1

Topic: Roger Rodrigue

Roger Rodrigue is een gewezen huurling. Hij heeft eind jaren '60 onder het bevel van Jean Schramme in Congo gevochten. In mei 1967 schoot Schramme de Belgische zakenman Maurice Quintin neer. Schramme beval Rodrigue om Quintin af te maken met een nekschot en het lijk nadien in een rivier te gooien. Het lichaam van Maurice Quintin werd nooit gevonden.

Rodrigue werd in maart 1984 voor deze moord gearresteerd in Luik. Schramme en Rodrigue stonden in december 1985 terecht voor het Assisenhof van Henegouwen. Rodrigue werd vrijgesproken. Schramme zat op dat ogenblik in Brazilië en werd in april 1986 bij verstek veroordeeld tot 20 jaar.

Rodrigue tijdens zijn proces in 1985:

https://i25.servimg.com/u/f25/11/22/12/24/roger_12.jpg

Huurling van Schramme aangehouden te Luik

Te Luik werd Roger Rodrigue aangehouden. Die is er, als gewezen luitenant van huurlingenkolonel Jean Schramme van beschuldigd de Belgische zakenman Maurice Quintin, die door Schramme werd neergeschoten, verder te hebben afgemaakt en het lichaam in een stroom te hebben geworpen.

Naar alle waarschijnlijkheid zal Roger Rodrigue voor het Hof van Assisen van Namen moeten verschijnen. Dat dit eerstdaags zal gebeuren, is weinig waarschijnlijk. Ook Jean Schramme werd voor diezelfde moord naar het assisenhof verwezen. Hij verblijft evenwel in Brazilië, waar hij trouwde en twee kinderen heeft. Volgens de Braziliaanse wetgeving kan de 55-jarige Bruggeling daarom niet worden uitgeleverd.

Maurice Quintin was 37 jaar toen hij, in mei 1967, te Soemba (Maniema) in het kamp van de huurlingen, door Schramme werd neergeschoten. Schramme leidde toen de huurlingen van Tsjombe en de Katangese gendarmes, die op dat ogenblik aan de kant van Mobutu stonden. Die houding zaaide onrust en Maurice Quintin zou Jean Schramme toen hebben benaderd met de boodschap van Tsjombe om in opstand te komen tegen Mobutu. Maar Schramme oordeelde dat Quintin dubbel spel speelde en daarom, zo beweert men, schoot Schramme, die zichzelf kolonel noemde, de man uit Doornik neer.

Bron: Gazet van Antwerpen | 21 Maart 1984

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube