van Verviers voortvluchtig was, is woensdagnacht in de buurt van het Noord-Franse Valenciennes vanwaar hij afkomstig is, opnieuw gearresteerd, zo is in politiekringen vernomen. Houdart had op de dag zelf van zijn ontsnapping op 21 april ll, een telefonisch interview weggegeven aan de Franstalige omroep RTBF.

Houdart werd samen met zijn vrouw Fabienne in een flat van een vriend in Aulnay-lez-Valenciennes, aangehouden. Hij werd eind 1984 ter dood veroordeeld wegens een gewapende overval en gijzeling in een postkantoor van Bergen.

Bron: Gazet van Antwerpen | 4 Juni 1987

Franse overvaller riskeert tweede proces voor zelfde feiten

De 37-jarige Fransman Michel Houdart, die in België ter dood veroordeeld is voor een gewapende overval met gijzelingneming, is maandag door het parket van Valenciennes (Fr.) in staat van beschuldiging gesteld voor dezelfde feiten. Hij is opgesloten in de gevangenis van Loos-jlès-Lille.

Normaal zou dit een overtreding zijn van het algemeen geldende rechtsprincipe dat iemand geen twee keer voor dezelfde feiten kan worden veroordeeld maar Houdart krijgt nu de rekening gepresenteerd voor zijn poging om - gebruik makend van dat rechtsprincipe - zijn straf te ontlopen.

De Fransman pleegde in 1982 met twee medeplichtigen een overval op een postkantoor in de buurt van Charleroi.die liep uit op een gijzeling. De zaak liep zonder bloedvergieten af, maar Houdart werd eend 1984 in ons land veroordeeld tot de doodstraf,  die naar gewoonte automatisch werd omgezet in levenslang.

In april van dit jaar ontsnapte hij uit de gevangenis van Verviers. Hij vluchtte naar Valenciennes en gaf zich daar vrijwillig over aan de Franse politie, nadat hij eerst contact had genomen met de pers om het verhaal van zijn ontsnapping te doen.

Houdart rekende erop dat hij terug op vrije voeten gesteld zou worden, omdat Frankrijk zijn eigen burgers niet uitlevert en omdat hij dacht in Frankrijk niet voor de rechtbank gedaagd te kunnen worden voor feiten waarvoor hij in België al veroordeeld was.

Maandag verscheen hij voor de correctionele rechtbank in Valenciennes, beschuldigd van ontsnapping uit de Belgische gevangenis. De rechtbank sprak hem op dit punt vrij, omdat ontsnapping op zichzelf naar Belgisch recht geen misdrijf is. Onmiddellijk na zijn vrijspraak werd hij echter opnieuw voorgeleid, voor de onderzoeksrechter, die hem in staat van beschuldiging stelde voor de in België gepleegde overval met gijzeling.

De Franse gerechtelijke autoriteiten gebruikten hiervoor een argument dat hen was toegespeeld door de Belgische justitie. Houdart was in België weliswaar veroordeeld, maar heeft zijn straf niet uitgezeten, omdat hij ontsnapt is. Het parket van Valenciennes heeft een onderzoek geopend en Houdart loopt het risico nu ook in Frankrijk voor het assisenhof te moeten verschijnen.

Bron: Gazet van Antwerpen | 6 Oktober 1987

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube