391

Re: Verjaring

Een verlenging van de verjaringstermijn zou ook betekenen dat niemand zich zou kunnen beroepen op het dossier ter verdediging zijner belangen.

392

Re: Verjaring

Er zijn al onderzoek dossiers vrijgegeven vanaf 2018.

Ook te noteren dat een belangrijk dossier verdwenen is ivm de diefstal van het voertuig van Murcielago en het stoffelijk overschot dat daarin werd aangetroffen. Enkel het PV en Notitienummer hebben we kunnen achterhalen. Noch in Dendermonde, noch in Brussel alwaar het verder onderzoek door de GP werd overgenomen, noch in Charleroi is dit dossier terug te vinden.

Weet u dat het dossier en alle feiten vanwege Murat Kapplan ook niet meer terug te vinden waren door de CWB?

Groot verschil t.o.v. de werkwijze en het beheer van dossiers in Antwerpen.

Nog een aantal ooggetuigen van de feiten in de Delhaize te Aalst in 1985 zijn echter nooit verhoord geweest. Noch door de Rijkswacht, noch door de Politie, noch door de Gerechtelijke Politie. Ondertussen zijn ze wel overleden.

Wat ik graag had gelezen maar ons nooit zal kunnen bereiken is de rechtspraak dat zou volgen door Hof van Beroep, Cassatie of het EHVRM inzake de onwettige overheveling van het dossier ivm de Bende van Nijvel. Noch los van de feiten en stukken die in het openbaar zijn verschenen die ontegensprekelijk het geheim van het gerechtelijk onderzoek hebben geschonden.

Indien men daar eens klacht voor zou indienen i.p.v. dat een forumgebruiker klacht indiende en een put voor zichzelf graafde waar hij zelf uiteindelijk inviel.

393

Re: Verjaring

Heeft de onderzoeksrechter of het parket U dan toegang verleent tot inzage van het volledige dossier?

394

Re: Verjaring

De parlementaire vraag van Anja Vanrobaeys, (Vooruit) en het antwoord van de Minister van Justitie:

Vraag

Op 9 november 2023 vond in Aalst een nieuwe herdenking plaats van de slachtoffers van de aanslagen van de bende van Nijvel. Voor de eerste keer gebeurde dat aan het nieuw herdenkingsmonument aan de Delhaize van Aalst waar de bende van Nijvel het laatst toesloeg. Maar 38 jaar na die laatste en bloedigste aanslag, is er nog steeds geen doorbraak in het onderzoek. In de zomer van 2022 verschenen er in de media berichten dat het onderzoek zou worden stopgezet indien er geen doorbraak zou zijn, omdat de termijnen te kort zijn om nog tot een proces te komen aangezien het dossier verjaart in 2025.

Daarop heeft de vorige minister van Justitie een wetsontwerp ingediend dat de verjaringstermijn zou opschorten van zodra de zaak zou aanhangig gemaakt worden voor de bodemrechter. Hij verzekerde ook dat het onderzoek wordt verdergezet en dat 21 speurders nog verschillende pistes nagaan.

  1. Wordt het onderzoek nog steeds verder gezet? Hoeveel speurders en magistraten werken momenteel mee aan het onderzoek? Komt het monitoringcomité, dat is samengesteld uit de onderzoeksrechter, het federaal parket en de leiding van de federale gerechtelijk politie, nog steeds om de twee maanden samen om na te gaan of de gevraagde onderzoeken werden uitgevoerd en/of moeten worden bijgestuurd?

  2. Het wetsontwerp dat de verjaringstermijn kan schorsen ligt momenteel ter bespreking voor in de commissie Justitie. Denkt u dat alles tijdig rond zal zijn zodat de verjaringstermijn kan opgeschort worden wanneer de zaak aanhangig wordt gemaakt bij de bodemrechter?

  3. Volgens sommige mogen ernstige misdrijven zoals dood en moordslag nooit verjaren. Wat is uw standpunt?

Antwoord

  1. Het dossier bevindt zich nog steeds bij de onderzoeksrechter. U zal begrijpen dat ik geen details kan geven. Het aantal speurders is afgebouwd, gezien de onderzoekshandelingen die nog in het verschiet liggen zijn verminderd. Momenteel nemen zes speurders en twee magistraten deel aan het onderzoek. De samenkomst van het monitoringcomité is verdaagd, gezien hun toezicht op dit ogenblik niet meer noodzakelijk is, gelet op weinige onderzoekshandelingen die nog kunnen worden uitgevoerd.

  2. 2 en 3. Het Bende dossier verjaart op 8 november 2025, 40 jaar na de laatste feiten te Aalst op 9 november 1985. De verjaring treedt dus in de huidige stand van wetgeving in als er geen veroordeling tussenkomt voor november 2025. Het wetsontwerp strafprocesrecht I (DOC 3514) bevat twee mogelijke oplossingen: - Een volledig nieuw systeem van verjaring met een nieuwe onverjaarbaarheidsclausule voor (roof)moord gepleegd in een specifieke context dat ook van toepassing zou kunnen zijn in het dossier van de Bende Van Nijvel: "die door hun aard of context een land of een internationale organisatie ernstig kunnen schaden, of van aard zijn de bevolking ernstige vrees aan te jagen of om de overheid of een internationale organisatie op onrechtmatige wijze te dwingen tot het verrichten of het zich onthouden van een handeling, of om de politieke, de constitutionele, economische of sociale basisstructuren van een land of een internationale organisatie ernstig te ontwrichten of te vernietigen" De kwalificatie van de betreffende misdrijven als moord of roofmoord is objectief. Zij moet daarna effectief worden gevolgd door een rechterlijke beoordeling van de maatschappelijke impact. De toepasselijkheid van de ontworpen regeling lijkt voor weinig betwisting vatbaar. Door de werking van de verjaringsregels vindt de beoordeling van de maatschappelijke impact lange tijd plaats nadat de feiten zijn gepleegd en zijn er dan ook voldoende objectieve elementen om die maatschappelijke impact te beoordelen. - Een tweede oplossing (dus naast de onverjaarbaarheidsclausule) is zoals u zelf aanhaalt, de nieuwigheid dat de verjaringstermijn wordt geschorst vanaf het ogenblik dat de zaak aanhangig is gemaakt bij de bodemrechter. Het Federaal parket zou het proces ten gronde dan voor de eerder aangehaalde deadline moeten aanvangen. We hebben reeds een wetsontwerp ingediend in de commissie Justitie op 20 juli 2023 dat werd gepubliceerd op 10 augustus 2023. De inleidende zitting vond plaats op 26 september 2023. De hoorzittingen waren in oktober. We hopen dan ook dat de commissie Justitie de artikelsgewijze bespreking voor dit belangrijk wetsontwerp spoedig aanvangt.

Bron » www.dekamer.be

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

395

Re: Verjaring

Ben wrote:

De samenkomst van het monitoringcomité is verdaagd, gezien hun toezicht op dit ogenblik niet meer noodzakelijk is, gelet op weinige onderzoekshandelingen die nog kunnen worden uitgevoerd.

Dat zegt geneoeg zeker.

396

Re: Verjaring

Wat ik mij afvraag: kan een minister van justitie, (gesteld dat die dat wil), alles opvragen betreffende het dossier van de bende van Nijvel? Stel dat (de minister van justitie), bijna als een burger, gewoon zeer nieuwsgierig is, kan die details opvragen betreffende het dossier? En is de bevoegde magistraat verplicht hem deze informatie te geven?

397

Re: Verjaring

Dat kan ele9. Art. 12. is de relevante wettekst daartoe, je vindt dit o.a. op » etaamb.openjustice.be

Uiteraard wel volgens de principes van Montesquieu en de drie machten in België, zoals je weet » www.belgium.be

Maar laat het ons daarop houden, of dit topic krijgt een andere invulling. wink

398

Re: Verjaring

Luc Hennart over de verjaring van het Bende van Nijvel-dossier:

In het parlement ligt het wetsvoorstel van Van Quickenborne op tafel om het dossier van de Bende van Nijvel nooit te laten verjaren. Geen goed idee, zei exspeurder Eddy Vos vorige week in Humo. ‘Als het niet verjaart, zullen we nooit weten wie het heeft gedaan.’

“Hij heeft gelijk.”

Is het mogelijk om de Bende van Nijvel nog voor de rechter te brengen?

“Dat is uitgesloten. U zou de wet eens moeten lezen. Het is te gek voor woorden. Men wil de verjaringstermijn voor moord of roofmoord schrappen ‘als die het land ernstig schaden, de bevolking ernstige vrees aandoen of als doel hebben de staatsstructuren te ontwrichten’. Het zou aan de rechter zijn om te beslissen of de zaak aan zo’n criterium voldoet. Veertig jaar is veertig jaar, maar de justitieminister wil zijn verantwoordelijkheid niet nemen.”

Bron » Nieuws

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

399

Re: Verjaring

Het is klaar en duidelijk dat we noch de juridische waarheid zullen kennen noch dat daders zullen of kunnen gestraft worden.

Wat blijft er dan nog over? De wetenschappelijke waarheid? De volkse waarheid ? De publieke schandpaal? ( a la Acid).

Heb laten navragen wat het standpunt van de slachtoffers is. Een redelijk grote meerderheid kan moeilijk leven met het feit dat er op het moment van de verjaring op verschillende plaatsen in de wereld champagnekurken gaan knallen. Hebben slachtoffers aan de andere kant van de taalgrens hier een andere mening over? Geen idee. Wat ik wel weet is dat de huidige minister van Justitie er nog niet aan gedacht heeft de slachtoffers bij zich te roepen. Persoonlijk noem ik dat een schande, zij worden voor de zoveelste keer niet gehoord of compleer genegeerd.

Is het zo dat Belgie alleen niet kan bekennen? Volgens Hennart wil geen enkele minister verantwoordelijkheid nemen in dit dossier. Hij heeft recht van spreken, want hij heeft destijds de verantwoordelijkheid op zich genomen het dossier Mendez af te zonderen van het dossier Bende van Nijvel. Met de gekende gevolgen. In zijn plaats zou ik stilletjes zwijgen. Hij is zelfs te lomp om dat in te zien. Of beter gezegd te vol van zichzelf.

400

Re: Verjaring

"Toute nation a le gouvernement qu'elle merite" - Joseph de Maistre (1753-1821)