21

Re: Proces

Bende van Nijvel, een justitieel feuilleton Proces in Mons hervat

Afgelopen woensdag heeft de Belgische justitie een hernieuwde poging gewaagd het proces rond de Bende van Nijvel op te starten. Het geheel begint meer en meer het karakter van een ingewikkeld feuilleton te krijgen.

In januari dit jaar was het proces, dat voor het Assisenhof van Henegouwen in Mons wordt gehouden, verdaagd omdat er ogenschijnlijk nieuw bewijsmateriaal boven tafel was gekomen. Dit nieuwe bewijsmateriaal, een pistool, leek op het eerste gezicht een belangrijke doorbraak in het proces. Het zou verband leggen tussen de zes beklaagden en de moorden die aan de Bende van Nijvel worden toegeschreven.

De Bende is verantwoordelijk voor in totaal achtentwintig moorden in de periode van 1983 tot 1985. Het gaat hierbij om overvallen op de supermarkt Colruyt in Halle en Nijvel, waaraan de Bende haar naam dankt, en op het Delhaize-warenhuis in Aalst. De acties van de Bende van Nijvel roepen des te meer vragen op, omdat de daders niet of nauwelijks interesse toonden voor een buit.

In de tijd nadat het proces was opgeschort is er het een en ander gebeurd, dat voor het verdere verloop van belang is. Op de eerste plaats hebben deskundigen vastgesteld, dat er geen verband kon worden gelegd tussen het gevonden pistool en de overvallen. Daarnaast is er een reeks "onthullingen" losgekomen die verbanden aan moeten tonen tussen de Bende van Nijvel, de politie en de rijkswacht en extreem rechtse organisaties.

De afgelopen tijd is gebleken dat het onderzoek naar de activiteiten van de Bende van Nijvel zeker niet van een leien dakje is gelopen. De Belgische justitie is niet zozeer dit jaar met het proces begonnen omdat zij haar onderzoek rond zou hebben, ook al is de hoeveelheid dossiers aanzienlijk, maar eerder omdat het onderzoek al zo lang gaande is zonder opzienbarende resultaten. Hofpresident Vereecke heeft woensdag verklaard, dat langer uitstel van een berechting niet verantwoord zou zijn. "Deze mensen zitten al geruime tijd in de gevangenis en ze hebben recht op een proces", aldus Vereecke.

Dat het onderzoek zo traag verlopen is en nog steeds geen sluitende conclusie heeft opgeleverd, heeft verschillende oorzaken, aldus Paul Ponsaers in de Rode Vaan. (Paul Ponsaers is verbonden aan La Dernière Heure en heeft veel licht geworpen op het proces met het boek "De Bende, een documentaire".)

De belangrijkste belemmering voor het justitiële onderzoek is, volgens Ponsaers, het feit dat erg veel partijen belang hebben bij het onderzoek, en niet in de laatste plaats extreem rechtse personen. Maar er blijken ook wazige relaties te zijn tussen deze personen en het overheidsapparaat, vooral de rijkswacht en justitie, die nog niet opgehelderd zijn. Het feit dat er zoveel belangen in het spel zijn verklaart ook dat er van verschillende kanten gepoogd is het onderzoek te vertragen of te belemmeren, wat ook niet bevorderlijk was voor het tempo ervan. Een voor de hand liggende vraag is dan, waarom het parlement in de afgelopen vijf jaar dat het onderzoek al lopende is, niet heeft ingegrepen.

Ook op dit punt steekt Ponsaers een beschuldigende vinger op. Volgens hem hebben de Belgische politici nooit bijzonder veel interesse getoond voor de Bende van Nijvel e' het politieapparaat. Het parlement, zou het politieapparaat vrijwel niet gecontroleerd hebben, terwijl de omstandigheden dat wel vereisten. Wat op zich al geen eenvoudige zaak was - een moordpartij op onschuldige burgers zonder roofmotieven - blijkt dus nog ingewikkelder te zijn. Het is tragisch dat he Belgische parlement niet adequaat heeft gereageerd.

Bron: De waarheid | 8 April 1988

22

Re: Proces

edd wrote:

Het parlement zou het politieapparaat vrijwel niet gecontroleerd hebben, terwijl de omstandigheden dat wel vereisten.

Dit is een zeer zware beschuldiging, waarvan ik vermoed dat ze terecht is.

En eigenlijk geeft Wilfried Martens dit zelf toe in zijn memoires.

"Tegelijkertijd tastte, tragisch genoeg, een normvervaging de veiligheidsdiensten van de staat aan. Agenten raakten betrokken bij misdrijven die zich in een grote waas van geheimzinnigheid afspeelden: de onopgehelderde aanslagen op rijkswachtkolonel Herman Vernaillen en adjudant Guy Goffinon, de diefstal van een hoeveelheid gesofisticeerde wapens bij het Speciaal Interventie Eskadron van de rijkswacht, de affaire-François, extreem rechtse infiltratie bij de rijkswacht, het leger en de staatsveiligheid."

"Deze voorvallen brachten stuk voor stuk de wildste verhalen in de wereld, onder meer over het bestaan van een extreem rechts politienetwerk dat de ontwrichting van de democratische instellingen nastreefde en een staatsgreep beraamde.129 De waarheid hieromtrent ben ik, net zoals mijn medeburgers, nooit te weten gekomen. Maar persoonlijk heb ik altijd vertrouwd op het respect van de ordediensten ten aanzien van onze Grondwet en onze parlementaire democratie."

Hij heeft dus altijd vertrouwen gehad in het respect van de ordediensten ten aanzien van de grondwet. (Hij had ze niet moeten vertrouwen, hij had ze via zijn bevoegde minister moeten controleren.)

Maar hij was verdomme Eerste Minister, waarschijnlijk meer bezig met de crisissen binnen zijn eigen regeringen dan met een crisis die zijn bevolking moest meemaken. Hij was het die zijn regering moest aansturen.

Maar neen, hij schrijft daar letterlijk " Ik stond er bij en keek er naar"

Ter vergelijking. Neen, ik heb de staatsuitgaven niet gecontroleerd. Ik vertrouw er op dat iedereen de wetten respecteert (alhoewel er in die staatsuitgaven 400 miljoen aan smeergeld zat).

De bevoegde minister voor Defentie tussen 1981 en 1985 (waaronder ook de rijkswacht) was Freddy of Afred Vreven. PVV. Geen wonder dus dat de liberalen tegen een Bendecommissie waren.

» www.hbvl.be

Re: Proces

Pour la petite histoire: de voorzitter van het proces tegen de borains was Jacques Vereecke. Veel later werd die eerst geschorst voor twee maand bij tuchtmaatregel en daarna in december 2000 op vervroegd pensioen gezonden omdat hij een gokprobleem had en een aantal 'leningen' had lopen rond gokschulden ten belope van 10 miljoen BEF die hij niet meer kon terugbetalen.

Een journalist bij 'Le Matin', een zekere Jean-Pierre De Staercke (!) is toen met beschuldigingen gekomen dat Vereecke omgekocht was en dat diens gokschulden uit het verleden afgelost werden door een persoon uit de omgeving van de Bonvoisin, die op dat eigenste ogenblik (1987 en later) verweven zat in een aantal procedures waarin ook Vereecke optrad als rechter, nl. de zaken rond CIDEP-PDG en de financiering van extreemrechts.

Vereecke heeft in het kader van die laatste zaak verklaard dat het eigenlijke slachtoffer mogelijk de Bonvoisin was die slachtoffer was van een samenzwering van ambtenaren (parket en BBI) en het woord 'acharnement' (in die context: onredelijke onverzettelijkheid) in de mond nam.

Dat heeft vervolgens aanleiding gegeven tot een klacht wegens laster vanwege de Bonvoisin tegen de journalist en voor zover ik weet werd de Bonvoisin in het gelijk gesteld. Net zoals de Bonvoisin gelijk kreeg in het kader van de CIDEP-affaire en van een aantal navolgende zaken zoals het langlopende dispuut met de Veiligheid van de Staat.

24

Re: Proces

Rijkswachter viel flauw door gruwelijke beelden

Gruwelijke diabeelden werden vrijdagnamiddag getoond in de Bergense assisenzaal. De dia's dienden om de getuigenissen van de gerechtsartsen over het drama aan de Colruyt in Nijvel te illustreren. De beelden waren echter zo gruwelijk dat vele juryleden het hoofd afwendden. De rijkswachter, die Estiévenart begeleidt, viel zelfs flauw. Jean-Claude Estiévenart schoot de man dadelijk ter hulp en de rijkswachter kon door zijn collega's naar de ziekenzaal worden gebracht. De gerechtsartsen legden dan uitvoerig uit hoe de slachtoffers in Nijvel, rijkswachter Morue en het echtpaar Fournier-Dewit, door kogels werden getroffen. Prettige wetenswaardigheden waren dat zeker niet.

Over de feiten in Nijvel en de daaropvolgende schietpartij in Eigenbrakel kwam ook majoor Deweert, commandant van de speciale interventiegroep van de rijkswacht, zijn mening geven. Hij vindt dat de overvallers zich niet gedroegen als normale gangsters, maar ook geen gebruik maakten van politie-, rijkswacht- of legertechnieken. Ze schoten wild in het rond en hun twee vluchtauto's stonden zelfs in elkaars schietveld. "Het waren dus amateurs", zo rondde voorzitter Vereecke af.

Bron: Gazet van Antwerpen | 16 April 1988

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

25

Re: Proces

"Onderzoeksrechter Jean-Claude Lacroix heeft in de Bendecommissie meermaals verwezen naar het feit dat eenzelfde advocaat toegang kon hebben tot de twee dossiers van dat van de Bende van Nijvel als dat (bijvoorbeeld) van de moord op Juan Mendez, indien hij enerzijds de verdediging op zich neemt van een lid van de bende van de Borinage, en anderzijds de verdediging verzorgt van een beschuldigde uit het dossier Mendez. Daaruit besluit onderzoeksrechter Jean-Claude Lacroix dat de advocaten uiteindelijk meer weten dan zijzelf."

Nog duidelijker, de onderzoeksrechter hekelde hier de dubbelrol van sommige advocaten. 2 van hen waren overigens bevriend met Toutou, meer zelfs hij was ingeschreven als stagiair bij hen!

Uiteraard weet iedereen over welke personen het hier allemaal gaat, laat een ander daar dan maar de namen op kleven. "Recht op recht, dankzij de rechtlijnigheid." En, laat ik maar duidelijk zijn ... dat is dus cynisch bedoeld.

26

Re: Proces

Tiens wrote:

Uiteraard weet iedereen over welke personen het hier allemaal gaat, laat een ander daar dan maar de namen op kleven.

Ik weet eigenlijk niet over welke personen het hier gaat. Dus als je het even gemakkelijk wilt maken en de namen er zelf op wilt kleven, wordt dat geapprecieerd.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

27

Re: Proces

Tiens wrote:

Daaruit besluit onderzoeksrechter Jean-Claude Lacroix dat de advocaten uiteindelijk meer weten dan zijzelf.

Het is minstens de tweede keer dat ik dit lees, maar je vergeet er telkens dit bij te zetten Tiens.

Begin 1986 werd Juan Mendez van FN vermoord. Had Mendez iets te maken met de Bende of was hij van plan om info te delen? Zeker is dat al begin 1988 de rijkswacht alle gegevens uit het Bende-onderzoek koppelde aan die van de moord op FN-wapenhandelaar Juan Mendez.

De rijkswachters maakten een zogeheten "uniebestand" in hun computer op het Centraal Bureau voor Opsporingen (CBO). Dat zei kapitein-commandant Benoît Saelens van dit CBO in de Bendecommissie.

Wie daartoe de opdracht gaf, kon hij niet zeggen. Maar hij dacht wel "dat de betrokken onderzoeksrechters er van wisten". Dat valt zeer te betwijfelen. Want nog tot in 1994 zeurden de speurders uit Charleroi om het dossier-Mendez te mogen inzien. Het verhaal van Saelens ondersteunde de stelling dat de rijkswacht op eigen houtje "een parallel onderzoek" naar de Bende deed.

Saelens stipte aan dat het CBO in 1985 een lijst maakte van ex-rijkswachters (Bouhouche, Beijer, Lekeu, Amory). Die werd vergeleken met lijsten van veroordeelden voor overvallen en van mensen die groter waren dan 1,89 m.

Dat gebeurde op initiatief van de rijkswacht zelf en Saelens was "niet zeker of de onderzoeksrechter er van wist". Saelens zei nog dat de rijkswacht zeker niét heeft gespeurd naar een mogelijke betrokkenheid van ex-rijkswachters bij de Bende.

Wat kunnen we hier dan uit besluiten? Dat verschillende onderzoeksrechters blijkbaar niet wisten wat sommige advocaten wisten en ook de rijkswacht wist ? Om nog te zwijgen van de journalisten die wisten wat de onderzoeksrechter niet wist.

Gaat het hier dan niet over (minstens) "bedrog" van de rijkswacht?

28

Re: Proces

Ben wrote:

Ik weet eigenlijk niet over welke personen het hier gaat. Dus als je het even gemakkelijk wilt maken en de namen er zelf op wilt kleven, wordt dat geapprecieerd.

Maar niet door iedereen…

Laat dat - wat mij betreft - dus maar over aan de clickbait voor personen die er graag nog een centje aan verdienen en er mogelijk een juridisch geschil voor over hebben.

29

Re: Proces

Jean-Paul Dumont en Martial Lancaster. Allebei al overleden. Ze waren de advocaten van Josiane Debruyn, overleden, en Madani Bouhouche, overleden.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

30

Re: Proces

Ben wrote:

Jean-Paul Dumont en Martial Lancaster. Allebei al overleden. Ze waren de advocaten van Josiane Debruyn, overleden, en Madani Bouhouche, overleden.

Ben wrote:

Ik weet eigenlijk niet over welke personen het hier gaat.

Weet je het dan wel of niet?

Een mooi vergelijkend voorbeeld, maar om hen ging het niet. 
De onderzoeksrechter was -uiteraard- slim genoeg om hun namen niet te noemen of ernaar te refereren, maar de vergelijking gaat in deze inderdaad wel op.